• Sonuç bulunamadı

1.4. Sosyal Medya Araçları

1.4.2. Mikrobloglar

Mikro bloglaşma araçları firmalara ilgi alanlarındaki olayları takip etme, halkla ilişkiler etkinliklerine katkı sağlama, kendilerine ait haberleri ve ilanları sunma konularında yardımcı olur (Zafarmand, 2010: 77).

1.4.2.1. Mikroblog Tanımı ve Önemi

Mikrobloglar herhangi bir yerdeki herhangi bir gelişmeyi en hızlı duyuran platformlardır (Bostancı, 2010: 53). Sınırlı kelime içeriği ile güncellenebilen, mobil iletişim araçlar ile kolaylıkla kullanılabilen hızlı iletim olanağı sağlayan sosyal ortamlardır (Askeroğlu, 2010: 50). Mikroblog, Web 2.0’ın en yeni uygulamalarından biri olup kişilerin cep telefonu veya bilgisayar üzerinden anlık paylaşımlarını yayınlayabilmelerine olanak sağlamaktadır (Koçak, 2012: 48).

Blogların gelişimiyle oluşan mikrobloglar kısa içerikler oluşturularak gönderilen anlık mesajlaşma imkanı veren uygulamalarıdır. Blogların uzun ve dataylı olmaları gibi dezavantajları nedeniyle insanlar fotoğraf, metin, link, kısa video gibi gönderilerini geleneksel bloglardan daha pratik olan mikrobloglarla yapmaya başlamışlardır. Daha basit ve kolay kullanılabilr olmasından dolayı mikrobloglar kısa bir sürede bloggingin yerini almışıtır (Koçak, 2012: 49).

Mikrobloglar, metin için çok sınırlı alana sahip blog şeklidir, genellikle 140 - 200 karakterlidir. Bu tür bloglardaki küçük yorumlara telefon ve bilgisayarlardan takip edilerek ulaşılabilir. Bu servise ilk örnek 2006 yılında kurulan Twitter’dır ve Twitter’ın en büyük rakibi FriendFeed’dir (Phillips, 2009: 17). Bloglara internet gazetesi, mikrobloglara ise günlük demek mümkündür (Yağmurlu,

2011: 6). En çok kullanılıan ve popüler olan mikroblog Twitter, 2006 yılının Mart ayında kullanılmaya başlanmıştır. Twitter kısa mesaj servisleriyle de uyumlu olarak çalışma özelliğine sahip olup, kişilere anlık paylaşımlarını yapabilme imkanı vermektedir (Ying, 2012: 18).

1.4.2.2. Mikroblog Örnekleri

Twitter: Mikoblog olan Twitter “Anı paylaşmak” mantığında olan, dünyanın en yaygın sistemi, fikirlerin ve durumların kısa olarak paylaşıldığı ortamdır (Ying, 2012: 19). Twitter kullanıcılarına metin gönderme imkanı sağlayan (maksimum 140 karakter), güncellemeleri “tweet” olarak adlandırılan ve kullanıcılarına “follower (takipçi)” denilen bir mikroblog sitesidir (Jin, 2014: 182).

2006 senesinde, merkezi San Francisco olan bir firmanın AR-GE çalışmasının neticesinde ortaya çıkan Twitter, firma personeli arasında iletişim için kullanılmıştır, üzerinden 7 ay geçtikten sonra hizmete açılmıştır. Twitter, paylaşımların SMS aracılığıyla yapılması tasarlandığı için, en fazla 140 karakter kullanılabilmektedir. Twitter uygulaması, kısa mesaj servis dışında web ve kişilel bilgisayar gibi farklı kullanım şekilleri de içerecek şekilde geliştirilmesine rağmen, 140 karakter özelliği değişmemiştir (Koçak, 2012: 52).

