• Sonuç bulunamadı

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği: Maden Aramada 50 Yıl

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Etkinlikleri, 11 Ka-sım tarihinde Maden Jeologları Derneği’nin katkıları ile ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi A Salonunda yapıldı. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden öğretim üyesi Erdin Bozkurt’un açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, günün öğleden önceki bölümünde ‘’Jeoloji Mühendisliğinin Maden Aramadaki Pro-fesyonel Yeri’’ konulu panel ile devam etti.

Etkinliğin sabahki bölümünde ilk sözü alan kişi Maden Jeo-logları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Koza Altın İşletmeleri Çevre Bölümü Müdürü Vedat Oygür oldu. Gü-nün önemi hakkında bir konuşma gerçekleştiren Oygür’ün ar-dından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.

İlkay Kuşçu, Pontid Madencilik’ten Mehmet Deveci, Asia Minor Mining şirketinden Mesut Soylu, Tüprag Metal Madencilik’ten Mehmet Yılmaz ve Arda Arcasoy Danışmanlık’tan Arda Arcasoy sunumlarını yaparken, tüm sunumların ardından soru cevap kısmına geçildi.

Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde ise ‘’Maden Yataklarının Ülkemizdeki Dağılımı ve Potansiyeli İle Ekonomideki Yeri’’ ko-nulu panel gerçekleştirildi. Bu panelin ilk konuşmacısı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlkay Kuşçu olurken, Alacer Gold firmasından Firuz Alizade, Asia Minor Mining’den Vedat Toprak, Asia Minor Mining’den Cengiz De-mirci ve Lundin Mining Corporation firmasından Tayfun Cerrah

da uzmanı oldukları konular hakkında bilgilerini katılımcılarla paylaştılar.

Yoğun bir katılımın olduğu etkinliğe özellikle büyük ilgi gös-teren öğrenciler, konusunda uzman birbirinden başarılı ko-nuşmacıları dinlemenin de şansını yakalamış oldular.

KAPSÜLE DUYARLI

7. Delme - Patlatma Sempozyumu

TMMOB Maden Mühendisleri Odası ve Osmangazi Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen 7. Delme - Patlatma Sempozyumu 7 - 8 Kasım tarihleri arasın-da Eskişehir Anemon Otel’de gerçekleştirildi. İki gün boyunca süren sempozyumun açılış konuşmalarını Sempozyum Yü-rütme Kurulu Başkanı Ümit Yıldırım yaparken, sempozyumun yerinin Eskişehir olarak seçilmesinde ilin maden potansiyelinin ve sadece Eskişehir Sanayi Odasına kayıtlı 226 adet maden fir-masının olfir-masının etkili olduğu söylendi.

Yürütme Kurulu Başkanı Ümit Yıldırım’ın ardından TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun açılış ko-nuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkarken, madencilik sektörünün içinden geçtiği zor dönemin en kısa zamanda atla-tılmasını temenni ederek konuşmasına başladı. Delme - patlat-ma konusunda düşüncelerini aktaran Torun, patlayıcı patlat- madde-nin imalatı, taşınması, depolanması ve kullanımı sırasında pek çok çalışanın ölümüne neden olan iş kazalarının önlenmesinin de önemli bir görev olarak karşılarında durduğunu söyledi.

Madencilik sektörü ve madencilerin sıkıntıları hakkında da bilgiler veren Torun, yaptığı konuşmanın ardından sempozyu-mun sergi alanının açılışını gerçekleştirdi.

Sempozyumun birinci gününün öğleden önceki bölümünde:

‘’Patlayıcı İşkolu ve Patlatmada Mühendislik Ahlakı, Patlatmalı Kaya Kazılarında Maliyet Analizi, Bir Kalker Ocağında Süreksiz-lik Sıklığı ve Blok Boyutunun Patlatma Sonrası Parçalanmaya Etkisinin İncelenmesi, Patlatma Öncesi Özgül Şarj Değerini Tahmin Eden Matematiksel Bir Yöntemin Geliştirilmesi ve Kum-taşında Sürülen Bir Galeride Yer Sarsıntısı Değiştirgelerinin İr-delenmesi’’ konularında sunumlar yapıldı.

