• Sonuç bulunamadı

2. AVRUPA BİRLİĞİ’NDE TARIMSAL POLİTİKALAR VE DÖNÜŞÜM SÜRECİ

2.2.4. Ortak Tarım Politikasının Araçları

2.2.4.3. Ortak Tarım Politikası’nda Karar Alma Mekanizması ve Avrupa Komisyonu

Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü (DG-

AGRI) Teşkilat Yapısı

Roma Antlaşması ile OTP’nin düzenlenmesi ve uygulanmasına yönelik usuller belirlenmiştir. Bu usuller; Komisyonun önerisi, Avrupa Parlamentosu’nun görüşü, gerekli olduğu durumlarda Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’nin görüşü ve nitelikli çoğunlukla verilmiş Konsey kararıdır. Söz konusu usuller, Avrupa Parlamentosu’nun danışmanlık görevi dahil, 2010 yılına kadar devam etmiştir. Lizbon Antlaşması’yla birlikte; ortak karar usulü, olağan yasama yöntemi olarak belirlenmiş ve Parlamento’nun tarım alanındaki rolü ortak kanun yapıcı olarak değiştirilmiştir.

Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma’nın 43. Maddesi OTP’de karar alma mekanizmasının nasıl işleyeceğinden bahsetmektedir. Söz konusu maddeye göre; Komisyon, ulusal piyasa düzenleri yerine rekabete ilişkin ortak kurallar, çeşitli ulusal piyasa düzenlerinin zorunlu koordinasyonu ya da bir Avrupa piyasa düzeninden birinin getirilmesi de dahil olmak üzere ortak tarım politikasının belirlenmesine ve uygulanmasına ve söz konusu maddede özel olarak belirtilen tedbirlerin uygulanmasına ilişkin öneri sunmaktadır. Avrupa Parlamentosu ve Konsey, olağan yasama usulü uyarınca hareket etmekte ve Ekonomik ve Sosyal Komite’ye danıştıktan sonra, bahsedilen ortak tarım piyasaları düzenini

47

oluşturmaktadır. Ortak tarım politikası ile ortak balıkçılık politikası hedeflerinin takibi için gerekli diğer hükümler de bu kapsamda belirlenmektedir (Anonim, 2012).

Konsey, Komisyon’un önerisi üzerine, fiyatların tespiti, prelevmanlar, yardımlar ve miktar kısıtlamaları ile balıkçılık imkanlarının tespit ve tahsisine ilişkin tedbirleri kabul etme yetki ve sorumluluğuna sahiptir. Anlaşmanın 42. Maddesi; Konsey’in, Komisyon’un önerisi üzerine; yapısal veya doğal koşullar sebebiyle gelişememiş işletmelerin korunması için ve ekonomik kalkınma programları çerçevesinde yardım verilmesine izin verebileceği hükmüyle Avrupa Parlamentosu’nun bahse konu kararlarda söz sahibi olmasını engellemektedir (Anonim, 2012).

Birlik politikalarının yürütücüsü konumunda bulunan Komisyon’un içerisinde de bu görevleri yerine getirmek üzere politikalara göre oluşturulmuş genel müdürlükler bulunmaktadır. DG-AGRI, tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik politikaların uygulanmasından sorumludur. Kırsal kalkınmaya ilişkin politikalar, yapısal politikalarla ilişkili diğer genel müdürlüklerle koordinasyon içinde gerçekleştirilmektedir. DG-AGRI, OTP’yi, uluslararası tarımsal ilişkilerinin yanı sıra, çiftçi desteği, piyasa tedbirleri, kırsal kalkınma politikası, kalite politikası, mali ve yasal konular, analiz ve değerlendirme gibi alanları da kapsayacak şekilde tüm yönleri ile ele alan 11 Müdürlükten oluşmaktadır. Bu müdürlükler:

 Uluslararası İkili İlişkiler Müdürlüğü,

 Çok Taraflı İlişkiler, Kalite Politikaları Müdürlüğü,

 Tek OPD, Ekonomi ve Tarım Piyasalarının Analizi Müdürlüğü,  Doğrudan Destekleme Müdürlüğü,

 İktisadi Analiz, Perspektif, Değerlendirme Ve İletişim Müdürlüğü,  Kırsal Kalkınma Programları I Müdürlüğü,

 Kırsal Kalkınma Programları II Müdürlüğü,  Kırsal Kalkınma ve Araştırma İşleri Müdürlüğü,  Tarım Mevzuatı ve Usuller Müdürlüğü,

 Tarım Harcamaları Denetim Müdürlüğü,  Kaynak Yönetimi Müdürlüğü’dür.

