• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

4.2. Simülasyon Modelleme

4.2.5. Modelin Kodlanması

Simulasyon modelinin genel görünümü Şekil 4-32’de gösterilmiştir

76 Simülasyon modeli, üç hat şeklinde incelenmiştir:

 Flexo Hattı.

 R200 Hattı.

 Kalite Kontrol ve Dilimleme Hattı.

4.2.5.1. Flexo Hattı Sipariş Gelişleri (Bölüm A)

Flexo hattı sipariş gelişleri, ürünün basım tekniğine (sisteme) göre alt modellere ayrılmıştır (Şekil 4-33).

Şekil 4-33 Flexo Sipariş Gelişleri.

İlk olarak sistemlere göre flexo siparişlerinin, siparişler arası geliş zaman aralık dağılımları belirlenmiştir. Sonrasında varyantlı, farklı ürünlü, tek ürünlü siparişler, geçmiş veriler ışığında belirlenmiş dağılımlara göre iş emirlerine ayrılır (farklı ve varyantlı ürünler separate modülü ile çoğaltılır). Her bir iş emri için belirlenmiş renk sayısı, sipariş tipi, metre, malzeme eni, termin süresi, sipariş tipine göre hazırlanacak klişe adedi değerleri, Assign modülünde iş emirlerine atanır (Şekil 4-34).

77

4.2.5.2. Flexo Hattı Hammadde Tedariği ve Klişe Çekim Süreci (Bölüm B)

Ardışık iş emri numarası olan iş emirleri, sipariş tipine göre (Tekrar, Revize, Yeni) ayrıma tabi tutulur. Tekrar işler (Rpt), direk hammadde tedariğine gönderilir. Revize ve yeni işler, separate modülü ile ikiye ayrılarak hem hammadde tedariğine hem de klişe çekim sürecine gönderilir. Böylece iki süreç paralel olarak yürütülmüş olur. Hammadde tedariği, şirket deposunda stok tutulduğu varsayıldığından ortalama bir saat içinde sağlandığı kabul edilir. Klişe çekim süreci, revize işlerde daha önceden atanmış çekilecek klişe adedi ve yeni işlerde daha önceden atanmış renk sayısına karşılık gelecek, geçmiş verilerden yararlanılarak oluşturulmuş süreler kadar zaman alır. Daha sonra match modülü ile hazır olan işler eşleştirilir ve klişeleri ve hammaddesi birleştirilerek üretim alanına gönderirilir (Şekil 4-35).

78

4.2.5.3. Flexo Hattı Baskı Hazırlık, Baskı Ayar, Baskı Üretim Süreci (Bölüm C)

Hammadde tedariği ve klişe işlem süreci tamamlanan işemirleri Flexo hattına gelir. Flexo makine seçimi, işin sistemine göre yapılır; Piggyback, Sleeve, Sıcak Varak ve dokuz renkli işler, Flexo1 makinesine gönderilir. Sekiz renkli işler ve sekiz renkli Serigraflı işler, Flexo2 makinesine gönderilir. Eğer Flexo1 boş ise Flexo2’den işler Flexo1’e aktarılabilir. Üretim sürecine girecek işlerin ilk önce hazırlık süreci yapılır. Hazırlık süresi, makine üzerinde halihazırda bitmiş işin konfigürasyonuyla aynı olup olmamasına göre, daha sonra da değişen renk adedine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle aynı konfigürasyonlu işler ve farklı konfigürasyonda işlerin atamaları ayrı ayrı yapılmıştır (Şekil 4-36).

79

Aynı konfigürasyonlu işlerin hazırlık süresi özelliğine, geçmiş verilere göre değişen renk adedi dağılımları ve buna karşılık gelen süre (dakika) ataması yapılır (Şekil 4-37). Farklı konfigürasyonlu işlerde hazırlık süresi, üretime girecek işin sistemi ve bitmiş işin sistemine göre, geçmiş veriler ışığında, kaç renk değiştiği ve buna karşılık gelen süre (dakika) kadardır (Şekil 4-37 ).

Şekil 4-37 Flexo İşemirleri Aynı Konfigürasyon Hazırlık Süreleri Atama Altmodel.

Farklı konfigürasyonlu işlerin hazırlık süresi özelliğine, üretime girecek işin sistemi ve bitmiş işin sistemine göre, geçmiş veriler ışığında, kaç renk değiştiği ve buna karşılık gelen süre (dakika) ataması yapılır (Şekil 4-38).

Şekil 4-38 Flexo İşemirleri Farklı Konfigürasyon Hazırlık Süreleri Atama Altmodel.

80

önce sisteme göre bir ayrıma tabi tutulur daha sonrada sipariş tipi ve renk sayısına göre atanır (Şekil 4-39 ve Şekil 4-40).

