• Sonuç bulunamadı

Noterlerin Hak ve Yükümlülükleri

Belgede AVUKATLIK VE NOTERLİK HUKUKU (sayfa 127-130)

Noter ücretleri Noterlik Kanunu ve Ücret Tarifesindeki esaslara göre belirlenir.

Noterlik Ücret Tarifesi Türkiye Noterler Birliği’nin mütalaası üzerine Adalet Bakanlığı’nca belirlenir.

Noter Ücreti: Noterlerin yaptıkları işlemlere ait harç üzerinden hesaplanacak ücretleridir. Ücretlerin alınmasında sayfa hesabı Harçlar Kanunu’ndaki esaslara göre yapılır (N.K: m. 113).

Düzenleme Ücreti: Niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekâletnamelerle, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış, gayrimenkul satış va’di, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlât edinme ve tanıma, mirasın taksimi sözleşmesi ve diğer kanunlarda öngörülen sair işlemler bu fasıl hükümlerine göre düzenlenir. Başta vasiyetname ve vakıf senedi düzenlenmesin-den alınacak ücretlere düzenleme ücreti adı verilir (Tarife m.1-12).

Noterlik uygulamalarında düzenleme şeklinde yapılan evraklarda ücretlen-dirme Harçlar Kanunu 135. maddesine göre, her satır 50 harf olmak üzere, 20 satırlık yazı bir sayfa olarak kabul edilecektir. Ancak uygulamada bu konuda çok sık sorun yaşanmakta özelikle bilgisayarla yapılan işlemlerde bilgisayarlar harfleri değil karakterleri esas almaktadır. Bu durumda kanun hilafına olmasına rağmen harf boşlukları yada noktalama işaretleri için hesap yapılmakta olup gereksiz sayfa sayısı ve bunun sonucu olarak da iş sahiplerin ödeyecekleri bedel artmaktadır.

(Kaynakça olarak: Mümtaz ŞAHİN Türkiye Noterler Birliği Hukuk Dergisi, sayı 117, Şubat 2003)

Yazı Ücreti: Noterlikte yazılan işlemlerin asıl veya suret her bir sayfası için alınacak ücrete yazı ücreti adı verilir (Tarife m1-12).

Bildirim Yazı Ücreti: Kanunun bildirmekle yükümlü kıldığı işlemlerin ilgili mercilere bildirimi için noterlerin, yazacakları her tezkere için alınacak ücrettir (Tarife m.1-12). Bildirim ücretine örnek olarak Noterlik Kanunu 68. maddesine göre onaylanacak defterlerin nevini, ait olduğu yılı, sayfa sayısını, sözü geçen ka-nunların emrettiği şekilde mercilerine tek tek veya liste halinde taahhütlü şekilde bildirmek gösterilebilir. Bildirim yazı ücretine bir diğer örnek noterlerin kendi-lerine teslim edilen vasiyetnameleri ve ölüme bağlı tasarrufları, yapanın ölümün-den sonra durumu yapanların kayıtlı oldukları nüfus dairelerine yazı bildirmek için alınan ücret örnek gösterilebilir.

Çevirme Ücreti: Bir dilden diğer bir dile veya bir yazıdan başka bir yazıya çe-viriler karşılığında sayfa durumuna göre alınan ücrettir (Tarife m.1-12).

Karşılaştırma Ücreti: Noterlik dışında yazılarak onay için getirilen işlemler-de, ibraz olunan evrakın birbirine uygunluğunun karşılaştırılması sebebiyle sayfa sayısına göre alınan ücrettir (Tarife m.1-12).

Noterin bildirim yazı ücreti ne anlama gelir?

Tescil Ücreti: Kanunların tescilini öngördüğü işlemlerin noter tescil defterine işlenmesi nedeniyle alınan ücrettir (Tarife m.1-12).

Emanetlerin Saklanması Ücreti: Noterlere saklamak üzere teslim edilen eşya veya, belge veya değerli kağıtların saklanması sebebiyle yıl üzerinden alınan üc-rettir (Tarife m.1-12). Emanetlerin saklanması için belirlenen ücrette saklanma süresi, saklanan şeyin niteliği ve değeri, saklama için özel bir donanım gerekmesi etkilidir.

Defter Onaylama Ücreti: Noterler Türk Ticaret Kanunu ve diğer kanunlar hü-kümlerine göre tutulması göre tutulması gereken defterleri bu kanunlar uyarınca onaylarlar (N.K. m. 68). Kanunen onaylanması gereken defter, fatura ve benzeri belgelerin onaylanması (tasdiki) sebebiyle alınan ücrete defter onaylama ücreti denir. (Tarife m.1-12)

Bir dilden diğer bir dile veya bir yazıdan başka bir yazıya çeviriler karşılığında alınan ücrete Çevirme Ücreti denir.

1

Noterlere saklamak üzere teslim edilen eşya, belge veya değerli kağıtların saklanması sebebiyle alınan ücrete Emanetlerin Saklanması Ücreti denir.

