• Sonuç bulunamadı

Ortaköy yaylas ve civar nda geni bir alanda yüzeylenen peridotitlerin

Tablo 5.2: 2007 y saha çal malar ile derlenen örnekler ve petrografisi istenen 8 adet örne e ait kaya adlamalar .

Serpantinit (Harzburjit) Lerzolit Serpantinit (Harzburjit)

Serpantinit Piroklastik bre , lav bre i Metadiyorit

Serpantinit (Harzburjit) Serpantinit

Serpantinit (Lerzolit) Serpantinit

Saha çal malar s ras nda derlenen örneklerin, MTA Genel Müdürlü ü Uzaktan Alg lama Merkezi bünyesinde bulunan ASD Field SpecPro spektrometre cihaz ile

sensörleri (VNIR-SWIR) aras ndaki eklenti yerlerinin düzeltilmesi a amas nda AdjustASD yaz kullan lm r. Spektral de erlendirmeler TSG Spektral Geoloist yaz nda gerçekle tirilmi tir ( ekil 5.9, 5.10). Elde edilen sonuçlara göre örneklerin spektral tan mlamalar nda büyük oranda serpantin, brusit mineralleri görülmektedir.

ekil 5.9: 2006 y saha örneklerinin TSG Spectral Geologist yaz kullan larak elde edilen spektral analiz sonuçlar .

6. GÖRÜNTÜ ANAL Z SONUÇLARININ DE ERLEND LMES

ASTER uydu verilerinin VNIR, SWIR ve TIR gibi farkl spektral aral klara sahip bölümleri kullan larak gerçekle tirilen peridotit tipi kaya türlerinin tan mlanmas na yönelik görüntü analizleri, saha gözlemleri ve petrografik sonuçlar birlikte de erlendirilmi tir.

6.1. VNIR-SWIR Analizleri

Çal ma alan kapsayan ASTER uydu verilerinin 1/3, 2/3, 4/3, 5/3 ve 6/7 bant oranlamalar ndan elde edilen sonuçlar ile bölgenin jeoloji haritas kar la ld nda ultramafik kaya türlerinin s rlar n ço u alanda belirgin olarak elde edilemedi i, maskelenmi alanlarda da süreklili i olan ofiyolitik kayalar n tespit edilemedi i görülmektedir.

1/3 bant oranlamas nda, en belirgin gözlenen alanlar Eldivan da n kuzeybat nda yer alan G30c3 paftas içerisinde Çukuröz ile Kam köy aras nda yay eklinde gözlenen kesimdir. 1/3 oranlamas abanözü kuzeyinde G30c4 paftas içerisindeki Karaören-Gürp nar aras ndaki geni bir alanda, ayr ca Kam köy kuzeyinde yeralan Ortaköy yaylas n do u kesimlerinde anomali vermektedir. Bunlara kar n bu oranlama G31d4 ve H31a1 paftalar içerisindeki Eldivan-Çank aras nda yer alan Tersiyer ya k nt lar içerisinde de geni bir anomali sunmaktad r.

2/3 oranlamas , çal ma alan içerisinde H30b1 paftas ve H30b2 paftas n güneybat kesimlerinde yo un bir anomaliye sahip olmakla birlikte, Tersiyer birimleri içerisinde de gözlenmektedir.

Olu turulan 4/3 ve 5/3 bant oranlamalar na ait anomaliler, G30d3, G30c2, G30c3 ve G30c4 paftalar içerisindeki Mesozoyik ya karbonatl kayalar ve Tersiyer ya

nt birimlerinde gözlenmekle beraber, Gürp nar civar nda ve Çukuröz güneybat nda ofiyolitik kayalar da kapsayan yayg n bir anomali vermektedir. Bunlara ilave olarak 5/3 oranlamas anomali alanlar , 2/3 oranlamas na benzer

ekilde Tersiyer birimlerini de içermektedir.

