• Sonuç bulunamadı

Lâm metodu: Muayene edilecek erythrocyte'in % 40-50 oranında süspansiyonu aynı erythrocyte'in alındığı şahsa ait serum veya

Belgede MİKROBİYOLOJİ ÖZETİ (sayfa 77-99)

V/0 N HCt

II. Monocyte (Monosüt) veya Endothelial leukocyte (Endoteliyal löykosit) 1er: Bunlar menşeini Reticulo - Endothelial System'den alan

1. Lâm metodu: Muayene edilecek erythrocyte'in % 40-50 oranında süspansiyonu aynı erythrocyte'in alındığı şahsa ait serum veya

rum tarafından agglutine edilmezler. Bu hal Cetvel (8) de görülmek-tedir.

Bazı A veya AB grubu erythrocyte'leri, Standard anti-A serumu ile zayıf reaksiyon verebilirler. Bu erythrocyte'ler A2 veya A2 B Sub -gruplarına aittirler. Bu hücrelere ait reaksiyonun kuvveti, santrifügas-yondan evvel tüpleri oda ısısında on dakika tutmak suretiyle daha da artırılabilir.

Rh Tiplerinin Tâyin Metodlan :

Bunun için lâboratuvarlarda lâm ve tüp agglutination metodları kullanılmaktadır.

1. Lâm metodu: Muayene edilecek erythrocyte'in % 40-50 oranında

Burada, pozitif reaksiyonda, çöküntünün bir bütün halinde küv melenmiş şeklini muhafaza ettiği; daha zayıf Rh0 reaksiyon veren po-zitif vak'alarda ise erythrocyte'lerin iki üç küme halinde dağılmış ola-rak kümelenmiş oldukları görülür.

Negatif sonuç; tüpte, erythrocyte'lerin hiç bir kümelenme meyda-na getirmemesi ve muntazam bir şekilde dağılmış olması ile değerlen-dirilir.

Bu tüp metodunun; Metod No: 1 ve Metod No: 2 olmak üzere, Mo difiye tüp deneyi namı altında iki ayrı usulde uygulanan değişik şekil-leri de literatürlerde (32) yer almıştır.

70

2 — PRECIPITATION

Precipitation'un vukua gelişindeki prensip, agglutination'dakinin hemen hemen aynıdır. Aradaki fark reaksiyonun tezahürü ile antigenin büyüklüğündedir.

Agglutination reaksiyonunda kullanılan agglutinan serumun, an-cak bakteri hücresinin kendisi ile reaksiyon vermek özelliğinde olduğu, agglutination kısmında bildirilmiştir

Precipitationda ise, spesifik antikorları ihtiva eden presipitan se-rum, bakterilerin kendisi ile değil, ancak bunların filtratları ile reaksi-yon verme özdliğindedir.

Burada antigen olarak kullanılan maddeye Preeipitinogen, organiz-mada bu antigene karşı teşekkül eden antikora Precipitin ve bu anti-korları ihtiva eden seruma da Precipitan serum denir.

Bu reaksiyonun özelliği hattı zatında antigen olarak kullanıla-cak maddenin berrak olmasındadır. Bundan dolayı invitro olarak de-neyde kullanılacak Precipitinogen'in o maddenin filtratı olması icap eder. Esasen bu reaksiyonun agglutination'dan farkı da yukarıda bildi-rilmiş olduğu gibi, buradadır.

Precipitation deneyi çok hassas serolojik metodlardan biridir. Bu reaksiyonda antigen olarak kullanılan madde, 1/100,000 oranına ka-dar sulandırılmış olması halinde dahi yine reaksiyon verebilir, Bu re-aksiyon için hazırlanacak precipitan serum, preeipitinogen maddenin nev'ine göre, kullanılacak deney hayvanı ve deney hayvanına verilmek için hazırlanma tekniği farklılık gösterir. Meselâ en iyi Anthrax preci-pitan serumu merkeplerden elde edildiği halde, diğer bazı precipreci-pitan serumlar tavşanlardan elde edilebilir. Bununla beraber GÜRTÜRK (18) Anthrax precipitan serumu istihsalinde tavşan ve keçi gibi deney hayvanlarından herhangi birini tavsiye etmektedir. Keza Anthrax pre-cipitan serumu elde etmek maksadile deney hayvanına, Bacillus anthra-cis'in kapsüllü şeklinin verilmesi lâzımdır.

Bir özellik arzetmeyen precipitan serum ihzarı için umumiyetle Berkefeld'den süzülmüş antigen gittikçe artan dozlar halinde 3 er gün ara ile 5 - 6 defa intravenous veya intraperitoneal olarak verilir. Son enjeksiyondan 7 gün sonra, deneme kanı alınarak precipitin'in değeri-ni tâyin için titrasyon yapılır. Eğer titre düşük ise münasip yükseklikte titrasyon elde edilinceye kadar ilâve enjeksiyonlar yapılmalıdır.

