• Sonuç bulunamadı

Ormana bağlı yerleşimlerde iklim değişikliğiyle uyumlu sürdürülebilir ve yerinde kalkınmanın desteklenmesi

 Eylem 1. Cinsiyet eşitliği de göz önünde bulundurularak geçi-mini ormandan sağlayan insanların iklim değişikliğinden etki-lenebilirlik değerlendirmesini ve riskleri içeren, ihtiyaçlarını belirleyen bir çerçeve metodun benimsenmesi

 Eylem 2. Ormanlar üzerindeki sosyal baskıyı azaltmak ama-cıyla ormandan geçimini sağlayan insanların uyum kapasite-sini, geçim kaynakları ve gelir getirici faaliyetleri artırmak için iklim değişikliğine uyum önlemlerinin tanımlanması

 Eylem 3. Katılımcı yönetim modellerinin güçlendirilmesi

 Eylem 4. İklim değişikliğinin doğal kaynaklar üzerindeki etki-lerinin toplumu nasıl yansıyacağına dair araştırmalara verilen desteğin arttırılması

 Eylem 5. İstihdam fırsatları ve geçim kaynakları konularında kapasite geliştirme ve farkındalık arttırma faaliyetlerinin ger-çekleştirilmesi

 Eylem 6. İklim değişikliğinin ormana bağlı yerleşim yerlerinin demografik ve sosyo-ekonomik yapısı üzerine potansiyel etki-lerine yönelik projeksiyonların geliştirilmesi

 Eylem 7. İklim değişikliğinin orman köylülerine ve işçilerine (ağaçlandırma, üretim vb.) olası etkilerine odaklanmış bir sek-tör iş gücü raporunun hazırlanması

 Eylem 8. Üretim ve ticarileştirmenin yanı sıra aile üretim giri-şimleri gibi girişimlere odaklanan bir odun dışı orman ürünleri raporunun hazırlanması

 Eylem 9. Ekonomik teşvikler ve alternatif geçim kaynakları sağlanması yoluyla ormandan geçim sağlayan insanların des-teklenmesi

4.2. Ormancılıkta İklim Değişikliğine Uyum Uygulamaları Nasıl Olmalıdır?

Etki Tespiti: Ormancılıkta iklim değişikliğine uyum için ilk olarak iklim değişikliğinin mevcut ve gelecekteki olası etkilerinin iyi sap-tanması buna ilişkin projeksiyonların yapılması gerekmektedir.

Özellikle orman tipi ve ağaç türü bazında bu projeksiyonlar yapıl-malıdır. OGM’nin DKM ile yürüttüğü Seyhan Havzası Projesinde Orman Ekosistemi ve Ormancılığının İklim Değişikliğine Uyumu (2011) Projesinde iklim değişikliğinin Seyhan Havzasındaki dört ana orman türü [Kızılçam (Pinus brutia), Karaçam (Pinus nigra), Lübnan Sediri (Cedrus libani) ve Toros köknarı (Abies cilicica subsp. cilicica)], üzerindeki olası etkileri özellikle ağaç türlerinin da-ğılımında değişiklikler 2020, 2050, 2080 yıllarına yönelik projeksi-yonlarda görülmüştür.

Üst Politika Belgelerinin Güçlendirilmesi: İklim değişikliği ile mü-cadele için hazırlanmış ulusal strateji ve eylem planlarının uygula-ması zorunlu hale getirilmelidir. Özellikle sektörel bazda uyum stratejilerinin oluşturulması ve bunların ilgili sektörde uygulanma-sının sağlanması ulusal plana katkı sağlayacaktır. Örneğin orman-cılıkta OGM’nin 2020 yılında hazırladığı Ormanorman-cılıkta İklim Deği-şikliğine Uyum Stratejik Planı’nın tavsiye niteliğinden çıkıp sektöre yön vermesi için geliştirilmesi ve uygulanmasının zorunlu hale ge-tirilmesi gerekmektedir.

İklim Değişikliğine Dirençli Ormancılığın Yaygınlaştırılması: Or-mancılıkta iklim değişikliğine uyum strateji-eylem ve politikaların te-melinde iklim değişikliğinin etkilerine (yangın, kuraklık vb.) dirençli ormanların tesisi vardır. Bu yalnız bugünkü iklim koşullarına değil gelecekteki iklim koşullarına direnci de kapsamaktadır.

Mevcut doğaya yakın ormancılık yaklaşımı mevcut duruma uyumu kapsarken gelecekteki koşullara uyum konusunda bir boşluk oluş-maktadır. Uygulamalarda da kısa vadede için direnç sağlansa bile uzun vadede yeterli olmamaktadır. O yüzden bu konuda uzun vadeli iklim projeksiyonları dikkate alınarak hareket edilmelidir. Özellikle orman yangını ve ormana zararlı etmenler için dirençli ormanların tesisinde 20-30 yıl sonraki şartların göz önüne alınması zaruridir.

