• Sonuç bulunamadı

Pendik İlçesindeki Coğrafya Öğretmenlerinin Coğrafya

İlk üç soru öğretmenlerin kişisel bilgileri ile ilgili sorulardır. 4) İyi derecede bir yabancı dil biliyor musunuz?

Şekil 47

İlçemizdeki öğretmenlerin yabancı coğrafi kaynakları takip edebilme düzeylerinin tespiti için sorulan sorumuza %69,2 oranında evet cevabı gelmişse de hiçbir öğretmenimizin bildikleri dil ve düzeyi ile ilgili sertifikaları yoktur.

5) Bilgisayar kullanmasını biliyor musunuz?

Şekil 48

Pendik İlçesindeki coğrafya öğretmenlerin %75’e yakını bilgisayar kullanabilmektedir. Bu oranda göstermektedir ki öğretmenlerimizin 4/3’ü gerekli koşullar sağlanırsa sunumlar ve diğer görsel materyallerle dersleri destekleyebileceklerdir.

6) Derslerinizde kullandığınız başlıca öğretim metotları nelerdir? 69,2% 30,8% Evet hayır 55% 24,2% 19,8% 0 10 20 30 40 50 60 1 Evet Hayı r Kısmen problem çözme %13,3 soru-cevap %13,3 anlatım %13,3 Tartışma %20 okutma-

Şekil 49

Bu soruya cevap veren öğretmenlerimizin tamamı tüm anlatım metotlarını kullandıklarını beyan etmişlerdir. En çok hangisi olarak sorulduğunda ise %26,7’si okuma anlattırma cevabını verişlerdir. En az ise gezi-gözlem cevabının verilmesi dikkat çekicidir.

7) Okulunuzda bir eğitim-öğretim yılı içerisinde kaç adet gezi düzenlenmektedir?

Bir 50% İki 20% Hiç 30% Şekil 50

Öğretmenlerimiz okullarında gezilerin yapılamamasından şikâyetçidirler. Bu bilgiyle öğrencilerin anketlerindeki sonuç burada da teyit edilmiştir. % 30 oranında öğretmenden hiç gezi yapılamıyor cevabı dikkate şayandır.

Şekil 51

Öğretmenlerimizin % 40’ı coğrafya ders müfredatının yoğunluğundan şikâyetçidirler. Bir yıl içerisinde öğretilmesi gereken konuların yoğunluğu öğretmenin elini kolunu bağlamaktadır. Öğretmenlerimizin % 20’si maddi imansızlıklardan dolayı gezi yapılamadığını beyan etmişlerdir. İlçemizde gelir düzeyi alt ve orta kesim ailelerin bulunması bu bağlamda etkili olabilir. Ancak düşük bütçeyle yakın çevreli gezilerin düzenlenebileceği göz ardı edilmemelidir. Öğretmenlerimizin %20’si ise okul idarelerinin ilgisizlik gösterdiğini belirtmişlerdir. Okullarımızdaki idareciler resmi prosedürün ağır yükümlülükler ve sorumluluklar getirdiğinden ayrıca var olan evrak yoğunluğundan dolayı gezi düzenleme tekliflerini sıcak bakmayabilmektedirler. % 14,4 oranındaki görüş ise resmi prosedürün getirdiği zorluklar olmuştur. Gezi düzenleyebilmek için birçok kişi ve kurumdan onay alma mecburiyeti, bunların getirdiği evrak yükü ve onay için gereken bekleme süresi birçok gezi fikrini başlamadan bitirebilmektedir. En az tercih ise % 6,6 ile veli tepkileridir. Suç unsurunun fazlalığı ve maddi yükten çekinen veliler gezilere soğuk bakabilmektedirler.

9) Öğrencilerinizin coğrafya derslerine ilgilerinden memnun musunuz? 20%

14,4% 20%

40%

6,6%

maddi

Şekil 52

Öğretmenlerimizin %40’ı öğrenci ilgisinden memnun olduğunu belirtirken aynı oranda öğretmenimiz ise memnun olmadığının belirtmişlerdir. Bu öz eleştiri öğretmenlerimizin öğrencilerin ilgisizliklerinin farkında olduklarını ortaya koymaktadır. % 20’lik bir oran ise kısmen cevabıyla çekimser kalmışlardır.

