• Sonuç bulunamadı

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre (2015) sağlık yapılarında yapı yüksekliği 30.5 m’yi geçtiğinde, aynı en az 60 dakika dayanıklı yapı

eleman-ları ile ayrılması ve yatay tahliye alanına duman geçişinin önlenmesi gerekmektedir.

Ayrı birer yangın kompartmanı şeklinde düzenlenmesi istenen yatay tahliye alanla-rının, binalarda yangının ve dumanın yayıl-masını önlemek için oluşturulan mimari yangın zonları ile karıştırılmaması için, bu alanlar bu yazıda “hasta bakım zonu” şek-linde adlandırılmıştır. Hasta bakım zon-larında kaçış mesafesi, aynı zon içerisinde yer alması gereken korunumlu merdiven kapısına veya yatay tahliye alanına götüren koridorun çıkış kapısına kadar olan ölçüdür.

Binanın otomatik yağmurlama sistemi ile korunması durumunda, hasta bakım zonu içerisindeki her noktadan en yakın çıkışa yürüme mesafesi 45 m’yi geçmemeli, tek yönlü çıkış mesafesi en fazla 25 m ve ölü koridor uzunluğu en fazla 20 m olmalı-dır. NFPA 99 (Standard for the Health Care Facilities, 2015) ve NFPA 101 (Life Safety Code) ise bu konuda daha sınırlayıcı hükümler içermekte olup, sprinkler sistemi ile korunan sağlık yapılarının hasta bakım zonlarındaki her noktadan, hem yatay tah-liye alanına götüren çıkış kapısına hem de hasta bakım zonu içindeki merdivene en fazla 61 m yürüme mesafesinde ulaşılabil-mesi istenir [6].

Hasta bakım zonları için yukarıda tarif edilen düzenlemeler gerek mimari açıdan gerekse hasta bakım zonları ile uyumlu olması gereken mekanik ve elektrik sis-temlerin koordinasyonu açısından oldukça sınırlayıcıdır. Bu nedenle, sağlık tesisinin genelinde yatay tahliye imkânları oluştu-rulması esas olmakla birlikte, hasta bakım zonu tarifi altında belirtilen sınırlamaların tamamına uyulması zorunlu olan bölümler

belirlenirken dikkat edilmelidir. Özellikle poliklinik tedavi alanlarındaki hastaların genel olarak, yatağa bağlı olmadan hareket edebildikleri ve acil bir durumda merdiven-leri kullanarak bina dışına çıkabilecekmerdiven-leri ya da en azın dan merdivenle bir kat aşağıya inerek tehlikeli bölgeden kendi başlarına uzaklaşabilecekleri bilinmektedir.

Hatta hastanelerde yangın güvenlik önlem-lerinin belirtildiği uluslararası standartlarda, koltuk değneği ile yürüyen ya da geçici olarak tekerlekli sandalyede taşınan has-talar için bile, yataklı hashas-talar için zorunlu olan yatay transfer stratejisine başvurulma- y abileceği ifade edilmektedir [6].

Polikliniklerde veya laboratuvarlarda refa-katçi yardımıyla ya da sağlık personeli eşliğinde bu tür tedavi alanlarına yatakta ge tirilmiş olan ve yürümesi mümkün olma-yan hastalar bulunabilir ancak gerek ülke-miz Yangın Yönetmeliği'nde gerekse NFPA 99 ve NFPA 101 gibi uluslararası stan-dartlarda, hastanelerin dört veya daha fazla yatılı hasta bulunmayan kısımları için aynı katta yatay tahliye yapılması ile ilgili strateji zorunluluk olarak gösterilmemiştir. Burada vurgulanmak istenen husus, dört veya daha fazla hastanın yatırılmadığı poliklinik ya da laboratuvar gibi bölümlerde aynı katta yatay transfer alanlarının olmasına gerek ol - mamasından ziyade, yatay transfer alanına ulaşım mesafesi ve kompartman alanı