71 İ I

Tavşanın kalbinden alınan kanın, koagülâsyondan sonra serum kısmı aseptik olarak alınır ve ampullere konur. Bundan sonra seru-mun nev'i, tarih ve titresi ampüller üzerine yazılıp + 4 C° de buzluk-ta saklanır.

Precipitin antikoru, teşekkül ettiği precipitinogen nev'ine karşı yük-sek bir spesifite gösterir ise de, birbirlerine yakın nev'ilerin proteinle-rine karşı teşekkül eden precipitin antikorları, diğer nev'e ait precipitino-genler ile precipitation verebilir. Group Precipitation'u denen bu olay, an-ti-sığır precipitan serumu ile koyun serumuna ait precipitinogenin mey-dana getirdiği precipitation reaksiyonunda görülür. Precipitan serum-lara kafiyen prezervatif madde ilâve edilmez. Çünkü reaksiyonda ya-nıltıcı bir etki meydana getirir. Ayrıca precipitan serumun hemolizli olmamasına son derece dikkat edilmelidir.

Bazı deneyler için 37 C° de 30 ar dakikalık fasılalarla reaksiyonların 2 saat tetkik edilmesi bildirilmektedir.

Biz laboratuvarlarımızda Anthrax ile sucuk, salam ve sosislerde-ki tek tırnaklı hayvan etlerinin diagnostiği için yaptığımız precipita-tion deneylerinde oda ısısında (5-10) dakika içinde teşekkül eden reaksiyonları değerlendirmekteyiz.

Bizim laboratuvarlarımızda kullandığımız metod, Amerika Birle»

şik Devletlerinde kullanılmakta olan STUART ve WHEELER (34) tara-fından bildirilen teknikten farklıdır.

Bu reaksiyondan :

1 — Syphilis'in diagnostiğinde (Kahn deneyi) olarak,

ı r 2 — Sperma ve kan lekelerinin tayin ve tefrikinde adlî tababette

(7).

3 — Anthrax'ın diagnostiğinde Ascoli deneyi olarak,

4 — Streptococcus'lerde olduğu gibi bakteri stamm'larınm klâsifi-kasyonunda,

5 — Echinococcosis ve Trichinosis gibi paraziter invazyonların dia-gnostiğinde

6 — Etlerin nev'ilerini tayinde,

7 — Meningococcus meningitis'den ileri gelen menengitis'in, sup-rative meningitis'lerden ayırıcı diagnostiğinde faydalanılmaktadır.

72

3 — TOKSİN - ANTİTOKSİN NEUTRALİSATİON DENEYİ Bu reaksiyon; ektotoksin imâl eden bir bakteriye ait tiplerin veya bakteri nevilerinin birbirinden tefriki maksadı ile kullanılır.

Bunun için lâboratuvara diyagnostik maksadı ile gönderilen her-hangi bir patolojik maddeden, hastalık etkeni olarak izole edilen bakte-ri, toksin hasıl edecek bir ortamda üretilir. Elde edilen kültürün, ültra-santrifügasyon veya Seitz süzgecinden filtrasyonu suretile toksini elde-edilir. Bu şekilde hazırlanan filtratın evvelâ duyar deney hayvanları üze-rinde toksisitesi tesbit edilir. Bundan sonra bu toksin, hastalığı yaptı-ğı şüphe edilen bakteri toksinine karşı hazırlanmış belli bir antitoksik serum ile karıştırıldıktan muayyen bir süre sonra aynı nev'i duyar deney hayvanına enjeksiyonu yapılır. Toksisitesi tayin edilmemiş olan filtratlar için, toksin antitoksin karışımı verildiği esnada şahit olarak kontrol en-jeksiyonu yapılmak icap eder. İzole edilen bir Streptococcus'un, Scar-latina (Scharlach, Scarlet fever) nın etkeni olan Beta hemolytic Strepto coccus olup olmadığının kat'i diyagnostiği için neutralisation deneyinden yararlanılır. Bunun için izole edilen bu sreptococcus'un kültürüne ait filtrati ile, Beta hemolytic streptococcus antiserumunun karışımı yapı-larak, duyar deney hayvanları üzerindeki beldekleri tesbit edilmek su-retile diyagnostik yapılır. Clostridium septicum ile Clostridium feseri'-nin birbirlerinden diferansiyal diagnostiğinde bu neutralisation dene-yinden yararlanıldığı gibi Clostridium botilinum A, B, C, D, E tiplerinin birbirlerinden tefriki ile keza Clostridium perfringens'in A, B, C, D, E, F tiplerinin birbirlerinden tefrikinde bu testten yararlanılmaktadır.

