• Sonuç bulunamadı

D rekt lk madde ve malzeme g derler yansıtma hesabının alacak kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 711 D rekt İlk Madde ve Malzeme G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r

Belgede Mal ye Bakanlığından: (sayfa 82-86)

ONBİRİNCİ BÖLÜM Mal yet Hesapları

2) D rekt lk madde ve malzeme g derler yansıtma hesabının alacak kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 711 D rekt İlk Madde ve Malzeme G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r

711 D rekt lk madde ve malzeme g derler yansıtma hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 469 - (1) D rekt lk madde ve malzeme g derler yansıtma hesabı, 710 D rekt İlk Madde ve Malzeme G derler Hesabında oluşan tutarların, car dönem ç nde üret len mamul ve yarı mamuller n mal yetler ne aktarılmasına l şk n şlemler n zlenmes ç n kullanılır.

Hesabın şley ş

MADDE 470 - (1) D rekt lk madde ve malzeme g derler yansıtma hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r

a) Alacak

1) F lî mal yet yöntem nde, d rekt lk madde ve malzeme g derler hesabının borç kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

2) Önceden saptanmış mal yet yöntem nde, tahm n d rekt lk madde ve malzeme g derler mal yet unsuru olarak bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

3) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumsuz farklar bu hesaba alacak; f yat farkları 712 D rekt İlk Madde ve Malzeme F yat Farkı Hesabına, m ktar farkları se 713 D rekt İlk Madde ve Malzeme M ktar Farkı Hesabına borç kayded l r

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumlu farklar bu hesaba borç; f yat farkları 712 D rekt İlk Madde ve Malzeme F yat Farkı Hesabına, m ktar farkları se 713 D rekt İlk Madde ve Malzeme M ktar Farkı Hesabına alacak kayded l r.

2) D rekt lk madde ve malzeme g derler hesabının borç kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba borç, 710 D rekt İlk Madde ve Malzeme G derler Hesabına alacak kayded l r.

712 D rekt lk madde ve malzeme f yat farkı hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 471 - (1) D rekt lk madde ve malzeme f yat farkı hesabı, önceden saptanmış mal yet yöntem nde, d rekt lk madde ve malzeme f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumlu veya olumsuz f yat farklarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) D rekt lk madde ve malzeme f yat farkı hesabı, oluşan olumlu veya olumsuz d rekt lk madde ve malzeme f yat farklarına göre ç ft taraflı olarak çalışab l r.

Hesabın şley ş

MADDE 472 - (1) D rekt lk madde ve malzeme f yat farkı hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r:

a) Alacak

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumlu f yat farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 711 D rekt İlk Madde ve

Malzeme G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba borç yazılan olumsuz lk madde ve malzeme f yat farkları bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumsuz f yat farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba borç, 711 D rekt İlk Madde ve Malzeme G derler Yansıtma Hesabına alacak kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba alacak yazılan olumlu lk madde ve malzeme f yat farkları bu hesaba borç, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına alacak kayded l r.

713 D rekt lk madde ve malzeme m ktar farkı hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 473 - (1) D rekt lk madde ve malzeme m ktar farkı hesabı, önceden saptanmış mal yet yöntem nde, d rekt lk madde ve malzeme f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumlu veya olumsuz m ktar farklarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) D rekt lk madde ve malzeme m ktar farkı hesabı; oluşan olumlu veya olumsuz m ktar farklarına göre ç ft taraflı olarak çalışab l r.

Hesabın şley ş

MADDE 474 - (1) D rekt lk madde ve malzeme m ktar farkı hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r:

a) Alacak

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumlu m ktar farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 711 D rekt İlk Madde ve Malzeme G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba borç yazılan olumsuz m ktar farkları bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumsuz m ktar farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba borç, 711 D rekt İlk Madde ve Malzeme G derler Yansıtma Hesabına alacak kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba alacak yazılan olumlu m ktar farkları bu hesaba borç, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına alacak kayded l r.

72 D rekt şç l k g derler

MADDE 475 - (1) D rekt şç l k g derler hesap grubu; b r mal veya h zmet n üret m mal yet ne doğrudan doğruya ver leb len şç l k g derler le lg l g der, yansıtma ve fark hesaplarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) D rekt şç l k g derler , n tel kler ne göre bu grup ç nde açılacak aşağıdak hesaplardan oluşur:

720 D rekt İşç l k G derler Hesabı

721 D rekt İşç l k G derler Yansıtma Hesabı 722 D rekt İşç l k Ücret Farkları Hesabı 723 D rekt İşç l k Süre (Zaman) Farkları Hesabı

(3) Bu grupta yer alan 722 ve 723 numaralı hesaplar önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı hâllerde kullanılır.

720 D rekt şç l k g derler hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 476 - (1) D rekt şç l k g derler hesabı, esas üret m g der yerler le lg l olup, bell b r mamul veya h zmet n üret m mal yet ne doğrudan doğruya yükleneb len şç l k g derler n n zlenmes ç n kullanılır.

