• Sonuç bulunamadı

B. TÜRKĐYE’DEKĐ SĐVĐL TOPLUM KURULUŞLARI VE YÖNETĐCĐLERĐ

B.3. UYGULAMA

B.3.3. Nasuh Mahruki ile Yapılan Röportaj

Çalışmanın konusu olan “Kurum imajı ve Lider Etkileşimi” bağlamında, bir sivil toplum kuruluşu olan AKUT ve Akut Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki’ye odaklanılmıştır. Araştırma için daha önce verileri ele aldığımız anket çalışması ve bir röportaj gerçekleştirilmiştir.

Röportaj Ali Nasuh Mahruki ile e-mail yoluyla 13 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirilmiştir. E-mail ile soruların gönderilmesinden öncesinde ise kendisiyle görüşülerek randevu talep edilmiş, ancak yoğun olması nedeniyle e-mail yoluyla kendisine sorular ulaştırılmıştır.

Söz konusu e-mail çalışmanın ekinde yer almaktadır. Röportaj sorular ve cevapları:

68 1.Yaptığımız anket çalışmasına göre AKUT denildiğinde ilk akla gelen isim sizsiniz. Sizi sorduğumuzda ise ilk akla AKUT gelmektedir. Yani kısaca insanlar sizi AKUT ile özdeşleştirmiş görünmektedir. Bu durum sizi nasıl etkilemektedir.

Evet sanırım öyle. Beni gördüklerinde de insanlar çoğunlukla ismimden önce AKUT’u telaffuz ediyorlar. insanlar beni AKUT ile bir görüyorlar. Oysa ki AKUT dışında da bir yaşantım var ama bu durum beni son derece mutlu ediyor. Yaptığım işte başarılıyım ki işim benimle bir yarışıyor diye düşünüyorum.

2.Arama kurtarma işi genellikle tehlike durumu yüksek risklidir. AKUT'un yaptığı kurtarma operasyonlarında fiziksel olarak rol alıyor musunuz?

Tehlikenin farkında olarak bu işe girdik. Sırf adrenalin olsun diye değil elbette. Đnsanlara ihtiyaç duyduklarında yardım etmek beni ve ekibi sevindiriyor. Bende her arkadaşım gibi gerektiğinde kurtarma operasyonlarında fiziksel rol alıyorum. Zaten bu benim için sıradışı bir iş değil.

3.Sizinle birlikte çalışan arkadaşların hiyerarşisi nasıldır? Organizasyonunuz nasıl programlanmıştır. Başkan, başkan yardımcısı, kurtarma timleri, ekip başı vs. gibi.

Örgütlendiğimiz birçok il var. Buralarda ekipler kuruldu tabi ki bunlarında bir ekip başı var. Hepsi kendi bölgelerinden sorumlu.

4.Kendinizi nasıl bir lider olarak görürsünüz? Demokratik, karizmatik, vizyoner, vs.

Kendimi karışık bir lider olarak tanımlayabilirim, biraz demokratik biraz vizyoner, belki biraz da karizmatik ama AKUT’la bir akla geldiğime göre sanırım karizmatik lider daha uygun olur.

69 5.AKUT'un başarısını neye borçlusunuz? AKUT'tan ayrılsanız başarısının devam edeceğini düşünüyor musunuz?

AKUT sağlam bir takım çalışmasına dayanmaktadır. Kuruluşundan bu güne kadar gerçekleştirdiği tüm operasyonlarda bir takım olarak hareket etmiştir. Takım ruhunun bozulması AKUT’un bozulmasına neden olur. Yerleşmiş olan takım ruhu kaldığı sürece ben olmuşum bir başkası olmuş başarı açısından olumsuz yönde bir şeyin değişeceğini sanmıyorum.

6. Akut dışında liderliğini yaptığınız başka bir kurum, kuruluş, vs var mı?

70 SONUÇ

Küresel ekonomi ile değişen yeni dünya düzeninde, organik örgütler olarak da tanımlayabileceğimiz sivil toplum kuruluşlarının (STK) başarılarında en önemli etmen, liderin rolü ve kuruma katkısıdır. Kurumsallaşma çalışmalarının bir aşaması olan hedeflere göre yönetim teknikleri, STK’lara yeni yeni girmeye başlamıştır. Liderler, ayrılmaları durumunda bile başarılı kurumsal etkinliklerin devam edeceğini ifade ediyor olsalar da, bunun garantisi olan ‘Öğrenen Organizasyon’ ilkelerine uygun çalışmalar henüz çok azdır.

