• Sonuç bulunamadı

4. MODEL, DEĞĠġKENLER VE TAHMĠN YÖNTEMĠ

4.3 Ekonometrik Yöntem

4.3.1 Panel Veri Tahmin Yöntemleri

Aynı bireylerin belli bir zaman diliminde gözlemlenmesi ile elde edilen, hem yatay kesit hem de zaman boyutu olan veriye panel veri denilmektedir. Hsiao (2002) panel veriyi, belirli bir birey örneklemini zaman içinde gözlemleyen veri çeşidi olarak tanımlamaktadır. Panel veride gözlemlenen bireylerin, kişiler, şirketler veya ülkeler gibi, gözlemlendikleri zaman boyunca değişmemesi, yani yıllar boyunca aynı bireylerin gözlemlenmesi esastır. Emek talebinin tahmininde kullanılan veri setinin zaman ve yatay kesit boyutunun olması, yani panel veri niteliği göstermesi, panel veriye ait özelliklerin ve yöntemlerin bilinmesini gerekli kılmaktadır.

Panel veri kullanımı özellikle gelişmiş ülkelerde bu özellikte düzenli veri setlerinin toplanmasıyla birlikte artış göstermiştir. Sadece yatay kesit veya sadece zaman serisi kullanmak yerine panel veri kullanmanın bir çok açıdan avantajları vardır. Panel veri kullanmanın sağladığı temel faydalar şöyle sıralanabilir: Bireysel heterojenliği kontrol etme, daha detaylı bilgi sağlama, daha çok değişkenlik, açıklayıcı değişkenler arasında daha az bağıntı olması, daha çok serbestlik derecesi sağlaması ve daha fazla etkinlik (Baltagi, 2005). Değişim dinamiklerini incelemede panel verinin daha kullanışlı olduğu da çeşitli araştırmacılar tarafından vurgulanmaktadır. Örneğin, emek piyasası ile ilgili durumlarda yatay kesit veriye dayalı bulgulardan değişim dinamikleri ile ilgili çıkarım yapmanın zorlukları görülmektedir (Hsiao, 2002). Panel veri regresyonları genel olarak aşağıdaki gibi ifade edilir:

(4.18) nolu denklemde, i panel birimini temsil etmektedir. Bu birim, kişiler, şirketler, ülkeler, vb. olabilir. t ise dönemi temsil etmektedir. Yani bu denklemde yatay kesit boyutu i, zaman serisi boyutu ise t ile ortaya konulmaktadır. denklemin sabit terimi, K açıklayıcı değişken sayısı olmak üzere eğim katsayısı 1xK boyutlu bir vektördür. xitise, i. panel biriminin t zamanında her bir K açıklayıcı değişkeni için gözlemini ifade etmektedir.

Modelin hata terimi iki farklı şekilde ayrıştırılabilir. Birçok panel veri uygulaması, aşağıdaki şekilde ifade edilebilecek tek yönlü hata bileşenleri modelini kullanmaktadır (Baltagi, 2005):

eit i vit (4.19)

Bu ifadede i gözlenemeyen zaman sabit bireysel etkileri ifade ederken, vit bunun

dışında kalan sadece zaman veya sadece panel birimine bağlı olmayan, gözlenemeyen etkileri ifade eden hata terimdir. Zaman sabit birey etkilerine örnek vermek gerekirse, bireylerle ilgili bir çalışmada bireylere özgü yetenek, şirketlerle ilgili bir çalışmada şirketlere özgü yönetim, organizasyon farklılıkları gibi durumlardan kaynaklanan etkiler bu grupta düşünülebilir.

