• Sonuç bulunamadı

1.1. Ana Kavramlar

1.1.3. Muhabirler ve Mobil Gazeteciler

Gazetecilik, mobil gazetecilik ve mobil aygıtlar meselesini tartışmanın merkezinde profesyonel gazeteci vardır. MoJo'nun konsepti, bazen mobil gazetecilik için ve diğer zamanlarda mobil gazeteciler için kullanılmaktadır. Gazetecilik mesleği, mobil cihazların kullanımının ve iletişim alanına girişinin bir sonucu olarak değişmiştir. Bu nedenle, gazetecilerin görev ve çalışmalarına dair yeni bir açıklama, bir tartışma konusuydu. Bu amaçla gazetecinin kendisi farklı

32 Deuze, a.g.m., 2005.

değişimlerden geçmiştir. Gazetecinin ahlakı, sorumlulukları ve görevleri aynı olabilir, ancak gazetecinin mesleki olarak tanımı değişti:

“Bir gazetecinin ana görevi, okuyucularına gerçekleri anlatmaktır. İkincil görevi yorumlamak, gerçekleri kendi çerçevelerine yerleştirmek ve mümkün olan yerlerde sonuç çıkarmaktır. Ama sizin üçüncü bir göreviniz var,bu olumlu bir şey. Belki de bunun için en iyi kelime 'promosyon'. İşiniz sadece ekonomik hayatın gerçeklerini vermek ve bu gerçekleri yorumlamak değil, onları tanıtmak, onları okurlarınıza ulaştırmaktır.

Okurlarınızı, problemin ne kadar ciddi olduğunu, problemi düşünmek için, gözlerini olası çözümlere açmak için, kısır döngüdeki bir deliği delmek için anlamanız gerekir”33.

Telefon muhabirliği, cep telefonu kameralarını ve dijital kameraları kullanarak raporlar oluşturmak olarak tanımlanmaktadır. Raporlama yeni bir modaliteye sahiptir ve eski bilgi toplama biçimleri nadiren kullanıldığından akademisyenler mobil raporlama kavramını kullanmaya başlamıştır. Mobil teknoloji yayın gazeteciliğini hızla değiştirmiştir. Değişen teknolojik gelişmeler hakkında cep telefonları ve çevrimiçi metinler ile yakın gelecekte beklenen trendler hakkında görüş almak amacıyla araştırma çalışması yapılmıştır. Cep telefonları, sosyal ağ platformları gibi dijital varlıkların kullanımı, daha iyi olmaya ve daha iyi hikayeler üretmeye yönelik büyük bir harcamaya sahiptir.

Mobil cihazlar, gazetecilerin sahada çalışıp rapor sunma olasılıklarını arttırdı. Mobil haber platformları haber yayınlamak için kullanılabilir ancak,aynı zamanda tüm çapraz medya portföyü için kullanılabilir. İnternet bağlantısı ve gelişmiş arama işlevselliği, sayısız akıllı ve kolay erişilebilen uygulamalar ile birlikte gazetecilere haberleri bildirmek için yeni ve güçlü araçlar sağladı. Google sorguları, veri tabanlarından elde edilen bilgiler ve bilgi verenlere açılan ağ geçitleri genellikle yalnızca birkaç tık uzaklıktadır. Örneğin; gazetecilerin bir politikacıyla

33 Mabweazara, H.M. (2009). Between the Newsroom and the Pub. The Mobile Phone in the Dynamics of Everyday Mainstream Journalism Practice, 12, 692-707.

görüşürken önceki ifadeleri ve gerçekleri anında iki katına çıkarma yetkisine sahip olduklarına dikkat çeker. Mobil teknoloji, çoğu eski haber medyası kuruluşundaki gazetecilerin küçüldüğü zamanlarda haberleri daha verimli hale getirme konusunda genel olarak öne çıkıyor. Mobil gazeteciler, haber raporlarında mobil cihazları kullanan gazetecilerdir. Bu tür uygulamalar dünya çapında, Asya ve Avustralya'dan Afrika'ya önemli ölçüde büyümüştür. Kuzey Amerika ve Avrupa ve bunun sonucunda da son on yıl içinde Orta Doğu ülkelerinde de büyük bir ilgi görmeye başladı34.

Burada, gazetecinin rolü ve muhabirin rolü ve aralarındaki farklar hakkında her zaman bir yanlış anlaşılmanın söz konusu olduğunu belirtmeliyiz. Bir muhabir, gazetecilik alanında daha özel bir işleve sahiptir. Muhabirler genellikle birinci şahıslarla yapılan mülakatlar,haber konferansları ve haber etkinliklerine katılım gibi temel bilgi kaynakları aracılığıyla, kamusal bilginin doğrudan toplanması ve iletişimi ile uğraşırlar. İletişim kurdukları materyal genellikle ama her zaman değil topladıkları gerçeklerle sınırlıdır.Haberlerde editörlük yapmak ya da haberleri paylaşmak muhabirin rolünün bir parçası olarak kabul edilemez. Muhabirin önemli karakteri bilgiyi toplamak ve hikayeyi bulmakla yükümlüdür. Bu nedenle muhabir, gazetecilik mesleğinde çoğunlukla mobil aygıtın çalışmasına bağlı taraftır. Bu gerçeğin önemini anlamak araştırmalarımız ve görüşmelerimiz editörler veya sunumcular yerine gazetecilere odaklanacaktır.

Yeni Teknolojilerin Gazetecilerin İş Tanımlarına Etkisi

Medya ve gazetecilik için dijitalleşmenin gerçek ve temel zorlukları hakkında süregelen tartışmalar bağlamında, teknolojinin kullanımının gazetecilerin tanımını nasıl değiştirdiğini ve iş tanımlarının burada özellikle açıklandığını vurgulayalım. Gazetecilere yönelik iş tanımlarının değiştirilmesine ilişkin araştırma sonuçları, çok yetenekli gazetecilere yönelik artan talebe

34 Beam, R., Weaver, D. and Brownlee, B. (2009). Changes in professionalism of U.S. journalists in the turbulent twenty-first century. Journalism and Mass Communication Quarterly, 86(2), 277-298.

odaklanmaktadır. Yakınsama eğilimi, gazetecilerin birden fazla ortam türü için çalışması gerektiğini ima eder. Ortalama bir gazeteci, yalnızca bir baskı ortamı için çalışmaz; Ayrıca çevrimiçi ortamda içerik - görsel-işitsel bir format için giderek daha fazla materyal sağlar.

Farklı araştırmalarda bildirildiği üzere, çapraz-orta becerilere uyum sağlama konusundaki aciliyet ilk olarak yerel medya için çalışan gazeteciler tarafından yaşanmıştır. Basılı gazetecilik, çevrimiçi gazetecilik ve yayıncılık gazeteciliğinin bir araya gelmesini isteyen ilk yerel medyaydı .Genellikle kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği bütünleştiren ilk kişilerdi. Bu yerel gazetecilerin iş tanımında çok fazla stresle ilgili unsurları barındırmaktadır. Anket sonuçlarının bu tür medya için çalışan gazetecilerin daha genç bir ortalama profile sahip olduğunu ortaya çıkardığını görmek ilginçti;birçoğu yerel ve bölgesel medyada kariyerlerine başladı35.