Yol Ödeneği: Noterlerle imzaya yetkili vekillerinin noterlik dairesi dışında yaptıkları işler nedeniyle yapılacak işlemin bedeli yanı sıra ek olarak gidilen yol ve sair masraflar için aldıkları ücrettir (Tarife m. 1-12).

Memur Vasıtası ile Tebliğ Ücreti: İlgilinin istemi üzerine ve kanunun öngör-düğü durumlarda, mahallinde memur vasıtası ile yapılacak tebliğlerde alınacak ücrettir (Tarife m.1-12).

Sair Ücret: Kanunun ücret almayı öngördüğü sair işlerden alınacak ücret-tir (Tarife m. 1-12)

Noterlik Kanunu’nun 116 ıncı maddesi gereğince, aksine bir kanun hükmü veya aralarında yapılmış bir sözleşme bulunmadıkça, yapılan işlemin gideri ilgili-ler arasında eşit olarak paylaştırılır.

Noterler tarafından fazla ücret alındığı veya sarfına gerek kalmayan tebligat ücreti bulunduğu harçlara ait zamanaşımı süresi içinde anlaşılırsa, beher şahıs-tan fazla alınan kırk gösterge rakamının ücretin alındığı yılın Bütçe Kanununda gösterilen memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak meblağı aşan ücretler Adalet Bakanlığı tarafından ilgilisine iade ettirilir ve Bakanlık, ödeme için notere yapılacak tebligattan Birliğe bilgi verir.

Masrafı noter tarafından verilmek suretiyle yapılan tebligata rağmen ilgilisine bir ay içinde parasını almaz veya fazla alınmış olan ücretten beher şahsa düşen kısmı yukarı-da gösterilen miktar kayukarı-dar veya yukarı-daha az olursa, Türkiye Noterler Birliği’ne gönderilir.

Para gönderilmediği takdirde Birlik bu husustaki kararını İcra ve İflas Kanunu’nun ilamların icrası hakkındaki hükümleri uyarınca yerine getirtir (N.K. m. 117).

Noter Hissesi Geliri

Noterlik Kanunu’nun 118 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, noterler, no-terlikte yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar dolaysıyla tahsil ettikleri vergi, re-sim ve harç tutarları üzerinden yüzde üç oranında noter hissesi alırlar.

Ortak Cari Hesap Geliri

Yargı çevresi içinde birden çok noterlik bulunması veya bir ilin belediye sınır-ları içinde her yıl, harç veya damga vergisine tabi değeri, belli meblağdan faz-la ofaz-lan noterlik işlemlerinin yapılmasından elde edilen her çeşit ücret ve noter hissesi (N.K. m. 118,II) tutarının yüzde onbeşini aşmamak üzere Noter Odası Yönetim Kurulunca tespit edilecek oran alıkonulduktan sonra, kalanı, işlemi ya-pan noterlikçe, milli bir bankada açtırılan “noterlik ortak cari hesabı’’na yatırılır (NK.m.109,ı,c.1). Bu hesapta toplanan paralar, her üç ayda bir o yerdeki ilgili no-terlere veya varsa Noterlik Kanunu’na göre görevlendirilmiş noter vekillerine eşit miktarda ödenir. (NK.m. 111,I,c.1).

Noterler Büyükşehir sınırları içerisinde ise ve mülki sınırlar içinde hem bi-rinci sınıf noterlikler hemde başka sınıf noterlikler var ise bibi-rinci sınıf noterlik-ler için oluşturulan ortak hesap bu sınıfa mensup noterliknoterlik-ler arasında; diğer sı-nıf noterlikler için kuruldukları ilçenin mülki sınırları içinde ki noterlerle ortak hesap birikintileri eşit miktarda paylaştırılır.

Noterlerin ortak cari hesabı hangi amaca hizmet eder?

Noterlerin Giderleri

Noterlik Kanunu’nun 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında “Noterlik dairesinin her türlü gideri notere aittir’’ şeklinde açıkça hükme bağlanmıştır. Noterlik

Kanu-Kanunun ücret almayı öngördüğü sair işlerden alınacak ücrete Sair Ücret denir.

Bir yargı çevresindeki harç ve damga vergilerinden ortak cari hesapta toplanan paralar noterlere dağıtılır.

2

nu Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin beşinci fıkrasında da, buna açıklık getiren şu hüküm bulunmaktadır: “Noterlik dairesinin kirası, aydınlatma, ısıtma, kırta-siye, personel ücretleri, sigorta primleri, iş yerile ilgili vergi resim ve harçlar, gö-revin yapılabilmesi için başkalarına gördürülen ilgili PTT ücretleri ve vergi mev-zuatlarına göre gider kaydı mümkün olan sair harcamalar noterlik giderleridir.’’

Noterlik giderlerinin tamamının noterden karşılanması noterliğin serbest meslek olmasının sonuçlarındandır.

Belgede AVUKATLIK VE NOTERLİK HUKUKU (sayfa 127-130)