10) Öğrencilerinizin dersinizdeki başarılarında geçmiş yıllara ait eksikliklerinin etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Şekil 53

Anketimizin en dikkat çekici verilerinden biri de budur. Öğretmenlerimizin % 70 gibi büyük çoğunluğu bugünkü başarısızlıkları geçmişteki öğretim eksikliklerine dayamaktadırlar. Bunda sık sık uygulanan afların, sınıfta kalmanın zorlaştırılmasının ve farklı eğitim yöntemlerinin uygulanmasının etkileri olmaktadır.% 20’lik bir oran hayır cevabını verirken %10’luk bir kesim kısmen cevabını işaretlemiştir. Bununla birlikte ülkemizde günün eksikliğini geçmişteki bilinmeze mal etmek genel bir söylem haline gelmektedir. 0 5 10 15 20 25 30 35 40 Evet %40 Hayır % 40 Kısmen % 20 evet 70% hayır 20% kısmen 10%

11) Öğrenci velilerinin ilgisinden memnun musunuz?

Öğretmenlerimizin % 40’ı velilerin ilgisinden memnun değilken % 35’lik kesimi kısmen memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin öğrencilerinin durumlarını karneden karneye merak eden veli profili başarısızlıkta etken olmaktadır.

Şekil 54

12) Coğrafya eğitimi ile ilgili müfredatı yeterli buluyor musunuz?

Öğretmenlerimizin ortak noktada birleştikleri bir diğer konu da yeni müfredatın anlaşılamamasıdır. Yeni öğretim metotları ile ilgili fiziki yapı ve araçlar hazır olmadan, gerekli alt yapı hazırlanmadan ve en önemlisi öğretmenler bilgilendirilmeden yeni müfredata geçilmesi sıkıntılar doğurmuştur.

13) Coğrafya ders saatlerini yeterli buluyor musunuz?

Ders saatlerini yeterli bulmayan %80 oranındaki öğretmenlerimiz ders saatlerinin arttırılmasını ancak üzerlerindeki ders saati yükünün hafifletilmesini istemektedirler. Öğretmenler üzerindeki ders yükü fazlalığının en önemli sebebi öğretmen eksiklikleridir. 70 saat coğrafya dersi olan okullarda sadece bir coğrafya öğretmeni bulunmakta o da ancak 30 saat derse girebilmektedir. Geri kalan derlere ücretli öğretmenler ya da diğer derslerin öğretmenleri geçici olarak girmektedir. Bu durum coğrafya öğretiminin kalitesini oldukça düşürmektedir. 25% 40% 35% 10% 70% 20% 5% 80% 15% 0 20 40 60 80 soru 13 Soru 11 Soru 12

14)Sizce ideal bir coğrafya kitabı nasıl olmalıdır?

Şekil 55

Sadece bir şık işaretlemeleri belirtilen coğrafya öğretmenlerimizin % 40’ı uzmanlarca hazırlanmalı tercihini yapmıştır. %20 oranında iki cevap belirtilmiş bunlarda görsel materyaller ile cilt, kapak, kâğıt ve baskı kalitesine atıfta bulunmuşlardır. En az tercih edilen cevap ise sayısal verilerin azaltılmasıyla ilgili şık olmuştur.

15) Coğrafya ekipmanlarını yeterli buluyor musunuz? Evet 20% Kısmen 15% Hayır 65% Şekil 56

Coğrafya eğitiminde kullanılan ekipmanların yeterli olup olmadığına ilişkin soruya öğretmenlerimizin % 65’i hayır şeklinde cevaplamışlardır. Ekipmanların eski ve çağın gerisinde olduğunu belirten öğretmenlerimiz maddi imkânsızlıklardan şikâyetçidirler. Öğretmenlerimizin % 20’si yeterli bulurken %15’i kısmen cevabını vermişlerdir.

40% 20% 6,70% 13,30% 20% Uzmanlarca hazırlanmalı Görsel materyal bolca

olmalı Sayısal veriler az

olmalı Türkçe iyi kulanılmış

olmalı Cildi, kapağı vb. iyi

16) Yeterli bulmuyorsanız eksikler nelerdir?

20% 10% 10% 60% 0 10 20 30 40 50 60 70

veriler eski çağın gerisinde

oldukça yıpranmış

atıl vaziyette

Şekil 57

Coğrafya ekipmanlarını yeterli bulmayan öğretmenlerimizin verdikleri cevaplar incelendiğinde %60’nın ekipmanları çağın gerisinde görmektedirler. Okullarımızda projeksiyon cihazı bulunmaktadır ancak ya konferans salonunda ya da idarenin tekelindedir. Sürekli kullanımı gereken bu cihazın sınıflarımıza girmesi coğrafya dersinin görselleştirilmesi soyut konuların somutlaştırılması hususunda çok faydalı olacağı kesindir.

Öğretmenlerimizin % 20’si kullandıkları ekipmanların oldukça yıpranmış olduğunu belirtmişlerdir. Okul demirbaşına kayıtlı olan haritalar tamir edilemeyecek düzeyde oldukları halde okul idarecilerin direktifleriyle halen kullanılmaktadır. % 10 oranında ise ekipmanların atıl vaziyette bekletildiği belirtilmiştir. Bazı devlet dairelerinde olduğu tepegöz, kabartma haritalar, projeksiyon cihazları gibi ekipmanlar teftişten teftişe gün yüzü görebilmektedir.

17) Boş zamanlarınızda ne gibi faaliyetlerde bulunursunuz?

6,70% 13,30% 20% 13,30% 2,70% 6,70% 13,30% gezilere katılırım sinema veya tiyatroya giderim kitap okurum internet vb. iletişim yaparım tv seyrederim spor yaparım müzik dinlerim

. Şekil 58

Öğretmenlerimizin %26,7’si boş vakitlerini tv seyrederek geçirmekteyken ancak %6,7’lik kesimi spor yaparak ya da gezilere katılarak boş vakitlerini değerlendirmektedirler. Görülmektedir ki öğretmenlerimiz kendilerini geliştirebilecek hobilerden uzak kalmaktadırlar. % 20’lik kesim kitap okumayı tercih etmişken %13,3’lük bir kesim internette gezinti yapmayı tercih etmektedir. Etkileşim çağındaki dünyamızda bilginin olduğu her yerde coğrafya öğretmeninin de bulunması elzemdir.

18) Coğrafya öğretimi ile ilgili süreli yayınları takip ediyor musunuz?

Şekil 59

Coğrafya öğretmenlerimizin %40’lık bir kesimi süreli yayınları takip edebiliyorken aynı orandaki başka bir kesim ise süreli yayınları takip edememektedir. Coğrafya bilimindeki gelişmelerden ve yeni bilgilerde yoksun kalan öğretmenlerde verim düşmesi ve çağın gerisinde kalma kaçınılmaz hale gelmektedir.

evet 40% hayır 40% kısmen 20%

19) Coğrafya öğreniminiz daha çok teorik mi yoksa pratik bilgiye mi dayanmaktadır?

Şekil 60

Anketimizdeki ilgi çekici verilerden biri de bu soru neticesinde elde edilmiştir. Öğretmenlerimizin % 70’i üniversitelerde aldıkları coğrafya eğitiminin teorik bilgiden ibaret olduğunu belirtmişlerdir. Görüldüğü gibi pratik bilginin kazanılacağı yer olan üniversitelerimiz öğretmenlerimize göre bu konuda yetersiz kalmaktadırlar.

20) Kısıtlı süre ve imkânların öğretmenleri derslerde anlatım metoduna yönelttiğine katılıyor musunuz?

Şekil 61

Öğretmenlerimizin %66,6’sı kısıtlı süre ve imkânların öğretmenleri derslerde anlatım metoduna yönelttiğine katılmaktadırlar. Okullarımızda coğrafya öğretmenlerimize yıllık müfredat verilmekte ve haftada ikişer saat ders içerisinde bu konuların yetiştirilmesi beklenmektedir. Ayrıntılı bilgilerin yer aldığı 250 sayfalık ders kitaplarındaki bilgileri öğrencilerine kazandırmak isteyen öğretmenlerimiz yılın ilk gününden konuları yetiştirme telaşına düşmektedirler. 66,6% 13,4% 20% 0 10 20 30 40 50 60 70

evet hayır kısmen

Pratik 30%

Teorik 70%

21) Meslek yaşantınıza devlet okullarında mı yoksa özel bir eğitim kurumunda mı devam etmeyi isterdiniz?

Şekil 62

Görülmektedir ki öğretmenlerimizin % 80’lik bir kesimi devlet okulları haricindeki kurumlarda çalışmayı tercih etmektedirler. Bu tercihlerinde çalışma koşullarındaki rahatlıklar ve ekonomik nedenler etkili olabilmektedir.

