• Sonuç bulunamadı

Montaj Sistemlerinde İş İstasyonları Arasında İş Transferi ve Malzeme

ya da başka kontrolörler kullanılır.

2.3.Montaj Sistemlerinde İş İstasyonları Arasında İş Transferi Ve Malzeme Taşıma

Montaj sistemlerinde önemli olan bir diğer nokta da montajı yapılan ürünün istasyonlar arası transferidir. Bu transfer için kurulacak iletim hattı, ürünün hassasiyetine, yerleşim tipine, seçeneklerin çevrim süresine etkisine ve maliyet öğelerine uygun olarak seçilmelidir. Bu iletim hatları, mekanik olmayan hatlar ve hareketli bant hatları olmak üzere iki grupta incelenebilir.

2.3.1. Mekanik Olmayan Hatlar

Mekanik olmayan hatlarda, operatörler tarafından montajı yapılan ürünler bir istasyondan diğerine insanlar tarafından aktarılmaktadır. Mekanik olmayan hatlar, çoğunlukla küçük hacimli ürünlerin taşınmasında kullanılır. Bu etkinlik modunda aşağıdaki sorunlar görülür:

• İstasyonlarda İşin Beklenmesi: İşlemci işini tamamlamış ama önceki istasyondan gelecek parçalar için beklemektedir.

• İstasyonların Tıkanması: İşlemci işini tamamlamış ama bitirdiği parçayı bir sonraki istasyona geçirmeden önce, bir sonraki işlemcinin görevini tamamlamasını beklemektedir.

Bu sorunların sonucu olarak, mekanik olmayan bir hat üzerindeki iş akışı düzensiz gelişir. İş istasyonlarında aksamalar olur. Çevrim süresi değişir. İş istasyonları arasındaki parçalara ilişkin güvenlik stokları, üretim akışını düzeltmek için kullanılır. Ancak bu, maliyeti artırıcı bir durumdur. Şekil 2.8.'de mekanik olmayan hatların çalışma biçimi görülmektedir.

Şekil 2.8. Mekanik Olmayan Hatların Çalışma Biçimi (Baskak, 2005) 2.3.2. Hareketli Bant Hatları (Mekanik Hatlar)

Hareketli banda sahip sistemlerde, montajı yapılan ürünü istasyonlar arasında hareket ettiren bir bant (Örneğin bir hareketli kayış, taşıyıcı zemin zinciri vb.) bulunur. Bu bant ile montajı yapılan ürünlerin taşınması hızlandırılır, hat üzerindeki iş akışı düzenlenir ve çalışanların iş yükü azaltılmış olur. Taşıma sistemi; sürekli, aralıklı (kesikli) veya eşzamanlı olmayan (düzensiz) şekilde olabilir (Acar ve Eştaş, 1991).

Hareketli bant hatları için genelde iki durum söz konusudur. Bunlar;

• Birimlerin banttan alınabilir olduğu durum,

2.3.2.1. Birimlerin Banttan Alınabilir Olduğu Durum

Hareketli bant sistemlerinde üretim hattının işleyişi çeşitli şekillerde olabilir. En karmaşık şekillerden biri; işçilerin, birimleri hareketli bant üzerinden alarak, işi tamamlayıp banda geri koymaları ve yeni birimi (iş parçasını) almalarıdır. Böyle bir üretim hattı üzerindeki herhangi bir istasyonda, iki farklı durumla karşılaşılır:

a) İstasyonun boş kalması: Elindeki işi tamamlayan istasyon, kendinden önceki istasyonun görevini tamamlayamaması işi beklemek zorunda kalır. Bu nedenle, istasyonda boş zaman ve dolayısıyla düşük kapasite kullanımı oluşur.

İstasyonların bloke olması olasılığı, bandın sürekli hareketi sayesinde ortadan kalkacaktır.

b) Eksik birim üretimi: Düzenli harekete sahip bantlarda, hatalı malzeme, işi bitmemiş parça vb. nedenlerle çevrim süresi içinde tamamlanmamış ürünler, sonraki istasyonlara, gereken işlem eksik yapılarak veya hiç yapılmadan taşınacaklarından hattın düzeni bozulabilir. Bu nedenle çoğunlukla hareketli bant sistemlerinde hatalı ürünü hattan alabilecek destek sistemleri de kurulmaktadır. Bazı sistemlerde ise hattın bir bölümü bu tip ürünlerin taşınmasına ayrılır. Hatalı veya tamamlanamamış ürünler, çoğunlukla hat sonunda bulunan özel bir alanda yeniden işlenir, eksik işlemler tamamlanır.

Bu üretim hatlarında, genellikle ilk istasyon için sabit bir besleme oranı saptanmıştır ve birimler, düzenli aralıklarla hareketli banda yüklenirler. Ancak sonraki istasyonlarda bu sabit oran giderek düzensizleşir ve istasyonların servis sürelerine göre değişen bir hareket görülür. Dolayısıyla, iş akışının düzensiz olduğu bu hatlarda çıktı oranı, ilk istasyon için saptanmış sabit yükleme oranı veya ortalama yükleme oranı tarafından belirlenir (Acar ve Eştaş, 1991).

