• Sonuç bulunamadı

Manisa Yatırım Destek Ofisi Faaliyetleri

Belgede YILI FAALĠYET RAPORU (sayfa 119-124)

C. FAALĠYETLERE ĠLĠġKĠN BĠLGĠ VE DEĞERLENDĠRMELER

C.2. Performans Bilgileri

C.2.1. Ajans ÇalıĢma Birimlerinin Faaliyetleri

C.2.1.6. Yatırım Destek Ofisi Faaliyetleri

C.2.1.6.3. Manisa Yatırım Destek Ofisi Faaliyetleri

2013 yılı boyunca yatırımlarda devlet yardımları, Ajans destekleri, diğer kurumların sağladığı yatırım ve proje destekleri hakkında toplam 383 danıĢmanlık ve destek hizmeti verilmiĢtir.

2013 yılında Manisa YDO olarak sağlanan bu destek hizmetlerinin 83‟ü yatırım aĢamasında veya teĢvik belgesi baĢvurusu hazırlığında olan firmalara sağlanmıĢtır. Bu firmaların 8‟i

- 120 - 2013 YILI FAALĠYET RAPORU

yabancı sermayeli firma olup, yatırım süreçleri kayıt ve takip altına alınmıĢtır. Bu kapsamda yatırım destek hizmeti sağlanan giriĢimci ve yatırımcıların süreçlerine iliĢkin bazı kayıtlara aĢağıda yer verilmektedir.

16.01.2013 tarihinde bir önceki yıldan beri takibine devam edilen Hollanda-Türk-Çin ortaklığında Turgutlu‟da gerçekleĢtirilmesine yönelik çalıĢmalar yürütülen yatırım için ortaklık temsilcisi ile Turgutlu OSB‟de OSB Yönetim Kurulu BaĢkanı ve üyeleri ile beraber bir toplantı gerçekleĢtirilmiĢtir. Söz konusu toplantıda bahsi geçen yatırıma iliĢkin yer tahsisi konusundaki sorunlara çözümler üretilmeye çalıĢılmıĢtır.

18.02-01.03.2013 tarihleri arasında Manisa‟da yatırım teĢvik belgesi sahibi 170 kurum/kuruluĢ ile irtibata geçilerek 2012 yılı ikinci 6 aylık dönemi yatırım teĢvik belgesi izlemeleri gerçekleĢtirilmiĢ ve Ekonomi Bakanlığı‟na raporlanmıĢtır.

21.03.2013 tarihinde Manisa‟da plastik ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmaya, yapmayı planladığı geniĢleme yatırımına iliĢkin yatırım teĢvik belgesi baĢvuru sürecinde adım adım danıĢmanlık hizmeti verilmiĢtir.

09-19.04.2013 tarihleri arasında yatırımcılara Manisa‟nın teĢvik, destek ve diğer yatırım avantajları ile tarihi/turistik öğelerini ve Ģehir yaĢamını tanıtmaya yönelik Manisa Yatırım ve Tanıtım Dokümanı Ġngilizce olarak hazırlanmıĢtır.

15.05.2013-01.06.2013 tarihlerinde iki enerji firmasının yetkilileri ile 2013 yılı sonuna kadar Turgutlu OSB‟de gerçekleĢtirilmesi planlanan yaklaĢık 50 milyon TL‟lik rüzgâr türbini yatırımı ile ilgili olarak görüĢmeler yapılmıĢ, olası yatırım stratejileri ve teĢvik belgesi baĢvuru sürecine iliĢkin çeĢitli aĢamalardan oluĢan danıĢmanlık hizmetleri sağlanmıĢtır.

23.05.2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı‟na yatırım teĢvik belgesi baĢvurusu yapmak üzere hazırlıklarını tamamlamıĢ olan firmanın baĢvuru süreci baĢtan sona takip edilmiĢ ve baĢvurunun sonuçlandırılması sağlanmıĢtır.

24.06.2013 tarihinde daha önce yatırım teĢvik belgesi müracaat süreci birebir destek sağlanarak sonlandırılan firmaya, mevcut teĢvik belgesinin revize sürecinde tekrar destek sağlanmıĢtır.

25.06.2013 tarihinde Avustralya merkezli bir madencilik firmasının pazarlama müdürünün madencilik yatırımlarına yönelik teĢvik ve fırsatlara eriĢim konusundaki talebine yönelik ayrıntılı mevzuat araĢtırması yapılmıĢ, talep edilen bilgiler kendisine raporlanmıĢtır.

01.07.2013 tarihinde madencilik sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın Salihli‟de yapacağı yaklaĢık 6 milyon TL‟lik altın madeni yatırımı ile ilgili olarak proje koordinatörü ile görüĢülmüĢtür. Akabinde, 10.07.2013 tarihinde Ģirketin genel müdür yardımcısına maden sahaları yakınlarında tahsis edilebilecek arazi ve yatırım teĢvik belgesi baĢvurusu hakkında danıĢmanlık hizmeti verilmiĢtir.