Görünür-yak n k l ötesi ve k sa dalga k l ötesi dalga boyu aral klar kapsayan bant oranlamalar ndan en iyi netice veren oranlama 6/7’dir. G30c4 paftas içerisinde yer alan Gürp nar çevresinde ofiyolitik kayalar n s rlar ile benzerlik göstermektedir. Genel olarak saha içerisinde ofiyolitik kaya türleri ile örtü en anomaliler abanözü güneyinde ve Kam köy civar nda Tersiyer birimleri içerisinde de gözlenmektedir. Anomali de erleri çok belirgin olmamakla birlikte, G31d1 paftas güneybat nda yani Çank -Korgun yolunun güneyinde yer alan kesimde kama

ekilli ofiyolitik kayalar da ay rt edebilmektedir ( ekil 6.1).

Geli tirilen bant oranlamalar içerisinde gerek ofiyolitik kaya s rlar ile benzerlik sunan yay ve gerekse ofiyolitik kaya türleri d ndaki di er birimler içerisinde az oranda gösterdi i anomali özellikleri aç ndan 6/7 bant oranlamas , görünür-yak n l ötesi ve k sa dalga k l ötesi dalga boyu aral klar için ofiyolitik kayalarda genel da göstermesi aç ndan en uygun sonucu vermektedir.

Jeolojik amaçl görüntü analiz çal malar nda, analizlerde kullan lacak görüntülerin mümkün oldu unca birbirine yak n tarihlerde çekilmi olmas istenir. Ancak, tez çal mas nda kullan lan ASTER görüntülerinin tarihlerinde mevsimsel de iklikler mevcuttur. Çal ma öncesinde, ASTER görüntü ar ivinin incelenmesi s ras nda çal ma alan na dü en ve bulutluluk oran 0-1 aras nda olan az say da görüntü belirlenebilmi tir. Tez çal mas na konu olan birimler jeolojik süreç içerisinde kimyasal ya da fiziksel baz de ikliklere maruz kalmakla birlikte k sa dönemsel de iklikler yani mevsimsel de imler neticesinde kaya türlerinin spektral

türlerinin bünyesinde var olan su miktar nda, dolay yla da üzerlerinde geli en bitki özelliklerini ve çe itlili ini art rmakta ya da azaltmaktad r. Farkl mevsimlere ait kullan lan görüntülerden, Nisan 2004 tarihine ait olan AST3A1 0404100850300702020025 görüntüsü ya lar n fazla oldu u bir dönemde çekilmi olmas nedeniyle belirgin bitki örtüsü art göstermektedir. Bu artan bitki örtüsü ise ön i lemler s ras nda bitki örtüsü için kullan lan maskeleme alan nda bir farkl k yaratabilmektedir. Bununla birlikte, 6/7 bant oranlamas haricindeki di er tüm algoritma sonuçlar n istenmeyen kaya türlerini temsil etmesi nedeniyle elde edilecek sonuçlarda da çok fazla bir de iklik ortaya ç kmayacakt r.

6.2. TIR Analizleri

Ultramafik kayalar n özellikle de peridotitlerin termal yay m özellikleri incelenerek olu turulan (14/13)*(12/13) ve silikat bile imindeki de imler göz önüne al narak geli tirilen [14/13]/(13/12)3 bant oranlama sonuçlar büyük oranda birbiri ile benzerlik göstermekle birlikte çal ma alan içerisinde haritalanm ofiyolitik kayalarla do rudan kar la labilme imkan sunmaktad r ( ekil 6.2).

Genel olarak be farkl alanda belirgin s rlar sunan anomaliler, G31d1 paftas içerisinde Gümü düven köyü güneyinde gözlenen kama ekilli iki yüzeylenmeyi, G30c4 paftas nda Ortaköy Yaylas civar ndaki tekne ekilli ultramafikleri, G30c3 paftas içerisinde Eldivan- abanözü yolu kuzeybat ndaki ve Çukuröz güneyindeki kama eklindeki yüzeylenmeleri, H30b2 paftas n Eldivan Da güney yamac nda Martköy ve Hisarc k civar ndaki ultramafikleri, H30a2 paftas içerisindeki Gümerdi in köyü güneyindeki küçük ultramafik yüzeylenmeyi dahi belirgin ekilde tan mlayabilmektedir.

