• Sonuç bulunamadı

NO TARİH PROGRAM ADI KİME DÜZENLENDİĞİ KATILIMCI SAYISI

2016 YILI YAYIN SAYILARI

NO TARİH PROGRAM ADI KİME DÜZENLENDİĞİ KATILIMCI SAYISI

NO TARİH PROGRAM ADI KİME DÜZENLENDİĞİ KATILIMCI SAYISI

Güvenlik Personeline 188

2 14 Mart –

Akademik Personeline 277

3.2.1.4.1.2. Dış İlişkiler Ofisi

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları’ndan biri olan Erasmus Programı;

üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek, öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlamak ve Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması olarak tanımlanabilir. Erasmus Programının

105

amacı; Avrupa’da yüksek öğretimin kalitesini arttırmaktır. Erasmus Programı 4 farklı hareketlilik türünden oluşmaktadır:

 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği

 Öğrenci Staj Hareketliliği

 Personel Ders Verme Hareketliliği

 Personel Eğitim Alma Hareketliliği

Tablo 52 Uluslararası Hareketlilik

2014-2015

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği 124

Öğrenci Staj Hareketliliği 51

Personel Hareketliliği 33

Gelen Öğrenci Hareketliliği 23

Toplam Hareketlilik Sayısı 231

3.2.1.4.1.3. Kalite Güvencesi ve Derecelendirme Ofisi

Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Ofisi, 25 Aralık 2014 tarih ve 10 sayılı Senato kararı ile oluşturulan Uluslararası Programlar Kalite Geliştirme ve Derecelendirme Koordinatörlüğü bünyesinde Ocak 2015 itibari ile Kalite Güvencesi ve Derecelendirme Ofisi adı altında, üniversitemizin kalite değerlendirmesi, dış değerlendirme, derecelendirme alanlarındaki faaliyetlerini yürütmeye başlamıştır. Kalite Güvencesi ve Derecelendirme Ofisinin 2016 yılı faaliyetlerine aşağıda sıralanmıştır.

 Kalite Güvencesi ve Değerlendirme Ofisi Şubat ayında, UPKA bünyesinde yer alan diğer birimlerle birlikte Rektörlük çatı katındaki yeni yerine taşınmıştır. Bu yeni ofiste Kalite Güvencesi ve Derecelendirme Ofisinin yanı sıra Mevlana Koordinatörlüğü, Çift Diploma Birimi ve Eğitim İstatistik Birimi bir arada çalışmaktadır.

 23 Temmuz 2015 tarih ve 29423 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan "Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği" gereği Gazi Üniversitesi

106

Kalite Güvencesi Yönergesi Ofisimiz tarafından hazırlanmış, Yönergenin hukuki uygunluğunun incelenerek gerekli düzeltmelerin bildirilmesi için Hukuk Müşavirliğine görüş sorulmuştur. Müşavirliğin görüşleri çerçevesinde son hali verilen Yönerge, Senato onayına sunulmak üzere Genel Sekreterlik Makamına sunulmuştur.

 Ofisimiz derecelendirme sistemleri kapsamında çalışmalarına devam etmiştir.

Üniversitemizin işbirliği yaptığı uluslararası derecelendirme kuruluşlarından birisi olan Quacquarelli Symonds (QS) Gelişmekte Olan Avrupa ve Merkezi Asya (EECA) ülkeleri üniversitelerinin sıralaması çalışmalarında kullanılmak üzere Öğrenci İşleri ve Personel Dairesi Başkanlıklarından öğrenci ve personel sayılarına ilişkin veriler derlenmiştir.

 Quacquarelli Symonds (QS) akademik ve işveren anketlerinin uygulanabilmesi amacıyla Üniversitemizin iletişim ve işbirliği içinde olduğu yurt içi ve yurt dışında bulunan akademik kuruluşlarda görev yapan personel ile yine Üniversitemizle ortak çalışmaları bulunan ya da mezunlarımızı istihdam eden kamu ya da özel sektör çalışan ve işverenlerine ilişkin isim ve iletişim bilgileri, akademik ve idari birimlerimizden derlenerek ilgili kuruluşa gönderilmiştir.

 Alanın en saygın ve en bilinen derecelendirme çalışmalarından olan Times Higher Education World University Rankings sıralaması için Üniversitemiz ilgili birimlerinden derlenen veriler, ilgili kuruluşun veri tabanına işlenmiştir.

 U-Multirank 2017 veri derleme çalışmalarının ön hazırlığı olarak Üniversitemiz ilgili birimlerinden temin edilen sayılar ilgili kuruluş veri tabanına işlenmiştir.

 Thomson Reuters Global Institutional Profiles Project” kapsamında Üniversitemiz verileri ilgili kuruluş veri tabanına işlenmiştir.

107 3.2.1.4.1.4. Komisyonlar, Kurullar ve Ödül Bürosu Akademik Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri Komisyonu

Komisyonumuz Akademik Yükseltilme ve Atanma Ölçütleri hakkında yönerge ile çalışmalarını sürdürmektedir. Gazi Üniversitesi Akademik Yükseltilme ve Atanma Değerlendirme ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan yönerge ile Rektörlüğümüze bağlı fakülte, yüksekokul ve enstitülerde öğretim üyeliğine yükseltilecek ve atanacak kişilerde aranan ölçütler düzenlemektedir.