22) Zümre toplantıları hariç meslek yaşantınızda coğrafya eğitimiyle ilgili kaç seminer, kongre veya toplantıya katıldınız?

Şekil 63

İlçemizdeki coğrafya öğretmenlerinin tüm öğretmenlik yaşamları boyunca katıldıkları toplantıların sayısı sorulduğunda % 40’lık bir kesim 3 toplantıya katıldığını, % 26,7’lik 4 ve ancak % !3,4’lük bir kesimi 5 ve üzeri sayıda toplantıya katıldığını belirtmişlerdir. Bu oranlar öğretmenlerin meslek yaşamları dikkate alındığında oldukça düşüktür.

20% 40% 40% özel okullarda 13,4% 26,7% 40% 6,6 % 13,3% 1 2 3 4 5 ve Üzeri devlet okullarında özel dershanede

23) Sizce coğrafya eğitiminin geliştirilmesi için neler yapılmalıdır?

Şekil 64

İlçemizdeki coğrafya öğretmenlerinin %46,6’sı modern eğitim ve öğretim araçlarının kullanımının sağlanmasıyla coğrafya eğitiminin geliştirilebileceğini belirtmişlerdir. Yine %33,4’lük büyük bir oran da ders kitaplarında metot, teknik ve veri bakımından köklü değişiklik yapılmasının başarıyı arttıracağını belirtmişlerdir. Her iki cevapta ders araç ve gereçlerinin güncelleştirilmesi ve modernleştirilmesi gerekliliğini savunmaktadırlar.

46,6% 6,6%

13,4%

33,4%

Modern eğitim öğretim araçlarının kullanımı sağlanmalı

Gezilere ağırlık verilmeli Öğretmen eğitiminde belirli birstandart ve

uzmanlaşma getirilmeli

Ders kitaplarında metot, teknik ve veri bakımından köklü değişiklik yapılmalı

SONUÇ VE ÖNERİLER

Pendik İlçesindeki Coğrafya Eğitimi ve Sorunları adlı incelememizde İlçemizden çeşitli düzeydeki 6 okul 330 öğrenci ve 15 öğretmen üzerinden örneklem alınmıştır. Elde edilen veriler incelendiğinde elde edilen başlıca sonuçlar şunlardır;

• Ailelerin gelir düzeyleri ve de eğitime harcadıkları ödenek azdır. Sonuçta yeterli maddi destek göremeyen öğrenciler erkenden iş hayatına atılmakta ve eğitimden soğumaktadırlar.

• Öğrencilerin % 50’si en az bir defa okul değiştirmiştir. Bu da uyum problemi yaşanmasına, öğrencilerin eğitimciler tarafından tanınmamasına yol açmaktadır. • Öğrencilerin % 75’i atlas kullanmamakta, sınıflarda ise görsel yayın araçları

kullanılmamaktadır. Görsel yayınlardan uzak ders giderek soyutlaşmakta ve sıkıcılaşmaktadır.

• Öğretmenler sınıfta basit deneyleri dahi çok az yapmakta ve sınıfa örnek taş, bitki ve ürün benzeri materyalleri çok az getirmektedirler.

• Okullarımızdaki imkânlara rağmen halen not tutturarak bilgilendirmenin yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir.

• Hiç coğrafi geziye çıkmamış öğrenci sayısı %79’dur. Öğrenci okul ve yakın çevresi arasında sıkışmış, ben merkezcil bir yapıya sahip yetişmektedir. Öğretilen bilgiler güncel yaşamda görülmediğinden ders öğrenci gözünde sıkıcı ve soyut kalmaktadır.

• Öğrenciler üniversite sınavında coğrafya sorularından başarılı olup olmayacaklarını bilmemekte, ders kitaplarını ise fazla ayrıntılı görmektedirler. • Genelde başarı değerlendirmeleri klasik sınav usulü ile yapılmaktadır. Bu da

değerlendirmenin yetersiz kalmasına sonuç vermektedir.

• Öğretmelerimizin yarısından fazlası ders sonlarında konuları nadiren tekrar etmekte, ders araç ve gereçlerini yeterince kullanmamakta, konuları somutlaştıramamaktadırlar.

• Ders saatleri yetersiz müfredat ise yoğundur. Yeni müfredat ise birçok uygulama güçlüğü içermektedir.

