• Sonuç bulunamadı

NTFS ve FAT32 DOSYA SİSTEMLERİ:

Bu dosya sistemlerine yüzeysel olarak karşılaştırmalı bakalım:

NTFS Avantaj ve Dezavantajları:

Sadece Windows XP / Windows 2000 / Windows NT tarafından desteklenir, Windows 98 / Me bu dosya sistemiyle biçimlendirilmiş sürücüye ulaşamaz.

Güvenlik ön plandadır, NTFS ile Windows XP / Windows 2000 / Windows NT de bilgisayar yöneticisi diğer kısıtlı hesaplara; şu dosya ve klasörü görmesin (ulaşamasın) , şunu silmesin, şuraya en fazla x MB dosya yazabilsin gibi kısıtlamalar yapılabilir. Ayrıntılı bilgi için bize mail atabilirsiniz.

Dosya sistemi çok sağlamdır. Dosyaların kayıtları 2 yerde tutulduğundan dosya kayıpları ve hataları neredeyse yoktur. Bu dosya sistemi için ek 200–300 MB (hard diskin boyutuna göre değişir) kayıt alanı işgal edilir.

Hard diskinizin okuma kafası biraz daha çok hareket eder, biraz daha hızlı olmasını gerektirir ama bu konu çok da abartılacak kadar değildir. 7200rpm hard diskler için problem yoktur, aşağısı için hafif bir yavaşlama olur.

NTFS biçimlendirilen sürücü format atılmadan FAT32' ye çevrilemez.

Disk Birleştiricisi gibi dosya işlemleri çok hızlıdır. En dağınık hard diskinizi birleştirmek 15 dakikayı genelde geçmez.

FAT32 Avantaj ve Dezavantajları:

Tüm Windows' lar tarafından ulaşılabilir (95 hariç).

Güvenlik seçenekleri yoktur. Windows XP / 2000 / NT de kısıtlı hesaba sahip kullanıcılar rahatlıkla tüm hard diske ulaşabilir, istediği belgeyi görebilir, değiştirebilir, silebilir. Bu konuda kısıtlama konulamaz.

Dosya sistemi NTFS' e göre sağlamlık derecesi daha düşüktür.

FAT32 biçimlenen sürücü NTFS' e dosyalarınız korunarak komut sisteminden “convert” komutuyla çevrilebilir.

Disk birleştiricisi gibi dosya işlemleri yavaştır. 1 saati bulan birleştirmeler olabilir.

Windows XP altında FAT32 sürücüler 32 GB ‘dan daha büyük olamaz.

İşte dosya sistemlerine en genel özellikleriyle baktık. Şimdi gelelim bizim tavsiyemize. Eğer çift işletim sistemi kullanıyorsanız ve bunlardan bir tanesi Windows 98 / ME ise bu işletim sistemleriyle de sürücünüze ulaşmak için FAT32 tercih edin. Harddiskiniz çok eski ve çok yavaşsa da FAT32 tercih edilebilir.

Diğer durumlarda NTFS dosya sistemini tercih etmenizi kesinlikle öneririz. Güvenliğiniz her şeyden önce gelir. Eğer kullanıcı hesaplarını çok aktif kullanıyorsanız (yönetici-kısıtlı hesap) zaten NTFS olmadan kesinlikle bu hesapların bir anlamı kalmaz.

Evet, Windows kurulumuna kaldığımız yerden devam ediyoruz, seçenekleri hatırlamak için tekrar yazarsak:

Bölümü NTFS dosya sistemini kullanarak biçimlendir. (Çabuk) Bölümü FAT dosya sistemini kullanarak biçimlendir. (Çabuk) Bölümü NTFS dosya sistemini kullanarak biçimlendir.

Bölümü FAT dosya sistemini kullanarak biçimlendir.

Dosya sistemini olduğu gibi bırak

(Çabuk) yazanlar DOS' tan bildiğiniz Quick Format' ın karşılığıdır. Quick Formatı kesinlikle tavsiye etmiyoruz, her zaman normal format atın. Neden diyeceksiniz, normal formatta sürücünüzün bozuk alanları

(Bad Sector' ler) işaretlenir ve bu alanlara ileride dosya bilgisi yazılmaz. Quick formatta ise tüm sürücü hatasız kabul edilir, bozuk alanlar incelenmez ve ileride bu bozuk alana dosya yazılabilir ve dosya kaybedilebilir. Bu sadece harddiskiniz değil disket sürücünüzde de geçerli bir durumdur.

Format atmadan ve sürücünün içeriğini silmeden Windows kurmak istiyorsanız son seçenek olan

"Dosya sistemini olduğu gibi bırak" seçeneğini seçiniz.

Format atmak için ilk 2 seçeneği atlıyoruz, 3. ve 4. seçeneklerden birini (NTFS veya FAT) durumunuza göre seçin.

Seçiminizi yapıp "ENTER" tuşuna bastıktan sonra formatlama başlayacak ve formatlama bitince otomatik olarak Windows XP Kurumu başlayacaktır. Bundan sonrası için sizin yapacağınız çok fazla bir şey kalmıyor.

Biçimlendirme işleminin tamamlanmasını bekleyin. Seçtiğiniz alan boyutuna göre bu işlem 5-15dk.

arasında zaman alabilir.