Etik Kurulu

Etik Kurulu, Gazi Üniversitesi Etik Komisyonu Yönergesi esas alınarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kurulun 2016 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 53 Etik Kurulu Faaliyetleri

Toplam Onay Almış Projeler 291

Toplam Red Almış Projeler 20

Toplam Düzeltme İstenmiş Projeler 27

2016 Toplam Proje Sayısı 349

Merkez Yayın Komisyonu

Komisyonumuz, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca hazırlanan Üniversiteler Yayın Yönetmeliği çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Üniversiteler ile bunlara bağlı birimlerde yapılan (ders aracı olarak kullanılan kitaplar ve teksirlerle yardımcı ders kitapları ile ilgili) yayınlar, bu yönetmeliğe tabidir. Yayın Komisyonu, üniversite senatosunca saptanan esaslara göre yayınlar açısından gerekli planlamaları yapmakta, her türlü kararı almakta ve uygulamaları izlemektedir. Komisyon kararları üniversite yönetim kurulunun onayı ile kesinleşmektedir. Komisyon tarafından 2016 yılında 4 kitap ile 5 derginin basım kararı alınmıştır.

108 Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu

Kurulun amacı; Gazi Üniversitesinin tüm Akademik birimlerinde deney hayvanları ile yapılacak bilimsel araştırma, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim gibi temel etkinliklerde kullanılan yöntem ve materyal ile ilgili etik standartları saptamak, etik ilkeler doğrultusunda görüş bildirmek, gerektiğinde yeni ilkeler oluşturmak ve bunların uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yapmak, Üniversite içinden ya da dışarıdan yapılacak araştırma ve yayın işlerine ilişkin başvurularda görüş bildirmektir.

Tablo 54 Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Faaliyetleri

Toplam Onay Almış Projeler

83

(Onay Alan projelerin 11 adeti 2015 yılına aittir)

Toplam Red Almış Projeler 2

Toplam Düzeltme İstenmiş Projeler 4

Toplam Dilekçe 39

Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri Komisyonu

Komisyonumuz Gazi Üniversitesi Ödül Yönergesi esas alınarak çalışmalarını sürdürmekte ve her yıl ödüle esas başvuru şartları belirlenmektedir. Rektörlüğümüzce 1996 yılından bu yana, Uluslararası Literatürde (Science Citation Index, Science Citation Index-Expanded, Social Sciences Citation Index, Artsand Humanities Citation Index) yer alarak Gazi Üniversitesinin Adını duyuran makale, atıf, patent ve editörlükleri teşvik amacıyla ödül verilmektedir. Ödüller her yıl Haziran ayında Uluslararası Yayın Ödülleri töreni ile öğretim elemanlarına sunulmaktadır.

109

Tablo 55 Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri

Makale Makale Makale Makale Makale Makale Atıf Atıf Atıf

IF 0,1-0,5 IF

110

Yurtdışı Lisansüstü Eğitim-Öğretim Takip Komisyonu

Komisyonumuz, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 39. maddesinde öngörülen Yurtiçinde ve Yurtdışında geçici görevlendirme esaslarına göre görev yapmaktadır.Öğretim elemanlarının yurtdışında inceleme, araştırma ve uygulama yapmak üzere üç aydan fazla bir süre ile görevlendirilmeleri üniversite yönetim kurulunca onaylanan bir çalışma programına göre yapılmaktadır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 33’üncü ve 39’uncu maddesi uyarınca lisansüstü eğitim yapmak ve araştırma ve inceleme yapmak üzere yurtdışına gönderilecek öğretim elemanlarının görevlendirilmesi, ve takibini yapmakta ve alınan kararlar Üniversite Yönetim Kurulunda onaylanmaktadır. 2016 yılında 63 öğretim elemanın yurtdışına görevlendirme kararı alınmış ve Yönetim Kuruluna sunulmuştur.

3.2.1.4.1.5. Farabi Değişim Programı Koordinasyon Ofisi

Farabi Değişimi Programı kapsamında değişimin başlaması için ön şart olan iki yükseköğretim kurumu arasında protokol metni imzalanması gerekliliği nedeniyle değişim gerçekleştirmek üzere toplam 88 üniversite ile Farabi Değişim Protokolü anlaşmamız bulunmaktadır.

2015-2016 eğitim öğretim yılında Farabi Değişim Programı kapsamında Üniversitemize 892 başvuru yapılmış, bu başvuruların 143’ü kabul edilmiş, kabul edilen bu öğrencilerin 87’si üniversitemize kayıt yaptırmıştır olup, bu öğrencilerin 10’u bahar dönemi hakkından feragat etmiştir. Sonuç olarak 2015-2016 eğitim öğretim yılında Üüniversitemizde eğitimine devam eden öğrenci sayısı 77’dir.

Ayrıca 2015-2016 eğitim öğretim yılında Farabi Değişim Programı kapsamında üniversitemizden, çeşitli üniversitelerde öğretim görmek için başvuru yapan 114 öğrenci olmuştur ve bu öğrencilerin 43’ü kabul edilmiştir. Kabul edilen öğrencilerin 35’i kayıt yaptırmış olup 29’u bahar dönemlerinde eğitimlerine devam etmiştir.

111

2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar dönemi verileri aşağıdaki tabloda yer almaktadır;

Tablo 56 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi