• Sonuç bulunamadı

3.1. Araştırma Modeli ve Motivasyon

Bu çalışmada bir kamu kurumunda çalışan personelin cinsiyet, eğitim durumları, yaş aralığı ve çalıştığı birimlere göre bilgi güvenliği konusunda görüşleri, farkındalıkları ve verdikleri önemi belirlemek amacıyla bir anket çalışması uygulanmıştır. Özellikle bazı kurumlarında bilginin başları için önemli olduğunu vurgulamak ve bu bilgileri elinde tutan kurumların bilgi güvenliğinde çok önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Bilgiyi elinde tutan kurumların personelinin de bilgi güvenliği onuşunda farkındalığının oluşturulması günümüzde önem arz eden bir durumdur. Kurumun özellikle teknik birimlerinde çalışanlarının bilgi güvenliği konusunda yaşanabilecek sorunların farkında olması çok önem arz eden bir durumdur.

3.2. Evren ve Örneklem

Genel anketin örneklem alanı, kurumda teknik, adli ve idari birimlerde çalışan bilgisayar kullanıcılarından oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini Elazığ ilinde bulunan bir kamu kurumu çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi olarak uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem grupları için özellikle farklı birimler seçilmiştir. 2016 yılında gerçekleştirilen Anket uygulaması kurumda çalışanların görüşlerini yansıtmaktadır.

3.3. Veri Toplama Aracı

Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır (EK-1). Ölçme Aracı demografik özellikler, bilgisayar kullanım seviyesi, siber saldırı hakkındaki bildikleri, bilgisayar başında geçirdikleri süreler, bilgi güvenliği konusundaki eğitim seviyeleri, bilgi güvenliği farkındalık seviyesi ve bilgi güvenliğine verdiği önemi içeren üç bölüm 46 sorudan oluşmaktadır. Ölçme aracının ilk bölümünde katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, bilgisayar kullanımı, 1 günde bilgisayar başında geçirdikleri süre, verileri yedekledikleri süre, sosyal medyada geçirdikleri süre, daha önce duydukları siber saldırı türleri ve alanları

56

ile kaç tane akıllı cihaz kullandıklarına dair sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölümünde şifre değişim süreleri, virüs programı kullanımı, siber saldırıya maruz kalıp kalmadıkları, bilgi güvenliği standartları, risk değerlendirmesi yapıp yapmadıkları, bilgi güvenliği eğitimi alıp almadıkları ve ne gibi tehditlerle karşı karşıya olduklarını ölçmeye dair sorular bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise bilgi güvenliğine verdikleri önem, bilgisayarlarında bilgilerin değeri, internet ve şifrelerini başkalarıyla paylaşıp paylaşmadıkları, kurumdaki bilgisayarlara güvenip güvenmedikleri, internet bankacılığına güvenip güvenmedikleri, tanımadıkları epostalara güvenip güvenmedikleri gibi sorularla bilgi güvenliği konusunda farkındalıkları olup olmadıkları belirlenmek istenmiştir. Üçüncü bölümdeki tüm sorularda 5 puanlı Likert ölçeği kullanılmıştır. Anket soruları hazırlanırken Moğol[6] ve Durmuş [7] tarafından yapılan tez çalışmaları incelenmiş ve literatür taramasıyla birlikte sorular hazırlanmıştır. Anketin üçüncü bölümünün SPSS programında yapılan güvenirlik analizinde Tablo 3.1 de verilen alpha değeri 0,809 olarak gözlemlenmiş ve büyük oranda güvenilir olduğu tespit edilmiştir.

Tablo 13.1. Güvenirlik Analizi

Cronbach's

Alpha N of Items

,809 20

3.4. Verilerin Toplanması

Hazırlanmış olan anket formu valilikten alınan izinle kamu kurumunda çalışanlara uygulama yapılmıştır. Anketler özellikle seçilen birimlere dağıtılmış ve bizzat yapılan anketlere toplamda 132 kişi katılmıştır.

3.5. Verilerin Çözümlenmesi

Anketlerin uygulanması sonucu elde edilen veriler SPSS programına aktarılmıştır. Öncelikle uygulamaya katılanların kişisel bilgilerini belirlemek amacıyla frekans (f) ve yüzde (%) hesaplaması yapılmıştır. Ankette yer verilen açık uçlu sorulara içerik analizi yapılarak niteliksel olarak gözlenen frekanslar arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını

57

tespit etmek amacıyla Ki-kare testi (Chi Square test) ile test edilmiştir. Ki-kare testi, gözlenen frekanslar ile beklenen frekanslar arasındaki farkın istatistik olarak anlamlı olup olmadığı temeline dayanır. Ki-kare testinde, niteliksel olarak belirtilen veriler kullanılır. Veriler, oranlar veya yüzdelikler olarak ifade edilmişse testin uygulanması mümkün değildir. Ki-kare testi, serbestlik derecesi ile karakterize edilir. Dağılımın ortalaması serbestlik derecesine ve varyansı ise serbestlik derecesinin iki katına eşittir. Ki-kare değerleri, sıfır ile artı sonsuz arasında değerler alır. Ki-kare dağılımı, genellikle iki bağımsız niteliksel kriteri test etmek için kullanılır. Sıfır hipotezi, iki kriterin bağımsız olduğunu; araştırma hipotezi ise, iki kriterin arasında ilişki olduğunu ifade eder. Bir gözlemin seçimi, diğer gözlemin seçimini etkilemediği için gözlemlerin bağımsız olduğu söylenebilir. Eğer beklenen frekans ile gözlenen frekans arasındaki farklar küçük ise, hesaplanacak olan ki- kare değeri küçük olacak ve sıfır hipotezi ret edilmeyecektir. Eğer söz konusu farklar büyük ise, kriterler arasında bağımsızlığı ifade eden sıfır hipotezi ret edilecektir. Ki-kare testi genellikle, iki veya daha çok grup arasında fark olup olmadığının testinde, iki değişken arasında bağ olup olmadığının testinde, gruplar arası homojenlik testinde, örneklemden elde edilen dağılımın istenen bir teorik dağılıma uyup uymadığının testinde kullanılabilir [43].

 Bağımsızlık Testi: Nitel iki değişken arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı ki-kare testi ile araştırılabilir. Sıfır hipotezinde ilişkinin olmadığı, bağımsızlığın olduğu; araştırma hipotezinde ise ilişkinin olduğu, bağımsızlığın olmadığı iddia edilir.

 Homojenlik Testi: İki örneklemin aynı kategoriler açısından homojen olup olmadıkları ki-kare testi ile test edilebilir. Sıfır hipotezinde örneklemlerin homojen olduğu, araştırma hipotezinde ise homojen olmadıkları iddia edilir.

 Uygunluk Testi: Uygunluk testinde, gözlenen bir değişkenin beklenen bir dağılıma uygunluğu veya gözlenen iki değişkenin aynı dağılıma sahip olup olmadığı araştırılır. Sıfır hipotezinde söz konusu dağılıma uygunluğu, araştırma hipotezinde ise uygun olmadığı iddia edilir [43].

Yapılan tüm istatistiksel çalışmalarda anlamlılık düzeyi P<0,05 ise anlamlı olarak kabul edilmiştir. Anketten elde edilen sonuçlar, tablolar üzerinde düzenlenerek yorumlanmıştır.

Benzer Belgeler