açı-       

40 . tesisat market 02/2016

       

makale

zamanda otomatik yağmurlama sistemi ve merdiven basınçlandırma sistemi de yapıl-mak zorundadır. Otomatik yangın algılama sistemi ise yapı yüksekliği 6.5 m’yi ya da bina toplam kapalı alanı 1000 m2’yi geçen tüm yataklı sağlık tesislerinde zorunlu hale gelmektedir. Bununla birlikte, özel-likle hasta bakım zonlarının kompartman alanı sınırını 1500 m2 yerine 3000 m2’ye çıkara bilmek ve çıkışlara ulaşım mesafele-rini artırabilmek için, yapı yüksekliği açı-sından zorunlu olmadığı halde, otomatik yağmurlama sistemleri, otomatik algılama

sistemleri ve duman kontrol sistemleri tesis edilebilmektedir.

Otomatik sprinkler sistemi ile korunması gereken bir hastane binasında, prensip olarak tüm mekânlara uygun tip sprinkler başlıkları yerleştirilmelidir. Hastanelerde yangın çıkma riski en yüksek olan yerler, tıbbi mazlemelerin depolandığı odalar ola-rak düşünülür. Bununla birlikte hastane içe-risinde hastaların bulunabileceği her yerde ve tedavi odalarında bulunan oksijen ve nitrik oksit nedeniyle, oksijence zenginleş-tirilmiş ortamlar yaratılmış olur. Oksijence zenginleştirilmiş bir ortamda, normalde zor yanıcı olan malzemelerin yanıcı hale gel-mesi, normalde yanıcı olan malzemelerin ise daha kolay tutuşması ve yangının daha hızlı ilerlemesi söz konusudur. Bu yüzden ameliyathane ve yoğun bakım odaları gibi sterilizasyonun önemli olduğu mekânlarda kullanılması için özel olarak geliştirilen temiz oda tipi sprinkler başlıkları ile MR odası gibi tıbbi cihazların bulunduğu odalar için MRI tipi sprinkler başlıkları bulun-maktadır.

Hastane binasında yangının çıktığı bir mekânda oksijen veya nitrikoksit gibi medi-kal gaz kullanımı söz konusu olduğunda, yangının daha hızlı ilerlemesini durdurmak için bu gazların akışını kesmek gerekebilir.

Ancak bu işlem otomatik olarak yapıla- mayacağı gibi, manuel gaz kesme vanaları konumlandırılırken, yetkili olmayan kişi-lerin erişimine izin verilmemesi oldukça önem lidir. Yangına müdahale ekipleri tarafından yangının olduğu kata gelin-diğinde, medikal gaz hattındaki vananın manuel olarak kapatılması işleminden önce, yangının çıktığı zondaki hastaların tah-liye edildiğinden veya o sırada ilgili zonda gazı kullanmaya devam etmesi gereken bir hasta olmadığından emin olunmalıdır. Bazı ülkelerde hastane binalarındaki medikal gaz tesisatlarının kata girişlerindeki kesme vanalarının, itfaiyenin yangına müdaha-lesi sırasında kolay erişebileceği merdiven yuvaları içerisinde kilitli olarak tutulması istenmektedir. Ülkemizde geçerli olan yan-gın yönetmeliğine göre merdiven yuvası içerisinde bu tür bir tesisata izin verilme-mekle birlikte, vanaların merdiven yuvası veya yangın güvenlik holü dışında olsa da, itfaiyenin erişimi için müsait olan noktalara konulması tavsiye edilen bir yaklaşımdır.

