• Sonuç bulunamadı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

Amaç ve Kapsam

Madde 1 — Bu Yönerge, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında öğrencilerin görüşlerinin belirlenerek, yönetim organlarına bildirilmesi ve yönetim organları ile öğrenciler arasındaki iletişimi oluşturmak amacıyla, Üniversitelerarası Kurul tarafından çıkarılan ve 26 Aralık 2002 tarihinde 24975 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Üniversiteler Öğrenci Konseyi Yönetmeliği çerçevesinde Üniversite Öğrenci Konseyi'nin seçimi ile görev ve çalışma esaslarına ilişkin usul ve esasları düzenler.

Tanımlar

Madde 2 — Bu Yönergede geçen kavram ve tanımlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Sınıf Öğrenci Temsilcisi: İkinci öğrenim dahil önlisans ve lisans düzeyinde öğretim yapılan fakülte, konservatuvar ve yüksekokullarda, her bölümün her sınıfında kayıtlı öğrencilerin bir yıl süre ile seçtiği birer öğrencidir.

b) Bölüm/Program Öğrenci Temsilcisi: Bir bölümde veya programda bulunan tüm sınıflardan veya bağımsız bir lisans/önlisans diploması veren anabilim/anasanat dallarının seçtikleri sınıf öğrenci temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu bölüm/program öğrenci kurulu tarafından bir yıl süre ile ve salt çoğunlukla seçilen öğrenci temsilcisidir.

c) Fakülte/Konservatuvar/Yüksekokul Öğrenci: Fakülte, Konservatuvar ve Yüksekokul bünyesindeki bölümlerin öğrenci temsilcileri ya da bağımsız bir lisans/önlisans diploması veren anabilim/anasanat dallarının temsilcilerinin kendi aralarından bir yıl süre ile ve salt çoğunlukla seçtikleri fakülte, konservatuvar veya yüksekokul öğrenci temsilcisidir.

Yalnız bir diploma veren Fakülte, Konservatuvar ve Yüksekokullarda bölüm/program temsilcileri Fakülte, Konservatuvar veya Yüksekokul temsilcisi olarak görev yaparlar.

d) Üniversite Öğrenci Konseyi: Fakülte, Konservatuvar ve Yüksekokul öğrenci temsilcileri tarafından oluşturulan kuruldur.

e) Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu: Fakülte, Konservatuvar ve Yüksekokul öğrenci temsilcileri tarafından oluşturulan Üniversite Öğrenci Konseyince salt çoğunlukla ve bir yıl süre ile kendi aralarından seçtikleri başkan, bir başkan yardımcısı ve bir genel sekreterden oluşan kuruldur.

f) Konsey Başkanı: Üniversite Öğrenci Konseyini temsile yetkili olarak Üniversite Öğrenci Konseyi tarafından seçilen Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu başkanıdır.

g) Seçim Kurulu: Öğrenci işlerinden sorumlu Rektör Yardımcısının başkanlığında, Üniversitenin akademik ve/veya idari personeli arasından Rektör tarafından görevlendirilecek başkan dahil beş üyeden oluşur.

h) Sandık Kurulu: Dekanlık, Konservatuvar ve Yüksekokul Müdürlükleri tarafından kendi seçim çevreleri içinde gerçekleştirilecek Sınıf Öğrenci Temsilciliği, Bölüm Öğrenci Temsilciliği ve Fakülte, Konservatuvar ve Yüksekokul Öğrenci Temsilciliği seçimlerinde Seçim Kurulu ile işbirliği halinde çalışmak üzere akademik ve/veya idari personel arasından görevlendirilen, biri başkan olmak üzere toplam üç üyeden oluşur.

i) 2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlar, aksi belirtilmediği müddetçe bu Yönerge açısından da geçerlidir.

Seçim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 3 — Dekanlıklar, Konservatuvar ve Yüksekokul Müdürlükleri ve Sandık Kurulları ile işbirliği halinde çalışan Seçim Kurulu'nun görev ve yetkileri şunlardır:

a) Sınıf, Bölüm, Fakülte Öğrenci Temsilcilerinin ve Üniversite Öğrenci Konseyi Başkanının seçim takvimini belirlemek,

b) Seçimlerin yönergeye, seçim kurulu kararlarına ve ilgili mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlamak,

c) Seçimlerin düzeninin sağlanması için gerekli tedbirleri almak, d) Seçimle ilgili duyuruları yapmak,

e) Oy pusulalarının bastırılması ve mühürlenmesini sağlamak,

f) Sınıf temsilcisi adaylarının, adaylığa uygun olup olmadıklarını incelemek, uygun olan adayları ilan etmek, adaylar ve seçimlerle ilgili yapılan itirazları nihai olarak karara bağlamak.