Geli tirilen bu oranlama görüntüleri, ofiyolitik kayalar olarak haritalanm alanlara dü mekte ve bunlar içerisinde daha dar alanlar temsil eden anomaliler eklinde gözlenmektedir. Olivin ve piroksen minerallerinin termal yay m özellikleri kullan larak geli tirilen bu oranlamalar, ultramafik kaya türlerini özellikle de

ekil 6.1: 6/7 bant oranlamas görüntüsünün ofiyolitik kayalar ile kar la lmas . Ye il alanlar, çal ma alan içerisindeki ofiyolitik kayalar n MTA Genel Müdürlü ü’nün üretti i

1/100.000 ölçekli jeolojik haritas ndaki da r.

peridotitleri tan mlamaktad r. Bahsedilen be anomali alan n tümü örneklenmemi olsa da, derlenen k tl say daki örne in spektroskopik ve petrografik analizleri (Tablo 5.1, 5.2, ekil 5.5, 5.9, 5.10) bu yarg desteklemektedir. Anomali veren alanlarda yap lan gözlemler ve derlenen örneklerde, ofiyolitik kayalar içerisindeki ultramafikler haricindeki kaya türlerine rastlanmam r. Bununla birlikte, ofiyolitik kayalar n s rlar d ndaki yak n kesimlerde gözlenen baz anomali alanlar n da ultramafiklere ait oldu u, saha gözlemleri ile (070531-3 numaral gözlem)

Her iki termal bant oranlama görüntüsü de topo rafik etki aç ndan farkl klar gösterseler dahi kaya türü ayr aç ndan benzer sonuçlar vermektedirler ( ekil 4.19 ve 4.20). ekil 4.19’da verilen termal oranlama görüntüsü içerisinde drenaj sistemi belirgin olarak gözlenmekte iken, ekil 4.20’deki oranlama görüntüsünde drenaj sistemi ile ilgili bilgiler yok edilmi sadece anomali bilgisi ön plana ç km r. Bu ise termal özellikler kullan larak elde edilen sonuçlarda topo rafya etkisinin olmayaca sonucunu ortaya koymaktad r.

Özet olarak görünür-yak n k l ötesi dalga boyu kullan larak olu turulan bant oranlamalar n sonuçlar , hedef kaya türlerinin bir kesimini içeriyor olsa da, Tersiyer ya k nt lar ya da Mesozoyik ya karbonatlar gibi istenmeyen özelliklerdeki kaya türlerini de içerebilmektedir. Bu durum, hedef kaya türleri ve di er kaya türlerinin spektral yans ma e rileri ile, geli tirilen oranlamalarda kullan lan bantlar n benzerlik göstermesinden kaynaklanmaktad r.

Termal k l ötesi dalga boyu kullan larak peridotitleri ay rtlamaya yönelik geli tirilmi algoritmalar n her ikisi de ofiyolitik kayalar içerisinde daha dar alanlar , görünür-yak n k l ötesi dalga boyu ile olu turulan oranlama görüntülerine göre çok daha belirgin bir ekilde tan mlamaktad r (EK-12). Buna ilave olarak, görünür-yak n l ötesi dalga boyu ile olu turulan oranlama görüntülerinde uygulanmas gerekli olan maskeleme i lemi neticesinde hedef saha olabilecek kesimler de kaybolabilmektedir. Bunun yan nda, Eldivan Da ’n n kuzeybat kesimlerinde gözlenen anomaliler kar la ld nda, termal k l ötesi ile olu turulan algoritma sonuçlar n maskeleme yap lamaks n bitki örtüsünün çok s k olmad alanlarda da iyi sonuç verdi i görülmektedir.

