• Sonuç bulunamadı

Okulöncesinde Bilgisayar Etkinliklerinin Becerilere Göre Düzenlenmesi

2. OKULÖNCESİ EĞİTİM VE OYUN

3.2 Okulöncesi Dönemde Bilgisayar Teknolojilerinin Önemi

3.3.4 Okulöncesinde Bilgisayar Etkinliklerinin Becerilere Göre Düzenlenmesi

Öncelikli olarak bilgisayar etkinliklerinde en önemli araçlardan birisi çocuğun el göz koordinasyonunu sağlaması ve sözel yönergelere uygun hareket etmesidir. Bu psikomotor alandaki ilk amaçtır ve diğer amaçlara geçmek için bir temel oluşturmaktadır. Böylece çocuk hem bilgisayar tarafından sözel yönergelere uyarak hareket etme hem de fare yardımı ile el göz koordinasyonunu gerektiren hareketleri yapma kazanımını elde etmiş olur (Kartal ve Güven, 2006).

El ve göz koordinasyonu geliştirmesi amacıyla yapılacak olan etkinlilere bazı örnekler verecek olursak; el göz koordinasyonunu güçlendirici etkinlik olarak matematik ve şekillerle ilişkilendirilerek verilebilir. Bu oyunu gerekli şekil ve resim programlarında yapabiliriz.

Bilgisayar yardımı ile yapılacak çizgi çalışmalarında psikomotor beceriye ait bazı özellikleri kazandırabiliriz: Birincisi çocuğun el göz koordinasyonunu kazanmasını pekiştiririz. İkincisi çocuğun çizgi çizerken işaret parmağıyla fareye baslı tutarak hareket ettirmesi sağlandığı için küçük kas hareketi gerektiren bir kazanım elde ederiz (Şahin, 2006).

3.3.4.2 Dil Becerileri

Bilgisayar temelli etkinlikler, dil becerilerini destekleyici şekilde düzenlenmelidir. Bu dönemde çocukların motor becerilerinin yazma şeklinde metin oluşturamadığı durumlarda klavyenin tuşlarına basma şeklinde veya fare tıklaması ile metin oluşturmaları çocukların kendisini ifade etmesine imkan tanıyabilir (Kartal ve Güven, 2006).

Bilgisayar ortamındaki görsel, işitsel ve dokunsal öğeler aracılığı ile harf ses ilişkilerinin kurulmasını kolaylaştırabilir. Dokunmatik ekranda bir nesneye dokunan çocuk, nesnenin karşılığı olan sesi düzgün şekilde duyarsa hemen bir geribildirim almış olur. Böylece çocuklara işitsel ve görsel seçenekler sunulmuş olur (Mioduser, 2000).

27 3.3.4.3 Matematiksel Düşünme Becerisi

Çocukların matematiği öğrenmeleri açısından soyut düşünceleri öğrenmekte zorluk çekebilirler. Bilgisayar teknolojileri yardımıyla sanal dünya gerçek hayata taşınabilmektedir. Matematikteki üçgen kavramı gerçek dünyada karşılığı tam olmayan bir araçtır. Gerçek hayatta üçgen özellikleri taşıyan eşyalar görürüz, ama bunların kenarları eşyaların kendilerinden bağımsız varlıklar değildir. Ancak, bilgisayar yardımı ile hazırlanan etkinlikler yardımı ile kenarlar ve açılarla oynamak mümkündür. Bu şekildeki bir program ile bir üçgen çizilip, bu üçgenin açılarını çekiştirerek şeklini değiştiren çocuklar ne kadar değişiklik yapsalar da üçgen biçiminin sabit kalıp kalmadığını görebilirler. Basit çizim özelliği bulunan böyle bir program sayesinde çocuklar soyut üçgen kavramına somut hale getirip, kafasındaki şemaya yerleştirebilir (Kartal ve Güven, 2006).

Bu şekilde bilgisayar etkinliklerinde, çocukta sayıları tanıma ve şekil sayı ilişkileri kurabilme kazanımını somut bir şekilde yapılmasını sağlayıp kalıcı bir öğrenme sağlayabilir. Ayrıca diğer bir alan olan el ve göz koordinasyonunda geliştirme imkânı sunmaktadır (Şahin, 2006).