Sağlık yapılarında yangının duyurulması konusunda farklı bir yaklaşım söz konusu-dur. Ameliyathane, yoğun bakım üniteleri gibi yerlerde, uyarıların sadece ışıklı uyarı cihazlarıyla yapılmasına izin verilir. Hasta yatak odalarında ise, yangının haber alındığı sırada sağlık personelinin hastanın yanında olması ihtimaline karşılık sesli duyuru imkânı olmalıdır. Bununla birlikte, yatılı hasta ların bulunduğu katta çıkan bir yan-gında duyuruların paniğe neden olmaması için, standart tahliye anonsları yerine sadece görevli personelin anlayacağı bir şifreli mesajın bina genelinde yayımlanması daha uygun bir yöntemdir. Bu şifreli mesajın içinde, yangının hangi katın hangi zonunda çıktığı, önceden eğitim almış olması gere-ken tüm sağlık ve/veya güvenlik personeli tarafından anlaşılır olmalıdır. Personelin hastaların tahliyesi konusundaki planlaması ve koordinasyonu ise, kendi iç haberleşme yöntemleriyle veya önceden belirlenmiş bir alanda toplanmak suretiyle yürütülebilir.

Yangın yönetmeliğine göre, hasta bakım zonu olarak adlandırdığımız yatay tahliye alanlarına duman geçişini önleyecek ted birlerin alınması zorunludur. Duman geçi-şinin nasıl önleneceği konusunda tasarımı ilgilendiren detaylara yönetmelikte yer ver - ilmediğinden, uygun olan tasarım esasları-nın belirlenmesi için öncelikle duman geçi-şinin nasıl önlenebileceği irdelenmelidir.

Hasta bakım zonu olarak tasarlanan bir alanda, ortak dolaşım koridoruna kapı ile bağlanan bir odada çıkan bir yangında, du- manın koridora yayılmasının önlenmesine veya en azından gecikmesine katkıda bulu-nacak en önemli unsur odanın kapısının kapalı olmasıdır. Bu açıdan, hasta bakım zonu içerisinde yer alan yatak odaları dışın-daki depo, temizlik odası gibi odaların kapı-larının sürekli kapalı tutulması ve zorunlu olmadığı halde kapılarında otomatik kapı kapatıcı bulunması önemlidir.

Hasta yatak odalarının kapılarının normalde açık durumda tutulabilmesi veya hastane işletmesi açısından kapılarında otomatik kapı kapatıcı olması istenmemesi nedeniyle, hasta yatak odasında çıkan bir yangında durmanın koridora sirayet etmesi engel-lenemez. Koridordaki duman dedektörleri algılama yaptığında, öncelikle dumanın hasta bakım zonunun dışına sirayet etmesini engellemek için, hasta bakım zonlarını

ayı-www.iskteknik.com

42 . tesisat market 02/2016

anlaşılabilir. Dikkat edilmesi gereken bir başka önemli husus da, sprinkler zonları ile binanın dilatasyon zonlarını örtüştürerek borularının dilatasyon geçişlerinde alınması gereken önlemlerden tasarruf sağlamaktır.

Bütün bu koordinasyon ilkeleri birlikte göz önünde bulundurulduğunda, en ideal çözü-mün hasta bakım zonları ile hem sprink-ler zonlarını hem de dilatasyon zonlarını eşleştirerek elde edilebileceği anlaşılır. Bu koordinasyonda dikkate alınması gereken bir konu da, hastaların tahliyesinde asan-sörlerden faydalanılabilmesi için, her bir hasta bakım zonunda en az bir adet asansör bulunmasıdır.

Hasta bakım zonları ile havalandırma zon-larının koordinasyonu da önemlidir ancak havalandırma kanallarının hasta bakım zonu ayrım duvarlarını geçtiği her noktada bir yangın damperinin zorunlu olduğu söyle-nemez. Uluslararası standartlara göre hava landırma kanallarının yangına en az 2 saat dayanıklı olması gereken duvarları geçtiği noktalarda yangın damperi zorunluluğu söz konusuyken, hasta bakım zonu ayrım duvar-ran sınırlar üzerine yerleştirilen normalde