- 121 - 2013 YILI FAALĠYET RAPORU 25.07.2013 tarihinde AlaĢehir‟de faaliyet gösteren bir firmanın yatırım tamamlama ekspertizi ile Turgutlu‟da zeytinyağı üretimi yapan bir firmanın yatırım tamamlama ekspertizi ve vizesi iĢlemleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

13.08.2013 tarihinde süreci devam eden tekstil firmasının yatırım teĢvik baĢvurusu ile ilgili olarak belirsizlik taĢıyan konular üzerinde mevzuat araĢtırması yapılmıĢ, Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile görüĢülmüĢ ve firmanın yatırımına iliĢkin bir teĢvik baĢvuru stratejisi oluĢturulmuĢtur.

15.08.2013 tarihinde Kırkağaç‟ta zeytinyağı üretimi konusunda faaliyet gösteren firmanın yatırım tamamlama ekspertizi iĢlemi gerçekleĢtirilmiĢtir.

26.08.2013 tarihinde Ġstanbul‟da metalik kaplama üzerine faaliyet gösteren firma sahibine teĢvik baĢvuru sürecinde destek sağlanmıĢtır. 2 milyon TL‟lik yatırım gerçekleĢtiren firma, Muradiye Sanayi Bölgesi‟nde fabrika alanını

kiralamıĢ ve 25 kiĢiye istihdam sağlamıĢtır.

11.12.2013 tarihinde Ġngiltere‟den Manisa‟ya gelmiĢ olan ve Manisa‟da tarımsal sanayi ve hayvancılık kollarında kombine yatırım yapmayı planlayan giriĢimciye Türkiye‟de çalıĢma izni alma, mülk edinme ve firma kurma konularında bilgi aktarılmıĢtır.

23.12.2013 tarihinde Ġzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi‟nde faaliyet gösteren tekstil firmasıyla görüĢülmüĢ, Muradiye Sanayi Bölgesi‟nde 3 milyon TL yatırım ile

kuracakları ve yaklaĢık 300 personel istihdam edecekleri yeni fabrikanın teĢvik belgesi süreciyle ilgili olarak destek ve danıĢmanlık hizmeti sağlanmıĢtır.

27.12.2013 tarihinde elektrikli taĢıtlar üreten Alman firmanın Turgutlu‟da yapacağı yaklaĢık 7 milyon TL‟lik yatırımına iliĢkin olarak, ilgili aracı kurum temsilcisi ile görüĢülmüĢtür. Bu kapsamda, teĢvik sistemi ve Turgutlu‟daki parsel durumu hakkında bilgi verilmiĢtir. Yatırım kapsamında Ar-Ge çalıĢmaları gerçekleĢtirerek elektrikli otomobil üretimi üzerinde de çalıĢmalar yapacak olan firmanın yatırım süreci takip altına alınmıĢtır.

Toplantı, Fuar ve Organizasyonlar

2013 yılı içerisinde gerek Manisa‟da gerek TR33 Bölgesi genelinde Ajansın gerçekleĢtirdiği çok sayıda toplantı ve organizasyona katılım sağlanmıĢ, yine Bölge içi ve Bölge dıĢında kamu kurum ve kuruluĢlarının, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin çeĢitli alanlarda düzenlediği toplantı, eğitim ve organizasyonlara iĢtirak edilmiĢtir. Ayrıca yıl içinde Ajans içi koordinasyon toplantıları, Ajansın diğer birimlerinin Manisa‟da düzenlediği toplantılar, Ajans desteğiyle yürütülen projelerle ilgili açılıĢ, tanıtım ve kapanıĢ toplantıları, MYDO‟nun daimi üyesi olduğu çeĢitli kurul ve komisyonlar baĢta olmak üzere toplam 88 toplantıya katılım sağlanmıĢtır.

- 122 - 2013 YILI FAALĠYET RAPORU

Ek olarak, Manisa‟da yatırımcı ve giriĢimcilere hibe ve proje desteği sağlayan TKDK gibi kurumlarla bir araya gelerek Manisa‟nın ilçelerinde bulunan Ticaret Sanayi Odalarına kayıtlı üyelere yönelik yatırımlarda devlet yardımlarının yanı sıra, diğer proje bazlı destekler ve özel sektörün yararlanabileceği farklı fırsat ve avantajlara yönelik bilgilendirme ve farkındalık organizasyonları düzenlenmiĢtir. Benzer Ģekilde, Manisa Valiliği AB Projeler Birimi ile koordinasyon sağlanarak ildeki

kamu personeline yönelik, kamu kurumlarının faydalanabileceği yerel ve AB kaynaklı fonlar ile bu kaynaklara baĢvuru ve yararlanma koĢullarına iliĢkin bilgilendirme seminerleri düzenlenmiĢtir. Ġlde faaliyet gösteren, kamu ve özel sektörde yer alan toplam 72 paydaĢa yıl içerisinde çeĢitli ziyaretler gerçekleĢtirilmiĢtir. Bahsi geçen toplantı fuar ve organizasyonlardan bazılarına aĢağıda yer verilmiĢtir.

