• Sonuç bulunamadı

D =

L

X

i=1

d(i)/L L=ncelenen Toplam DTA Farklar Says (3.6)

3.6 numaral denklem ile elde edilen D de§eri ile Sral ve Dalgal DTA Modulasyonu ayrlmas sa§lanmaktadr. Sistem'de D'de§erinin limiti olarak 0.2 alglama ve yanl³ alglama oran göz önünde bulundurularak seçilmi³tir.

3.1.5 Atlamal ve Titrek Darbe Tekrar Aral§ Ayrma

Yöntemi

Bu çal³ma srasnda ilk olarak geli³tirilen Atlamal Darbe Tekrar Aral Modu- lasyonu Alglama yöntemi[19] gürültü altnda yüksek hatal alarm sebebiyle bu bölümde anlatlan yöntem ile de§i³tirilmi³tir.

Atlamal Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu Alglanmasnda iki a³amal bir yöntem kullanlmaktadr. lk a³amada sisteme gelmesi muhtemel modulasyon seviyesi dü³ük titrek sinyallerin ayrlmas sa§lanmaktadr.

lk olarak [18]'de anlatlan histogram yöntemi ile DTA histogram çkartlmak- tadr. Bu durumda modulasyon seviyesi dü³ük titrek sinyaller toplanarak yüksek bir de§er elde edecektir.

f1 = max1(H)/max2(H) (3.7)

H parametresi olu³tulan histogram göstermektedir ve max1 ve max2 parame-

treleri histogramda alnan en yüksek birinci ve ikinci de§eri ifade etmektedir. f1 parametresinin de§eri 1.6 olarak seçilmi³tir. Bu durumda yüksek Titrek

Modulasyon yakalama oran ve dü³ük yanl³ alarm elde edildi§i denemeler sonucu görülmü³tür.Bu de§erden yüksek olan de§erler Titrek DTA Modulasyonu olarak raporlanmaktadr.

lk a³amada limit de§erinin altnda kalan sinyaller için ikinci bir yöntem uygulan- maktadr.Bu yöntemde[20]'de anlatlan Sequential Dierence Histogram(SDIF) yöntemi kullanlm³tr. [18]'de anlatlan denklem ile Titrek DTA Modulasyonu ayrlmas sa§lanm³tr.

Mk = N − k − 1 (3.8)

f2 = max(nkmax/M k

), k = 2, 3, ..., kmax (3.9)

3.8 numaral denklemde belirtilen N de§eri incelenen toplam DTA saysn, k de§eri ise SDIF seviyesini belirtmektedir. 3.9'de görülen nk

max ise k. seviye

SDIF histogramn ald§ en yüksek de§eri göstermektedir. Bu çal³mada en yüksek 8 seviyeli Atlamal DTA modulasyonu alglanmas amaçland§ için kmax

de§eri 8 olarak alnm³tr.f2 de§erinin limiti ise 3.10 numaral denklem ile

belirlenmektedir. Bu de§erin üstünde olan de§erler Atlamal DTA Modulasyonu olarak raporlanmaktadr.

4. ÖNERLEN DARBE TEKRAR

ARALI‡I PARAMETRE

ÇIKARIM YÖNTEM

Bölüm-3'de anlatlan yöntem ile Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonlar bulunan sinyallerin Elektronik Harp bakmndan önemli parametreleri bu bölümde an- latlan yöntemler ile bulunmaktadr.

Bulunan parametreler ile Elektronik Destek Sisteminin gönderilen Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonunu yeniden olu³turabilmesi ve Elektronik Taarruz sistemler- ine kritik parametreleri verebilmesini ve dolaysyla bir sonraki darbenin ne zaman gelece§inin bilinebilmesi amaçlanm³tr.

4.1 Sabit Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu

Parametre Çkarm Yöntemi

Sabit Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu di§er modulasyonlara göre basit ve aslnda tek bir parametre olan Darbe Tekrar Aral§n içermektedir.