açık konumdaki kapıların kapı tutucuları serbest bırakılarak otomatik kapı kapatıcı ekipmanları ile kapalı konuma geçmeleri sağlanmalıdır. Koridordaki dumanın diğer yatak odalarına geçmesini engellemek için ise, koridor duman egzoz sistemi devreye sokulmalıdır. Koridor duman egzoz fanının kapasitesi hesaplanırken, bazı uluslararası otel zincirlerinin otel yatak katı koridor duman egzoz sisteminde olduğu gibi aynı anda 3 kattan saatte 10 hava değişimi esas alınabilir. Hasta yatak odası kapılarının koridorlara açık olması, koridorda halı ol maması nedeniyle merdiven kapısı altın-dan basınçlandırma havası sızıntısının daha yüksek olması nedeniyle hasta yatak katı koridorlarında tamamlama havası mikta-rının 2-3 hava değişimi oranında seçilme-sinin yeterli olacağı söylenebilir. Koridor taze hava menfezleri zon geçiş kapısına ve merdiven giriş kapılarına yakın konumlan-dırılmalıdır.

Hastane binalarında yangın korunum sistemlerinin bir parçası olmadığı halde, elektrik kesintisi durumunda insan hayatına doğrudan etkisi olan kritik fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonlarla ilişkili olan ekipmanların çalıştırılması, bölgele-rin aydın latılması ve hata durumu izlen-mesi gibi işlemler için gerekli güç besle-melerinde, yangın güvenliği açısından “acil durum cihazı” olarak isimlendirilen ekip-manlarda olduğu gibi, elektriğin hem şebe-keden hem de acil durum güç kaynağından güvenilir şekilde sağlanması gerekmektedir.

Herhangi bir ana elektrik odasında ya da güç kablolarının geçtiği ana güzergâhtaki bir noktada çıkan bir yangın durumunda, gerek yangın güvenliği açısından acil durum cihazlarının gerekse hastane için hayati önem taşıyan kritik fonksiyonları besleyen ekipmanların çalışmaya devam edebilmeleri sağlanmalıdır.

Binaların Yangından Korunması Hak-kında Yönetmelik’e göre (2015) ya da has-tane binalarının yangın güvenliği açısından uluslararası kabul gören bir standart olan NFPA 99’a göre zorunlu olmamasına rağ-men, her bir hasta bakım zonu içerisinde en az bir adet asansör konumlandırılarak ve aşağıda belirtilen düzenlemeler yapılarak normal asansörlerin de hastaların tahli-yesinde kullanılması mümkün hale

geti-rilebilir. Bu sayede, yangının çıktığı hasta bakım zonundaki hastaların yatay tahli-yesi yapıldıktan sonra, gerekli görülmesi halinde, henüz dumanın sirayet etmediği zonlardaki asansörlerle, hastaların kon-trollü olarak bina dışına tahliye edilebil-mesi sağlanabilir. Yangının etkilediği hasta bakım zonundaki asansörler ise, görevli personel kontrolünde dahi çalıştırılama-yacak şekilde düzenlenmelidir. Bu amaçla, asansörün yer aldığı zondaki herhangi bir duman dedektörü algılama yapana kadar, asansörün kullanılabilme imkânı otomatik olarak sonlandırılmalıdır. Bu sayede, yangı-nın ilk çıkış noktasından yangına dayanıklı olarak ayrılmış olan zona duman yayılımı başladığında, ilgili zondaki asansörlerin, yangın alarm paneli “reset” edilene kadar istense de kullanılamaması sağlanmış olur.

Yapı yükseliği 51.5 m’yi geçen binalarda acil durum asansörünün önündeki yangın güvenlik hollerine acil durum telefonları yerleştirilerek, yangın alarm ve güvenlik merkezi ile iki yönlü güvenilir bir iletişim sağlanmalıdır.