4 — BAZI SEROLOJİK REAKSİYONLARA ESAS OLAN BAKTERİCİD VE LYTİC REAKSİYONLAR

Her hangi bir lâboratuvar deneme hayvanına, antigen olarak her hangi bir mikroorganizma veya yabancı bir hücre enjekte edilirse bun-ları öldürme veya lize etme kudretinde olan antikorlar teşekkül eder.

Bu olay ilk defa Pfeiffer phenomeni olarak Kolera etkeni ile buna karşı hazırlanmış immun serumun bir kobayın periton boşluğunda te-masa gelmelerini müteakip Kolera etkeninin erimesi üzerine tesbit edilmiştir.

Bir deneme hayvanına, herhangi bir yabancı hayvana ait erythro-cyte'lerin enjekte edilmesi neticesi amboceptor veya hemolysin denen bu erythrocyte'leri eritme yeteneğinde olan Anti - erythrocyte antikorla-rın teşekkül etmiş olduğu bulunmuştur.

Antigenlerin eriye veya ölebilmelerini temin edecek olan bu reaksi-yonların meydana gelebilmesi için iki komponente ihtiyaç vardır. Bun-lardan biri 56 C° de 30 dakika ısıtılmağa dirençli olan ve antigenin en-jeksiyonu sonucu organizmada husule gelen o antigene karşı spesifik olup onunla birieşebilen antikordur. Bu antikorlara, kullanılan anti-genlerin nev'ilerine göre; amboceptor (hemolysin), bacteriolysin gibi muhtelif isimler verilir.

Diğer komponent ısıya dayanıksız «thermo - labile» olup bir çok hayvanların taze kan serumlarında bulunur. Bu komponente EHRLÎCH tarafından Complement, BORDET tarafından da (Alexin) ismi veril-miştir. Bu bir antikor olmamakla beraber Antigen - Antikor kompleksi-ne bağlanır. Buna komplementin tesbiti (fikzasyoııu) reaksiyonu denir.

Antigen - Antikor kompleksi yani birbirlerine bağlanmış hücre ve ambo-ceptor kompleksi, hassasiyet kazanmış yani duyar kılınmış olarak tav-sif edilirler. Bunun neticesi duyar kılınmış Antigen - Antikor kompleksi içindeki antigen, komplementin aracılığı ile lize edilmiş olur. Aleksin süratle bozulma eğilimindedir. Bunun için, reaksiyonlarda kullanılacak olan aleksin'in taze yani deney hayvanından hemen temin edilmiş olması icap eder. Dondurulmuş olarak muhafaza edilmiş olan aleksin de, taze aleksin yerine kullanılabilir. Umumiyetle deney hayvanları arasında, aleksin kaynağı olarak kobay kullanılır.

74

Aleksin'in fiziksel veya kimyasal özelliklerine göre Cı, C2, Cj ve Ct olarak gösterilen dört komponenti idantifiye edilmiştir.

Serolojik reaksiyonlar komplementin bu dört komponentine ihtiyaç gösterir. Ancak thermo-'lâbile olarak bildirilen komplementin son zaman-larda idantifiye edilen bu komponentlerinden C3 ve C4 ün 66 C° de 30 da-kikada inaktive edildiği halde Cı ve C2 nin 50 C° de 30 dakikada inaktive edildikleri bildirilmiştir. Fakat ısıya dayanıklı olan C3 komponenti, bunu havi serum oda ısısında bulundurulacak olursa derhal tahrip olmaktadır.

Son zamanlarda, bir kısım gram negatif bakterilere karşı, serumun bakterisidal aktivitesinde properdin denen bir serum proteininin kısmî bir görevi olduğu bildirilmektedir. PAYZIN ve arkadaşları (30) bunun gram alan bazı bakterilere karşı etkili, fakat staphylococcus'lere karşı etkili olmadığım bildirmektedirler. Ancak properdin; komplementin C.«

komponenti ve Magnesium iyonu ile beraber olduğu takdirde etki gös-terebilmektedir. Properdin 56 C° de 30 dakikada tahrip olur. Rat, fındık faresi ve sığırda en ziyade; tavşan ile insanda orta derecede; kobay'da ise en az bulunmaktadır.

75

5 — KOMPLEMENT! FİKZASYON DENEYLERİ

Komplement fikzasyonu testleri, iki ayrı sisteme ihtiyaç gösterir.

Bu deney, iki kademeli bir deney olarak da kabul edilebilir.

1 ci sistem: Bu sistemde enfeksiyona ait etken (belli bir antigen) ile enfeksiyondan şüpheli antikoru havi serum (belli olmayan, fakat bu antigene karşı teşekkül etmiş olan özel antikor şüphesini taşıyan se-rum) ve bir de titresi malûm olan alexin (Complement) vardır.