Sabit Modulasyona sahip oldu§u biline sinyalin bir histogram çkartlarak bu histogramdaki en yüksek de§er Darbe Tekrar Aral§ olarak raporlanr.

SDT A = max(H) (4.1)

4.1 numaral denklemde belirtilen H Matrisi sinyalin Histogramn belirtmektedir. SDT A de§eri ise H Matrisinin ikinci kolonunun en yüksek oldu§u satrn ilk

kolonunu yani Darbe Tekrar Aral§n vermektedir.

4.2 Kayan Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu

Parametre Çkarm Yöntemi

Kayan Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonunda önemli parametre olarak Minimum DTA, Max DTA ve periyot olarak belirlenmi³tir. Bu parametreler ile DTA örüntüsü yeniden olu³turulabilecektir.

Kayan DTA Modulasyonu bulunurken DTA farklarndan yararlanlm³tr. lk önce küçükten büyü§e dizilen DTA de§erleri arasndan ortada kalan 5 tanesi seçilerek ortalamas 4.2 numaral denklem ile bulunmaktadr.

Gm =

(N +5)/2

X

i=(N −5)/2

G(i)/5 (4.2)

Gm de§eri kullanarak 4.3 ve 4.4 numaral denklemlerde verilen limit de§erler

bulunur.

Limlow = Gm∗ 0.8 (4.3)

Limhigh = Gm∗ 1.2 (4.4)

Küçükten büyü§e dizilmi³ olan DTA de§erlerinin ortasndan ba³layarak a³a§ya Limlow de§eri iki arda³k DTA de§eri fark için snr olarak alnarak taranr ve

bu yöntem ile en dü³ük DTA de§eri(MinDT A) bulunmaktadr. Limlow de§eri

kullanlmasnn sebebi ise hatal darbelerden kaynaklanan dü³ük DTA de§erlerini elemektir.

En yüksek DTA de§erini(MaxDT A) bulmak için ise orta noktadan yukar do§ru

Limhigh de§eri kullanarak taranr. Limhigh de§eri kullanlarak kayp darbeler

sonucu olu³an yüksek DTA de§erleri elenmektedir.

P eriyot = (M axDT A− M inDT A)/Gm (4.5)

4.5 numaral denklem kullanarak periyot de§eri bulunmaktadr.

4.3 Sral Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu Parame-

tre Çkarm Yöntemi

Sral Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonunu yeniden olu³turabilmek için kul- lanlan seviye ve DTA de§erlerini bulmak gerekmektedir. Bu bölümde açklanan yöntem ile DTA de§erlerinin hepsi ve dolaysyla seviyeleri bulunmaktadr. [18]'de anlatlan histogram yöntemi ile sinyalin DTA de§erlerinin histogram de§erleri çkartlmaktadr. Çkartlan DTA de§erlerlerinden %10'luk de§er içinde olanlar birle³tirilmektedir ve bu i³lem 1 kez daha tekrarlanmakatadr.

Lim = N ∗ 0.1; (4.6)

N de§eri incelenen toplam DTA saysn vermektedir.

Birle³tirilmi³ histogram de§erleri kullanlarak 4.6 de§eri üzerinde alanlar ise DTA de§eri olarak raporlanmaktadr.

4.4 Dalgal Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu

Parametre Çkarm Yöntemi

Dalgal Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu aslnda bir sinus dalgasndan olu³mak- tadr. Söz konusu modulasyonu yeniden yaratabilmek için periyot de§erine, genlik de§erine ve üzerindeki sabit de§eri bilmek gerekmetedir. 4.7 numaral denklemde görüldü§ü üzere bulunmas gereken de§erler k1, A ve w olarak olu³maktadr.

f (i) = k1+ A ∗ sin(wi) (4.7)

Dalgal DTA Modulasyonu özünde bir sinus dalgas oldu§u için Fourier Transform yönteminden yararlanlm³t. Sinyale ilk önce DTA de§eri üzerindeki sabit de§erden arndrmak için bir notch ltre uygulanmaktadr.