(2) Bu g derler, hang mamul veya mamul grubu ç n harcandığı zleneb len ve herhang b r dağıtım anahtarına gerek duymadan, şç başına düşen çalışma süres ölçüleb len şç l k g derler nden oluşur.

(3) Esas üret m g der yer nde çalışan şç lere a t normal ücretler dışında kalan fazla çalışma ücret , pr m, kram ye, sosyal güvenl k şveren payları ve her türlü yardımlar da d rekt şç l k g der sayılır.

Hesabın şley ş

MADDE 477 - (1) D rekt şç l k g derler hesabına l şk n borç ve alacak kayıtları aşağıda göster lm şt r:

a) Borç

1) Esas üret m g der yer nde çalışan şç lere a t g derler bu hesaba borç, kes nt ler lg l hesaplara, yapılan ödeme 103 Ver len Çekler ve Gönderme Em rler Hesabına alacak kayded l r.

2) Esas üret m g der yer le lg l olarak dışarıda yaptırılan şler ç n ödenen ücretler bu hesaba borç, kes nt ler lg l hesaplara, yapılan ödeme 100 Kasa Hesabı veya 103 Ver len Çekler ve Gönderme Em rler Hesabına alacak kayded l r.

b) Alacak

1) D rekt şç l k g derler yansıtma hesabının alacak kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 721 D rekt İşç l k G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

721 D rekt şç l k g derler yansıtma hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 478 - (1) D rekt şç l k g derler yansıtma hesabı, 720 D rekt İşç l k G derler Hesabında oluşan tutarların, car dönem ç nde üret len mamul ve yarı mamul mal yetler ne aktarılmasına l şk n şlemler n zlenmes

ç n kullanılır.

Hesabın şley ş

MADDE 479 - (1) D rekt şç l k g derler yansıtma hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r;

a) Alacak

1) F lî mal yet yöntem nde, d rekt şç l k g derler hesabının borç kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

2) Önceden saptanmış mal yet yöntem nde tahm n ücret g derler mal yet unsuru olarak bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

3) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumsuz farklar bu hesaba alacak; ücret farkları 722 D rekt İşç l k Ücret Farkları Hesabına, süre (zaman) farkları se 723 D rekt İşç l k Süre (Zaman) Farkları Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış mal yetler arasında oluşan olumlu farklar bu hesaba borç; ücret farkları 722 D rekt İşç l k Ücret Farkları Hesabına, süre (zaman) farkları se 723 D rekt İşç l k Süre (Zaman) Farkları Hesabına alacak kayded l r.

2) D rekt şç l k g derler hesabının borç kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba borç, 720 D rekt İşç l k G derler Hesabına alacak kayded l r.

722 D rekt şç l k ücret farkları hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 480 - (1) D rekt şç l k ücret farkları hesabı, önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî d rekt şç l k g derler le önceden saptanmış ve mal yetlere yüklenm ş d rekt şç l k g derler arasındak olumlu veya olumsuz ücret farklarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) D rekt şç l k ücret farkları hesabı; oluşan olumlu veya olumsuz d rekt şç l k ücret farklarına göre ç ft taraflı olarak çalışab l r.

Hesabın şley ş

MADDE 481 - (1) D rekt şç l k ücret farkları hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r.

a) Alacak

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu ücret farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 721 D rekt İşç l k G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba borç yazılan olumsuz d rekt şç l k ücret farkları bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumsuz ücret farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba borç, 721 D rekt İşç l k G derler Yansıtma Hesabına alacak kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba alacak yazılan olumlu ücret farkları bu hesaba borç, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına alacak kayded l r.

723 D rekt şç l k süre (zaman) farkları hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 482 - (1) D rekt şç l k süre (zaman) farkları hesabı, önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu veya olumsuz süre (zaman) farklarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) D rekt şç l k süre (zaman) farkları hesabı; oluşan olumlu veya olumsuz süre (zaman) farklarına göre ç ft taraflı olarak çalışab l r.

Hesabın şley ş

MADDE 483 - (1) D rekt şç l k süre (zaman) farkları hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r

a) Alacak

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu süre (zaman) farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 721 D rekt İşç l k

G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba borç yazılan olumsuz süre (zaman) farkları bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumsuz süre (zaman) farkları bu hesaba borç, 721 D rekt İşç l k G derler Yansıtma Hesabına alacak kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan ve bu hesaba alacak yazılan olumlu süre (zaman) farkları bu hesaba borç, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına alacak kayded l r.

73 Genel üret m g derler

MADDE 484 - (1) Genel üret m g derler hesap grubu; şletmen n üret m ve bu üret me bağlı h zmetler ç n yapılan d rekt lk madde ve malzeme ve d rekt şç l k dışında kalan g derlerle lg l g der ve yansıtma hesapları le fark hesaplarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) Genel üret m g derler , n tel kler ne göre bu grup ç nde açılacak aşağıdak hesaplardan oluşur:

730 Genel Üret m G derler Hesabı

731 Genel Üret m G derler Yansıtma Hesabı 732 Genel Üret m G derler Bütçe Farkları Hesabı 733 Genel Üret m G derler Ver ml l k Farkları Hesabı 734 Genel Üret m G derler Kapas te Farkları Hesabı

(3) Bu grupta yer alan 732, 733 ve 734 numaralı hesaplar önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı hâllerde kullanılır.