Prensip olarak yangına dayanıklı kablolar sadece anons/flaşör sistemi, kontrol modül-lerinin bulunduğu hatlar gibi yangın sırasın- da kontrol edilmeye devam eden cihazlar söz konusu olduğunda zorunludur. Örneğin, yangının başlangıç aşamasında otomatik kapı tutucuyu serbest bırakan sinyal kablo-lamasının yangına dayanıklı olması zorunlu değildir. Öte yandan Yangın Yönetmeliği'ne göre sağlık hizmeti amaçlı binalarda, her türlü besleme ve dağıtım kabloları ve kablo muhafazalarında kullanılan malzemelerin halojenden arındırılmış ve yangına maruz kaldığında herhangi bir zehirli gaz üretme-yen özellikte olması gerekir. Hasta bakım zonlarını birbirinden ayıran duvarlarda yan-gına 60 dakika dayanım şartı arandığından, hem yangın zonu bütün lüğünün sağlanması açısından hem de tesisatların duvarları geç-tiği noktaların çevresinde alınması gereken pasif yangın durdu rucu önlemleri açısın-dan söz konusu duvarları geçen tesisatların minimize edilmesi önemlidir. Her bir hasta bakım zonunun ayrı bir anons zonu olarak düzenlenmesine özellikle dikkat edilmelidir.

Bunun yanı sıra, sprinkler zonlaması yapı-lırken de hasta bakım zonları ile örtüşme sağlanırsa, flow-switch aktivasyonu ile yan-gının hangi hasta bakım zonunda çıktığı

tesisat market 02/2016 . 43

makale

larının yangına 60 dakika dayanıklı olması yeterlidir. Bu nedenle havalandırma kanal-larının hasta bakım zonu sınırlarını ayıran yangına 1 saat dayanıklı duvarlardan geçtiği noktalarda, kanalın kendisinin de duman geçişine karşı bir direnci olacağı düşünüle-rek, herhangi bir damper ilave edilmesine ihtiyaç yoktur. Hastanelerde havalandırma tesisatları açısından bir diğer önemli konu da, taze hava alış ve egzoz atışları arasında sağlanması gereken mesafele rdir. Yangın Yönetmeliği'ne göre genel olarak tüm bina-larda en az 5 m mesafe sağlanması gerektiği halde, sağlık yapılarında bu husus çok daha kritik bir konu olup, taze hava alış ve egzoz atışlarının binanın farklı cephelerinden yapılması ve duruma göre bu mesafelerin artırılması istenebilmektedir.

Sonuç

Sağlık tesislerinin projelendirilmesinde gerek mimari açıdan alınması gereken özel önlemler gerekse mekanik ve elektrik yan-gın korunum sistemlerinin tasarımında göz önünde bulundurulması gereken özel hususlar söz konusudur. En dikkat çekici mimari önlemlerden biri, yataktan indi-rilemeyecek durumda olan hastaların aynı katta güvenli bir alana transfer edilmesi için yatay tahliye alanları oluşturulmasıdır.

Binaların Yangından Korunması Hakkında

Yönetmelik’e göre otomatik yağmurlama sisteminin zorunlu olmadığı yükseklikteki sağlık yapılarında, yatay tahliye alanlarının sınırlarını iki katına çıkarabilmek için yağ-murlama sistemi tesis edilmesi tercih edi-lir ve bu durumda ameliyathaneler, yoğun bakım odaları ve MR odaları gibi mekânlara da uygun tip sprinkler başlıkları yerleştiril-mesi gerekir. Özellikle oksijen ve/veya nit-rik oksit kullanılan ortamlarda, malzemele-rin yanıcılık özelliklemalzemele-rinin daha da olumsuz hale gelmesi nedeniyle, sprinkler sisteminin önemi açısından dikkate alınması gereken bir husustur. Bununla birlikte yangın algı-laması du rumunda medikal gaz akışının otomatik olarak kesilmesi kabul edilemez ve sadece gerekli kontrolleri yapacak yetkili kişilerin manuel kesme vanalarına erişimine izin verilir.