Arkasndan DTA de§er saysna göre en uygun nokta says kadar FFT algoritmas uygulanarak periyot de§eri yani w de§eri bulunmaktadr.

k1 de§erini bulmak için ise sinyalin ortalamas 4.8 numaral denklemden görüldü

üzere alnmaktadr.

k1 = N

X

i=1

f (i)/N,,N=Toplam DTA says (4.8)

A de§erini bulmak için ise DTA de§erlerinin histogram alnarak en yüksek de§er gelen noktalar bulunur ve bu de§erler daha önce bulunan k1 de§erinden

çkartlarak mutlak de§eri alnr. Mutlak de§eri en yüksek olan de§er ise yakla³k A de§erini vermektedir.

4.5 Atlamal Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu

Parametre Çkarm Yöntemi

Atlamali Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu önemli parametresi her atlama seviyesinde ald§ de§erler ve dolaysyla atlama seviyesidir. Atlama düzeni bilinen sinyaller yeniden olu³turulabilir.

Atlamal DTA Modulasyonunda parametre çkartmnda ilk önce [18]'de anlatlan yöntem ile histogram olu³turulur. Bu olu³turulan de§erler içinde toplam DTA saysnn %5'i ve daha fazla de§er alan de§erler DTA olarak atanr.

Listelenen DTAlar srayla gelmi³ olan DTA listesi ile kar³la³trlarak sraya konulmaktadr.

4.6 Titrek Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu

Parametre Çkarm Yöntemi

Titrek Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu içinde rastgellik içerdi§i için çkartla- bilen parametreler ortalama de§erden ve varyans de§erinde olu³maktadr.

Titrek DTA Modulasyonunda parametre çkartmnda ilk önce [18]'de anlatlan yöntem ile histogram olu³turulur. Olu³turulan histogramda en iki de§erin ortalamas alnarak ortalama DTA de§eri bulunur. Bu yöntem ile kayp ve hatal darbelerin sisteme etkisi en aza indirilir.

Ortalama de§er bulunduktan sonra gelen DTA de§erlerinin ortalama de§er etrafnda %75'ini kapsayan bir bant bulunur ve bu bant da bozulma seviyesi olarak raporlanmaktadr.

5. SMULASYONLAR

Bölüm-3'de ve Bölüm-4 'de anlatlan yöntemler MATLAB program üzerine uygulanm³tr.

Uygulama sonras yaplan denemelerde iki adet sinyal seti kullanlm³tr. Kul- lanlan sinyal setleri ile ilgili bilgiler ve yorumlar bu bölümde verilmektedir.

5.1 1. Sinyal Seti Özellikleri

1. Sinyal seti ile ilgili bilgiler Çizelge-5.1'de verilmi³tir. Çizelge 5.1: 1. Sinyal Seti De§erleri

1.Set Ortalama DTA Seviye Min Max Gürültü DTK Says

Sabit 350µs - - - %1 32 Kayan - 8 300µs 600µs %1 32 Sral - 4 200µs 800µs %1 32 Dalgal 350µs 15 290µs 410µs %1 32 Atlamal - 8 200µs 700µs %1 32 Titrek 400µs - %5 %5 - 32

Çizelge-5.1'den görülebilece§i üzere sistem'e [9][18][5]'de bulunan de§erlerin içinde ve daha zorlayc sinyaller verilmi³tir. [18]'de uygulanan gürültü oran artrlarak %1 olarak verilmi³tir. Titrek DTA Modulasyonu aral§ ise Sabit DTA Modulasy- onu ile ayrlmasn zorlamak amacyla limit de§eri olan[5] %5 olarak verilmi³tir. Kullanlan birinci sinyal seti yaplan di§er çal³malarda [9][18][14] benzer ³ekilde

olu³turulmu³ fakat yine de söz konusu çal³malardan daha az sayda Darbe Tanmlayc Kelime içermektedir. [14]'da 80 adet DTK ile denemeler yaplm³tr. [18]'de ise 40-200 arasnda DTK kullanld§ndan bahsedilmi³tir.