17.01.2013 tarihinde CBÜ Sürekli Eğitim Merkezi DanıĢma Kurulu Toplantısı‟na katılım sağlanmıĢtır.

22.01.2013 tarihinde Manisa Ticaret Borsası‟nın Stratejik Plan hazırlığı kapsamında düzenlediği DıĢ PaydaĢ Analizi ÇalıĢtayı‟na iĢtirak edilmiĢtir.

24-27.01.2013 tarihleri arasında Manisa‟nın turizm olanaklarının tanıtımının yapıldığı EMITT Fuarı‟na katılım sağlanmıĢtır.

30.01.2013 tarihinde AB Müktesebatının Yerelde YaygınlaĢtırılması Projesi kapsamında oluĢturulacak Proje Yürütme Kurulu için UDYK Hazırlık Toplantısı‟na iĢtirak edilmiĢtir.

27.03.2013 tarihinde VABPro‟nun Manisa ayağındaki hazırlıkların görüĢüldüğü VABPro Proje Yürütme Kurulu Toplantısı‟na katılım sağlanmıĢtır.

25.04.2013 tarihinde VABPro Mülakat ve Odak Grup Toplantısı‟na katılım sağlanmıĢtır.

03.06.2013 tarihinde TKDK‟nın görev ve destek alanları ile ilgili bilgilendirmenin ve ortak çalıĢma alanları üzerinde görüĢmelerin yapıldığı Bilgilendirme ve ĠstiĢare Toplantısı‟na katılım sağlanmıĢtır.

10.09.2013 tarihinde Manisa Ġl Genel Meclisi olağan toplantısına katılım sağlanarak Manisa YDO ve Ajans olarak Manisa'da yerel yatırımların arttırılmasına yönelik hedef ve öneriler meclis üyeleriyle paylaĢılmıĢ, söz konusu hedeflere ulaĢılması amacıyla kendileri ile yapılacak koordinasyon üzerine bir sunum gerçekleĢtirilmiĢtir.

13.09.2013 tarihinde yatırım yeri tahsisinde yaĢanılan sorunlarla ilgili Dünya Bankası ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ve UĢak YDO uzmanları ile ortaklaĢa saha çalıĢması

- 123 - 2013 YILI FAALĠYET RAPORU yapılmıĢtır. Manisa OSB, Turgutlu OSB, Turgutlu TSO ve 3 firma ziyareti gerçekleĢtirilmiĢtir.

30.09.2013 tarihinde Çin'in Guandong Eyaleti Huizhou Ģehri ile Manisa arasında ticari ve yatırım iliĢkilerinin güçlendirilmesi adına imzalanan kardeĢ Ģehir protokolü için Manisa OSB‟de düzenlenen organizasyona iĢtirak edilmiĢtir.

01.10.2013 tarihinde Salihli TSO‟da TKDK Manisa Ġl Koordinatörlüğü ile birlikte gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik yatırımlarda devlet yardımları ve diğer maliyet azaltıcı teĢvik unsurları hakkında bilgilendirme semineri düzenlenmiĢtir.

21.11.2013 tarihinde Turgutlu TSO‟da TKDK Manisa Ġl Koordinatörlüğü ile birlikte Turgutlu‟daki sanayicilere yönelik Ajans, TKDK destekleri ve yatırımlarda devlet yardımları hakkında eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlenmiĢtir.

28.11.2013 tarihinde Salihli Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği üyelerine Ajans ve destek mekanizmaları konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmiĢtir.

Diğer Faaliyetler

29.01 - 08.02.2013 tarihleri arasında Hindistan Büyükelçiliği‟nin süreli yayını olan DOST adlı dergide yayınlanmak üzere TR33 Bölgesini ve yatırım imkânlarını tanıtan Ġngilizce bir makale hazırlanmıĢtır.

14-18.01.2013 ve 25.06-03.07.2013 tarihleri arasında Manisa YDO, Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji Ġl Müdürlüğü ile Manisa Çevre ve ġehircilik Ġl Müdürlüğü‟nden oluĢan bir komisyon aracılığıyla; Manisa, Turgutlu, Akhisar ve Salihli OSB‟lerinin Parsel Tahsis Denetimleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

13.02.2013 tarihinde Kalkınma Bakanlığı‟nın talebi üzerine Zafer Cazibe Merkezi kapsamında planlanan 10 projeyle ilgili Türkçe ve Ġngilizce bilgi formları hazırlanmıĢ ve Bakanlığa iletilmiĢtir.

08.04.2013 tarihinde OSB‟lerin Atıksu Arıtma ve Katı Atık Bertaraf Tesislerinin mevcut durumları araĢtırılarak durum raporu oluĢturulmuĢtur.

- 124 - 2013 YILI FAALĠYET RAPORU

2013 yılında Ajansın destek verdiği projelere yönelik 4 ihaleye ve 103 adet izleme ve değerlendirme faaliyetine katılım ve destek sağlanmıĢtır.

C.2.1.6.4. UĢak Yatırım Destek Ofisi Faaliyetleri

Belgede YILI FAALĠYET RAPORU (sayfa 119-124)