• Sonuç bulunamadı

4. YALIN LOJİSTİK TEKNİKLERİNDEN DÖNGÜSEL SEFER VE

4.1 Döngüsel Sefer Taşıma Sistemi

4.1.5 B Otomobil Firmasının Türkiye’deki Fabrikası için Lojistik

4.1.5.5 Optimum Araç Planlaması için Taşıyıcı Lojistik Firması ve

Taşıyıcı lojistik firması bir sonraki iş gününün taşımasını, sürekli sevkiyat kapsamındaki tedarikçi firmalarla internet üzerinden OPLOG programını kullanarak karşılıklı doğrular. Bakiye teslimatları da taşıyıcı lojistik firması ve tedarikçilerle internet üzerinden OPLOG programı kullanılarak doğrulanır.

Tedarikçilerin Uyması Gereken Kurallar

Aşağıda belirtilen hususların eksiksiz yerine getirilmesinde tedarikçi firmalar sorumludur.

1) Taşıyıcı lojistik firmasının optimum taşıma faaliyetini gerçekleştirmesi için sevk edilecek malzemelerin taşıyıcı lojistik firmasıyla internetteki OPLOG sistemi üzerinden doğrulanmasından sorumludur (bakiye teslimi, numune ve ön-seriler bu kapsam içindedir).

2) Doğrulama, malzemenin miktar ve tarih bilgisi bazında yapılır.

3) Tedarikçiler internetteki OPLOG sistemi üzerinden kendilerine tanınan saatte ve sürede, araç üzerindeki kendine ait varsa boş kasayı tahliye etmek ve malzemesini araca yüklemekle yükümlüdür. İrsaliye düzenleme süresi belirtilen süreye dahildir. 4) Kendine tanınan sürenin dışına çıkan tedarikçi, araç içinde gerek kendi gerekse diğer

firmaların malzemelerinin de fabrikaya geç gelmesine sebep olacağından, bu sebeple fabrikanın üretim duruşu veya sonradan tamamlama yaşanması durumunda oluşacak kayıpları yine fabrikanın belirleyeceği tutarlar üzerinden ödenir. Benzer şekilde ihracat taleplerinin gecikmesi durumunda doğacak sevkiyat gecikmeleri nedeni ile oluşabilecek ekstra masraflar da (müşteriye uçak ile gönderim, ihraç pazarlarda üretim duruşu v.b.) dış ticaret hizmetleri yönetimi müdürlüğü tarafından tedarikçi firmalara yönlendirilir. Tedarikçinin planlanan varış-ayrılış sürelerine uyumu Poliroute isimli cihaz tarafından ölçülür, periyodik olarak raporlanır ve gerekir ise iyileştirme istenir. 5) Tedarikçi yükleme/boşaltma işlemleri için ayrılan süre yeterli değilse karşılıklı

(fabrika-tedarikçi- taşıyıcı lojistik firması) mutabakata varılarak uzatılabilir.

6) Tedarikçiler tüm malzemelerin fabrikadaki boşaltma noktasını bilmekle yükümlüdür. Aktarma, gövde, montaj, boya ve PWT malzemelerini ayırt edilmiş şekilde yüklemelidir. Gerektiğinde araç şoförünün isteğine göre aracın farklı bölgesine yükleme yapmalıdır. Hiç bir firma fabrikada yükleme boşaltma zorluğuna veya palet üzerinden elle malzeme indirilmesine neden olmamalıdır.

8) Tedarikçi taşıyıcı lojistik firmasına yaptığı yüklemeyi belirlenmiş standart ambalajlarda ve kasa içi miktarını gözetecek şekilde ambalaj adeti kadar yapmalıdır. 9) B fabrikasından malzeme temin eden tedarikçiler, bu malzemeler için (satış/çalışma

hesabı), malzemenin talepleri fabrikanın bulunduğu şehir dışı tedarikçiler için, en az 3 gün önceden, aynı bölgedeki tedarikçiler için 2 gün önceden “Satış çalışma formu” doldurarak malzemenin temincisine fakslanır. Ancak temincinin verebileceği tarih ve miktarı teyit için faks öncesinde telefonla görüşmesi önerilir.

