• Sonuç bulunamadı

Makro ölçekte milli ekonomiye küçükte olsa bir katma değer sağlamak ve katkıda bulunmak

Belgede 2010 Yılı Faaliyet Raporu 0 (sayfa 58-63)

DOĞAKA'nın Sağladığı Desteklerin Dağılımı

TEKNĠK DESTEĞĠN ĠÇERĠĞĠ

5. Makro ölçekte milli ekonomiye küçükte olsa bir katma değer sağlamak ve katkıda bulunmak

Hedef Grup ve Katılımcı sayısı

Ġlçede hayvancılıkla uğraĢan üreticiler, hayvancılığa eğilimi olan halk, bölgedeki iĢsiz nüfus, bölgeye yeni bir yatırımın açılması sonucunda tüm bölge insanı.

Kodu Projenin Konusu BaĢvuru sahibi

057 Hatay’da Öne Çıkan Sektörler için Kümelenme Stratejileri

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası

TEKNĠK DESTEĞĠN ĠÇERĠĞĠ

EĞĠTĠM X DANIġMANLIK EĞĠTĠM + DANIġMANLIK

Projede Öngörülen

Bilgi ekonomilerinin Ģekil verdiği yeni rekabet ortamı ve yeni küresel piyasalarda var olabilmenin en önemli koĢulu olarak, rekabet gücünün gösterilmesi ve rekabet gücü tarafından belirlenen ekonomik büyüme ve refahın yönetimi ve organizasyonunda, bölge’nin anahtar kavram olarak ele alınması

Beklenen sonuçlar/

Çıktılar

Eğitim sonucunda Hatay’da Kurumlar, Hagiad Üyeleri ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı üye firmalar Kümelenme konusunda temel bilgiye sahip olmuĢlardır.

Eğitimden sonra sektörlerin rekabetçilik gücünün artırılması gerektiği anlaĢılmıĢ, bölgesel kalkınma planlarının mihenk taĢını oluĢturmakta olduğu, kümelenme yaklaĢımının ise metod olarak kullanılması gerektiği öğrenilmiĢtir.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde belirlenecek 1 personel, eğitimcilerden alınan eğitim ile bilgilendirilmiĢtir.

Firmaların sürekli bilgilendirilmesi amacıyla Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgi masası kurulmuĢtur.

Hedef Grup ve Katılımcı sayısı

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Ar-Ge Personelleri, Oda bünyesinde bulunan sektör komiteleri,

Diğer Kurum Personelleri, Hagiad Üyeleri,

Eğitim alan Ģirket temsilcileri, Üniversite,

Bilgi almak için odamıza baĢvuran üyelerimiz.

Kodu Projenin Konusu BaĢvuru sahibi BK-0056 Görme Engellileri Topluma Kazandırma

Projesi (Görme Engelliler için Bağımsız Hareket Edebilme)

Hatay Aktif Gençler Spor Kulübü

TEKNĠK DESTEĞĠN ĠÇERĠĞĠ

EĞĠTĠM DANIġMANLIK EĞĠTĠM + DANIġMANLIK

X

Projede Öngörülen Görme engelli çocukların fiziksel ortamda kendi bulunduğu konumu anlaması ve çevresinde bağımsız Ģekilde hareket edebilmesi,

bağımsızlığını kazanıp kendi ihtiyaçlarını karĢılayabilmesi, baĢkalarına bağlı olmaktan kurtulması, çevresini araĢtırıp tanıyabilmesi, dolayısı ile kendine olan güveninin artması

Beklenen sonuçlar/

Çıktılar

1-Görme engelli kiĢiler duyu eğitimi, nesne arama yöntemlerini kullanmalarını öğrenecekler.

2-Baston kullanımı ve bağımsız Ģekilde ulaĢım sağlayabilme yeteneği kazanacaklar.

3-Günlük hayatta kullandığımız, asansör, yürüyen merdiven, yaya kaldırımını kullanma, trafik seslerini anlama gibi alıĢkanlıkları kendi baĢlarına yapabilecekler.

Hedef Grup ve Katılımcı sayısı

Hatay’da ikamet eden yaklaĢık 400 görme engelli vatandaĢlarımızdır.

400 görme engelli vatandaĢımızdan en az 60 tanesini projemizde belirtilmekte olan eğitimlerin verilmesi planlanmaktadır.

Kodu Projenin Konusu BaĢvuru sahibi 0097 MaraĢ Biberi ĠĢ Kümelenmesi (Tarım,

Gıda, Sanayi de Kümelenme)

KahramanmaraĢ Tarım Ġl Müdürlüğü TEKNĠK DESTEĞĠN ĠÇERĠĞĠ

EĞĠTĠM DANIġMANLIK EĞĠTĠM + DANIġMANLIK

X

Faaliyetler Küme kurma sürecinde altyapı, küme kurma ve küme geliĢtirme faaliyetleri;

küme rehabilitasyon projeleri, zamanlama ve kümelenme projelerinin yönetimi ; küme projelerinde sürdürülebilirlik ve sahiplenme; yönetim bilgi sistemi konularında eğitim verilmiĢtir.