A

7. SONUÇLAR

1. ASTER görünür-yak n k l ötesi ve k sa dalga k l ötesi bantlar ile geli tirilen 1/3, 2/3, 4/3, 5/3 ve 6/7 oranlamalardan elde edilen sonuçlar, bölgenin basitle tirilmi jeoloji haritas ile kar la ld nda ultramafik kaya türlerinin rlar n ço u alanda belirgin olarak elde edilemedi i, buna kar n do ruya en yak n sonucun 6/7 bant oranlamas ile elde edildi i belirlenmi tir.

2. Olu turulan (14/13)*(12/13) ve [14/13]/(13/12)3 bant oranlama sonuçlar büyük oranda birbiri ile benzerlik göstermekte olup, çal ma alan içerisinde haritalanm ofiyolitik kayalarla do rudan kar la labilmektedir. Termal bant oranlama sonuçlar n, ofiyolitik kayalar olarak haritalanm alanlara dü mesinin yan nda, bu rlar içerisinde daha dar alanlarda verdikleri anomalilerin, ofiyolitik kayalar içerisindeki olivince zengin kayalar (peridotitler) temsil etti i anla lm r.

3. Ofiyolitik kaya türleri içerisinde yer alan ve içinde kromit cevherle melerini bar nd ran olivince zengin peridotit tipi kayalar n da n belirgin ekilde belirlenebilmesi, cevherle meye yönelik hedef alanlara ula lmas kolayla raca dü ünülmektedir.

4. Geli tirilmi algoritmalarda, alansal çözünürlü ü görünür-yans ma k l ötesine göre çok daha büyük olmas na ra men ASTER TIR bantlarda, görünür-yak n k l ötesi bantlara oranla do ruya çok daha yak n sonuçlar elde edilmi tir.

5. Görünür-yak n k l ötesi dalga boyu ile olu turulan oranlama görüntülerinde uygulanmas gerekli olan maskeleme i lemi neticesinde hedef saha olabilecek kesimler de kaybolmaktad r. Ancak, termal k l ötesi ile olu turulan algoritma sonuçlar n maskeleme yap lamaks n bitki örtüsünün çok s k olmad alanlarda da iyi sonuç verdi i belirlenmi tir.

6. Termal veriler ile geli tirilen her iki algoritman n sonuçlar benzer olsa da, [14/13]/(13/12)3 oranlamas ile elde edilen görüntü içerisinde drenaj sistemi ile ilgili bilgilerin yok edilmi oldu u, sadece anomali bilgisini ön plana ç kt görülmü tür. Her iki sonuç görüntü kar la ld nda, termal özellikler ile elde edilen bilgilerde topo rafya etkisinin olmayaca sonucuna var lm r.

7. Analizler neticesinde anomali veren alanlarda yap lan gözlemler ve derlenen örneklerde ofiyolitik kayalar içerisindeki ultramafikler haricindeki spilit, bazalt, diyabaz, gabro, çörtler, pelajik sedimanlar gibi di er kaya türlerine rastlanmam r. Bunun yan nda, ofiyolitik kayalar n s rlar d nda, yak n kesimlerde gözlenen baz anomali alanlar n da ultramafiklere ait oldu u tespit edilmi tir.

8. Pasif uzaktan alg laman n jeolojik amaçl uygulamalar genellikle görünür-yak n l ötesi ve k sa dalga k l ötesi özellikler kullan larak gerçekle tirilmektedir. Çal ma bu yönüyle dü ünüldü ünde, kayatürleri aras ndaki farkl klar n ASTER termal k l ötesi verisi yard yla daha belirgin ekilde ortaya ç kart labildi i görülmü tür.

9. Ara lan olivin ve piroksen minerallerindeki VNIR-SWIR spektral özelliklerindeki benzerlikler nedeni ile etkin algoritmalar n elde edilemeyece i, buna kar n minerallerin termal spektral özelliklerindeki belirgin farkl klar n analiz sonuçlar do rudan etkileyebilece i görülmü tür.

10. VNIR-SWIR analizlerinin aksine TIR analizleri ile elde edilen sonuçlardaki belirgin farkl k göz önüne al nd nda, TIR verilerindeki mevsimsel farkl klar n önem ta mad görülmü tür.