Eğer antikor ve antigen biribirlerine karşı spesifik iseler, biribir-leri ile birleşirler. Bu zaman komplementi de çekerek onu tesbit (fikse) ederler.

Komplement; antigen ile antikor birbirleri ile birleşmedikçe bunla-ra bağlanamaz. Komplementin antigen-antikor ünitesine fikzasyonu me-kanizması yeteri kadar aydınlatılmamıştır.

Eğer aspesifik iseler o takdirde de komplement, bunların birbirleri-ne bağlanmasında hiçbir yardımcı rol oynamaz.

2 ci Sistem: İkinci kademeyi teşkil eden bu reaksiyonda bir koyun erythrocyte süspansiyonu ile, bu erythrocyte nev'ine karşı tavşanda ha-zırlanmış olan ve Amboceptor denen, antikoyun erythrocyte'i tavşan se-rumu [Hemolysin (*)] vardır. Bunlar birbirlerine karşı spesifik oldukları için birbirleri ile bağlanırlar. Bu bağlanmağı müteakip bu iki sistem yani birinci sistem ile ikinci sistem birbirleri ile birleştirilirler ise, bi-rinci reaksiyondaki antigen ve şüpheli antikorun birbirine karşı spesifik olmamaları halinde, bağlanmamış olan serbest komplement, duyar kı lınmış yani hemolysin ile bağlanmış olan koyun erythrocyte'lerine bağ-lanarak, erythrocyte'leri lize eder. Bunun neticesi de hemolyse fenomeni meydana gelir.

( * ) B u r a d a k i hemolysin d e y i m i b a k t e r i l e r i n , a l y u v a r l a r ı e r i t e n t o k s i n i a n l a m ı n d a k u l l a n ı l m a m ı ş t ı r .

Eğer birinci sistemdeki antigen ile şüpheli antikorlar birbirleri için spesifik iseler o takdirde amboseptör (hemolysin=ıantikoyun erythro-cyte'leri tavşan serumu) ile duyar kılınmış yani amboseptör ile bağlan-mış olan koyun erythrocyte'leri komplement ile birleşemediklerinden lysis reaksiyonu olamaz. Bunun neticesi hemolyse vukua gelmez.

1. ve 2. Reaksiyonlardaki 1. ve 2. sistemin birbirleri ile birleşmele-rini müteakip erythrocyte'lerin erimeleri yani hemolyse olmaları, birinci sistemdeki antigenle antikorun birbirlerine karşı sipesifik olmadığını, bunun sonucunda da şüphe edilen enfeksiyonun söz konusu olmadığı ve komplement fikzasyon deneyinin o enfeksiyon için negatif olduğu açık-lanmış olur.

Erythrocyte'lerin hemolyse olmamaları halinde şüphe edilen enfek-siyonun gerçek ve komplement fikzasyonu deneyinin de o enfeksiyon için positif olduğu açıklanmış olur.

Şekil (22) ile (23) de bu reaksiyonlara ait şematik izah görülmekte-dir. Şekil (24) de ise bu reaksiyonun değerlendirilmesi görülmektegörülmekte-dir.

Lâboratuvarlarda on çok Syphilis'in diyagnostiğinde WASSERMANN deneyi olarak faydalanılan bu deneyden pek çok bakteriyel, riketsiyal ve virutik hastalıkların diyagnostiğinde istifade edilmektedir.

Bu komplement'in fikzasyonu reaksiyonunda bütün ayraçlar ile çevre şartlarının gayet dikkatli olarak kontrol edilmesi icap eder. An-tikorun aranacağı serumda komplement mevcut olabilmesi ihtimaline karşı bu serum 30 dakika, 56 santigrat ısı derecesinde inaktive edil-melidir.

Antikomplementer tabiatta olan bazı serum ve antigenler, antigen ile antikorun birbirlerine bağlanmadıkları yani birbirlerine karşı bir afi-niteleri olmadığı ahvalde, komplementi tahrip veya fikse ederek, hatalı reaksiyon meydana getirebilirler. Bu gibi ahvalde ısıtmak veya dilüsyon yapmak suretiyle bu antikomplementer özellik bertaraf edilebilir.

Antigen ve inaktive edilmiş olan seruma ilâve edilecek komple-mentin miktarı dikkatlice titre edilmelidir.

Antigen -f- Antikor+Komplement karışımına ait reaksiyonun husulü için bu sistem ya 1 saat 37 santigrat ısı derecesindeki su banyosuna ve-ya ender hallerde ( + 5) — ( + 10) santigrat ısı derecesindeki buzluğa 4 saat süre ile terkedilir.