STK’lar yönetim fonksiyonları açısından değerlendirildiğinde ise; planlama ve kontrol fonksiyonunun var olduğu; fazla hiyerarşik olmayan, esnek yapılara sahip olduğu, bununla birlikte STK’ların küçük çapta, fazla kapsamlı, karmaşık olmayan yapılara sahip olduğu; bilgi akışının iyi olduğu; üyelerin motivasyonunda kuruluşun vizyonunun, misyonunun, liderin, yönetimin, ve yapılan toplantı, seminer, konferans gibi ortak etkinliklerin önemli bir yerinin olduğu bilinmektedir. Ancak kurum ya da kuruluşun yapısı ne kadar farklılık gösterse de, yöneticinin işlevi ve önemi o kurum /kuruluş açısından yadsınamaz.

Yönetici kurum/kuruluş içi iletişimini başlatan, sürdürmesini sağlayan; iletişim sürecini denetleyen ve koordinasyonu sağlayan kişidir. Ancak her yönetici bir lider değildir. Liderin özellikleri yöneticininkinden farklıdır. Her lider iyi bir yöneticidir ve buna ek olarak kurum ve kuruluşta çalışanları yönlendirmek, onlara destek vermek ve hiyerarşi olmaksızın otorite kurabilmek gibi özellikleri vardır. Sonuçta Aritoteles’in “karizma” tanımına uyan özelliklerin tümü bir liderde bulunmaktadır.

Literatür taramasında, Türkiye’de sivil toplumun etkin olmadığı, varolan sivil toplum kuruluşlarının, sivil toplum paradigmasına ters bir şekilde, halktan kopuk, kitle desteği olmayan, hiyerarşik, anti demokratik unsurları kendi içinde barındıran kuruluşlar olduğu ortaya çıkmaktadır. Söz konusu kuruluşlarda yönetimle ilgili temel bilgi eksikliği ve stratejik yönetim anlayışı bulunmamaktadır. Ancak tüm sivil toplum kuruluşları bu

71 kapsama girmemektedir. Örneğin incelememize konu olan AKUT bir sivil toplum kuruluşu olarak “tanınır”, “bilinir” bir kurumdur ve halk tarafından “sevilmekte”, “etkinlikleri bilinmektedir”.

Çalışmamızda incelememize konu olan AKUT örneğinden yola çıkarak yapılan anket ve röportaj sonucunda elde edilen verilere göre, liderin imajının ve özelliklerinin kurum imajına etki ettiğine ilişkin hipotez doğrulanmıştır.

Araştırma kapsamında yapılan anket uygulamasının sonucu genel olarak değerlendirildiğinde, katılımcıların büyük çoğunluğunun STK’ların çalışmalarında görev almak istediği, AKUT ile Nasuh Mahruki’yi hem başarılı buldukları, hem de özdeşleştirdikleri görülmektedir. Sayın Mahruki ile yapılan röportajdan da kurum imajı ile lider imajının etkileştiğini gözlemlemek olanaklıdır. Nasuh Mahruki’nin liderlik özelliklerinden “karizmatik liderliğin” ve “demokratik liderliğin” öne çıktığı görülmektedir. Bu liderlik özellikleri kurum imajını da olumlu yönde etkilemektedir. Bu liderlik özellikleri sayesinde takım çalışması, başarı ve sorumluluk bilinci ön plana çıkmaktadır.

Nasuh Mahruki’nin röportajından elde edilen kimi anahtar sözcükler, hem Mahruki’nin kişisel özelliklerini hem de yöneticilik anlayışı ile ilgili özelliklerini ortaya çıkarmaktadır:

. “Đnsanlar beni AKUT gibi görüyorlar” Kurumu ile özdeş . “Yaptığım işte başarılıyım ki işim benimle yarışıyor” Başarılı . “Yardım etmek beni ve ekibi sevindiriyor” Yardımsever . “Her arkadaşım gibi…..” Alçak gönüllü

. “……bunların bir ekip başı var. Hepsi kendi bölgelerinden sorumlu” Demokratik

. “Takım ruhunun bozulması Akut’un bozulmasıdır” Ekip ruhu olan ve bunu aktaran

72 Ayrıca, Sn.Mahruki’nin röportajındaki bir başka tümce ise O’nun lider özellikleğini iyice vurgulamaktadır:

“Kendimi karışık bir lider olarak tanımlayabilirim, biraz demokratik biraz vizyoner, belki biraz da karizmatik. Ama AKUT’la bir akla geldiğime göre sanırım karizmatik lider daha uygun olur.”