Ayrca [9]'de belirtilen en az 3 periyodluk bir sinyalin gereklili§i ise önerilen sistem için söz konusu de§ildir.

5.2 2. Sinyal Seti Özellikleri

2. Sinyal seti ile ilgili bilgiler Çizelge-5.2'de verilmi³tir. Çizelge 5.2: 2. Sinyal Seti De§erleri

1.Set Ortalama DTA Seviye Min Max Gürültü DTK Says

Sabit 350µs - - - %1 16 Kayan - 8 300µs 600µs %1 16 Sral - 4 200µs 500µs %1 16 Dalgal 350µs 7 290µs 410µs %1 16 Atlamal - 8 200µs 700µs %1 17 Titrek 400µs - %5 %5 - 16

2. Sinyal seti durumunda sistemin snrlarn zorlayacak sinyaller ve darbe saylar seçilmi³tir. 5.2'den görülebildi§i gibi gürültü seviyeleri en yüksek düzeyde tutulmu³, Dalgal DTA Modulasyonu seviyesi hzl de§i³im sa§lamak amacyla dü³ürülmü³ ve Sral DTA Modulasyonu ise admlar azaltlm³tr. Ayrca bütün modulasyon çe³itleri için darbe seviyesi dü³ürülmü³tür. Bu durum özellikle Atlamal DTA Modulasyonu için(17 Darbe-16 DTA) 8 seviye oldu§u dü³ünülürse sadece bir kez tekrar içerecek ³ekilde olu³maktadr.

5.3 Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu Ayrm

Simulasyonlar

Uygulama sonras yaplan denemelerde iki adet sinyal seti kullanlm³tr.Bu bölümde yaplan denemelerin sonuçlar verilmektedir.

5.3.1 1. Sinyal Seti ile Yaplan Simulasyonlar

Simulasyon süresince her bir düzgün gürültü uygulanm³ sinyal %1, %2, %5, %10, %15, %25 orannda e³it oranda kayp ve hatal darbe bozulmalarna tabi tutulduktan sonra sisteme uygulanm³tr. Bu i³lem 1000 defa tekrar edilerek sonuçlar olu³turulmu³tur.

Sabit DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.3'de, Kayan DTA Mod- ulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.4'de, Sral DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.5'de, Dalgal DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge- 5.6'de, Atlamal DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.7'de ve Titrek DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.8'de verilmi³tir.

Çizelge 5.3: 1. Sinyal Seti Ile Sabit DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 100 0 0 0 0 0 %2 100 0 0 0 0 0 %5 100 0 0 0 0 0 %10 100 0 0 0 0 0 %15 100 0 0 0 0 0 %25 100 0 0 0 0 0

Çizelge 5.3 'den görülebildi§i üzere sistemin Sabit DTA Modulasyonu alglama sonuçlar en yüksek gürültü oranlarn ra§men çok yüksek çkm³tr.

Çizelge 5.4: 1. Sinyal Seti Ile Kayan DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 100 0 0 0 0 %2 0 100 0 0 0 0 %5 0 100 0 0 0 0 %10 0 100 0 0 0 0 %15 0 100 0 0 0 0 %25 0 76.4 0 9.4 10.3 3.9

Çizelge 5.4 'den görülebildi§i üzere sistemin Kayan DTA Modulasyonu alglama sonuçlar en yüksek gürültü oranlarn ra§men çok yüksek çkm³tr. %15 Hatal Darbe altnda %100'lük performansdan sonra ise ba³arm oranlarnda azalmalar görülmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta %25 hata orannda genellikle hatal olarak Atlamal DTA olarak bulunmu³tur bu da aslnda yine periyodik olan ba³ka bir DTA modulasyonu oldu§u için Elektronik Taarruz bakmndan tam anlamyla efektif bir ba³arm olmasada baz darbeler için do§ru kar³trma zamanlar sa§layabilecektir.