77

o

bı O

3 3 3 tj w

o o o o

"ts5 O O M I-1 Ol 3 3 3 3

>—ı ı—'

P-O P-O P-O P-O o © M M M M H» W Ci vı vı vı Ol vı 3 3 3 3 3 3 M O O O © o ©

© 05 H* V C0 M Vs W

i. a g. e. g. s. g.

I

•s s

M

% ı i

P

|

s #

B « s 8

Su b a n y o s u n d a 37 C° d e 1 s a a t i n k ü b a s y o n

© © © © © ©

m "to "to m "to ta d Vı oı oı W W

ı ı a a E a

© © © O © © _©

Vs "to "m "to Vs "to fi Ol İÜ vı 01 Ol VI W 3 3 3 3 3 3 3

t—* »—' t—* t—t >—< <

2.

!

â

s

Sıı b a n y o s u n d a 37 05° d e 15 - 30 d a k i k a İ n k ü b a s y o n

2 crç m p=

T) o S. 1

T) o

B. W s c. a

<î 2 tm e

tm p

"S

«T

Bundan sonra ikinci sistem yani hemolytic sistem ilâve edilerek 15-30 dakika 37 santigrat ısıdaki su banyosuna konur. Şema (2) kom-plementin fikzasyonu deneyini şematik olarak göstermektedir.

Bu müddet hitamında hemolyse olayının vukua gelip gelmediği tes-bit edilir.

Bu serolojik deneyden; belli bir serum ile belli olmayan bir anti-genin nev'i veya malûm bir antigen i'le, malûm olmayan bir serumun nev'i veya titresini tâyin etmek için yararlanılır.

Aniıjen ~~—ZDjMikor (ç^—

n s

âdjjUuta-folUif

d

Jietbeti kamptewtwf

Nttjalîf

V

ÇjEKtL : 22)

Pozitif komplement fikzasyon deneyi şeması

He mal {fiin

Antijen Başarma

j

Hej^ol^ue PoirKf

(ŞEKİL : 23)

O

N e g a t i f k o m p i e m e n t f i k z a s y o a d e n e y i ş e m a s ı

79

6 — OPSONO - CYTOPHAGİC TEST

Bu deney; Neutrophyle'lerin Brucellâ grubu mikroorganizmaları invitro olarak fagosite etme özelliklerinden yararlanılarak yapılmış-tır (32).

Deneyin Yapılması :

1 — Bakteri süspansiyonunun hazırlanması:

Katı besi yerindeki Smooth Brucellâ Strain'ine ait kültürler ticarî formalinin fizyolojik tuzlu sudaki % 0,4 solüsyonu ile yıkanır.

24 saat oda derecesine terk edilir. Santrifüje edilir. Mayi kısım atı-lır. Tuzlu sudaki % 0,1 formalin ile tekrar süspansiyon yapıatı-lır. Bu süs-pansiyonun kesafeti, tüpün 2 cm. arkasında bulunan plâtin özenin gö-rülebileceği derecedeki yoğunlukta olmalıdır.

2 — Citrate'h kanın hazırlanması :

Serum fizyolojik ile hazırlanmış % 10 nispetindeki Steril Sodium citrate solüsyonundan bir küçük tüpe (0,1 c.c.) konur. Üzerine 2 c.c.

alınmış taze kan ilâve edilir ve koagülâsyonun önüne geçmek için derhal

iyice karıştırılarak buzluğa konur. r

3 — Citrate'lı kan ile, antigen (bakteri) süspansiyonunun karıştırıl-ması :

Dört saat içinde citrate'lı kanın antigenle karıştırılması lâzımdır.

Bunun için 0,1 c.c. citrate'lı kan 0,1 c.c. formollü bakteri süspansi-yonu ile steril küçük bir deney tübü içinde karıştırılıp, 37 C° deki su banyosunda 30 dakika tutulur. İyice karıştırılır. Pasteur pipeti ile az bir miktar alınır ve ince bir froti yapılır. Leukocyte'lerin büzülerek şe-killerinin bozulmasına meydan vermemek için lâm havagazı bekinden süratle 4 def'a geçirilerek kurutulur. Bundan sonra preparat; on misli sulandırılmış Ziehl-Neelsen Carbolfuchsin boya solüsyonu ile lâmın üze-ri iyice örtülecek şekilde 2 dakika boyanır, çeşme suyu ile hafifçe yıka-nıp kurumağa terk edilir.