10) Tedarikçilerin numune ve ön-seri malzemelerini de yine taşıyıcı lojistik firması taşır. Miktarı az olan bu malzemeler yine korunaklı bir ambalajla taşıyıcı lojistik firmasına teslim edilecektir. Numuneler için ayrı, ön-seriler için ayrı irsaliye kesilir.

11) Acil malzeme yönetimi :

• Taşıyıcı lojistik firmasının optimizasyon programını çalıştırma hazırlıklarına başladıktan sonra (saat 15:00’den sonra) gelen program değişimleri acil malzeme talebi olarak değerlendirilir.

• B fabrikası malzeme teminciler veya tedarikçilerden gelen acil malzeme talepleri aşağıdaki standart formda taşıyıcı lojistik firmasına bildirilir. Taşıyıcı lojistik firmasının acil değerlendirmesi sonucu acil malzeme talepleri 2 ayrı şekilde sonuçlanabilir ve ilgililere sonuç bildirilir.

• Acil malzemenin bulunduğu bölgedeki planlanan seferlerde boş yer var ise ve zaman açısından uygun ise acil malzeme normal planlanan sefer ile alınır.

• Herhangi bir şekilde normal planlanan seferler ile acil malzeme alınamıyorsa; şehir dışı tedarikçiler acil malzemeyi kendi olanakları ile fabrikaya veya şartların uygun olması durumunda taşıyıcı lojistik firmasının toplama noktasına getirir.

• Şehir içi tedarikçilerde ise taşıyıcı lojistik firmasının organize edeceği acil taşıma aracı ile sevkiyat yapılır. Ancak taşıyıcı lojistik firmasının değerlendirmesi sonucu eğer acil taşıma aracının temini veya fabrikaya geliş saatinin geç olması durumunda tedarikçi kendi olanakları ile acil malzemeyi fabrikaya getirecektir.

Sonuç olarak, taşıyıcı lojistik firmasının değerlendirmesi sonucu acil malzemenin ne şekilde yapılacağı yazılır. Acil malzeme ek taşıma maliyeti, aciliyete sebep olan firmaya (fabrika, taşıyıcı lojistik firması veya tedarikçi) fatura edilir.

12) Ambalajda hasar olmamasına rağmen malzemede hasar veya eksik varsa sorumluluk tedarikçi firmaya aittir.

13) Döngüsel sefer sistemindeki bazı firmaların malzemeleri fabrikada veya PWT’de ara operasyonlara (ısıl işlem, boya) tabi tutulmaktadır. Bu tür malzemeler fabrikada veya PWT’ de onay aldıktan sonra firmaya geri giderek işleme konulmaktadır. Taşıyıcı lojistik firması bu tür malzemeleri taşımaz (son ürün haline geldiğinde taşınır).

14) Internet üzerinden teslim edilecek malzeme miktarı doğrulanmasına rağmen, tedarikçinin eksik malzeme vermesi durumunda planlanan araç optimizasyonu bozulduğu için tedarikçi, fabrikaya karşı sorumludur. Fabrika eksik malzemenin metre küp/tonaj bedelini fabrikaya oluşturduğu nakliye gideri üzerinden hesaplar ve tedarikçiye fatura eder.

15) Standart ambalajında olmayan veya kasa içi miktara uygun verilmeyen malzemeler kabul edilir. Ancak verimsiz taşıma maliyeti fabrika lojistik servisi tarafından hesaplanarak fabrikada muhasebeleştirilir ve tedarikçiye fabrika tarafından fatura edilir.

Taşıyıcı Lojistik Firmasının Uyması Gereken Kurallar

Aşağıda belirtilen hususların eksiksiz yerine getirilmesinden taşıyıcı lojistik firması sorumludur:

1) Taşıyıcı lojistik firması optimum taşıma faaliyetini gerçekleştirmek için sevk edilecek malzemelerin tedarikçi firma ile internet üzerinden doğrulanmasından sorumludur (bakiye teslimi, numune, ön-seri, satış/çalışmalar bu kapsam içindedir).

2) Malzemeler teslim alınırken kasa/kutu sayısı kontrolü, tedarikçinin düzenlediği sevk irsaliyesi esas alınarak yapılır.