Çizelge 5.5: 1. Sinyal Seti Ile Sral DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 0 100 0 0 0 %2 0 0 100 0 0 0 %5 0 0 100 0 0 0 %10 0 0 100 0 0 0 %15 0 0 100 0 0 0 %25 0.2 0 99.8 0 0 0

Sral DTA Modulasyonunda alglama orannn çok yüksek oldu§u Çizelge-5.5'den görülebilmektedir. %25 orannda bozulma durumunda bile %99.8 ba³ar oran alnm³tr ve %0.2'lik yanl³ alglama ise içinde barndrd§ Sabit DTA ile kar³trlmaktadr.

Çizelge 5.6: 1. Sinyal Seti Ile Dalgal DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 0 0 100 0 0 %2 0 0 0 100 0 0 %5 0 0 0 100 0 0 %10 0 0 0 100 0 0 %15 0 0 0.1 99.9 0 0 %25 0 0.3 0 94.8 0.1 4.8

Dalgali DTA Modulasyonu %15 Bozulma orann kadar ba³arl bir ayrma oranna sahiptir. %25 bozulma oranda ise %94.8 orannda ba³arm sa§lamaktadr. Atlamal DTA Modulasyonu ise ayrlmas en zor modulasyonlardan oldu§u bu çal³mada da ortaya çkm³tr. Baz çal³malar tarafndan ayrlmayan bu

Çizelge 5.7: 1. Sinyal Seti Ile Atlamal DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 0 0 0 100 0 %2 0 0 0 0 100 0 %5 0 0 0 0 100 0 %10 0 0 0 0 100 0 %15 0 0 0 0 94 6 %25 0 0 0 0 80.2 19.8

modulasyon çe³idini %15 bozulma oranna kadar %90'nn üstünde ba³arl bir ³ekilde ayrlmaktadr.

Çizelge 5.8: 1. Sinyal Seti Ile Titrek DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 0 0 0 0 100 %2 0 0 0 0 0 100 %5 0 0 0 0 0 100 %10 0 0 0 0 0 100 %15 0 0 0 2 0 98 %25 0 0 0 4 0,5 95.5

Titrek DTA modulasyonu alglanmasnda %15 bozulma oranna kadar %98'in üzerinde ba³arm elde edilmi³tir. Titrek DTA Modulasyonunda kullanlan modu- lasyon oran çok dü³ük oldu§u için sabit DTA oran ile kar³malar olabilmektedir. Modulasyon oran artt§nda bu durum ortadan kalkmaktadr.

Çizelge 5.9: 1. Sinyal Seti Ile %10 Bozulma Orannda Sistem Performans Modulasyon Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

Sabit 100 0 0 0 0 0 Kayan 0 100 0 0 0 0 Sral 0 0 100 0 0 0 Dalgal 0 0 0 100 0 0 Atlamal 0 0 0 0 100 0 Titrek 0 0 0 0 0 100

Çizelge 5.10: 1. Sinyal Seti Ile %15 Bozulma Orannda Sistem Performans Modulasyon Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

Sabit 100 0 0 0 0 0 Kayan 0 100 0 0 0 0 Sral 0 0 100 0 0 0 Dalgal 0 0 0 99.9 0 0 Atlamal 0 0 0 0 94 0 Titrek 0 0 00 0 0 98

5.3.2 2. Sinyal Seti ile Yaplan Simulasyonlar

2. Sinyal seti ile denemeler yaplrken darbe saysnn az olmasndan dolay dü³ük bozulma oranlar aslnda %0 bozulmalara sebep olmaktadr. Bu durumu ortadan kaldrmak için sinyallere en az bir kayp ve en az bir hatal darbe uygulanm³tr. Gerçek bozulma de§erleri Çizelge-5.11'dan görülebilir.