Eğer işçiler, bir parçayı işlerken, arkadan gelen parçaların önlerinden geçmesi yerine, bunları hattan çıkarıyorlarsa, bu hatlarda güvenlik stokları kullanılabilir. Güvenlik stokları en üst düzeye ulaşsa bile, bunlar üretim hattından çıkarıldıkları için, istasyonları bloke etmeleri söz konusu olmayacaktır.

2.3.2.2. Birimlerin Bant Üzerinde Sabit ve Banttan Alınamaz Olduğu Durum: Hareketli bantların kullanıldığı üretim sistemlerinde, işlenecek parçaların bant üzerine sabit olarak yerleştirildikleri durumlarla sık sık karşılaşılır. "Sabit olarak yerleştirme" çeşitli anlamlarda olabilir: Parçalar hat üzerine tutturulmuşlardır, ağırlıkları fazla veya başka bir nedenle banttan alınmaları olanaksızdır. Bu tür sistemlere, motorlu taşıt araçları üretimi, örnek olarak verilebilir. Bu durumda iki farklı hat tipi ile karşılaşılır:

a) Sürekli hat

Sürekli hatlarda parçalar, paletler üzerinde sabit bir hızda hareket eder ve hareket ediyorken monte edilir. Sürekli hatlarda dört çeşit istasyon mevcuttur.

Açık istasyon: Bu tip istasyonlarda iş gören önündeki ve ardındaki istasyonlara belirli bir mesafede geçebilir.

Kapalı istasyon: Bu tip istasyonlarda iş gören önündeki ve ardındaki istasyonlara geçemez.

Sağa kapalı istasyon: Sağa kapalı istasyonlarda iş gören önündeki istasyona belirli bir mesafede geçebilir, ancak ardındaki istasyona geçemez.

Sola kapalı istasyon: Sola kapalı istasyonlarda iş gören ardındaki istasyona belirli bir mesafede geçebilir, ancak önündeki istasyona geçemez (Thomopoulos, 1970).

b) Adımlı hat

Adımlı hatlar, istasyon uzunluklarının, ürünlerin her bir istasyonu kat etme süresinin, çevrim süresi olacak şekilde ayarlandığı hareketli hatlar olarak düşünülebilir. Ürün, bir istasyona ulaştığı zaman hat çevrim süresi kadar durur. Bunun ardından, bir sonraki istasyona iletilir. Başka bir deyişle, adımlı hatlarda periyodik hareket söz konusudur.

2.3.3. Montaj Sistemlerinde Malzeme Taşıma

Hat üzerindeki makinelerin arasına otomatik veya yarı otomatik taşıma donanımları kurmak, var olan üretim sistemine otomasyonun kolayca girişini sağlar. Bazı malzeme taşıma sistemleri aşağıda açıklanmıştır:

Çekmeli veya tel ayarlamalı taşıma: Bu sistemde iş parçaları zeminin altında yerleştirilmiş bir zincir vasıtasıyla çekilen arabaların üzerinde taşınan palet sabitlerine veya platformlara yerleştirilmişlerdir. Bu yöntemin avantajı, paletteki parçaların doğru biçimde yerleştirilmesi ve her montaj işlemi veya makinesi için doğru biçimde konumlandırılmasıdır.

Silindir (merdane) taşıyıcı: Bir eksen üzerinde dönen silindirden oluşan silindir taşıyıcılar, üretimin bir ucundan bir ucuna kadar rahatlıkla kullanılabilen taşıyıcılardır. Taşıyıcı sabit bir hızla hareket eden iş parçalarını imalat hücreleri arasında taşır. Taşıyıcı bu iş parçalarından herhangi birini ilgili imalat hücresine ulaştırdığında, iş parçası bir robot tarafından kaldırılır veya çapraz silindir (İng: cross roller) taşıyıcı ile ilgili hücreye yollanır. Silindir taşıyıcılar ya bir zincir sayesinde ya da bir hareketli kayış vasıtası ile güç (elektrik) alırlar.

Konveyör: Bu malzeme taşıma sisteminde, çelik bir kemer ya da bir zincir makara yardımıyla iş parçaları taşınır. Bu sistem, üç farklı yöntem ile çalışmaktadır:

Sürekli transferlerde iş parçaları, döngü boyunca veya bir robotun iş parçasını hücreye kaldırmasına kadar hareket eder.

Eşzamanlı transfer, esas olarak otomatik montaj hatlarında kullanılır. Montaj istasyonları bu taşıyıcılar arasında eşit aralıklarla yerleştirilirler. Her bir istasyonda iş parçaları, bir robot veya âlet vasıtasıyla monte edilir. Burada taşıyıcı bir ayarlama ürünüdür.

Yani, taşıyıcı kısa bir uzunluk boyunca hareket eder, ürün istasyondayken durur ve montaj her istasyonda eşzamanlı olarak yapılır. Bu yöntem, çevrim sürelerinin hemen hemen eşit olduğu yerlerde uygulanır.

Güç (elektrik) ile ve serbest olarak malzeme taşıma: Her iş parçasına işlenmek için bir sonraki imalat hücresine bağımsız olarak hareket etme izni verir.

Benzer Belgeler