Örneğin yangın riski yüksek yerlerde yangına dirençli türleri meş-çere kompozisyona dahil etmek yangına direnci artıracaktır.

Ormancılıkta Azaltım Faaliyetlerinde Uyumsal Yaklaşım Belirlen-mesi: Ormancılıkta ağaçlandırma, restorasyon/rehabilitasyon gibi at-mosferdeki sera gazlarını azaltan azaltım faaliyetleri uygulanmadan önce sürdürülebilirliğin de sağlanması amacıyla gelecekteki şartlar göz önüne alınıp bu şartlara da uyum sağlayacak şekilde icra edilme-lidir.

Ağaç Türlerinin Göçünü Kolaylaştıracak Uygulamaların Uygulan-ması: Ağaç türlerinin yaşamını sürdürebildiği yükseklik zonları ik-lim değişikliği kökenli sıcaklığın artışı ile bazı ağaç türlerinin yaşama zonlarını 100-200m yukarı taşınması yani yukarı zonlara göçe yol aça-bilecektir. Ormanların iklim değişikliklerine doğal uyumu uzun süre alabildiği, ağacın göç edebileceği zonlarda istilacı türlerin bu göç eden ağaç türlerinin hayatiyetini tehlikeye atabileceği için bu ağaç göçlerini kolaylaştıracak uygulamalar yapılmalıdır.

Ormanlarda Tür Kompozisyonlarını Değiştirme: Ormanlarda tür kompozisyonlarını oluşacak yeni iklim koşullarını dikkate alarak de-ğiştirerek yeni koşullara daha dirençli orman tesis edilmelidir. Örne-ğin İsviçre’de ormanların alt zonlarına sıcaklık artışına ve yağış azal-masına daha dirençli meşe türleri dikilmektedir.

Ormanlarda Geniş Alanda Kesimden Kaçınılması: İklim değişikliği-nin etkilerine maruz kalabilecek alanlarda kesimin geniş alanlarda yapılmaması lazımdır. Örneğin toprak erozyonunun, sel tehlikesinin olabileceği bölgelerde traşlama kesiminden kaçınılmalıdır. Bu tip ke-simler bu tehlikelerin artmasına neden olabilecektir.

Ağaç Tohumlarının Dayanıklılık Artırmaya Genetik Islah Çalışma-larının Artırılması ve Gelecekteki İklim KoşulÇalışma-larının Dikkate Alın-ması: Mevcut genetik ıslah çalışmaları kuraklığa dayanıklılık ve odun verimini artırmaya yöneliktir. Bu çalışmalara iklim değişikliği-nin gelecekteki oluşabilecek etki projeksiyonlarını da dikkate alına-rak genişletilmesi gerekir.

Ülkemiz Ormanları İçin Hazırlanan Karar Destek Sistemlerinin Alt-lıklarına İkim Değişikliği Projeksiyonları Konulması: Mevcut karar destek sistemleri kısa ve az da olsa orta vadede kullanılabilmektedir.

Bu karar destek sistemleri uzun vadeli iklim projeksiyonlarını da alt-lık olarak kullanmalıdır.

Ekosistem İzleme Sistemleri Yaygınlaştırılmalıdır: Hava kirliliğinin orman sağlığına etkilerini inceleyen ICP-Forest (International Co-operative Programme: Uluslararası İşbirliği Programı-Orman) Prog-ramı kapsamında 2008 yılından itibaren Türkiye Ormanları düzenli bir biçimde izlemektedir. 850 adet Seviye I, 52 adet Seviye II noktası tesis edilmiştir. Bu program kapsamında yapılan gözlemler iklim de-ğişikliğinin etkilerini de ortaya koymaktadır. Fakat bu izleme prog-ramının kapsamı genişletilmeli ve toprak karbonu değişimi gibi iklim değişikliği parametreleri eklenmelidir.

AB Yeşil Mutabakat ve Ormancılık

2050 yılına kadar Karbon nötr bir kıta olmak için hazırlanan AB Yeşil Mutabakatında ormansızlaşma, orman yangınları gibi orman kay-naklı emisyonlardan kaçınılması, arazi yönetiminin iyileştirilmesi, proaktif orman yönetimi ve buna yönelik izleme, müdahale ve karar destek sistemlerinin geliştirilmesi teşvik edilmektedir.

Büyük kültür tarihçimiz Bahaeddin Ögel’in Türklerde Devlet An-layışı isimli eseri Türk Devlet Felsefesinin en somut özelliklerini içe-risinde barındırmaktadır. On bir bölüm içeiçe-risinde birbirinden farklı konulara değinen Ögel, her konuyu detayları ile incelemiş ve Türk bilim hayatına bu önemli eseri bırakmıştır. Eserin ilk başlığının kâinat devleti olması verilen emeğin hem ne kadar derin olduğunu ortaya koymakta hem de meselenin asırlar ötesinden asırlar sonrasına ufuk açıcı bir ruhu olduğunu hissettirmektedir. Türk Devlet Felsefesinin başta İlahi temelleri olmak üzere tüm temellerini ele alan Ögel, Dev-letin dayandığı temel ilkeleri de başarı ile okuyucuya sunmuştur.