Çizelge 5.11: 2. Sinyal seti Efektif Bozulma Sonuçlar Bozulma Oran Efektif Bozulma Oran

%1 %12.5 %2 %12.5 %5 %12.5 %10 %10 %15 %15 %25 %25

Sabit DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.12'de, Kayan DTA Mod- ulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.13'de, Sral DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.14'de, Dalgal DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge- 5.15'de, Atlamal DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.16'de ve Titrek DTA Modulasyonu ile ilgili sonuçlar Çizelge-5.17'de verilmi³tir.

Yaplan çal³mada dü³ük darbe saysna ra§men sistemin Sabit DTA Modulasy- onunu alglamada ba³arl oldu§u görülmü³tür.

Yaplan çal³mada dü³ük darbe saysna ra§men sistemin Kayan DTA Modu- lasyonunu alglamada ba³arl oldu§u görülmü³tür. %25 bozulma durumunda sistemde hatal darbelerden kaynakl bozulmalar ba³lam³tr.

Çizelge 5.12: 2. Sinyal Seti Ile Sabit DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 100 0 0 0 0 0 %2 100 0 0 0 0 0 %5 100 0 0 0 0 0 %10 100 0 0 0 0 0 %15 100 0 0 0 0 0 %25 93.2 0 6.8 0 0.1 0

Çizelge 5.13: 2. Sinyal Seti Ile Kayan DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 100 0 0 0 0 %2 0 100 0 0 0 0 %5 0 100 0 0 0 0 %10 0 100 0 0 0 0 %15 0 100 0 0 0 0 %25 0 76 0 12.1 2.4 9.5

Yaplan çal³mada dü³ük darbe saysna ra§men sistemin Sral DTA Modu- lasyonunu alglamada ba³arl oldu§u görülmü³tür. %25 bozulma durumunda sistemde hatal darbelerden kaynakl bozulmalar ba³lam³tr. Dalgal DTA Mod- ulasyonu alglamada 2. set sinyallerde belirgin bir dü³ü³ bulunmaktadr. Fakat %25 bozulma oranna kadar %85'in üzerinde ba³arl alglama gerçekle³tirilmi³tir. Darbe saysnn az olmasndan ve sadece bir periyotluk sinyal içermesin dolay Atlamal DTA Modulasyonu alglamada 2. set sinyaller için ba³arl oldu§unu söylemek güçtür.

5.3.3 Kar³la³trmalar

Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu performans kar³la³trmas yaparken [18]'de verildi§i üzere bozulma oranlar %1'den ba³layarak %15'e kadar 1'er yükseltilerek 100'er defa 1. set'de bulunan sinyaller kullanlarak ko³turulmu³ ve sonuçlarn ortalamas alnm³tr.

Çizelge 5.14: 2. Sinyal Seti Ile Sral DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 0 100 0 0 0 %2 0 0 100 0 0 0 %5 0 0 100 0 0 0 %10 0 0 100 0 0 0 %15 0 0 100 0 0 0 %25 0 0.3 85.1 7.2 0 7.4

Çizelge 5.15: 2. Sinyal Seti Ile Dalgal DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 5 2.7 87.6 0.4 4.3 %2 0 5.8 1.9 86.9 0.2 5.2 %5 0 6.3 2.4 87.1 0.3 3.9 %10 0 7.1 2 87 0.2 3.7 %15 0 4.6 2.8 86.2 0.8 5.6 %25 0 6.5 1.8 70.3 2.2 19.2

bulunan sinyaller sadece 8 seviyeden olu³maktadr ve ayrca gürültü oranlar %0.3 yerine %1 olarak olu³turulmu³tur.

Sonuçlar Çizelge-5.18'de verilmektedir.

Sonuç olarak daha zorlayc sinyaller kullanlmasna ra§men ba³arm oranlarnda art³ sa§lanm³tr.