• Coğrafya ekipmanları yetersiz, çağın gerisinde ve atıl durumdadır. Bu da öğretmenlerin başarılarını düşürmektedir.

Görülmektedir ki ilçemizdeki okullarda öğrenci başarısı istenilen düzeyde değildir. Bunda öğrencilerin çevre şartlarının olumsuzluklarından etkilenmeleri kadar ailelerin de ilgisizliği etkili olmaktadır. Genellikle idealsiz yetişen öğrenciler genel itibariyle eğitimlerini önemsememektedirler. Coğrafya eğitiminde başarının düşmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Neredeyse her yıl gelenek haline gelmiş aflarla öğrencilerin değerlendirmeye ve de okullara olan saygıları incitilmiştir. Suç unsurunun artmasına rağmen disiplin yönetmeliğinin okul idaresinin elini kolunu bağlaması öğretmenleri öğrenciler karşısında aciz konuma düşürmektedir. Ailevi ve ekonomik sorunlar rehberlik hizmetine tabi tutulamamakta öğrenci okula sorunlu gelmektedir. Okullarımızda klasik sınav sistemine tabi olan öğrencilerden test tekniğine dayalı ÖSS’den başarı beklenmekte ancak doğal olarak adapte olamayan öğrenci başarılı olamamaktadır. Bu öğrenciler de dershanelerde çözüm aramakta okula ve derslere giderek soğumaktadırlar.

Öğrenci başarısını düşüren ve coğrafya dersinin öğretimini zorlaştıran bir diğer etken ise belirli öğretim metotlarının sürekli uygulanması olmaktadır. Bu konuda suçlanan öğretmenler ise; müfredatın yoğunluğunun ve ders süresinin azlığının kendilerine başka şans tanımadığını belirtmektedirler. Maddi imkânsızlıklar ve daha önce belirttiğimiz nedenlerden dolayı gezi ve gözlem yapmak istedikleri halde yapamadıkları beyan eden öğretmenlerimiz haftalık ders saat sayısının fazlalığı ile okullardaki öğretmen eksikliklerinden çok şikâyetçidirler.

Coğrafya eğitiminde sorun teşkil eden diğer bir konu ise modern öğretim araçlarının kullanılamamasıdır. Neredeyse her okulda projeksiyon cihazı mevcuttur. Ancak artık her sınıfta elzem haline gelen bu cihaz kullanım süresi dolması endişesiyle nadiren kullanıma açılmaktadır. Öğretmenler bilgisayarlarında hazırladıkları sunumları sınıflar öğrencilerle paylaşamadıklarını belirtmektedirler. Öğretmenlerimiz özellikle coğrafya sınıfı oluşturmak istedikleri halde alan darlığından önleri kapanmaktadır.

Okullarımızda yer alan coğrafya öğretim araçlarından haritalar etkin olarak kullanılamamaktadır. Bunda haritaların eski ve yıpranmış olması etkili olmaktadır. Eski haritaların yenilenmesi maddi açıdan yük getirdiğinden ve de tekrar demirbaşa kaydedilmesi işlemlerinden kaçınıldığından eski haritalarla idare edilmesi anlayışı aygınlaşmaktadır.

Öğretmenlerimiz ise süreli yayınları takip edememektedirler. Maddi imkansızlıklar kadar genel motivasyon düşüklüğü de bunda etken olmaktadır. Aynı zamanda coğrafya öğretim ve eğitimi ile ilgili gelişmelerden uzak kalan öğretmenlerimiz kendilerini yenileyememekte dolayısıyla yeni bilgileri öğrencilerine taşıyamadıklarından coğrafya dersi ilgi çekici olamamaktadır.

Öğretmenlerimizin performansını etkileyen bir diğer konu ise hayat pahalılığı olarak belirlenmektedir. İstanbul şartlarında yerleşme, gıda ve ulaşım fiyatlarındaki yükseklik öğretmenlerimizin sosyal aktivitelerden, öğretim teknolojilerinden uzak kalmalarına yol açmaktadır. Geçim sıkıntısı çeken öğretmen öğrenci başarısını yükseltmeye yönelik çalışmalardan uzak kalmaktadırlar. Ayrıca okullarda suç unsurunun yaygınlaşması bununla birlikte bunu engellemeye çalışan öğretmenlerin destek bulamayıp birçok defa haksız konuma düşürülmeleri performans eksilmelerine yol açmaktadır.