Hata terimlerinin tanımlanmasına bağlı bir diğer model, iki yönlü hata bileşenleri modelidir. Bu modelde hata terimi

eit i t vit (4.20)

şeklinde ayrıştırılabilir. Buna göre t gözlenemeyen birey sabit zaman etkileri olarak adlandırılır ve dönemlere özgü bireylerle ilişkisiz etkileri ayrıştırmakta kullanılır. Eğer zaman boyutu kısa ise denkleme dönemler için kukla değişkenler atanarak da bu etki ayrıştırılabilir. İki modelden hangisinin tercih edileceğine, eklenen birey sabit zaman etkilerinin birlikte anlamlı olup olmadığı sorgulanarak karar verilebilir.

(4.19) nolu eşitlikte gösterilen tek yönlü birleşik hata terimi içerisindeki i gözlenemeyen zaman sabit bireysel etkilerin rassal mı yoksa sabit etkiler mi olduğu konusu tartışılmaktadır. Tartışma genel olarak, i’nin rassal bir değişken olarak mı

yoksa tahmin edilecek bir parametre olarak mı görüldüğü noktasında ortaya çıkmaktadır (Wooldridge, 2002).

Bu bakış açısına göre iki temel modelden bahsedilebilir. İlki; söz konusu zaman sabit etkinin modelde tahmin edilmesi gereken bir parametre olduğu görüşüne dayanan sabit etkiler modelidir. Bu model, gözlenemeyen zaman sabit birey etkileri, i, ile açıklayıcı değişkenler, xit, arasında ilişki olmasına izin vermektedir.

Sabit etkiler modeli aşağıdaki gibi ifade edilebilir (Hsiao, 2002):

*

it i it it

y x v i 1, 2,...,N t 1, 2,....,T (4.21) Bu modelde, eğim katsayısı 1xK boyutlu sabitler matrisini, *

i , 1 1x boyutlu sabit

ise zaman sabit i. bireye özgü etkileri ifade etmektedir. vit ise hem zaman boyutu

hem de panel birimi boyutuna özgü göz ardı edilen değişkenlerin etkilerini ifade eden hata terimidir.

Zaman sabit etkilerin açıklayıcı değişkenlerle tüm zaman dönemlerinde ilişkisiz olduğu varsayımı yapıldığında, yani bu etkilerin rassal olduğu düşünüldüğünde rassal etkiler modeli daha uygun olmaktadır. Yani, rassal etkiler modelinde, (4.18) nolu denkleme ilave olarak aşağıdaki varsayım yapılmalıdır:

Cov( i,xit) 0 i 1, 2,...,N t 1, 2,....,T (4.22)

Sabit etkiler modelinde, i zaman içinde sabit kabul edilirken, rassal etkiler modelinde aynı vit’de olduğu gibi i’de rassal kabul edilmektedir (Hsiao, 2002).

Baltagi (2005) zaman sabit etkilerin rassal olduğu veya açıklayıcı değişkenlerle ilişkisiz olduğu varsayımı halinde, sabit etkiler modelinde karşılaşılan serbestlik derecesi kaybının azalacağını belirtmekte ancak rassal etkiler modelinin, bireylerin büyük bir anakütle içinden rassal olarak çekilmesi halinde daha geçerli olacağını ifade etmektedir.

Her iki modelden hangisinin tercih edilmesinin daha uygun olduğu ile ilgili çeşitli testler geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı, Hausman (1978) tarafından geliştirilen, sabit etkiler ile rassal etkiler tahmincileri arasındaki farka dayanan ve sıfır hipotezi rassal etkiler modelinin uygun olduğu yönünde olan testtir.

Panel veri, ilgili yatay kesite ait bütün zaman dönemlerinde, gözlemlerin tam olup olmadığına göre iki sınıfa ayrılabilir. Eğer N yatay kesit için, T döneme ait bütün gözlemler varsa, yani NxT gözlem mevcutsa bu panellere dengeli paneller denilmektedir (Wooldridge, 2002). Yatay kesit birimleri için bazı dönemlerde gözlemlerin eksik olduğu panellere ise dengesiz paneller denilmektedir. Panelin dengesiz olması sabit etkiler ve rassal etkiler tahminlerinin yapılmasını engellememektedir.

Benzer Belgeler