8. TARTI MA ve ÖNER LER

Gerçekle tirilen görüntü analizleri ve bunlar n saha çal malar ile do rulanmas ras nda elde edilen sonuçlar göstermi tir ki, tez çal mas n amac olu turan ofiyolitik kayalar n di er kayatürlerinden ay rtlanmas ASTER uydu verilerinin VNIR-SWIR bile eni ile oldukça zor olmas na kar n TIR bile eni ile belirgin olarak tan mlanabilmektedir. Saha çal malar s ras nda gözlemlenen kaya türlerinin büyük oranda serpantinle mi oldu u, bunun yan nda kal nt mineraller içerdi i ve bunlar n da olivin, piroksen mineralleri oldu u anla lm r. Bu çal mada belirgin olarak dünitlere rastlanamamakla birlikte, harzburjit, lerzolit gibi di er olivince zengin kaya türleri belirlenebilmi tir. Mineralojik-petrografik tan mlamalarda, belirlenen bu kaya türlerinin petrografik amaçl haz rlanan ince kesitlerinde serpantinle me derecesinin yüksek olmas na ra men, piroksen ve olivin kal nt lar kaya türü adlamas kolayla rm r. Buna kar n dünitler harzburjit ve lerzolitlere oranla çok daha dü ük miktarda piroksen içermekte iken daha fazla miktarda olivin içermektedirler. Bu de en mineraloji, serpantinle me süreçleri s ras nda olivinlerin çok daha kolay bozulmalar na olanak vermekte olup ince kesitlerde yo un serpantinle mi mineraller eklinde gözlenmektedir. Bu nedenle dünitlerin petrografik tan mlamalar genellikle serpantinintler ile benzerlik sunmaktad r. Çal ma alan içerisinde detayl olarak haritalanm ofiyolitik kaya türleri olmad ndan, çal ma ofiyolitik kaya türleri içerisindeki peridotitlerin s rlar n belirlenmesine olanak sa lam r. Ancak, jeolojik haritalarda s rlar belirlenmi ofiyolitlerin oldu u di er sahalarda, peridotit olarak s rland lm bölgelerin içerisindeki görüntü analiz sonuçlar , bu alanlardaki olivin içeri inin yüksek oldu u kesimleri niteleyecektir. Geli tirilen algoritmalar n, Orta(Toros) ve Güney Ofiyolit Ku aklar ’nda uygulamalar denetlenmelidir.

Görüntü analizlerinin uygulanmas öncesindeki veri haz rlama sürecinde ak emas içerisinde yer alan mozayikleme i lemi, kullan lan spektral verilerde uygulanacak

lemler ile de ikli e u ramas ve ilksel spektral verinin kaybolmas nedeni ile ço u çal malarda görüntü analizleri sonras nda elde edilen sonuçlar n mozayiklenmesi eklinde yap lmaktad r. Tez çal mas nda bu i lemin analizlerden önce yap lmas , VNIR-SWIR analiz sonuçlar n, ara lan piroksen ve olivin minerallerindeki spektral özelliklerinin benzer olmalar nedeniyle do rudan etkileyebilecek bir i lem de ildir.

Çal ma, çok bantl uydu verisi olan 14 bantl ASTER verileri ile gerçekle tirilmi tir. Geli en teknoloji ile 200 ve üzerinde bant say nda sahip yeni veriler ile bahsi geçen kaya türlerinin daha detayl ekilde ay rt edilmesi mümkün olacakt r.

KAYNAKLAR

Akyürek, B., Bilginer, E., Çatal, E., Da er, Z., Soysal, Y., ve Sunu, O., “Eldivan- abanözü (Çank ) dolay nda ofiyolit yerle mesine ili kin bulgular”, Jeoloji

Mühendisli i, Eylül, 9, 5-12, (1979).

Akyürek, B., Bilginer, E., Çatal, E., Da er, Z., Soysal, Y., ve Sunu, O., “Eldivan- abanözü (Çank ) Hasayaz-Çand r (Kalecik-Ankara) Dolay n Jeolojisi”, MTA

Raporu, No: 6741, (1980).