Sonra immersiyonla mikroskop altında muayene edilir. Burada Neutrophile'lerin nucleusları ile fagosite edilmiş Bmcella grubu mikro-organizmalar koyu kırmızı boya almış olup, leukocyte'lerin cytoplasma-larmın hafif penbeye boyanmış oldukları görülür. Cytoplasma içindeki granüller ise boya almazlar. Bu suretle fagosite edilmiş Brucellâ grubu mikroorganizmalar kolayca sayılırlar. Denemede, şahit olarak negatif ve positif citrate'lı kan numuneleri ile paralel çalışmalıdır.

80

işlemin Dayandığı Prensip:

Burada Neutrophile'lerin Brucellâ grubu mikroorganizmalara karşı mevcut ilgileri, onları fagosite etmeğe sevkeder. Böylece in vitro aşikâr bir phagocytosis, in vivo bir afinitenin mevcut olduğunu ve dolayısı ile organizmanın bir enfeksiyonu geçirmekte olduğu veya bu hastalığa ya-kalanmış bulunduğunu gösterir. în vitro bir afinitenin mevcut olmayışı veya pek az oluşu, phagocytosisin vukua gelmemesi veya pek az bir nispette vuka gelmesi ile neticeleneceğinden in vivo bir ilginin de mev-cut olmadığı tesbit edilmiş olur.

Fakat, allerjik reaksiyona takriben % 98 pozitif cevap veren vak'a-larda Opsonocytophagic Test positif olarak cevap vermesine mukabil, allerjik reaksiyona negatif cevap veren normal şahıslarda bu testin an-cak % 70 nispetinde negatif sonuç vermiş olduğu tesbit edilmiştir.

İşlemin Değerlendirilmesi:

Preparatm muhtelif alanlarındaki 25 adet neutrophil içindeki Bru-cellâ grubu mikroorganizmalar sayılır ve 25'e bölünerek bir neutro-phile'in phagocyte'e ettiği mikroorganizma hesap edilir. Buna göre:

Phagocyte'e edileıı mikroorganizma sayısı Karar

0 ) 1—20 ( + )

21—40 ( + + ) 41 ve daha fazla ( + + + + )

— S O N —

81

&

( Ş E K Î L : 17) N o r m a l olan l e u k o c y t e

nev'ile-rı. 1 - N e u t r o p h i l , 2 - Eosinohil, 3 BasopEosinohil, 4 L y m p h o -cyte, 5 - M o n o c y t e .

( Ş E K İ L : 18)

P a t o l o j i k olan l e u k o c y t nev'ileri. 1 - M y e l o b l a s t ' l a r (14-20 m i k r o n ) , 2 - P r o m y e l o c y t ' l a r , 3 - B a s o p h i l myelocyt, 4 - E o s i n o p h i l m y e l o c y t , 5 - N e u t r o p h i l m y e l o c y t (10-12 m i k r o n ) , 6 - L y m p h o b l a s t ((10-12-18 m i k r o n )

( Ş E K İ L : 19) N o r m a l e r y t h r o c y t e ' l e r

® G)

â b

5

( Ş E K İ L , : 20)

P a t o l o j i k oian e r y t h r o c y t e ' l e r . 1 - P o i k i l o c y t e ' l e r , 2 - P o l y c h r o m a t o p h i l i a , 3 - Anisocytosis, 4 - B a s o p h i l i c d e g e n e r a t i o n , 5 - N u c l e u s ' l u e r y t h r o c y t e ' l e r ( a . M i c r o b l a s t , b. N o r m o b l a s t , c. M a c r o b l a s t ) .

( Ş E K İ L , : 21)

K u r ş u n z e h i r l e n m e s i n d e e r y t h r o c y t e ' l e r d e g ö r ü l e n p a t o l o j i k şekiller. 1 Basophilic n o k t a l a n m ı ş e r y t h r o c y t e , 2 Eosinophile, 3 L y m p h o c y t e , 4 S e g m e n t l e n m i ş n e u t r o p h i l e , 5 H e m o k o n i a ' l a r , 6 P o l i c h r o m a t i c e r y t h -r o c y t e , 7 - H y p o c h -r o m i c e -r y t h -r o c y t e .

a b c

( Ş E K İ L : 24)

K o m p l e m e n t i n fikzasyonu d e n e y i n i n d e ğ e r l e n d i r i l m e s i , a = H e m o l y s e n e g a t i f , k o m p l e m e n t fikze edilmiş, R e a k s i y o n pozitif;

b = Kısmi h e m o l y s e , k o m p l e m e n t k ı s m e n fikze edilmiş, R e a k s i y o n ş ü p h e l i ; c = H e m o l y s e pozitif, k o m p l e m e n t fikze e d i l m e m i ş , R e a k s i y o n negatif.

L İ T E R A T Ü R

I — A | e x a n d e r , J . (1932) : P r o t o p l a s m a , 14,296. ( B a k : S M I T H , D. T. ve a r k a d a ş l a r ı (1948) : Z i n s s e r ' s t e x t b o o k of b a c t e r i o l o g y . A p p l e t o n C e n t u r y -Crofts, Inc., N e w Y o r k , N i n t h E d . P a g e 159).