Her bir hasta bakım zonunun ayrı bir duman kontrol zonu olması ve ayrı bir anons zonu olması (ayrı bir anons loop hattı olması) zorunlu olmakla birlikte, sprinkler zonla-rının hasta bakım zonları ile örtüşmesi ve bina dilatasyonlarının hasta bakım zonları içerisinden geçirilmesi de uygulama aşama-sında kolaylık sağlayan tasarım önlemleri olarak tavsiye edilir. Yataktan indirilemeye cek hastaların bulunduğu katlarda tahliye anonslarının paniğe neden olmaması için sadece personelin anlayacağı bir şifreli me- saj yayımlanması önerilir. Aynı zamanda

ameliyathane ile yoğun bakım odaları gibi alanlarda uyarıların sadece ışıklı cihazlarla yapılmasına izin verilir. Son olarak, ulusal ve uluslararası standartlar açısından zorunlu olmamakla birlikte, tasarım aşamasında belirli hususlara dikkat edilerek, gerek-tiğinde yataklı bir hastanın düşey olarak tahliye edilebilmesi için normal asansörle-rin kul lanılması mümkündür. Bunun için, hasta bakım zonlarının bulunduğu katlarda yangın nerede çıkarsa çıksın, güvenli bir alandaki en az bir adet asansöre ulaşım sağ-lanmalıdır.

Kaynaklar

1. BECEREN, K. ve BALIK, G., “Sağlık Yapılarında Yangın Güvenliği Stratejisi, 1.

Bölüm: Sağlık Yapılarında Mimari Yangın Güvenlik Önlemleri”, Birleşim Dergisi, Sayı 6, sayfa 16-19, 2015

2. BECEREN, K. ve BALIK, G., “Sağlık Yapılarında Yangın Güvenliği Stratejisi, 2. Bölüm: Sağlık Yapılarında Mekanik ve Elektrik Yangın Korunum Sistemleri”, Birleşim Dergisi, Sayı 7, 2015

3. BYKHY (2007), “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”, Bakanlar Kurulu kararı: 27.11.2007 tarihli 2007/12937 sayılı karar Resmi Gazete yayını: 19.12.2007 tarihli 26735 sayılı sayı 4. BYKHY (2009), “Binaların Yangından

Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Bakanlar Kurulu kararı: 10.08.2009 tarihli 2009/15316 sayılı karar Resmi Gazete yayını: 09.09.2009 tarihli 27344 sayılı sayı 5. BYKHY (2015), “Binaların Yangından

Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Bakanlar Kurulu kararı: 16.03.2015 tarihli 2015/7401 sayılı karar Resmi Gazete yayını: 09.07.2015 tarihli 29411 sayılı sayı 6. NFPA 99, “Standard for the Health

Care Facilities”, National Fire Protection Association, 2015

7. NFPA 101, “Life Safety Code”, National Fire Protection Association, 2015 8. NFPA 101 Handbook, “Life Safety

Code”, National Fire Protection Association, 2015 TM

*Bu makale TÜYAK 2015’te bildiri olarak sunulmuş ve Bil-diriler Kitabı’nda yer almıştır.

Doğa Sektörel Yayın Grubu

Ali Nazım Sok. No: 30 Koşuyolu 34718 Kadıköy, İstanbul Tel: (0216) 327 80 10 Faks: (0216) 327 79 25

1992’den bugüne, ilkeli, güvenilir, çağdaş sektörel yayıncılık... www.iskrehberi.com

44 . tesisat market 02/2016

Doğa Sektörel Yayın Grubu

Ali Nazım Sok. No: 30 Koşuyolu 34718 Kadıköy, İstanbul Tel: (0216) 327 80 10 Faks: (0216) 327 79 25

www.dogayayin.com www.dsygkitabevi.com www.termodinamik.info

www.tesisatmarket.com www.iskteknik.com.tr www.yenienerji.info www.ebelediye.info www.hvac-turkey.com