730 Genel üret m g derler hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 485 - (1) Genel üret m g derler hesabı, üret m ve bu üret me bağlı h zmetler ç n yapılan d rekt şç l k ve d rekt lk madde ve malzeme dışında kalan g derler n zlenmes ç n kullanılır.

(2) Bu g derler n; üret m ve h zmet mal yet le lg l b r g der n tel ğ taşıması, çeş t ve değer yönü le doğrudan doğruya değ l ancak dağıtım yoluyla üret m ve h zmet mal yet ne yansıtılır n tel kte olması gerek r.

Hesabın şley ş

MADDE 486 - (1) Genel üret m g derler hesabına l şk n borç ve alacak kayıtları aşağıda göster lm şt r;

a) Borç

1) Üret m faal yet le lg l end rekt g derler bu hesaba borç, lg l hesaplara alacak kayded l r.

2) Mal yetlere yansıtılan genel yönet m g derler bu hesaba borç, 770 Genel Yönet m G derler Hesabına alacak kayded l r.

b) Alacak

1) Genel üret m g derler yansıtma hesabının alacak kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 731 Genel Üret m G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

731 Genel üret m g derler yansıtma hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 487 - (1) Genel üret m g derler yansıtma hesabı, genel üret m g derler hesabında oluşan tutarların, hesap dönem ç nde üret len mamul ve yarı mamul mal yetler ne aktarılmasına l şk n şlemler n zlenmes ç n kullanılır.

Hesabın şley ş

MADDE 488 - (1) Genel üret m g derler yansıtma hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r:

a) Alacak

1) F lî mal yet yöntem nde, genel üret m g derler hesabının borç kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

2) Önceden saptanmış mal yet yöntem nde tahm n genel üret m g derler , mal yet unsuru olarak bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabı veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

3) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumsuz farklar bu hesaba alacak; bütçe farkları 732 Genel Üret m G derler Bütçe Farkları Hesabına, ver ml l k farkları 733 Genel Üret m G derler Ver ml l k Farkları Hesabına, kapas te farkları se 734 Genel Üret m G derler Kapas te Farkları Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Genel üret m g derler hesabının borç kalanı mal yet dönem sonunda bu hesaba borç, 730 Genel Üret m G derler Hesabına alacak kayded l r.

2) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu farklar bu hesaba borç; bütçe farkları 732 Genel Üret m G derler Bütçe Farkları

Hesabına, ver ml l k farkları 733 Genel Üret m G derler Ver ml l k Farkları Hesabına, kapas te farkları se 734 Genel Üret m G derler Kapas te Farkları Hesabına alacak kayded l r.

732 Genel üret m g derler bütçe farkları hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 489 - (1) Genel üret m g derler bütçe farkları hesabı, f lî üret m genel g derler le mal yetlere yüklenen önceden saptanmış g derler arasındak olumlu veya olumsuz bütçe farklarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) Genel üret m g derler bütçe farkları hesabı; oluşan olumlu veya olumsuz bütçe farklarına göre ç ft taraflı olarak çalışab l r.

Hesabın şley ş

MADDE 490 - (1) Genel üret m g derler bütçe farkları hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r.

a) Alacak

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu bütçe farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 731 Genel Üret m G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba borç yazılan olumsuz bütçe farkları bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumsuz bütçe farkları bu hesaba borç, 731 Genel Üret m G derler Yansıtma Hesabına alacak kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu bütçe farkları bu hesaba borç, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına alacak kayded l r.

733 Genel üret m g derler ver ml l k farkları hesabı Hesabın n tel ğ

MADDE 491 - (1) Genel üret m g derler ver ml l k farkları hesabı, f lî üret m genel g derler le mal yetlere yüklenen önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu veya olumsuz ver ml l k farklarının zlenmes ç n kullanılır.

(2) Genel üret m g derler ver ml l k farkları hesabı; oluşan olumlu veya olumsuz ver ml l k farklarına göre ç ft taraflı olarak çalışab l r.

Hesabın şley ş

MADDE 492 - (1) Genel üret m g derler ver ml l k farkları hesabına l şk n alacak ve borç kayıtları aşağıda göster lm şt r.

a) Alacak

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumlu ver ml l k farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba alacak, 731 Genel Üret m G derler Yansıtma Hesabına borç kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında ortaya çıkan ve bu hesaba borç yazılan olumsuz ver ml l k farkları bu hesaba alacak, 151 Yarı Mamuller Üret m Hesabına veya 152 Mamuller Hesabına borç kayded l r.

b) Borç

1) Önceden saptanmış mal yet yöntem n n uygulandığı durumlarda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan olumsuz ver ml l k farkları mal yet dönem sonunda bu hesaba borç, 731 Genel Üret m G derler Yansıtma Hesabına alacak kayded l r.

2) Mal yet dönem sonunda, f lî g derler le önceden saptanmış g derler arasında oluşan ve bu hesaba alacak

Belgede Mal ye Bakanlığından: (sayfa 82-86)