2 — A m e r i c a n P u b l i c H e a l t A s s o c l a t ı o n (1953) : S t a n d a r d m e t h o d s for t h e e x a m i n a t l o n of d a i r y p r o d u c t s . Miicrobiological, B i o a s s a y a n d C h e m i c a l A m e -r i c a n P u b l i c H e a l t A s s o c i a t i o n . 1970 B -r o a d w a y , N e w Y o -r k . N. Y.

3 — A y g ü n , S. T . (1946) : B a ğ ı ş ı k l ı k Bilimi ( i m m ü n o l o j i v e Seroloji) g e n e l bö-l ü m ve I m m u n o d i a g n o s t i k . , T. C., T a r ı m B a k a n bö-l ı ğ ı A n k a r a Y ü k s e k Z i r a a t E n s t i t ü s ü D e r s K i t a b ı : 9, Sahife : 10 - 11. » 4 — A y g ü n , S. T. (1957) : B a ğ ı ş ı k l ı k Bilg-isi ( i m m ü n o l o j i ve S e r o l o j i ) . A n k a r a

Ü n i v e r s i t e s i , V e t e r i n e r F a k ü l t e s i Y a y ı n l a r ı 93, D e r s k i t a b ı 41, Yeni Desen M a t b a a s ı , 2. B a s k ı .

5 — B E Ş E , M. (1959) : Y u r d u m u z k o y u n l a r ı n d a Brucellose enfeksiyonu, Serolojik k ü l t ü r d e ü r e t m e ile a l l e r j i k r e a k s i y o n l a r a r a s ı n d a m u k a y e s e l i d e n e y -ler. A n k a r a Ü n i v e r s i t e s i , V e t e r i n e r F a k ü l t e s i , 99, Ç a l ı ş m a l a r 52.

6 — Braıın, H. v e ÖkM'm, Z. (1940) : Mikrobiyoloji ve S a l g ı n l a r Bilgisi d e r s kitabı, i s t a n b u l Ü n i v e r s i t e s i Y a y g ı l a r ı n d a n , S a y ı 103, İ s t a n b u l K e n a n B a -s ı m e v i ve klişe fabrika-sı.

7 — B r a u n , H. ve Ö k t e m , Z. (1945) : Mikrobiyoloji ve S a l g ı n l a r Bilgisi ö ğ r e n c i , H e k i m ve M ü t e h a s s ı s l a r için, Birinci Çilt, İ s m a i l A k g ü n M a t b a a s ı . , Sayfa : 337.

8 — Breınl, F . a n d H a u r o w ı t z , F . Z. (1930) : Z. Fhysiol. C h e m . 192 : 45 ( B a k : S M I T H , D. T. ve A r k a d a ş l a r ı (1948) : Z i n s s e r (s t e w t b o o k of b a c t e r i o l o g y . A p p l e t o n - C e n t u r y - Crofts, Inc., N e w Y o r k N i n t h Ed., P : 159).

9 — B u r n e t , F . M. (1941) : P r o d u c t i o n of Antibodies, M a c M i l l a n a n d Co., L t d . London. ( B a k : S M I T H , D. T. ve A r k a d a ş l a r ı (1948) : Z i n s s e r ' s t e x t b o o k of B a c t e r i o l o g y , A p p l e t o n - C e n t u r y - Crofts, Inc., N e w Y o r k , N i n t h Ed., P a g e :

160.

10 — Çetin, E . T . (1965) : P r a t i k Mikrobiyoloji. İ s m a i l A k g ü n M a t b a a s ı İ s t a n b u l , Sayfa : 231.

I I — D e p a r t m e n t of V e t e r ı n a r y P a t h o l o g y A n d H y g ı e n e , Coll. of V e t e r ı n a r y Science, U m v e r s ı t y of Illinois ( 4 / 1 6 / 1 9 4 7 ) : I n s t r u c t i o n s t o v e t e r l n a r i a n s for c o n d u c t i n g t h e r a p i d p l a t e a g g l u t i n a t i o n t e s t for brucellosis.

85

12 —• D u b o s , R . J . (1952) : B a c t e r i a l a n d Mycotic infection of m a n . J . B. Lippin-c o t t Lippin-c o m p a n y , P h i l a d e l p h i a , L o n d o n M o n t r e a l . SeLippin-cond E d . P : 20.

13 — F l e m a n g , A. (1929) : L a n c e t , I : 217. ( B a k : S M I T H , D. T. ve A r k a d a ş l a r ı (1948) : Z i n s s e r ' s t e x t b o o k of b a c t e r i o l o g y . A p p l e t o n - C e n t u r y - Crofts, I n c . N e w Y o r k N i n t h E d . P a g e : 1 4 5 - 146).