Şekil 4-39 Flexo İşemirleri Aynı Konfigürasyon Hazırlık, Ayar ve Üretim Süreci.

Şekil 4-40 Flexo İşemirleri Sisteme, Sipariş Tipine ve Renk Sayısına Göre Ayar Süresi.

Ayar süreci tamamlandıktan sonra, üretim süresi ataması yapılmaktadır. Üretim süresi için her sisteme göre, geçmiş verilerin ışığında makine üretim hızı bilgisi (metre/dakika) ile ilk bölümde her sistem ve renk sayısına göre atanmış metre bilgisinden yararlanılmaktadır.

81

4.2.5.4. Sleeve Shrink Kaynak, Kalite Kontrol, Tabakalama Süreci (Bölüm D)

Baskısı tamamlanan işler, sleeve shrink etiketler ve kendinden yapışkanlı etiketler olarak ayrılır. Ayrılan sleeve shrink etiketler HCI kaynak, kalite kontrol ve tabakalama hattına gönderilir. Sleeve shrink işlerin kaynak süreleri, kaynak hızı ve metre değerlerinden yararlanılarak bulunur. Daha sonra tabakalama olup olmamasına göre ayrıma tabi tutulur. Tabakalama olanlar, tabakalama sürecine girer ve bu süreçle üretim süreçleri tamamlanır. Tabakalama olmayan sleeve shrink etiketler, kalite kontrol sürecine girer ve sevke hazır duruma gelir. Tabakalama süreleri, tabakalama hızı ve metre değerlerinden, kalite kontrol süresi, kalite kontrol hızı ve metre değerlerinden yararlanılarak bulunur (Şekil 4-41).

Şekil 4-41 Flexo İşemirleri Sleeve İşlerin Ayrımı ve HCI Kaynak, K.K. ve Tabakalama

HCI Kaynak süresi= Expression (Metre / Kaynak hızı).

HCI Tabakalama süresi =Expression (Metre / Tabakalama hızı).

82

4.2.5.5. Rotoflex Kalite Kontrol ve Dilimleme Süreci (Bölüm E)

Kendinden yapışkanlı etiketler, Rotoflex kalite kontrol ve dilimleme hattına gönderilir. Hatta gönderilen etiketlerin, hammadde eni 330 mm’den küçük ise Rotoflex330 makinesine, büyük olanlar ise Rotoflex430 makinesine gönderilmektedir. Rotoflex330 ve Rotoflex430 kalite kontrol ve dilimleme süreleri, Rotoflex hızları ve metre değerlerine göre bulunmaktadır (Şekil 4-42).

Rotoflex330 (1) Kalite kontrol ve dilimleme süresi= Expression (Metre / Rotoflex1 hızı).

Rotoflex430 (2) Kalite kontrol ve dilimleme süresi= Expression (Metre / Rotoflex2 hızı).

Şekil 4-42 Kendinden Yapışkanlı Etiketler Rotoflex Kalite Kontrol ve Dilimleme Süreci.

83

4.2.5.6. R200 Hattı Sipariş Gelişleri (Bölüm F)

R200 sipariş gelişleri, aynen flexo hattında olduğu gibi sisteme göre gruplanır ve her iş emrine metre, kombine, renk sayısı, sistem, termin süresi, çekilecek klişe adedi özellikleri atanır (Şekil 4-43).

Şekil 4-43 R200 Sipariş Gelişleri ve Özellik Atama.

4.2.5.7. R200 Hattı Baskı Hazırlık, Baskı Ayar, Baskı Üretim (Bölüm G)

Üretim sürecine girecek işlerin, ilk önce hazırlık süreci yapılır. Hazırlık süresi, makine üzerinde halihazırda bitmiş işin konfigürasyonuyla aynı olup olmamasına göre, daha sonra da değişen renk adedine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle, aynı konfigürasyonlu işler ve farklı konfigürasyonlu işlerin atamaları ayrı ayrı yapılmıştır (Şekil 4-44).

84

Aynı konfigürasyonlu işlerin hazırlık süresi özelliğine, geçmiş verilere göre değişen renk adedi dağılımları ve buna karşılık gelen süre (dakika) ataması yapılır (Şekil 4-45).

Şekil 4-45 R200 Aynı Konfigürasyon İşler Hazırlık Süresi Atama Altmodel.

Farklı konfigürasyonlu işlerin hazırlık süresi özelliğine, üretime girecek işin sistemi ve bitmiş işin sistemine göre, geçmiş veriler ışığında, kaç renk değiştiği ve buna karşılık gelen süre (dakika) ataması yapılır (Şekil 4-46).

85

Benzer Belgeler