• Sonuç bulunamadı

PAYDAŞ KAPİTALİZMİ VE ANADOLU GRUBU’NDA

şirketlerinin Proje ve Uygulamalarının Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile İlişkilendirilmesi (2015-2020)

Anadolu Grubu’nda Sürdürülebilirlik

21 20 ANADOLU’DAN YARINLARA | Anadolu Grubu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Uyumluluk Raporu I 2015-2020

4 KÜRESEL AMAÇLAR,

PAYDAŞ KAPİTALİZMİ VE ANADOLU GRUBU’NDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

4.1 Dünya ile Uyumluluk

Birleşmiş Milletler, 2014 yılı sonunda 2030 yılına kadar yapılacak çalışmalar ile erişilmesi düşünülen 17 amacı açıkladı. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), kamu, sivil toplum ve iş dünyasından tüm paydaşları ortak bir amaç etrafında toplayan, 2015-2030 yılları dönemi için öncelikli konuları, risk ve fırsat alanlarını aktaran kapsayıcı bir çerçeve olarak küresel ölçekte kabul edildi.

BM SKA genel çerçevesi ile uyumlu olacak şekilde hazırlanmış olan, Dünya Ekonomik Forumu bünyesindeki Uluslararası İş Konseyi (IBC) tarafından yazılan Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri de iş dünyasının çalışmaları-nı, yönetişim ilkeleri, gezegen, insan ve refah olarak adlandırılan dört ana başlıkta topluyor. Paydaş Kapitalizmi

ve uygulamasının BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkisi analiz edildi. Anadolu Grubu, temel kurucu değerlerine bağlı kalarak küresel amaçları gözeterek pozisyon almakta, bu çalışmaları gerçekleştirirken

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Grup Şirket

Anadolu Grubu Toplam 46 44 102 132 48 29 17 272 136 104 42 265104 36 38 26 224

Anadolu Grubu’nun tüm şirketleriyle birlikte sürdürülebilirlik alanında hayata geçirdiği bu 555 proje/uygulama bir veya birden çok SKA ile ilişkilidir.

Odaklanılan alanlar küresel şirketlerin öncelikleriyle uyumlu

Anadolu Grubu’nun SKA’lara katkı sağladığı öncelikli alanların, küresel ölçekteki şirketlerin SKA önceliklendirmeleriyle uyumlu olduğu tespit edilmiştir.

Anadolu Grubu, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme (SKA.08), sorumlu üretim ve tüketim (SKA.12), sanayi, yenilikçilik ve altyapı (SKA.09) ve nitelikli eğitim (SKA.04) amaçlarına yönelik olarak küresel iş dünyası ile uyumlu bir odaklanma içindedir.

Anadolu Grubu, %40 oranıyla “Amaçlar için ortaklıklar” (SKA.17) amacında dünya ile (%39) benzer oranda faaliyet göstermektedir.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İlerleme Raporu (UN Global Compact Progress Report) 2017, 2018 ve 2019 sonuçları, küresel ölçekte çalışmaya katılan şirketlerin önceliklendirme sonuçlarını, Anadolu Grubu değerleri ise Anadolu Grubu şirketlerinin 2015-2020 döneminde gerçekleşen proje ve uygulamalarının öncelik dağılımını vermektedir. 2020 Küresel İlkeler Sözleşmesi İlerleme Raporu’nda, çalışmaya katılan şirketlerin önceliklendirme sonuçları, diğer yıllardan farklı olarak sektör bazında hazırlandığı için bu tabloda yer verilmemiştir.

Anadolu Grubu şirketlerinin 2015-2020 yıllarında yürüttüğü ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda etkisi bulunan 555 proje ve uygulamasının SKA ilişkilendirme performansı, 316 proje ve uygulamasının değerlendirildiği ilk analiz dönemi olan 2015-2018 ile karşılaştırılmıştır. Bu değerlendirme sonucunda proje ve uygulama sayısına göre en yüksek oransal artışın Karasal Yaşam (SKA 15), Açlığa Son (SKA 2), Sudaki Yaşam (SKA 14) ile Sağlık ve Kaliteli Yaşam (SKA 3)’da gerçekleştiği tespit edilmiştir.