Bu kitap incelemesi çalışması iki bölümden oluşmaktadır. İlk ola-rak Bahaeddin Ögel’in biyografisi okuyucuya sunulmuş akabinde ise eser hakkında yapılan incelemeye yer verilmiştir. Açıkça ifade etmek gerekir ki, bu inceleme bile bir değil birkaç inceleme ile bitirilebilirdi.

Zira Ögel, bu eserinde de kütüphanelerce ifade edilebilecek bir ko-nuyu, ustalıkla bu hacimli eserine sığdırmıştır.

Kaynakça

ÇŞİDB, 2010. Türkiye Cumhuriyeti Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi 2010-2023., https://webdosya.csb.gov.tr/db/iklim/editordosya/iklim_degisik-ligi_stratejisi_EN(2).pdf.

ÇŞİDB, 2011a. Türkiye Cumhuriyeti Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı 2011-2023. ISBN: 978-605-393-097-6, http://www.dsi.gov.tr/docs/iklim-degisik-ligi/%C4%B1depeng.pdf?sfvrsn=2.

ÇŞİDB, 2011b. Türkiye Cumhuriyeti Ulusal İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı. http://www.dsi.gov.tr/docs/iklim-degisikligi/turkeys-natio-nal-climate-change-adaptation-strategy-and-action-plan.pdf?sfvrsn=2.

FAO and Plan Bleu. 2018. State of Mediterranean Forests 2018. Food and Agri-culture Organization of the United Nations, Rome and Plan Bleu, Marseille.

ICP, 2019. Forest Condition in Europe 2019 Technical Report of ICP Forests, https://www.icp-forests.org/pdf/TR2019_revB.pdf,

IPCC, IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories, Volume 4, Agriculture, Forestry and Other Land Use, 2006, https://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/public/2006gl/vol4.html

Janowiak, M. 2017.Forest Management for Carbon Benefits Introduction. (June, 2017). U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Climate Change Reso-urce Center. https://www.fs.usda.gov/ccrc/topics/forest-mgmt-carbon-benefits/introduction

Kantarcı, M.D., 2005. Türkiye’nin Yetişme Ortamı Bölgesel Sınıflandırması Ve Bu Birimlerdeki Orman Varlığı İle Devamlılığının Önemi. İstanbul Üniversi-tesi Yayın, (4558).

Kantarcı, M.D., Avcı, M., 2013. Akdeniz Havzası’ndaki ısınmanın Toros Gök-narı (Abies cilicica (ant. & kotschy) carrière) ormanlarında Toros GökGök-narı kabuk böceğinin (Pityokteines marketae Knižek) yayılmasına ve kuruma olaylarına etkisi. III. Türkiye İklim Değişikliği Kongresi TİKDEK 2013, Bildi-riler kitabı, Edit. A. Öztopal, B. Yerli, Z. Şen, ISBN: 978 – 605 – 62559 – 0 – 8 (sayfa 211–228), Meteoroloji Gnl. Md’lüğü Matbaa ve Basımevi – Ankara.

NIR, 2021. Turkish Greenhouse Gas Inventory, 1990 to 2019. National Inventory Report for submission under the United Nations Framework Convention on Climate Change, https://unfccc.int/documents/271544

Ormancılıkta İklim Değişikliğine Uyum Stratejik Planı, Orman Genel Müdür-lüğü, Ankara, 2020. https://www.ogm.gov.tr/tr/haber-sitesi/Docu- ments/ormanlarimizi-iklim-degisikligine-karsi-daha-direncli-yapacak-9-

strateji-51-eylem-onerisi/Orman-lar%C4%B1n%20%C4%B0klim%20De%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fine%20 Uyum%20Stratejisi%202020.pdf

Ormancılık İstatistikleri 2020, TUİK, https://www.ogm.gov.tr/tr/e-kutup-hane/resmi-istatistikler

Orman Genel Müdürlüğü 2021 Perpormans Programı, Ankara, 2021 https://www.ogm.gov.tr/tr/duyurular-sitesi/Documents

Tolunay D., Ormanlar ve İklim Değişikliği, /İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Portakal Baskı, İstanbul, 2013.

Türkiye Orman Varlığı, Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara ISBN 978-605-7599-68-1, 2020.

Uğur Zeydanlı, Ayşe Turak, Can Bilgin, Yeşim Kınıkoğlu, Semra Yalçın, Hakan Doğan, İklim Değişikliği ve Ormancılık: Modellerden Uygulamaya, Doğa Koruma Merkezi, 1. Basım, Ankara, 2011.

Benzer Belgeler