• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.2. Mandibulaya implant uygulaması

4.2.2. Mandibulaya yerleştirilen ayrı ayrı 5 mm boy ve 4,7 mm çapındaki dik ve açılı

stres değerleri:

a) Dik açılı implant ve dik kuvvet uygulaması:

Şekil 43)Mandibulaya 5 mm uzunluğunda ve 4,7 mm çapında dik yerleştirilen implant üzerine uygulanan dik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri.

5 mm uzunluğunda ve 4, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; dik açıda yerleştirilen implant ve dik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implantın boyun bölgesinde oluştuğu görüldü. Minimum Von misses stresin ise implantın apikal bölgesinde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von misses stres değeri 41,66 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 0,89 MPa olarak elde edildi (Şekil 43).

b) Dik açılı implant ve oblik kuvvet uygulaması:

Şekil 44) Mandibulaya 5 mm uzunluğunda ve 4,7 mm çapında dik yerleştirilen implant üzerine uygulanan oblik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri.

5 mm uzunluğunda ve 4, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; dik açıda yerleştirilen implant ve oblik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implantın boyun bölgesinde oluştuğu görüldü. Minimum Von misses stresin ise implantın apikal 1/3’ ünde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von

misses stres değeri 137,61 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 2,28 MPa olarak elde edildi (Şekil 44).

c) 30ºaçılı implant ve dik kuvvet uygulaması: :

Şekil 45)Mandibulaya 5 mm uzunluğunda ve 4,7 mm çapında oblik yerleştirilen implant üzerine uygulanan dik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri.

5 mm uzunluğunda ve 4, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; 30º açıda yerleştirilen implant ve dik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implant abutment birleşim noktasında görüldü. Minimum Von misses stresin ise implantın apikal 1/3’ ünde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von misses stres değeri 48,99 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 1,57 MPa olarak elde edildi (Şekil 45).

d) 30ºaçılı implant ve oblik kuvvet uygulaması:

Şekil 46)Mandibulaya 5 mm uzunluğunda ve 4,7 mm çapında oblik yerleştirilen implant üzerine uygulanan dik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri

5 mm uzunluğunda ve 4, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; 30º açıda yerleştirilen implant ve oblik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implant ve abutment arasında oluştuğu görüldü. Minimum Von misses stresin apikalde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von misses stres değeri

202,60 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 1,86 MPa olarak elde edildi (Şekil 46).

4.2.3. Mandibulaya yerleştirilen ayrı ayrı 10 mm boy ve 3,7 mm çapındaki dik ve açılı implantlar üzerine uygulanan dik ve oblik kuvvet sonucu açığa çıkan Von misses stres değerleri:

a) Dik açılı implant ve dik kuvvet uygulaması:

Şekil 47)Mandibulaya 10 mm uzunluğunda ve 3,7 mm çapında dik yerleştirilen implant üzerine uygulanan dik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri.

10 mm uzunluğunda ve 3, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; dik açıda yerleştirilen implant ve dik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implantın boyun bölgesinin hemen altında oluştuğu görüldü. Minimum Von misses stresin ise implantın apikal 1/3’ ünde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von misses stres değeri 62,51 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 1,70 MPa olarak elde edildi (Şekil 47).

b) Dik açılı implant ve oblik kuvvet uygulaması:

Şekil 48) Mandibulaya 10 mm uzunluğunda ve 3,7 mm çapında dik yerleştirilen implant üzerine uygulanan oblik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri.

10 mm uzunluğunda ve 3, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; dik açıda yerleştirilen implant ve oblik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implantın boyun bölgesinde oluştuğu görüldü. Minimum Von misses stresin ise implantın apikal 1/3’ ünde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von misses stres değeri 244,52 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 0,64 MPa olarak elde edildi (Şekil 48).

c) 30ºaçılı implant ve dik kuvvet uygulaması:

Şekil 49)Mandibulaya 10 mm uzunluğunda ve 3,7 mm çapında oblik yerleştirilen implant üzerine uygulanan dik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri.

10 mm uzunluğunda ve 3, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; 30º açıda yerleştirilen implant ve dik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implant abutment birleşim noktasında görüldü. Minimum Von misses stresin ise implantın apikalinde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von misses stres değeri 74,62 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 1,47 MPa olarak elde edildi (Şekil 49).

Şekil 50)Mandibulaya 10 mm uzunluğunda ve 3,7 mm çapında oblik yerleştirilen implant üzerine uygulanan dik kuvvetler sonucu açığa çıkan en yüksek ve en düşük Von misses stres değerleri

10 mm uzunluğunda ve 3, 7 çapında implantlarda elde edilen stres analizlerine göre; 30º açıda yerleştirilen implant ve oblik yönde kuvvet uygulanan modellerde maksimum Von misses stresin implant ve abutment arasında oluştuğu görüldü. Minimum Von misses stresin apikalde meydana geldiği tespit edildi. Bu uygulamada maksimum Von misses stres değeri 336,60 MPa olarak tespit edilirken, minimum Von misses stres değeri ise 0,93 MPa olarak elde edildi (Şekil 50).

4.2.4. Mandibulaya yerleştirilen ayrı ayrı 10 mm boy ve 4,7 mm çapındaki dik ve

Benzer Belgeler