İlk günün öğleden sonraki bölümünde: ‘’Patlatma Sonucu Oluşan Yığın Boyut Dağılımının Görüntü İşleme Yöntemleriy-le Analizi ve Uygulama Şartlarının DeğerYöntemleriy-lendirilmesi,

Maden-lerde Tavan Kayacı Özelliklerinin Akıllı Delme Sistemleri ile Belirlenmesi, Kaya Kütle Özellikleri ve Patlatma Tasarım Para-metrelerinin Patlatma Kaynaklı Yer Sarsıntıları Üzerine Etkileri-nin İncelenmesi, Edirne Kapıkule Gümrük Lojman Binalarının Kontrollü Patlatma ile Yıkımı, Taş Savrulması ve Yer Sarsıntısını Değerlendirerek Gerçekleştirilen Bir Sakınmalı Patlatma Uy-gulaması, Bir Maden İşletmesinde Patlatmadan Kaynaklanan Çevresel Etkilerin Analizi, Piroteknik Malzemenin Yapı Yıkı-mında Kullanılabilirliğinin Araştırılması ve Bir Kalker Ocağında Ateşleme Sistemlerinin Patlama Maliyeti Üzerinde Etkilerinin İncelenmesi’’ konuları hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

Sempozyumun ikinci gününde ise ‘’Beylerbeyi - Küçüksu Atık Su Tünelinde Patlatma Kaynaklı Titreşim Analizi, JKSimBlast Programı Yardımıyla Bir Taş Ocağında Patlatma Sonrası Parça Boyut Dağılımının Tahmini, İnfilaksız Kaya Kırma Kartuşları ile Kaya Kırma Tekniği, Balya Kurşun Çinko Yer Altı İşletmesinde Delme ve Patlatma Yöntemiyle Katlar Arası Kuyu Açma Uygula-ması, Patlatma Performansının Kombine Yöntemlerle Belirlen-mesi, Bir Hidroelektrik Santral Projesinde Enerji Tüneli Kazısı Sırasında İlerleme Hızını Arttırma ve Delme Patlatma Maliyet Optimizasyon Çalışması, Hava Kompresör Büyüklüklerinin Daha İyi Anlaşılabilmesi İçin Bir Çalışma, Alçı Sıkılama Yöntemi ve Çevresel Etkileri, Yer Üstü ve Yer Altı Kaya Kazısı Operasyon-larında Kullanılan Makinelerin Bilgisayar Kontrollü Olmalarının Sağladığı Avantajlar, Diyarbakır’da Bulunan Bazı Taşocaklarının Yapılara Verdikleri Hasarlar Üzerine Açılan Davalar ile İlgili Göz-lem ve Değerlendirmeler, Delme - Patlatma Operasyonların-da Etken Parametreler, Simav Açık Ocağı Dekapaj KazılarınOperasyonların-da Delme ve Patlatma Uygulamaları, Almanya’da Patlatma Eğitimi ve Almanya Taşkömürü Madenciliğinde Patlatma Uygulama Organizasyonu, İzin Verilen Patlayıcılar ve Onların Alman Kö-mür Madenciliğinde Kullanımı (Blasting Training in Germany and the Organisation of Blasting Practice in German Hard Coal Mining, Permitted Explosives and Their Use in German Coal Mining), Çeşitli Tünel Projelerinde-ki Gerçek Özgül Tüketim Verileri ve Teorik Yaklaşımlarla Uyumu, Delici Makinelerdeki Gelişmelerin Delici Takım Ömrüne ve Delme Maliyet-lerine Olumlu Etkileri’’ konularında sunumlarla sempozyum sona erdi.

Yoğun bir katılımın sağlandığı sempozyumda, sektördeki irili ufaklı birçok firmanın temsilcisi yer alırken, konusunda uzman ki-şiler tarafından doyurucu sunum-lar yapıldı.

İki gün boyunca süren etkinlikte 19 adet sunum gerçekleştirilirken sempozyumun sergi alanında 21 firmanın da stantları yer aldı.