5.4 Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu Parame-

tre Çkarm Simulasyonlar

Bölüm-4'de anlatlan sistem Matlab program üzerinde uygulanm³tr

1. Set sinyaller kullanlarak yaplan simulasyonda her modulasyon için Bölüm- 4'de belirtilen kritik parametreler çkartlm³tr.

Çizelge 5.16: 2. Sinyal Seti Ile Atlamal DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0 0 0 0.3 59.3 40.4 %2 0 0 0 0.2 60.9 38.9 %5 0 0 0 0.2 62.9 36.9 %10 0 0 0 0 62.3 37.7 %15 0 0 0 0.1 64.6 35.3 %25 0 0.1 0 0.5 44.5 54.9

Çizelge 5.17: 2. Sinyal Seti Ile Titrek DTA Modulasyonu Alglama Performans Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 0.5 0 0 0 0 99.5 %2 0.4 0 0 0 0 99.6 %5 0 0.3 0 0 0 99.7 %10 0 0.4 0 0 0 99.6 %15 0 0.4 0 0 0 99.6 %25 0 0.5 0 1.3 1.2 97

ile bulunmas ba³arl olarak nitelendirilmi³tir.

Kayan DTA Modulasyonu için belirlen max ve min DTA de§erleri %10'luk bir sapma pay içinde de§erlendirilmi³ ve period de§eri ±1 içinde olmas ba³arl saylm³tr.

Sral DTA Modulasyonu için ise seviyesinin tam olarak bulunmas ve seviyel- erdeki de§erlerin %10'luk bir sapma içinde olmas ba³arl saylm³tr.

Dalgal DTA de§eri için periyodun tam bulunmas ve sabit DTA de§eri ve genlik de§eri için %20'lik bir sapma de§eri içinde de§erlendirilmi³tir.

Atlamal DTA Modulasyonu için atlama seviyesinin tam olarak bulunmas ve se- viye de§erlerinin %10'luk sapma içinde olmas ba³arl olarak de§erlendirilmi³tir. Titrek DTA Modulasyonu için ortalama de§erin %10'luk bir sapma içinde olmas ve modulasyon de§erinin %50 oranla bulunmas sa§lanm³tr.

Çizelge 5.18: Kauppi Tarafndan Önerilen Yöntem le Kar³la³trma Modulasyon Önerilen Yöntem Kauppi Tarafndan Önerilen Yöntem

Sabit 100 99.3 Kayan 100 99.7 Sral 100 99.4 Dalgal 99.9 99.0 Atlamal 99.5 99.3 Titrek 99.7 99.2

Çizelge 5.19: Sistem Parametre Çkarm Performans

Bozulma Oran Sabit Kayan Sral Dalgal Atlamal Titrek

%1 99.2 91.9 84.4 72.7 82.9 91.4 %2 99 92.9 83.1 72 82.1 91.9 %5 98.6 92 86.1 75.4 79.9 92.6 %10 99 90.3 85.6 72.9 79.3 92.4 %15 98.2 50.8 78 47.8 50.9 90.1 %25 98 11.6 66 21.8 13.1 70.1

6. SONUÇ

Bu çal³mada ilk olarak Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu alglanmas üzerine yeni bir yöntem önerilmi³tir. BU yöntem daha önce yaplan kapsaml çal³malarla kar³la³trlm³ ve ba³ar orannda yapt§ katk de§erlendirilmi³tir. Bütün DTA modulasyonu kar³snda %15 bozulma oranna kadar %99.5 ve üzerinde ba³ar oran sa§lanm³tr.

Bu çal³mann ikinci yarsnda kütüphaneden ba§msz bir ³ekilde Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonlarnn kritik olarak görülen paremetreleri çkartlmaya çal³lm³tr. Bu çal³mann devam olarak birden çok radar aydnlatmas altnda çal³an ve Darbe Tanmlayc Kelime'nin di§er ö§elerinden olan darbe frekans, darbe geni³li§i, darbe genli§i ve darbe geli³ yönü gibi parametrelerden yararlanp kütüphaneden ba§msz olarak radar ayr³trmas bir Elektronik Destek Sistemi yazlm üzerine çal³lmas planlanmaktadr.