Jack Dorsey’in geliştirdiği, dünya çapındaki popüleritesini sürekli arttıran Twitter, içerdiği uygulamaların programlama ara yüzünün kısa mesaj gönderim ve alımı konusundaki olanaklarıyla internet dünyasının kısa mesajı (SMS) olarak anılmaya başlanmıştır (Bostancı, 2010: 53). Twitter 2006 yılında oluşmasına rağmen, şu an bu mikroblog kullanım ve bilinirlik açısından dünyanın en büyük internet şirketlerinin arasında yer almaktadır. Twitter ilk zamanlarında kullanıcılarına sadece kişisel durum ve düşüncelerini yazma olanağı sağlamaktayken, günümüzde ise eğitim, ekonomi ve siyasi alanlarda da etkin bir biçimde kullanılmaktadır (Zafarmand, 2010: 28).

Twitter, işletme ve kişileri belirli amaçlar için bir araya getirmektedir. İşletmeler müşterilerin firma hakkındaki görüşleriyle ilgili yorumlarını anında fark etmekte ve cevap verme imkanını kullanmaktadırlar. Bu sayede firmaların pazar araştırma şirketleri tutmalarına gerek kalmamaktadır (Çetin, 2010: 52).

Twitterın bireyler tarafından iş dünyasındaki amacının fark edilmesiyle, pazarlamacılar ve iş adamları ile dolmaya başlayan twitter bu gruplar tarafından hedef kitleyle hem online ve offline ağ kurma fırsatları yakalamak, hem de işletme amaçlarını başarmak ve bireysel kazançlar elde etmek için kullanılmaktadır (Çetin, 2010: 52). Kurumlar Twitter gibi mikrobloglarda kendileri için sayfa oluştururak tüketicileri firmalarıyla ilgili gelişmelerden haberdar edip, mikrobloglar üzerinden kendilerini takip edenlere özel kampanyalar ve fırsatlar sunmaktadır (Zafarmand, 2010: 77).

Twitter’ın özelliklerinden biri üyelerin birbirlerine arkadaşlık talebi ile değil takip ederek bağlanmasıdır. Bu özellik ile Twitter hesabı olan bir kullanıcı, Twitter hesabı olan başka bir kullanıcıyı takip etmeye başladığında, takip edilen kişinin, talep gönderen kişiyi takip etmesine gerek yoktur (İşlek, 2012: 35- 36).

Twitter’daki anlık kısa mesajlara cıvıldama veya güncelleme denilmektedir (Bulut, 2012: 54).

2006 yılında kurulduğu günden beri bilinirliğini arttırabilmesinin sebebi kullanımının ücretsiz ve basit olmasıdır (İşlek, 2012: 33).

Twitter’ın bir başka kullanım amacı da konferans ve sempozyumlardaki iletişim ve bilgi paylaşımıdır. Katılımcılar bir yandan Twitter üzerinden konferans konuları hakkında yorumlar yaparken, diğer yandan da organizatörler konferans ile ilgili bilgileri katılımcılara aktarabilmektedirler (Akçay, 2012: 96).

Uygulamanın kullanıcı sayısının her geçen gün artması sonucunda, saygın bir akademik sözlük olarak kabul edilen Collins, “Twitter” kelimesini sözlüğüne alarak uygulamaya akademik olarak bir saygınlık kazandırmıştır (Demirel, 2013: 32).

Pazarlama açısından bakıldığında ise twitter işletmelere, hedef kitle ile yakından iletişim kurma imkânı sağlarken, hedef kitle istek ve ihtiyaçlarını da anlamayı kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda hedef kitlenin işletmeden bilgi desteği alması açısından da bulunmaz bir iletişim kaynağıdır. Yeni ürün ya da hizmetler ve reklam kampanyaları hakkında hedef kitlenin düşüncelerini öğrenerek rakiplere göre önemli bir avantaj elde etme imkanı da vermektedir (Bayram, 2012: 39).

Günümüzde çoğu insan tarafından kullanılan sosyal medya aracı olan twitter, şirketlerin müşteriler için e-ticaret kurdukları, bilgi paylaştıkları, müşterilerle beraber yeni topluluklar yarattıkları, ürün ve hizmet satan bir mecraya dönüşmüştür. Twitter’da şirketler, müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde tepki ve cevap verebilirler (Sin, 2012: 328).

Benzer Belgeler