Okullarımızda öğrencilere verilen yıllık ödevler kaynak taramanın ötesine geçememektedir. Araştırma ödevleri alan öğrenciler kütüphanelere yönelmekte ancak Pendik İlçesinde kütüphane sayısının yetersiz olması kaynak ihtiyacını internet üzerinden karşılanması yoluyla çözülmeye çalışılmaktadır. Bilgisayarı olmayan öğrenciler ise araştırma yapmak için internet salonlarına gitmekte buradaki serbest ortamda ise zararlı alışkanlıklara rahatlıkla kapılabilmektedirler.

2006 öğretim yılı içerisinde lise 1. sınıf coğrafya öğretiminin en büyük sıkıntısı yeni yürürlüğe giren coğrafya öğretim müfredatına uygun kaynak yokluğudur. Öğrenciler ve öğretmenler öğretime bakanlığın direktifleri doğrultusundaki kitaplarla başlamışlardır. Ancak yılın başında yepyeni teknik ve metotların takip edilmesini gerektiren müfredatın Milli Eğitim Bakanlığının web sayfasında yayınlanarak uygulanması yönünde emirler gelmesi tüm öğretmenleri yeni kitap beklentisine sokmuştur. Öğrenciler yeni aldıkları eski müfredatın kitaplarını ne yapacaklarını şaşırmışlar bir kısmı yeni kitap çıkacak haberleri doğrultusunda iade etmişlerdir. Ancak ne yeni kitap çıkmış ne de bu konuda rehberlik yapılmıştır. Böylece yeni müfredat eski kaynaklarla kayıp bir yıla daha imza atılmıştır.

Pendik ilçesinde Coğrafya Eğitiminin kuvvetli yanları sıralanacak olursa şu sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Öğretmenler istekli ve gelişime açıktırlar. Maddi imkânsızlıklara rağmen okul aile işbirliği sağlanmaya çalışılarak modern ekipmanlar temin edilmeye çalışılmaktadır. Özel öğretim kurumları okullarla işbirliği yapmak için projeler geliştirmekte öğretimin kalitesini arttırmada katkıları görülmektedir.

Pendik İlçesindeki coğrafya eğitiminin kalitesini artırmak için verilebilecek başlıca öneriler ise;

Tüm coğrafya öğretmenlerinin katıldığı gibi haftalık ders saatlerinin arttırılması başarının artmasında etken olacaktır. Böylece süre sıkıntısı içerisine girmeyen öğretmenlerimiz farklı öğretim metot ve tekniklerini işlemede herhangi bir engelle karşılaşmamış olacaklardır.

Okullarda öğretmen yetersizliği yaşanmaktadır. Sonuçta var olan öğretmenler ders yoğunluğundan yıpranmakta ve verimsizleşmektedirler. Coğrafya alanında uzman olmayan öğretmenlerin öğretmen eksikliklerini telafi için derslere girmesi ise olumsuz sonuçlar vermektedir. Bu durum ancak genç coğrafya öğretmenlerinin biran önce kadrolarına atanmasıyla çözülecektir.

Yeni müfredatın bu günkü yoğunluğu aşacağı beklentisi hâkimdir. Yeni müfredata uygun kaynakların uzmanlarca bir an önce hazırlanması ve öğretmenlere ulaştırılması büyük bir eksikliği giderecektir.

Coğrafya gezilerinin azlığı ise belirli konuların sahada işlenme mecburiyetinin getirilmesi ve buna bağlı düzenlemelerin hazırlanarak müfredata yerleştirilmesiyle aşılabilir.

Okullarda sanal kütüphaneler oluşturulması ve öğrencilerin deney ve araştırma yapmasını sağlayacak ödevlendirilmelerin yapılması ezberciliğin aşılmasını ayrıca araştırmayı öğrenen öğrencinin eğitim ve öğretime tam manada katılmasını sağlayacaktır.

EKLER EK 1:

Öğrencilere Sorulacak Anket:

Bu anket “Pendik İlçesinde Coğrafya Eğitimi ve Sorunları” konulu tez çalışmasıyla ilgili olarak hazırlanmıştır. Anket lise 1 ve 2. sınıf öğrencilerine yöneliktir.