3) Fabrika tarafından aksi teyit edilmedikçe tedarikçi firma ile teyitleşilen miktardan fazla malzeme kabul edilemez. Programda olmasına rağmen tedarikçiden alınamayan malzemeler ise acilen fabrika sorumlularına bildirilir.

4) Standart ambalajında olmayan veya kasa içi miktara uygun verilmeyen malzemeler kabul edilir. Verimsiz taşıma maliyeti fabrikaya raporlanır.

5) Taşıyıcı lojistik firması fabrikadan boş kasa ve malzeme yüklemelerinde kendisine verilen sevk irsaliyesinde belirtilen tip ve miktarda boş kasa ile malzemeyi aracına yüklemekten sorumludur.

6) Taşıyıcı lojistik firması tedarikçilere kasa/malzeme teslim ederken, irsaliyenin kendisinde kalan kopyasına doğru ve tam teslim edildiğine dair imza almak zorundadır. İmzalı kopyayı fabrikada ilgili birime getirmekle yükümlüdür.

hasarlı malzeme, kapalı ambalaj içerisinde gelen malzemelerde ise hasarlı ambalaj kabul edilmez.

8) Tedarikçiden malzeme teslim alınırken tespit edilmemiş ve nakliye sırasında oluşan tüm hasarlı malzemeler ve/veya eksik malzemelerden taşıyıcı lojistik firması fabrikaya karşı sorumludur.

9) Taşıyıcı lojistik firmasının yaptığı seferler sırasında taşıyıcı lojistik firması kaynaklı yükleme/boşaltma veya taşıma ıskartası oluştuğunda;

• Hasarlı malzemelerin taşıma esnasında olduğu tespit edilip tutanak altına alınır.

• Iskarta olduğu tespit edilen kasa/ambalajların içindeki malzemelerin tamamı taşıyıcı lojistik firmasına ıskarta kesilir.

• Iskarta malzemeler taşıyıcı lojistik firmasına teslim edilir.

10) Taşıyıcı lojistik firması fabrikanın ıskarta kestiği tüm malzemeleri tedarikçiye eksiksiz götürür. Fabrika düzenlediği ıskarta belgesinin bir kopyasını tedarikçinin kontrolde kullanması amacıyla tedarikçiye ulaştırır.

11) Tedarikçi gerçekten ıskarta olan malzemelerle sağlam olanları ayırır.

12) Taşıyıcı lojistik firması sağlam malzemeleri tedarikçi firmaya fatura keserek satar. (Fabrika, PWT birim fiyatları ile).

13) Kullanılamaz durumunda olan malzemeler tedarikçi tarafından kesme, parçalama işlemleriyle hurda edilerek taşıyıcı lojistik firmasına teslim edilir.

Gerek ıskarta ayırma, gerekse hurda etme işçilikleri taşıyıcı lojistik firmasına tedarikçi tarafından fatura edilebilir veya sağlam malzemeler için taşıyıcı lojistik firmasının kestiği faturadan düşülebilir.

Taşıma ıskartası oluşumunda taşıma lojistik firması hemen ilgili temin masasına bilgi verir ve durumun aciliyetine göre yerine malzeme temin edilmesi için acil malzeme temin koşullarını uygular. Üretim durması veya eksik malzeme tamamlama söz konusu olur ise üzülerek işçilik masrafları taşıma lojistik firmasına fatura edilir.

Taşıyıcı lojistik firması tedarikçi firmaya giriş-çıkış saatini poliroute cihazı kullanarak kayıt etmelidir. Olağan üstü haller dışında taşıyıcı lojistik firmasının sefere ilk firmada geç başlaması veya ara noktalara ulaşımında gecikmesi, dolayısıyla malzemenin fabrikaya geç teslim edilmesi sonucu durumunda oluşabilecek üretim duruşları veya sonradan tamamlama işçiliği fatura edilecektir. Benzer şekilde ihracat malzemelerinin tesliminde yaşanacak

gecikmeden doğacak ekstra masraflar (müşteriye uçak ile gönderim, ihraç pazarlarda üretim duruşu v.b.) da taşıyıcı lojistik firmasına yönlendirilecektir. Seferdeki araç sürücüleri ile her zaman iletişim sağlanabilmelidir.

4.1.5.6 B Otomobil Firmasının Türkiye Fabrikası ve C Otomobil Firmasının (Japon