• Sonuç bulunamadı

4. ARAŞTIRMA BULGULARI

4.11. Mesleki Tükenmişlik İle Dinî Başa Çıkma Arasındaki İlişkilere Ait

4.11.1. Mesleki Tükenmişlik İle Olumlu Dinî Başa Çıkma Arasındaki İlişki

Tablo 4.59. Duygusal tükenme ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki korelasyon

Değişkenler N R P

Duygusal tükenme

Olumlu dinî başa çıkma 286 -0,04 0,46

Mesleki tükenmişliğin duygusal tükenme boyutu ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi Tablo 4.59’da verilmiştir. Buna göre; duygusal tükenme ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=-0,04, p>0,05). Elde edilen sonuç 30. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile olumlu dini başa çıkma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken olumlu dini başa çıkma düzeyleri artmaktadır” desteklememektedir.

Tablo 4.60. Duyarsızlaşma ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki korelasyon

Değişkenler N r p

Duyarsızlaşma

Olumlu dinî başa çıkma 286 -0,02 0,63

Mesleki tükenmişliğin duyarsızlaşma boyutu ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi tablo 4.60’ta verilmiştir. Buna göre; duyarsızlaşma ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=-0,02, p>0,05). Elde edilen sonuç 30. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile olumlu dini başa çıkma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken olumlu dini başa çıkma düzeyleri artmaktadır” desteklememektedir.

Tablo 4.61. Kişisel başarı ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki korelasyon

Değişkenler N r p

Kişisel başarı

Mesleki tükenmişliğin kişisel başarı boyutu ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi tablo 4.61’de verilmiştir. Buna göre; kişisel başarı ile olumlu dinî başa çıkma arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=0,1, p>0,05). Elde edilen sonuç 30. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile olumlu dini başa çıkma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken olumlu dini başa çıkma düzeyleri artmaktadır” desteklememektedir.

4.11.2. Mesleki Tükenmişlik İle Olumsuz Dinî Başa Çıkma Arasındaki İlişki Tablo 4.62. Duygusal tükenme ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki korelasyon

analizi

Değişkenler N r p

Duygusal tükenme

Olumsuz dinî başa çıkma 286 0,2 0,33

Mesleki tükenmişliğin duygusal tükenme boyutu ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi tablo 4.62’de verilmiştir. Buna göre; duygusal tükenme ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=0,02, p>0,05). Elde edilen sonuç 26. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile olumsuz dini başa çıkma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken olumsuz dini başa çıkma düzeyleri de azalmaktadır” desteklememektedir.

Tablo 4.63. Duyarsızlaşma ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi

Değişkenler N r p

Duyarsızlaşma

Olumsuz dinî başa çıkma 286 -0,90 0,64

Mesleki tükenmişliğin duyarsızlaşma boyutu ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi tablo 4.63’te verilmiştir. Buna göre; duyarsızlaşma ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=-0,90, p>0,05). Elde edilen sonuç 26. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile olumsuz dini başa çıkma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken olumsuz dini başa çıkma düzeyleri de azalmaktadır” desteklememektedir.

Tablo 4.64. Kişisel başarı ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi

Değişkenler N r p

Kişisel başarı

Olumsuz dinî başa çıkma 286 0,03 0,54

Mesleki tükenmişliğin kişisel başarı boyutu ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki korelasyon analizi tablo 4.64’te verilmiştir. Buna göre; kişisel başarı ile olumsuz dinî başa çıkma arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=0,03, p>0,05). Elde edilen sonuç 26. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile olumsuz dini başa çıkma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken olumsuz dini başa çıkma düzeyleri de azalmaktadır” desteklememektedir.

4.12. Mesleki Tükenmişlik İle Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkilere Ait Bulgular

Tablo 4.65. Duygusal tükenme ile yaşam doyumu arasındaki korelasyon analizi

Değişkenler N r p

Duygusal tükenme

Yaşam doyumu 286 -0,01 0,85

Mesleki tükenmişliğin duygusal tükenme boyutu ile yaşam doyumu arasındaki korelasyon analizi tablo 4.65’te verilmiştir. Buna göre; duygusal tükenme ile yaşam doyumu arasında arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=-0,01, p>0,05). Elde edilen sonuç 29. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile yaşam doyumu düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken yaşam doyumu düzeyleri artmaktadır” desteklememektedir.

Tablo 4.66. Duyarsızlaşma ile yaşam doyumu arasındaki korelasyon analizi

Değişkenler N r p

Duyarsızlaşma

Mesleki tükenmişliğin duyarsızlaşma boyutu ile yaşam doyumu arasındaki korelasyon analizi tablo 4.66’da verilmiştir. Buna göre; duyarsızlaşma ile yaşam doyumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r= 0,10, p>0,05). Elde edilen sonuç 29. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile yaşam doyumu düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken yaşam doyumu düzeyleri artmaktadır” desteklememektedir.

Tablo 4.67. Kişisel başarı ile yaşam doyumu arasındaki korelasyon analizi

Değişkenler N r p

Kişisel başarı

Yaşam doyumu 286 -0,07 0,11

Mesleki tükenmişliğin kişisel başarı boyutu ile yaşam doyumu arasındaki korelasyon analizi tablo 4.67’de verilmiştir. Buna göre; kişisel başarı ile yaşam doyumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir (r=-0,07, p>0,05). Elde edilen sonuç 29. hipotezi “çalışan bireylerin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile yaşam doyumu düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Mesleki tükenmişlik düzeyleri azalırken yaşam doyumu düzeyleri artmaktadır” desteklememektedir.