Akyürek, B., “Ankara Melanj ’n n Kuzey Bölümünün Temel Jeoloji Özellikleri”, ç

Anadolu’nun Jeolojisi Sempozyumu, TJK Vol.35, 41-45 (1981).

Akyürek, B., Bilginer, Akba , B., Hep en, N., Pehlivan, ., Sunu, O., Soysal, Y., E., Da er, Z., Çatal, E., Sözeri, B., Y ld m, H. Ve Hakyemez, Y., “Ankara-Elmada - Kalecik Dolay n Jeolojisi”, MTA Raporu, No: 7298, (1982).

Akyürek, B, Akba , B., ve Da er, Z., “1:100.000 Ölçekli Aç nsama Nitelikli Çank E16 Paftas ”, Türkiye Jeoloji Haritalar Serisi, MTA Genel Müdürlü ü, Ankara, (1988).

Bailey, E. B. and McCallien, W. J., “The Ankara Melange and The Anatolian Thrust”, Nature, Vol.166, 938-960, (1950).

Berk, A., Bernstein, L. S., and Robertson, D. C., “MODTRAN: A Moderate Resolution Model for LOWTRAN 7” AFGL-TR-89-0122, Bedford, MA7 Air Force

Geophysics Laboratory, (1989).

Boccaletti, M., Bortoletti, V., Sagri, M., ”Richerche sulle ofioliti della Catena Alpina. 1. Osservazioni sull, Ankara Melange nella zona di Ankara”, Boll, Soc.

Geol., Lt., Vol.85, 485-508, (1966).

Brown G. C. and Musset, A. E., “The Inaccessible Earth” George Allen and Unwin

Ltd., London, (1981).

Chabrillat, S., Pinet, P.C., Ceuleneer, G., Johnson, P.E., Mustard, J.F., “Ronda Peridotite Massif: Methodology For Its Geological Mapping and Lithological Discrimination From Airborn Hyperspectral Data” Int., J. of Remote Sensing, Vol.21, No:12, 2363-2383, (2000).

Chávez, E. A. M. L. Sevilla y E. Hidalgo, “Estudio hidrográfico de dos lagunas costeras de Oaxaca” In: Mem. V. Congr. Nac, Ocean (México): Manrique, F. A. (Ed), 201-232, (1977).

Chellaiah, S., “Mapping of Ultramafic and Associated Lithologiacal Units Using Satellite Data”, Map Asia Conference, Emerging Application, 5, (2003)

Crane, R. B., “Preprocessing Techniques to Reduce Atmospheric and Sensor Variability in Multispectral Scanner Data” Proceedings of the 7th Int. Symposium

on Remote Sensing of Environment. Ann Arbor, Michigan, 1345, (1971).

Crippen, R. E., “The Regression Intersection Method of Adjusting Image Data for Band Ratioing”, Int. J. of Remote Sensing, Vol. 8, No.2, 137-155, (1987).

De Carvalho, O. A. Jr., Guimaraes, R. F., De Carvalho, A. P. F., De Souza Martins, E., “Spectral Mixture Analysis of ASTER Image to Geobotanical Investigation Between Ultramafic and Mafic Rocks from Niquelandia, Brazil”, Geoscience and

Remote Sensing Symposium, Proceeedings of the IEEE, Vol.1, 250-253, (2004).

Dilek, Y. ve Thy, P., “Age and petrogenesis of plagiogranite intrusions in the Ankara mélange, central Turkey”, Island Arc, 15 (1), 44–57, (2006).

Ditchburn, R.W., “Light”, Blackie & Sons, 2nd Ed., London, 582–585, (1963).

Engin, T., Özkocak, O and Artan, U., “General geological setting and character of chromite deposits in Turkey”, Petrascheck, IGCP Project No. 197, W., Karamata, S., Kravchenko, G. G., Johan, Z., Economou, M., Engin., eds., T. Fac. Min. and Geol., Belgrade, Yugoslavia, 199-228, (1986).