ANADOLU GRUBU

% 49 % 48 % 40

BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME RAPORU 2017

% 49 % 49 % 45 % 42 % 40

BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME RAPORU 2018

BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME RAPORU 2019

% 69

% 66

% 64

% 61

% 53

% 48

% 62

% 60

% 53

% 50 % 48

% 24

% 25

Anadolu Grubu, iş süreçlerini tüm paydaşlarının taleplerini gözeterek, yönetme anlayışına sahiptir ve sürdürülebilirlik ekosistemini paydaşlarıyla birlikte geliştirmektedir.

Anadolu Grubu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Uyumluluk Raporu, içerdiği analizler ve kapsamı itibarıyla Grubun, gezegenin tüm unsurlarını paydaş olarak kabul ettiğini ortaya koymaktadır. Kurumsal hesap verebilirlik sorumluluğu ile hazırlanan rapor, uyumluluk analizinin ortaya koyduğu konsolide performansıyla Anadolu

Grubu’nun Küresel Amaçlar’ın bir paydaşı olduğunu da göstermektedir.

Uluslararası otoriteler, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın iyi örneklerin paylaşımı aracılığı ile yaygınlaştırılması için çaba göstermektedir.

Anadolu Grubu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Uyumluluk Raporu’nda yer alan 555 proje ve uygulamanın envanteri ile dünyada ihtiyaç duyulan çözüm paylaşımına olumlu yönde katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Anadolu Grubu, geniş bir coğrafyada, 80 binden fazla istihdamıyla faaliyet göstermektedir.

Anadolu Grubu, yüzbinler ile ifade edilecek bir nüfusa etkisiyle BM’nin Küresel Küresel Amaçları’nın yaygınlaştırılmasına olumlu katkı sağlayacak bir güce sahiptir.

GÜVENİLİR GLOBAL

PAYDAŞ İÇ İLETİŞİM

GÜCÜ

ULUSLARARASI PLATFORMLARLA İŞ BİRLİĞİ

Anadolu Grubu sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını, 2015-2030 dönemi için açıklanan SKA’lar ile uyum içinde gerçekleştiren bir iş anlayışına sahiptir ve amaçların gerçekleştirilebilmesi için aktif bir katılımcı olarak çalışmaktadır. Anadolu Grubu, SKA’lara sağladığı katkıda, dengeli bir kompozisyona sahiptir ve grup şirketleri ile birlikte başarılı bir sürdürülebilirlik anlayışıyla küresel kalkınma için fayda üretmektedir.

3 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Pusulası

4 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Üzerine İşletme Raporlaması

Rapor, Grubun proje ve çalışmalarını ayrı ayrı,

Bu doğrultuda Anadolu Grubu, Hedefler için İş Dünyası Platformu ile önemli bir iş birliğine imza atarak, iş dünyası için sürdürülebilirlik alanında yol gösterici nitelik taşıyan bir rehber set yayınlamıştır.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Pusulası3

ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Üzerine İşletme Raporlaması4 gibi çok önemli iki rehber dokümanı Türkçe Rehberi’ni5 hazırlamıştır. Anadolu Grubu, bu dokümanlarla SKA’ların gerçekleşmesine

“Anadolu’dan Yarınlara Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eğitim Programı”nı hayata geçirmiştir. Grup, bu eğitim ve iletişim

Biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemine doğrultusunda Biyoçeşitlilik İçin Anadolu Yersincapları İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu6 hazırlamıştır. Dünyanın doğal yaşam çeşitliliğinin korunması ve ve TÜSİAD iş birliğiyle kurulan İş Dünyası Plastik Girişimi’ne (İPG), Anadolu Grubu, Grup şirketleri Anadolu Efes, CCI ve Migros

AG Anadolu Grubu Holding, Sıfır Atık Belgesi’ni almıştır.

19 ülkede, 8 farklı sektörde sosyal