Eğitim konuları içerisinde;

-Dünyadan ve Türkiye’den örnek kümelenme çalıĢmaları, -Ġnovasyon, rekabet, farklı sektörlerde inovasyon örnekleri -Kamuda inovasyon örnekleri ve endeksler,

-Katma değer yaratma stratejileri ,

-Geleneksel sektörlerde farklılaĢma ihtiyacı ve yöntemleri, -Yenilikçi fikir kaynakları, örnek yöntemler ve uygulamalar,

-Fikri-sınai haklar ve bilgi veritabanları, inovasyon (yenilik) yönetimi Hedef Grup

ve Katılımcı sayısı

Kamu Kurum ve KuruluĢlarından teknik personeller, idareciler, STK ve özel sektör temsilcileri,

Katılım: 15 kiĢi

3.2.2.2. Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı (DFD)

T.C Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 2010 Yılı ÇalıĢma Programı çerçevesinde gerçekleĢtirilmesi öngörülen Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı BaĢvuru Rehberi hazırlanmıĢ ve 01.07.2010 tarihi itibariyle teklif çağrısı ilanına çıkılmıĢtır.

Doğrudan Faaliyet Desteği; Ajansın, proje teklif çağrısına çıkmaksızın, yararlanıcının proje hazırlığı konusundaki yükümlülüklerden bazılarını hafifletmek ve proje destek sürecini hızlandırmak amacıyla ve stratejik araĢtırma, planlama ve fizibilite çalıĢmalarına destek olmak için yararlanıcılara sağladığı karĢılıksız ve doğrudan destekleridir.

Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programının genel amacı;

Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği ile Kalkınma Ajansları Destek Yönetim Kılavuzunda belirtildiği üzere, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak olan stratejik araĢtırma, planlama ve fizibilite çalıĢmalarına destek sağlamaktır.

Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programının özel amacı ise programın genel amaçları çerçevesinde; bölgesel kalkınma ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına yönelik faaliyetlerin, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesinde acil tedbirlerin alınmasına yönelik faaliyetlerin, kritik öneme sahip araĢtırma ve planlama çalıĢmalarının, yenilikçilik ve giriĢimcilik kapasitesini geliĢtirmeye yönelik faaliyetlerin ve büyük hacimli yatırım kararlarına kısa vadede etki edilmesi ve yönlendirilmesine katkı sağlayacak olan faaliyetlerin desteklenmesidir.

Ajansımızca Doğrudan Faaliyet Desteği sağlanabilecek konulara aĢağıdakiler örnek olarak verilebilir;

Teknopark, laboratuar ve Ar-Ge merkezleri gibi tesislerin kurulmasına yönelik fizibilite çalıĢmaları, Ulusal ve uluslar arası fuar merkezlerinin kurulmasına yönelik fizibilite çalıĢmaları,

Sanayi bölgelerinde çevresel kirliliğin araĢtırılması,

Bölgede risk altında bulunan yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesine yönelik fizibilite çalıĢmaları,

Bölgesel, Tarım veya il kültür ve turizm master planlarının hazırlanması,

Bölgedeki balıkçılık ve su ürünleri kültür yetiĢtiriciliği potansiyellerinin araĢtırılması, Tıbbi ve aromatik bitkiler ile alternatif tarımsal ürün yetiĢtiriciliği konusunda araĢtırmalar, Organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve modern seracılığa yönelik araĢtırmalar,

Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programından yararlanabilecek kurum ve kuruluĢlar; yerel yönetimler, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluĢları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluĢları, sivil toplum kuruluĢları (vakıf, dernek), 5355 sayılı kanun kapsamındaki mahalli idare birlikleri, üretici birlikleri ve tarımsal amaçlı kooperatif ve birliklerdir.

2010 Mali Yılında Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı için tahsis edilen toplam bütçe 740.835 TL‟dir. DFD kapsamında destek verilecek faaliyetlerin tutarın asgari 18.000 TL azami 70.000 TL‟dir. Azami DFD uygulama süresi 3 ay olup, bu süre taraflarca sözleĢmenin imzalanmasından bir sonraki gün baĢlar. Bir baĢvuru sahibi, bir faaliyet yılı içerisinde doğrudan faaliyet desteği için en fazla 2 (iki) baĢvuruda bulunabilir ve 2010 faaliyet yılında en fazla 1 (bir) faaliyet için mali destek alabilir.

2010 Mali Yılında Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı için tahsis edilen toplam bütçe 740.835 TL’dir. Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında toplam 88 baĢvuru alınmıĢ olup 16 tanesi baĢarılı bulunmuĢtur.

BaĢvuruların illere göre dağılımı

DFD kapsamında baĢarılı bulunan projelerin listesi:

16 Proje

Ayakkabılık ve Mobilyacılık Sektörü Araştırması

HATAY 69.000 TL 2

Fıstık Üretiminde Amerikan Transformasyonları Araştırması

OSMANİYE 70.000 TL 3

Hatay İl Tarım Mastır Planının Hazırlanması

HATAY 70.000 TL 4 Uygulanan AB Projelerinin Akıbetini Araştırmak, Etkilerini

Değerlendirmek

KMARAŞ 18.742 TL 5

AB Üyesi Devletlerin SAPARD Deneyimlerinin Araştırılması

HATAY 58.536 TL

Belgede 2010 Yılı Faaliyet Raporu 0 (sayfa 58-63)