Formattan sonra kurulum programı bizi başka bir soruya cevap vermek zorunda bırakmadan otomatik olarak Windows XP dosyalarını yüklemeye başlıyacaktır. Daha sonrasında da aşağıdaki resimde görüldüğü üzere bilgisayar otomatik olarak yeniden başlatılacaktır

Bu ekranı gördünüzde ister enter tuşuna basarak bilgisayarı yeniden başlatın isterseniz bilgisayarın kendini yeniden başlatmasını bekleyin. Ekranda gördügünüz “A: sürücüsünde disket varsa çıkartın” uyrısı sizi yanıltmasın. Windows kurulum CD’miz sürücüde kalsın.

Bilgisayar yeniden başlatıldığında biraz daha tanıdık bir ekranla karşılaşacağız ve faremizin de artık kullanılabilir hale geldiğini göreceğiz. Sol alt köşede göreceğiniz tahmini kalan süre bilgisayarınızın hızına göre değişiklik arz edecektir ve size kurulum işleminin bitmesine ne kadar süre kaldığı konusunda bir fikir verebilir.

Yazımızın bu bölümü hem bilgisayarın formatlanması hem de taze kurulum(yani Windows XP’nin yeni bir sabit diske kurulumu) için geçerlidir.

Karşınıza bu ekran çıktığında Özelleştir… ya da Ayrıntılar… tuşlarına tıklayarak bölge ve dil seçeneklerini ihtıyacınıza göre değiştirebilir ya da varsayılan ayarları kabul etmek için İleri tuşuna basıp kuruluma devam edebilirsiniz. Burada yapacağınız ayarları ya da varsayılan Windows ayarlarını daha sonra Başlat/Denetim Masası/Bölge ve Dil Seçenekleri‘ni çift tıklayarak ta kurulumdan sonra değiştirebilirsiniz.

Adımızı ve şirket adını girip İleri‘ye tıklıyoruz ve devam ediyoruz. Burada girdiğiniz isim Bilgisayarım‘a sağ tıklayıp özelliklere gittiğinizde gördüğünüz isim olacak. Ayrıca bilgisayarınızın güvenliği yeterince

sağlanamamışsa bu bilgi bilgisayar korsanları tarafından kolayca ulasılabilecek bir bilgi olduğundan hakkınızda çok fazla detay veren bilgileri buraya girmemenizi tavsiye ederim.

Windows kurulum CD’si üzerinde bulunan harf ve rakamlardan oluşan ürün anahtarımızı girip İleri‘ye tıklıyoruz.

Buradaki bilgisayar adı bölümü bilgisayarınız yerel bir ağa(mesela evinizde birden fazla bilgisayar var ve bir ev ağı oluşturmak istiyorsunuz) bağlandığında kullanılan isim. Kurulumdan sonra

Başlat/Bilgisayarım‘a giderek sağ tıklayıp burdan Bilgisayar Adı sekmesine, oradan da Değistir… tuşuna tıklayarak bu adı değistirebilirsiniz.

Buraya gireceginiz parola bilgisayarın yönetici hesabı için geçerli olan parola ve bilgisayarımızın güvenliği için son derece önemlidir. O yüzden kolayca kırılamayacak ancak sizin de unutmayacagınız bir parola girilmesini öneriyorum.

Tarih ve saat ayarlarını yapıp İleri’yi tıklıyoruz. bu noktadan sonra bir süre kurulum sizden onay beklemeden Windows yüklemesine devam edecektir.

Burada az evvel bahsettiğim ağ ayarlarıyla ilgili seçenekler soruluyor. Ekran görüntülerini alırken bazılarını atladığım için bu resim Windows XP’nin İngilizce versiyonundan. İlk secenek olan Tipik Ayarlar‘ı seçip İleri’yi tıklayın.

Resmi burda mevcut olmayan bir sonraki ekranda mevcut ayarlarla oynamadan İleri‘yi tıklayıp kuruluma devam edin.

Sonra yükleme bir süre daha onay beklemeden devam edecek ve bilgisayar otomatik olarak yeniden başlatılacak.

Her iki pencerede de Tamam‘ı tıklayıp devam ediyoruz.

İleri‘yi tıklayıp devam ediyoruz. Resmi olmayan bir sonraki ekranda otomatik Windows güncellemelerini açmak isteyip istemediğiniz sorulacak. Bu aşamada her ne kadar güncellemeleri aç seçenegini seçip kuruluma devam etmeyi tavsiye ediyor olsam da ben şahsen Windows’un bize sormadan gerekli gereksiz her türlü güncellemeyi bilgisayarımıza yükleyip kurmasından yana değilim. Bu konuyla ilgili yazacağım yazının linkini daha sonra buraya ekleyeceğim. Ama şimdilik güncellemeleri açıp İleri‘yı tıklıyoruz.

Daha sonra şayet internet kablolarınız takılı ise kurulum Microsoft’un sitesine bağlanıp kayıt olmanızı isteyecek. Hayır seçeneğini seçip bu aşamayı da geçtikten sonra kurulum sizden bir kullanıcı adı seçmenizi isteyecek.

Bir kullanıcı adı seçtikten sonra İleri‘yı tıkladıkdan sonra teşekkür ekranı çıkacak karşınıza ve bu ekranda Son tuşuna bastıktan sonra kurulum bitecek ve kurulum esnasında parola girip girmediğinize bağlı olarak ya Windows masaüstü açılacak ya da sizden parola girmeniz istenecek.

Hayırlı olsun. Artık temiz bir işletim sisteminiz var. Şimdi yapmanız gereken eksik olan donanım sürücülerini yedeklediğiniz CD’den kurmak ve Windows güncellemelerini yapmak.

Benzer Belgeler