48

Uluslararası İkili İlişkiler Müdürlüğü altında ikili müzakerelerde coğrafi işaretler hususunda yetkili bir danışmanlık birimi, Amerika Kıtası Birimi; Asya ve Avustralya Birimi; Afrika-Karayipler-Pasifik ve Kalkınmaya İlişkin İşler Birimi; Komşuluk politikası, Avrupa Ekonomik Alanı ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği Birimi bulunmaktadır. Çok Taraflı İkili İlişkiler ve Kalite Politikaları Müdürlüğü ise Kalite Politikası Danışmanlık Birimi; DTÖ Birimi; Ticaret ve Uluslararası Politika Analizi Birimi; Kalite Politikası Birimi; Organik Ürünler Birimi ve Teşvik Birimi’nden oluşmaktadır. Teşvik Birimi’nin altında tarım ürünlerine yönelik teşviklerden sorumlu Tüketici, Sağlık, Tarım ve Gıda Yürütme Ajansı bulunmaktadır.

Tek OPD, Ekonomi ve Tarım Piyasalarının Analizi Müdürlüğü altında Tarım Piyasaları Gözlem Danışmanlık Birimi; Tarım Piyasaları İşleri Birimi; Şarap, Alkollü İçecekler, Bahçe Bitkileri, Özel Ürünler Birimi; Hayvansal Ürünler Birimi ve Tarla Bitkileri Birimi bulunmaktadır. Doğrudan Destekleme Müdürlüğü altında Doğrudan Destek Düzenleyici İşler Birimi; Ağaçlandırma, Çapraz-uyum ve Uzak ve Ayrık Bölgeler İçin Özel Seçenek Programı Birimi; Uygulama Desteği, Kontrol, Entegre İdare ve Kontrol Sistemi (IACS) ve Arazi Parsel Tanımlama Sistemi Birimi ve Avrupa Tarımsal Garanti Fonu (EAGF) Mali Yönetim Birimi bulunmaktadır. Bir diğer müdürlük ise İktisadi Analiz, Perspektif, Değerlendirme ve İletişim Müdürlüğü’dür. Tedbir Danışmanlık Birimi ve İletişim Danışmanlık Birimi; Tarımsal Politika Analizi ve Perspektifleri Birimi; Tarımsal Modelleme ve Tahmin Birimi; AB Tarımı Ekonomik Analiz Birimi; Değerlendirme ve Araştırma Birimi ile İç ve Dış İletişim Birimi söz konusu müdürlük bünyesinde yer almaktadır.

Kırsal Kalkınma Programları I Müdürlüğü altında Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda Birimi; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İrlanda ve Birleşik Krallık Birimi; Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka ve Polonya Birimi; Macaristan, İtalya ve Malta Birimi bulunmaktadır. Kırsal Kalkınma Programı II Müdürlüğü bünyesinde ise Portekiz ve İspanya Birimi; Estonya, Finlandiya, Letonya ve İsveç Birimi; Avusturya, Almanya ve Slovenya Birimi ve Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Romanya ve Slovakya Birimi mevcuttur. Kırsal Kalkınma ve Araştırma İşleri Müdürlüğü ise Kırsal Kalkınmanın Tutarlılığı Birimi; Kırsal Kalkınma Mali Koordinasyon Birimi; Avrupa Kırsal Kalkınma ve Kontrol Ağı Birimi; Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Birimi ve Gıda Güvenliği ve Büyüme için

49

Sürdürülebilir Kaynak alt birimini de barındıran Araştırma ve Yenilik Birimi’nden meydana gelmektedir.

Tarım Mevzuatı ve Usuller Müdürlüğü, Tarım Kanunu; Sadeleştirme Birimi; Rekabet Birimi; Mevzuatın Uygulanması, İhmaller ve Şikayet Birimi; Uyum Usullerinin Koordinasyonu Birimi; Stratejik Planlama, İç Kontrol, Avrupa Sayıştayı ve İç Denetim Servisi ile İlişkiler Birimi’nden oluşmaktadır. Tarım Harcamaları Denetim Müdürlüğü altında ise Tarım Harcamaları Denetimi Koordinasyon Birimi; Piyasa Tedbirlerine Yönelik Harcamaların Denetimi Birimi; Doğrudan Yardımların Denetimi Birimi; Kırsal Kalkınma ve IPARD Harcamaları Denetim Birimi ve Mali Denetim Birimi bulunmaktadır.

Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’nün sonuncu Müdürlüğü ise Kaynak Yönetim Müdürlüğü’dür. Bütçe Yönetimi Birimi; Yardım, Merkezi Mali Kontrol ve Uygulayıcı Ajanslar, Bilgi Teknolojisi Birimi; Kurumlar arası ilişkiler Birimi; Personel ve Yönetim Birimi ve Güvenlik ve Belge Yönetimi Birimi, söz konusu müdürlük bünyesinde yer almaktadır.

50

3. TÜRKİYE’DE TARIMSAL POLİTİKALAR VE DÖNÜŞÜM