AÇIKLAMA Sevgili arkadaşlar:

Bu anket siz, aileniz ve coğrafya dersleriyle ilgili olarak soruları içermektedir. Cevaplamanızı istediğimiz bu sorunlar sadece bilimsel bir çalışmaya veri toplamak amacıyla hazırlanmıştır. Biliyoruz ki sizlere en iyi eğitimi vermenin yolu yine sizlerin görüşlerine başvurmaktan geçmektedir. Soruları içtenlikle cevaplayacağınıza inanıyor, katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Seçeneklere birden fazla işaretleme yapabilirsiniz. İşaretleme için (x) işaretini kullanınız.

Hacı Murat Güler Coğrafya Öğretimi Anket Uygulama Soruları

Kişisel sorular: 1)Okulunuzun adı:………... 2) Sınıfınız ve şubeniz:……… 3) Cinsiyetiniz:……… 4) Baba Mesleği………... 5) Anne Mesleği:………. 6) Anne ve babanız birlikte mi yaşıyorlar?

a) Evet birlikte yaşıyorlar. b) Hayır ayrılar. 7) Aileniz de üvey fert var mı? Varsa kim üvey?

a) Hayır yok.

b) Evet var; 1)Babam 2)Annem 3)Kardeşim 4)Ben

8) Kaç kardeşsiniz? (siz dâhil)

a)1 b)2 c)3 d)4 e)5 ve daha fazla 9) Ailenizin gelir durumu nedir?

a) 100-200 milyon b) 200-300 milyon c) 300-400 milyon d) 400-500 milyon e) 500-600 milyon f) 600 milyon üstü 10) Oturduğunuz mesken kira mı?

a)Evet b) Hayır

11) Kendi çalışma odanız var mı?

a)Evet b) Hayır

12) Bilgisayarınız var mı?

13) Bir dershaneye gidiyor musunuz?

a) Evet b) Hayır

14) Okul saatleri dışında bir işte çalışıyor musunuz?

a) Evet b) Hayır

15) Ailenizde yüksek öğretim kurumlarına devam eden yahut bitirmiş birey var mı?

a) Evet b) Hayır

16) Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? a) Kitap okuyarak

b) Dinlenerek c) Sporla uğraşarak d) Televizyon izleyerek

e) Sinema, tiyatro v.b. yerlere giderek f) Müzik dinleyerek ya da müzikle uğraşarak

g) Resim yaparak

17)Bugüne kadar kaç okul değiştirdiniz? (İlköğretim dâhil) a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 ve fazla 5) Değiştirmedim 18) İleride hangi mesleği yapmak istiyorsunuz? Neden?

Cevap:……… ………...

Coğrafya öğretimine yönelik sorular: 1) Coğrafya dersini seviyor musunuz?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen

2) Coğrafya derslerinde öğrendiğiniz bilgilerin gerekliliğine inanıyor musunuz?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen

3) Sizce coğrafya eğitimi gereklimidir?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen

4) Coğrafya derslerinde başarılı olduğunuza inanıyor musunuz?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen

5) Coğrafyayla ilgili süreli bir yayın takip ediyor musunuz?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen

6) Coğrafya derslerinde harita çiziyor musunuz?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen

7) Coğrafya derslerine çalışırken atlasınızı kullanıyor musunuz?

a) Evet b) Hayır c) Bazen

8) Sizce ders kitaplarınızdaki konular derslerinizde tamamıyla işleniyor mu?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen

9) Coğrafya derslerinizde görsel yayın araçları kullanılıyor mu? a) Sürekli b) Bazen c)Hiç

10) Coğrafya derslerinde deney yapılıyor mu?

a) Evet b) Hayır c) Nadiren

11) Coğrafya derslerinizde sınıfınızda işlenen konuyla ilgili olarak örnek materyal (taş, bitki vb.) getirilir mi?

a) Evet b) Hayır c) Nadiren

12) Coğrafya derslerinde not tutuyor musunuz?

a) Evet b) Hayır c) Nadiren

13) Orta öğretiminiz müddetince kaç defa coğrafi geziye çıktınız? a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5 ve daha fazla f) Hiç 14) Coğrafya dersinden yıllık ödev aldınız mı?

a) Evet b) Hayır

15) Bugüne kadar coğrafya derslerine hazırlanırken bir araştırma, gözlem, zemin incelemesi, anket yahut gezi yaptınız mı?

a) Evet b) Hayır

16) Okulda aldığınız eğitimle üniversitelere giriş sınavındaki coğrafya sorularında başarılı olacağınıza inanıyor musunuz?

Benzer Belgeler