Gillespie, A., Rokugawa, S., Matsunaga, T., Cothern, S., Hook, S., & Kahle, A., “Temperature and Emissivity Separation Algorithm for Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflectance Radiometer (ASTER) Images”, Geoscience and

Remote Sensing, Vol. 36, 1113– 1126, (1998).

Goetz, A. H. F., Rowan, L. C.. and Kingston, M. J., “Mineral Identification from Orbit: Initial results from the Shuttle Multispectral Infrared Radiometer” Science, Vol.218, 1020-2024, (1982).

Gökalp, F. G., “Yaprakl (Çank )- skilip (Çorum) Ofiyoliti Eldivan Da Bölümünün Petrolojisi”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri

Enstitüsü, Jeoloji Müh. Böl., Ankara, 107, (1999).

Hakyemez, Y. Barkurt, M.Y., Bilginer, E., Pehlivan, ., Can, B., Da , Z., Sözeri, B., “Yaprakl -Ilgaz-Çank -Çand r Dolay n Jeolojisi”, MTA Raporu, No: 7966, (1986).

Harte, B., “Mantle Peridotites and Processes–The Kimberlite Sample” In

Continental Basalts and Mantle Xsenoliths, C. J., Hawkesworth & M. J. Norry,

(eds), Nantwich: Shiva, 46-91, (1983).

Hook, S. J., Dmochowski, J. E., Howard, K.A., Rowan, L. C., Karlstrom, K. E., Stock, J. M., “Mapping Variations in Weight Percent Silica Measured From Multispectral Thermal Infrared Imagery-Examples From the Hiller Mountains, Nevada and Tres Virgenes-La Reforma. Baja California Sur, Mexico”, Remote

Sensing of Environment, Nevada, 273-289, (2005).

GIS Development Pvt Ltd, The Geospatial Resource Portal, Tutorials, Remote Sensing [online], India, http://www.gisdevelopment.net/tutorials/tuman008.htm (Ziyaret tarihi: 7 Temmuz 2007).

Hunt, G.R., Wynn, J.C., “Visible and Near-Infrared Spectra of Rocks from Chromium-Rich Areas”, Geophysics, Vol:44, Issue:4, 820-825, (1979).

Ketin, ., “1:500.000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritas (Sinop, 1:500.000)”, MTA

Yay nlar , Ankara, (1962).

Koçyi it, A., “An Example of an Accretionary Forearc Basin From Northern Central Anatolia and Its Implications For the History of Subduction of Neo-Tethys in Turkey”, Geological Society of America Bulletin, Vol.103, 22-36, (1991).

Koçyi it, A., Türkmeno lu, A., Beyhan, A., Kaymakç , N., Akyol, E. “Post- Collisional Tectonics of Eski ehir-Ankara-Çank Segment of zmir-Ankara- Erzincan Suture Zone (IAESZ): Ankara Orogenic Phase”, Turkish Association of

Petroleum Geologist Bulletin, Vol.6/1, 69-86, (1995).

Kruse, F. A., “Use of Airborne Imaging Spectrometer Data to Map Minerals Associated with hydrothermally Altered Rocks in the Northern Grapevine Mountains, Nevada and California” Remote Sensing of the Environment, Vol. 24, No.1, 31-51, (1988).

Kruse, F.A., “Imaging Spectrometer Data Analysis-A Tutorial”, Dept. of Geological

Sciences, University of Colorado, 12, (1995).

Ninomiya, Y. and Matsunaga, T., “Estimation of SiO2 Content Using Simulated TIR

Remote Sensing Data Generated From Spectra Measured on the Sawed Surfaces of Rocks at Cuprite, Nevada”, 30th International Geology Congress, Proceedings,

Ninomiya, Y., “Mapping Quartz, Carbonate Minerals and Mafic-Ultramafic Rocks Using Remotely Sensed Multispectral Thermal Infrared ASTER Data”, Proceedings

of SPIE, Vol. 4710, 191-202, (2002).