3.3.5 Okulöncesinde Bilgisayar Etkinliklerinin Etkinlik Zamanlarına Göre Düzenlenmesi

3.3.5.1 Serbest Zaman Etkinlikleri

Serbest zaman etkinliklerinde çocuklara bilgisayar yardımı ile daha eğlenceli vakit geçirmeleri ve daha ilgi çekici şekilde sanat etkinlikleri yapılabilir. Bilgisayar etkinliği ile çocuğun hem serbest zamanda sanat etkinliklerini öğrenmesi sağlanır hem de bilişsel açıdan bazı kavramların öğretilmesi sağlanmış olur. Ayrıca çocuklara boyama çalışmaları yaptırılarak bilgisayar yardımı ile de çocukların gerekli ortamlar hazırlandıktan sonra da kendi başlarına boyama yapmaları sağlanabilir. Bu şekilde çocuğun fiziksel olarak zarar göreceği durumların da önüne geçilmiş olabilir (Kartal ve Güven, 2006).

Serbest zamanda kullanılacak bir başka bilgisayar etkinliği de çocukların kahvaltı öncesi ve sonrası el yıkama alışkanlığının takibi ve pekiştirilmesi açısından oynatılacak oyunlar olabilir (Şahin, 2006).

28 3.3.5.2 Türkçe Etkinlikleri

Türkçe etkinliğinde bilgisayar yardımı ile tekerlemeler gibi etkinlikler tekrar ettirilerek çocuklarda akıcı konuşma ve kelimeleri daha akıcı kullanma becerileri geliştirilebilir (Karadayı, 2004).

Ayrıca internet üzerinde olan oyun etkinlikleri yardımı ile de Türkçe etkinlikleri düzenlenebilir. Örneğin bir ayakkabı oyunu dil gelişimi ve kavramlar açısından etkili bir öğretim sağlayabilir. Bunun için bir ayakkabılıkta üç bölmeden oluşan ayakkabılar vardır. Bunlar küçük boy, orta boy ve büyük boy ayakkabılardır. Yan tarafta ise değişik sıralarda küçük, ortanca ve büyük şeklinde ayrı ayrı cisimler gelmektedir ve ayakkabı isterler. Kendisinin hangi boy olduğunu söyleyen bu cisimlere çocuk ayakkabıyı fare yardımı ile verir. Doğru boydaki ayakkabı ise teşekkür ederek ayrılır ve yenisi gelir. Yanlış boy verdi ise onun uymadığını söyler ve yenisini ister oyun bu şekilde devam eder. Çocuklar da bu sayede zevkli bir şekilde bu kavramları öğrenirler.

3.3.5.3 Müzik Etkinlikleri

Bilgisayar yardımı ile yapılabilecek etkinlikler de zaten ses ana öğelerden birisi olduğu için çocuğun devamlı seslerle ve değişik ritimlerdeki oyun sesleri ile etkinlikleri yaptığı görülmektedir. Bu da müzik etkinliklerinin diğer etkinlikler içerisinde kullanılması ilkesini bilgisayar aracılığı ile otomatik olarak gerçekleştirmektedir (Arnas, 2005).

Ayrıca müzik aletlerinin çocuğa öğretilmesi bakımından çocuklara müzik aletleri ile ilgili bir bilgisayar oyunu yapılabilir. Müzik aletlerinin olduğu bir ekranda üzerine tıklanan müzik aleti önce adını söyler ve daha sonra da bir müddet kendi sesini çıkararak çocuklara tanıtır. Böylece çocukların müzik aletlerini daha yakından tanıma ve öğrenme fırsatı olur.

3.3.5.3 Fen Etkinlikleri

Bilgisayar etkinlikleri ile fen ve matematik eğitimi çocuklara etkili bir şekilde yapılabilir. İlk olarak dünyanın şeklini ve dünyanın üzerinde birçok ülkenin olduğunu öğretimi için bilgisayar yardımı ile dünya üzerinde çocukların kendilerinin dolaşması sağlanarak ne kadar büyük olduğunun farkına varmaları sağlanabilir. Ayrıca mevsimlerin öğretilmesinde ve sırasının kavranması için hazırlanan bir oyunla bir

29

tarafta mevsimler bir tarafta ise yağmur, kar, rüzgâr, güneş gibi nesneler bulundurulur. İlkbahardan başlanarak her mevsim kendi ismini söyler ve çocuktan kendisine uygun doğa olayını getirmesi istenir. Çocuk ilkbaharla ilgili nesneyi getirince tebrikler şeklinde pekiştireç verilir. Yanlış getirmesinde ise bunun uygun olmadığını başka şekli getirmesi istenir. Çocuk böylece hem mevsimlerin sırasını hem de özelliklerini öğrenir.

Benzer Belgeler