1992’den bugüne, ilkeli, güvenilir, çağdaş sektörel yayıncılık...

www.iskrehberi.com www.hvacr-guide.com

sektöründeISK montaj, servis

ve uygulama teknikleri

Yenilenebilir enerji teknolojileri

dergisi Tesisat

ürünleri pazarlama

dergisi

sektörününISK en çok okunan

dergisi

sektörümüzüISK yurtdışında tanıtan dergi

Yerel yönetimlerde

yaklaşımlaryeni

Çift Dilli Online Türkiye

ISK Sektörü Rehberi

Sahibi Asrin Bakır Gerçek asrinbakir@dogayayin.com Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dr. Oya Bakır Abone ve Okur Sorumlusu Diler Sunay

Doğa Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.

Yönetim Yeri Alinazım Sk No: 30 34718 Koşuyolu-Kadıköy/İSTANBUL

Yıllık Abone: 110 TL.

© 2016 Doğa Yayıncılık Ltd. Şti.

ISSN: 1302-8073

Tüm Türkiye’de dağıtılmaktadır.

Basın Kanunu’na göre yerel süreli yayındır.

ŞUBAT 2016 • SAYI 205 www.tesisatmarket.com

Tesisat Market Dergisi’nde yer alan ürün tanıtım yazıları ve firma menşeili teknik bilgi aktarımlarındaki içerikten, bilginin menşei olan firma sorumludur.

“Sektörü buluşturacak yepyeni bir platform:

Tesisat Akademisi Derneği”

TRV Avantajları, Çeşitleri ve Montajı Makale Ev Tipi Buzdolaplarına Ait Standartlar ve Performans Testleri EYLÜL-EKİM

2015

53

Isıtma, Soğutma,Klima ve Havalandırma Ekipmanlarının Uygulama Tekniği DergisiMontaj, Servis ve

DOĞA SEKTÖREL YAYIN GRUBU

DERGİLERİMİZE ULAŞIN İş Kazaları ve İş Güvenliği Tesisat Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Yorulmaz:

İKİ AYDA BİR YAYINLANIR • EYLÜL-EKİM 2015 • YIL: 9 • SAYI: 59 • 8,50 TL • ISSN 1306-5343 • www.ebelediye.info

DERGİLERİMİZE ULAŞIN

GÜNCEL KKTC’NİN TEMİZ SU İHTİYACINA ÇÖZÜM GELDİ

MAKALE GELECEK İSTANBUL DEPREMİ:

BİLİMSEL VE SOSYAL ÇERÇEVESİ

WILO altyapı ürünleri, yüksek verimli çözümler sunarak küresel standartları belirliyor.

WILO, teknolojisini dünya için kullanıyor.

İleri teknoloji ile geliştirilen altyapı ürünleriyle yüksek tasarruf sağlıyor.

Kusursuz bir şekilde çalışan ve minimum bakım ile maksimum performans sergileyen WILO altyapı ürünleri geleceğimizi garanti altına alıyor.

www.wilo.com.tr

“Belediyelerin yüzde 47’sinde atıksu tesisleri zamanında faaliyete geçmedi”

“Belediyelerin yüzde 47’sinde atıksu tesisleri zamanında faaliyete geçmedi”

YEN‹LENEB‹L‹R ENERJ‹ TEKNOLOJ‹LER‹

İki ayda bir yayınlanır • Kasım - Aralık 2015 • Yıl: 8 • Sayı: 49 • 8,5 TL • ISSN 1307-9212 • www.yenienerji.info www.dogayayin.com

Egemen Seymen

G20 Enerji Bakanları Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi G20 Enerji Bakanları Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi çok hızlı değiştirecek

G20 Enerji Bakanları Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi G20 Enerji Bakanları Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi çok hızlı değiştirecek

Benzer Belgeler