14 — F r a ı ı k e l , S., R e ı t m a n , S. a n d S o n ı ı e n w ı r t h , A. C. (1963) : Cllinical L a b o r a t o r y M e t h o d s a n d D i a g n o s i s . T h e C. V. Mosby C o m p a n y . Vol II, P a g e : 1304 - 1305).

15 — F r o b ı s h e r , J r . M. (1949) : F ı m d a m e n t a l s of b a c t e r i o l o g y . W . B. S a u n d e r s c o m p a n y , P h i l a d e l p h i a and London. F o u r t h E d .

16 — Gradvvohl, R . B. H. (1956) : Clinical l a b o r a t o r y m e t h o d s a n d d i a g n o s i s . T h e C. V. Mosby c o m p a n y . V o l u m e I, P : 615.

17 — Gr&sset, E . (1939) : Typhoid endotoxoid vaccine. A revievv of t h e r e s u l t s of p r e v e n t i v e inoculation in a n i n o c u l a t e d p o p u l a t i o n of 400 000 B r i t . Med.

J., 2 , 5 8 - 6 1 . ( B a k : D U B O S , R. J . (1952) : B a c t e r i a l a n d m y c o t i c infections of m a n . , J . B. L i p p i n c o t t c o m p a n y , P h i l a d e l p h i a , London, M o n t r e a l , Second E d . P a g e : 430).

18 — G ü r t ü r k , S. (1964) : i m m ü n o l o j i ve Seroloji, A. Ü. V e t e r i n e r F a k ü l t e s i , D e r s k i t a b ı 65, i s t i k l â l M a t b a a s ı , A n k a r a , Sahife : 1 - 83.

19 — H e r d e g e n , M. H a l b e r t , S. P . and Mudd, S, (1947) : J . I m m u n o l . 56 357. ( B a k : S M I T H , D. T. v e A r k a d a ş l a r ı (1948) : Z i n s s e r ' s tevvtbook of b a c t e r i o l o g y . A p p l e t o n - C e n t u r y - Crofts, Inc., N e w Y o r k , N i n t h E d . P : 159.

20 — J a w e t z , Eb., Melnıek, J . L. and A d e l b e r g , E . A. (1956) : Review ctf Medical Microbiology. L o n g e Medical P u b l i c a t i o n s L o s Altos, California, Second Ed.,

P a g e : 127. 2 21 — K a p l a n , M. H. Coons, A. H. and D e a n e , H . W. (1950) : J o u r . E x p . Med.

(19 : 1 3 - 3 0 . ) B a k : M e r c h a n t , I. A. (1950) : V e t e r i n a r y b a c t e r i o l o g y and virology. T h e I o w a S t a t e College P r e s s , A m e s , I o w a F o u r t h E d . p : 186).

22 — K o l m e r , J . A. a n d B o e r n e r , F . (1945) : A p p r o v e d l a b o r a t o r y technic. F o u r t h Ed. A p p l e t o n - C e n t u r y - Crofts, I n c . N e w Y o r k .

23 — M e r c h a n t , I. A. (1950) : V e t e r i n a r y b a c t e r i o l o g y a n d Virology. T h e I o w a S t a t e College P r e s s . A m e s , I o w a .

24 — Mudd, S. (1932) : J . I m m u n o l . , 23 : 423. ( B a k : S M I T H , D. T. ve A r k a d a ş -ları (1948) Z i n s s e r ' s t e x t b o o k of b a c t e r i o l o g y A p p l e t o n - C e n t u r y - Crofts, I n c . N e w York, N i n t h Ed. P a g e : 159).

25 — M u r p h y , J . B. a n d S t u r m , E . (1947) : Soc. E x p . Biol. a n d Med. 66 : 303-7.

( B a k : M E R C H A N T , I. A. (1950) : V e t e r i n a r y b a c t e r i o l o g y and virology. T h e I o w a S t a t e College P r e s s , A m e s I o w a , F o u r t h E d . P a g e : 186).

26 — O m u r t a g , A . C. (1954) : E n s t i t ü B r . S. 6. su şu ile A. B. D. lerinde k u l l a n ı l a n A. B. R. T e s t A n t i g e n i n i n h a z ı r l a n m a s ı v e b u n a a i t t e c r ü b e l e r l e ş a h s î m ü t a -l â a m . T ü r k V e t e r i n e r H e k i m -l e r i D e r n e ğ i 92 - 93, S a y f a : 1465 - 1476.

Belgede MİKROBİYOLOJİ ÖZETİ (sayfa 77-99)

Benzer Belgeler