Ninomiya, Y., “Advanced Remote Lithologic Mapping in Ophiolite Zone with ASTER Multispectral Thermal Infrared Data”, Geoscience and Remote Sensing

Symposium, IEEE International, IGARSS '03. Proceedings, Vol. 3, 1561- 1563,

(2003).

Norman, T. N., “Ankara Melanj n Yap Hakk nda” Cumhuriyetin 50. Y

Yerbilimleri Kongresi, Tepli ler, MTA Yay nlar , 77-94, (1973).

Rouse, J. W., Jr., R. H. Haas, J. A. Schell, and D. W. Deering. “Monitoring Vegetation Systems in the Great Plains with ERTS”, Earth Res. Tech. Satellite-1

Symp., Procedings, Goddard Space Flight Cent., 309–317, Washington, DC. 10–14

Dec. 1973, (1973).

Rowan, L. C., Mars, J. C., Simpson, C. J., “Lithologic Mapping of the Mordor, NT, Australia Ultramafic Complex by Using the Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER)”, Remote Sensing of Environment, Vol. 99, No:1-2, 105-126, (2005).

Rowan, L. C., Simpson, C. J., Mars, J. C., “Hyperspectral Analysis of the Ultramafic Complex and Adjacent Lithologies an Mordor, NT, Australia”, Remote Sensing of

Environment, V. 91, 419-431, (2004).

Saldanha, D. L., Lime E Cunha, M. C., Haertel, V., “Spectral Analysis of Soils from Mafic/Ultramafic Rocks of Cerro Mantiqueira, SW of Rio Grande do Sul”,

International Journal of Remote Sensing, Vol:25, No:20, 4381-4393, (2004).

San, B. T., Sumer, E. O., and Gurcay, B., “Comparison of Band Ratioing and Spectral Indices Methods for Detecting Alunite and Kaolinite Minerals using Aster Data in Biga Region,Turkey” International Society for Photogrammetry and

Remote Sensing, XXth Congress, Commission 7, Istanbul, July, (2004).

Sestini, G., “The Relation Between Flysh and Serpentinites in North Central Turkey. Geology and History of Turkey”, The Petroleum Exploration Soceity of Libya, Tripoli, 369-383, (1971).

Seyito lu, G., Kazanc , N., Karaku , K., Fodor, L., Araz, H., Karadenizli, L., “Does Continuous Compressive Tectonic Regime Exist During Late Paleogene to Late Neogene in NW Central Anatolia, Turkey Preliminary Observations”, Turkish

Sümer, M., “Çank abanözü Çevresinde Jeolojik Kirlenmeye Neden Olan Minerallerin Kökenleri, Çevreye Etkileri ve Riskleri”, Yüksek Lisans Tezi,

Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Müh. Böl., Ankara, 119,

(1997).

Swayze, G. A., Higgin, C. T., Clinkenbeard, J.p., Kokaly, R. F., Clark, R. N., Meeker, G. P., and Sutley, S. J., “Preliminary Report on Using Imaging Spectroscopy to Map Ultramafic Rocks, Serpentinites, and Tremolite-Actinolite- Bearing Rocks in California”, USGS Open File Report, 2004-1304, 9, (2004).

engör, A.M.C. and Y lmaz, Y., “Tethyan Evolution of Turkey: A Plate Tectonic Approach”, Tectonophysics, Vol.75, 181-241, (1981).

Türkecan, A, Hep en, N., Papak, ., Akba , B., Dinçel, A., Karata , S., Özgür, . B., Akay, E., Bedi, Y., Sevin, M., Mutlu, G., Sevin, D., Ünay, E. Ve Saraç, G., “Seben- Grede (Bolu)–Güdül-Beypazar (Ankara) ve Çerke -Orta-Kur unlu (Çank ) Yörelerinin (Köro lu Da lar ) Jeolojisi ve Volkanik Kayaçlar n Petrolojisi”, MTA

Raporu, Jeoloji Etütleri Kütüphanesi, Rap. No. 361, 118, (1991).

Tüysüz, O. ve Dellalo lu, A. A., “Çank Havzas n Tektonik Birlikleri ve Jeolojik

Benzer Belgeler