• Sonuç bulunamadı

6. TARTIġMA

6.1. Normal Mekanik Kalp Kapak Ses Sinyalleri

Baykal ve ark. (1995) çalışmalarında St.Jude marka kapak ile AVR olmuş hastaların S2 kalp seslerinin incelediği çalışmasında 12 farklı kayıt odağına göre S2 seslerinin düşük frekanslı bileşenlerinin yüksek frekanslı bileşenlerinin enerjilerine oranını ve seslerin frekans bileşenlerini karşılaştırdığı çalışmalarında seslerin enerji oranının kayıt odağına göre değiştiğini fakat sesin frekans bileşenlerinin kayıt odağından bağımsız olduğunu gözlemlediler. St.Jude mekanik kalp kapakları için AVR’li hastaların S2 sesleri için Baykal’ın elde ettiği sonuçlarla paralel sonuçlar elde edilmiştir. Yani S2 seslerin frekans bileşeni mitral ve aort odağına göre değişmezken, 20-100 Hz bandındaki enerjisi kalp kapağına daha uzak olan aort odak kayıtlarında daha yüksek çıkmıştır. Baykal’ın çalışmasında odaklar arasındaki fark olduğu ama hangisinde daha yüksek olduğu söylenmemiştir. Bu çalışmada S2 seslerinin enerjisinin kayıt odağına göre değiştiği ve kalp kapağına daha uzak olan aort odakta daha yüksek olduğu görülmüştür.

Köymen ve ark. (1987) tek yapraklı Bjork-Shiley mekanik kapaklarla yapılan MVR’li hastaların S1 seslerini incelediği çalışmada ise hem enerji oranın hem de seslerin frekans bileşenlerinin kayıt odağına göre değişmediği vurgulanmıştır. Bizim çalışmamızda ise MVR’li hastaların Sorin ve St.Jude marka iki yapraklı mekanik kalp kapaklarının S1 seslerinin frekans bileşenleri kalp kapağına yakın olan mitral odak kayıtlarında aort odak kayıtlarına göre daha yüksek çıkmıştır. Köymen’nin MVR’li hastalar için gerçekleştirdiği çalışma ile elde edilen sonuçlar arasındaki farklılığın kapak tiplerinin aynı olmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunun yanında bizim aynı kapak tipinde fakat farklı kapak markaları için yaptığımız çalışmada, MVR’li hastaların S1’lerinin enerjilerine ait özelliklerin farklı özellikler taşıması kapak tipinin yanında markasının da sesin özelliklerini etkilediği anlaşılmaktadır. Benzer şekilde Sorin ve St.Jude marka kapaklar ile gerçekleştirilen AVR operasyonu sonrasında da yapılan karşılaştırma da Sorin marka kapakların frekans bileşenlerinin, St. Jude marka kapaklarda ise enerji değerlerinin kayıt odağına göre değiştiği görülmektedir. Yani iki farklı marka karşılaştırma sonucunda farklı sonuçlar vermiştir. Dolayısıyla mekanik kalp kapakları üzerinde yapılan çalışmalarda kapak tipinin yanında markasının da dikkate alınması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Sava ve ark. (1996) farklı marka ve tiplerdeki mekanik kalp kapakları için gerçekleştirdikleri çalışmalarında; AVR’li hastaların aort odağından kayıt edilen S2 ve

MVR’li hastaların mitral odağından kayıt edilen S1 sesleri için elde ettikleri frekans ve enerji bilgilerini karşılaştırdıklarında aort odaktan kayıt edilen S2’nin enerjisinin mitral odaktan kayıt edilen S1 kadar yüksek olmadığı ve bunun da kayıt odağından kaynaklandığı söylemişlerdir. Aort odaktan kayıt edilen S2 seslerinin uzun iletim yolunun bu seslerinin yüksek frekanslardaki bileşenlerini zayıflattığını dolayısıyla mitral odaktan kayıt edilen S1 seslerinden daha düşük frekans bileşenlerine sahip olduklarını söylemektedir. Fakat S1 ve S2 seslerinin karşılaştırılması ile kayıt odağının uzaklığının sesin frekans ve enerjisini düşürüyorsa aynı ses bileşenin farklı iki kayıt odağından kayıt edildiğinde de sesin frekans ve enerjisinin kayıt odağına uzak olan aort odakta mitral odağa göre düşük çıkması gerekmektedir.

Bu tez çalışmasında, AVR’li hastaların S2 sesleri için mitral ve aort odak kayıtları karşılaştırıldığında ise St.Jude kapaklarda aort odaktan yapılan kayıtların mitral odağa göre daha yüksek enerjiye sahip olduğu ve frekans bileşenlerinde bir fark olmadığı, Sorin kapaklarda ise aort odaktan yapılan kayıtların mitral odağa göre frekansının daha yüksek olduğu enerjisinin ise kayıt odağına göre değişmediği bulunmuştur. MVR’li hastalarda ise hem St.Jude hem de Sorin kapaklar için S1 seslerinin maksimum frekansının sesin kaynağına yakın olan mitral odak kayıtlarında aort odak kayıtlarına göre daha yüksek olduğu, kalp seslerinin enerjisinin ise St.Jude kapaklarda kayıt odağına göre değişmezken, Sorin kapaklarda mitral odak kayıtlarının 100 -200 Hz bandında daha yüksek olduğu görülmektedir.

Bunun yanında her iki kapak markası içinde AVR’li hastaların aort odaktan kayıt edilen S2 ses sinyallerinin 100-200 Hz bandındaki enerjisinin MVR’li hastaların hem mitral hem aort odaklarından kayıt edilen S1’in aynı özelliğinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Dolayısıyla S1 ve S2 arasında bir fark olduğu fakat bu farkın kayıt odağından kaynaklanmadığı anlaşılmaktadır. Bu farkın sebebi yapısal olarak aynı olmasına rağmen kapakların açılma ve kapanması sağlayan iki tarafındaki basınç farkının aort ve mitral kapaklar için farklı olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Şöyle ki mitral kapak kalbin kulakçıkları ile karıncıkları arasına yerleştirilirken aort kapak karıncık ile aort arasında yerleştirilir. Kalbin karıncıkları ile kulakçıkları arasındaki basınç farkı, aort ile karıncık arasındaki basınç farkından daha yüksektir. Bu basınç farkları arasındaki fark kapağın kapanma hızını ve kan akış hızını etkileyeceği için doğrudan kalp ses sinyallerinde fark edilebilir. Dolayısıyla S1 ve S2 ses sinyallerinin 100-200 Hz bandındaki farklılığın sebebinin kapakların maruz kaldığı farklı basınç farklarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kim ve ark.’nın (1994) yapay

ortamda yaptıkları çalışmada kapak üzerine sürülen jelin kapağın ürettiği sesin frekans içeriğini azalttığı ve biyomateryalin kapağın ürettiği frekansı etkilediği söylenmiştir. Bu sonuçtan biyomateryalle beraber kapağın iki tarafı arasındaki basınç farkının da kapağın oluşturduğu frekans bileşenlerini etkilediği görülmektedir.

Benzer Belgeler