Sandık Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 4 — Sandık Kurulunun Görev ve Yetkileri:

a) Oy sandıklarının yerlerinin belirlenerek duyurulmasını ve seçim gününde yerleştirilmesini sağlamak,

b) Sınıf Öğrenci Temsilcisi, Bölüm Öğrenci Temsilcisi ve Fakülte, Konservatuvar ve Yüksekokul Öğrenci Temsilcisi seçimlerini Yönerge ve Seçim Kurulu kararları doğrultusunda yürütmek,

c) Seçim sonuçlarını ve Seçimle ilgili itirazları tutanakla Seçim Kuruluna bildirmektir.

Öğrenci Temsilcisi Adaylık Koşulları Madde 5 — Öğrenci temsilcisi adaylarında:

a) İlgili fakülte, konservatuvarın ve yüksekokulun kayıtlı öğrencisi olması, b) Önceki yarıyıllardan üç dersten fazla başarısız dersinin bulunmaması, c) Hiçbir disiplin cezası almamış olması,

d) Üniversitedeki öğrencilik süresinin, zorunlu nedenlerle eğitime ara verilen süre dışında, iki yıllık programlarda dört yarıyılı, dört yıllık programlarda sekiz yarıyılı aşmamış olması,

e) Sabıka kaydının bulunmaması,

f) Aday olduğu dönemde izinli olmaması şartları aranır.

Seçildikten sonra (b ve d bentleri hariç) yukarıdaki koşullardan birini kaybeden temsilci, temsilcilik niteliğini ve buna bağlı görevlerini kaybeder.

Yerine seçimlerde en yüksek oy alan aday temsilci olur.

Öğrenci temsilciliği ve buna bağlı görevler, takip eden akademik yılın seçim sonuçlarının açıklanmasına kadar devam eder.

Öğrenci temsilciliği ve buna bağlı görevlerden, Konsey Yürütme Kurulu üyeliği dışındaki görevler için ikinci kez aday olup seçilmek mümkündür.

Seçim Tarihi ve Usulü

Madde 6 — Seçimler her yıl Kasım ayı içerisinde, Dekanlık, Konservatuvar ve Yüksekokul Müdürlüklerinin önerisi üzerine Rektörlük tarafından belirlenen tarihte yapılır. Seçim takviminin belirlenmesi ve işleyişi Seçim Kurulunca yerine getirilir.

Seçim Kurulu, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı ile işbirliği yaparak seçmen listelerini belirler; seçimden en az on beş gün önce ilan eder. Seçmen listelerine ilişkin itirazlar listenin ilanını takiben beş gün içinde yapılır, itiraz Seçim Kurulunca üç gün içinde incelenerek kesin olarak karara bağlanır.

Seçim Kurulu, aday olan öğrencilerden adaylık koşullarına sahip olanları seçim tarihlerinden en az bir hafta önce ilan eder; adaylar bu süre içinde seçim kampanyası yürütebilirler.

Sınıf temsilcisi seçiminde kayıtlı seçmenin en az 4/5 inin katılımı gereklidir.

Bu oran bulunmadığı taktirde üç gün içinde seçim tekrarlanır. İkinci seferde kayıtlı seçmenin en az 1/2 sinin katılımı aranır. Öğrenci temsilcisi katılanların

salt çoğunluğu ile seçilir. Öngörülen katılımın sağlanamaması veya adaylardan hiçbirinin seçilmek için yeterli oyu elde edememesi halinde seçimin yapıldığı sınıf o dönem için temsilci seçiminden çekilmiş sayılır.

Seçimler gizli oy açık sayım ilkesine göre yapılır. Sandık Kurulu oy sayım işlemini yapar ve sonuçları tutanağa geçirir.

Madde 7 — Seçilen sınıf öğrenci temsilcileri, sonuçların ilanından sonra, seçim takviminde belirlenen günde, ilgili Sandık Kurulu gözetiminde gizli oyla aralarından bir kişiyi bölüm öğrenci temsilcisi seçerler.

Bölüm öğrenci temsilcileri, seçim takviminde belirlenen günde toplanarak, ilgili Sandık Kurulu nezaretinde gizli oyla Fakülte/Konservatuvar/ Yüksek-okul öğrenci temsilcisini seçerler.