KAYNAKLAR

[1] Adamy, D., EW 101 A First Course in Electronic Warfare. Adamy, 2000. [2] Adamy, D., EW 102 A Second Course in Electronic Warfare. Adamy, 2004. [3] Falk, L.R., Adapting Electronic Warfare To Radar Waveforms Swedish

Research Agency, 2005.

[4] Richards, M., Scheer, J., Holm, W. Principles of Modern Radar Scitech, 2010.

[5] Wiley, R.G., ELINT: The Interception and Analysisi of Radar Signals. Artech House, 2006.

[6] Schleher, D.C., Electronic Warfare in the Information Age. Artech House, 1999.

[7] Van Brunt, L., Applied ECM Volume 1. EW Engineering Inc, 1982. [8] Van Brunt, L., Applied ECM Volume 2. EW Engineering Inc, 1982.

[9] Mahdavi, A., Pezeshk, A., A Robust Method for Pulse Repetition Interval Modulation Recognition. ICSP 2010 Proceedings, 2010.

[10] Noone, G.P., "A Neural Approach to Automatic Pulse Repetition Interval Modulation Recognition, Proceedings of the Information, Decision and Control Conference , 1999

[11] Barritt, B.A., Rau, N.J., "Enhancing Electronic Combat System Digital Signal Processing Using Neural Networks" Proceeding of the IEEE National Aerospace and Electronic Conference,(NAECON),Volume 3, 887-893, 1992.

[12] Mardia, H.K.,"New Techniques for Deinterleaving of Repetitive Sequences" IEEE Proceedings ,Volume 136, 149-154, 1989.

[13] Ahmadi, M., Mohamedpour, K., A New Method For Recognizing Pulse Repetition Interval Modulation,International Conference on Signal Processing Systems, 2009

[14] Hu, G., Liu, Y., An Ecient Method of Pulse Repetition Interval Modulation Recognition, International Conference on Communications and Mobile Computing, 2010

[15] Song, K., Pulse Repetition Interval Modulation Recognition Using Symbolization, Digital Image Computing: Techniques and Application, 2010 [16] Ryoo, Y., Song, K., "Recognition of PRI Modulation Type of Radar Signals Using the Autocorrelation", IEICE Transactions on Communications, 2007 [17] Haina, R., Gexiang, Z., Widong, J., "Pulse Repetition Interval Modulation Recognition based on Frequencies and Patterns", Journal of Southwest JiaoTong Univesity, Volume 42,No:2,194-199, 2007

[18] Kauppi, J-P., Martikainen, K.S., An Ecient Set of Features For Pulse Repetition Interval Modulation Recognition. IEEE, 1873 (2): 129140, 2010. [19] Akta³, M.C., Gürbüz, A.C., Elektronik Destek Sistemleri için Atlamal

Darbe Tekrar Aral§ Modulasyonu Alglanmas. SIU 2012

[20] Milojevic, D.J., Popovic, B.M. Improved Algorithm for Deinterleaving of Radar Pulses. Radar and Signal Processing, IEEE Proceedings F

ÖZGEÇM“

Ki³isel Bilgiler

Soyad, Ad : AKTA“, Mert Can

Uyru§u : T.C.

Do§um tarihi ve yeri : 05.03.1988 Sivas Medeni hali : Bekar

Telefon : 0538 948 54 36

e-mail : mcaktas@.etu.edu.tr

E§itim

Derece E§itim Birimi Mezuniyet Tarihi

Y. Lisans TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 2013

Lisans Bilkent Üniversitesi 2010

³ Deneyimi

Yl Yer Görev

2010-... STM A.“. Uzman Sistem Mühendisi

Yabanc Dil ngilizce (Çok iyi)

Yaynlar

Akta³, M.C., Gürbüz, A.C., Elektronik Destek Sistemleri için Atlamal Darbe

Benzer Belgeler