Fakülte, Konservatuvar ve Yüksekokul öğrenci temsilcileri, seçim takviminde belirlenen günde Seçim Kurulu başkanlığında toplanarak, kendi aralarından gizli oy ve salt çoğunlukla, bir başkan üç başkan yardımcısı ve bir genel sekreterden oluşan Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu'nu ayrı ayrı seçerler.

Seçimlerde kararlar salt çoğunlukla ve gizli oylama ile alınır, ilk oylamada sonuç alınamaması halinde aynı oturumda ikinci oylama yapılır, ikinci oylamada da sonuç alınamaması halinde en çok oyu alan iki aday arasından üçüncü oylama yapılır, üçüncü turda da sonuç alınamazsa en çok oy alan iki aday arasında kura çekilir. Ancak başkan yardımcılığı seçimlerinde salt çoğunluk şartı aranmaz.

Öğrenci Konseyi'nin Görevleri

Madde 8 — Öğrenci Konseyi'nin görevleri şunlardır:

a) Öğrenci Konseyi, Konsey Başkanı'nın başkanlığında, Yürütme Kurulu seçimlerinin tamamlanmasını takip eden ikinci hafta içerisinde Öğrenci İşleri Daire Başkanının çağrısı üzerine toplanır. Bu toplantıda Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan bütçe görüşülür.

b) Olağan toplantılar her yarıyıl içerisinde en az iki kez olmak üzere yapılır.

Toplantılarda Yürütme Kurulu idari ve mali konularda bilgi aktarır.

c) Dönemin son toplantısında Yürütme Kurulu dönem sonu bütçesini sunar.

d) Öğrenci Konseyi'nde toplantılar üye tam sayısının yarısından bir fazlası ile yapılır ve bütün kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

e) Öğrenci Konseyi'nin görevi bir sonraki seçimlere kadar devam eder.

Öğrenci Konseyi Başkanı

Madde 9 — Başkan gerektiğinde Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulunu toplantıya çağırır. Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alır ve kararlar üyeler tarafından imzalanır. Başkanın raporlu olduğu hallerde bu görevi, seçeceği bir yardımcısı yürütür.

İlgili Fakülte/Konservatuvar/Yüksekokul öğrenci temsilcileri, uygun gördükleri aralıklarla toplanır ve bağlı oldukları eğitim birimini ilgilendiren, Konsey'in amaçları doğrultusundaki kararları alırlar. Gerekli gördüklerinde ilgili makamlara önerilerde bulunurlar. Fakülte/ Konservatuvar/Yüksekokul öğrenci temsilcileri, Dekan, Konservatuvar/Yüksekokul Müdürü tarafından öğrencilerle ilgili konuların görüşülmesi sırasında ilgili kurala oy hakkı olmaksızın katılmak üzere davet edilir.

Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Üniversite Senatosu'nda öğrencilerle ilgili konuların görüşülmesi sırasında Rektör tarafından Senato'ya ve Üniversite Yönetim Kurulu'na davet edilir ve oy hakkı olmaksızın toplantıya katılır.

Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu'nun Görevleri

Madde 10 — Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu'nun görevleri şunlardır:

a) Öğrencilerin sorunlarını, görüş ve düşüncelerini, başta Rektörlük olmak üzere Üniversite yönetim organlarına iletmek,

b) Rektörün daveti üzerine, öğrenciyle ilgili konuların görüşülmesi sırasında Senato veya Yönetim Kurulları toplantılarında oy hakkı olmaksızın başkan veya yardımcılarından biri tarafından temsil edilmek.

Madde 11 — Üniversite Öğrenci Konseyi Yürütme Kurulu ve tüm öğrenci temsilcileri, çalışma ve etkinliklerini Üniversite ile koordine etmek ve Üniversite'nin onayını almak suretiyle T.C. Anayasasına ve yürürlükteki diğer mevzuata uygun olarak yürütmek zorundadır. Aksi davranışları tespit edilen kurul üyelerinin ve temsilcilerinin üyelik ve temsilciliklerine Rektör tarafından son verilir.

Madde 12 —Rektörlükçe Öğrenci Konseyi'nin harcamaları için Üniversite bütçesinden ödenek sağlanır.

Yürürlük

Madde 13 — Bu Yönerge Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 14 — Bu Yönerge hükümlerini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü yürütür.

Geçici Madde 1 — İlk seçimler 2004-2005 akademik yılında yapılır.