Özetle Nasuh Mahruki’nin kişisel imajı büyük oranda AKUT ile özdeşleşmiş ve etkileşmiştir. Kendisinin başarılı bir lider ve STK’sının da başarılı olmasında yatan nedenlerden en önemlisinin Mahruki’nin kişisel imajının ve kurum imajı ( AKUT) ile bütünleşmesi olduğu söylenebilir.

73 KAYNAKÇA

Aktuğlu, Işıl Karpat (2004). Marka Yönetimi: Güçlü Ve Başarılı Markalar Đçin Temel Đlkeler, Đletişim Yayıncılık, Đstanbul.

Ak, M., (1998), Firma, Markalarda Kurumsal Kimlik Ve Đmaj, M. Group Publishing, Đstanbul.

Ak, Mehmet. (1997) Kurumsal Kimlik Ve Đmaj. Đstanbul: Işıl Yayınları

Akyürek, Rüveyda (2005): “Sponsorluk”, Kurumsal Đletişim Yönetimi, Editör. Rüveyda Akyürek, (Yazarlar:Ayla Okay, Sevil Uzoğlu, Aydemir Okay, Ferrib Uztuğ, Rüveyda Akyürek, Mine Oyman)Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Abratt, Russell, Thabiso Nsenki Mofokeng (2001), “Development And Management Of Corporate Image Đn South Africa”, European Journal Of Marketing,35(3/4)

Artan, Đ. (1998).“Yönetsel Başarının Kaynağı: Đnsan”. Endüstri Ve Örgüt Psikolojisi-II. (Ed.) Tevrüz, S. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları No:16.

Bakan, Đsmail, Vd. (2004). Örgüt Sırlarının Çözümünde Örgüt Kültürü: Teorik Ve Ampirik Yaklaşım, Aktüel Yayınları, Đstanbul.

Bakan, Ömer (2005); Kurumsal Đmaj; Tablet Kitabevi, Konya.

Biber, Ayhan (2001), “Örgütsel Etkililiğin Sağlanması Sürecinde Đmaj Faktörü” Đletişim, Sayı:11

Balmer, J.M.T.,(1998) “Corporate Identity And The Advent Of Corporate Marketing.” Journal Of Marketing Management, 14

74 Bromley, D.B. (1993),Reputation,Image And Impression Management.University Of Liverpoolltd

Bolat, Oya (2006), Konaklama Đşletmelerinde Kurumsal Đmaj Oluşturma Süreci, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 15

Brody, N., (1990),“Tasarımda Acil Başkaldırı”, Grafik Sanatlar Üzerine Yazılar, Çeviren: Cem Çetin, Hadiye Cangökçe, Đstanbul.

Biçer, Enis Baha,(2006),Toplam Kalite Yönetiminin Kurumsal Đmaj Üzerine Etkileri Ve Bir Arastırma, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,Sivas

Çam, Salim ( 2005). Öğrenen Organizasyon Ve Rekabet Üstünlüğü, Papatya Yayıncılık, Đstanbul.

Çakır, Ö., (2002), Profesyonel Yaşamda Kişisel Đmaj Ve Sosyal Yaşam Etiketi, Yapı Kredi Yayınları, Đstanbul.

Çamdereli, Mete.(2004), Ana Çizgileriyle Halkla Đlişkiler, Đstanbul:Salyangoz Yayınları

Çakmak, Hakan.(2008), Kurumsal Đmajın Çalışanların Örgütsel Bağlılıkları Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Araştırma, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi, Kütahya

Erdoğan, B., Zafer, Kazım Develioğlu, Sevgi Gönüllüoğlu, Hakan Özkaya,(2006) “Kurumsal Đmajın Şirketin Farklı Paydaşları Tarafından Algılanışı Üzerine Bir Araştırma, Dumlupınar Üniversitesi SBE Dergisi, Sayı 15

75 Eren, Erol. (2002), Stratejik Yönetim Ve Đşletme Politikası. Ö.Baskı. Đstanbul: Beta Yayımları

Fombrun, Charles Ve Mark Shanley. (1990),"What's Đn A Name? Reputatıon Building And Corporate Strategy",Academy Of Management Journal. Vol.33,No.2

Gemlik, Nilay, Ünsal, Sığrı, (2007),“Kurum Đmajı Analizi Ve Bir Belediye Üzerindeki Uygulamanın Değerlendirilmesi”, Đstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl 6, Sayı 11

Gülsünler, Makbule Evrim (2007). Kurum Kimliği Süreci Ve Đşleyişi Üzerine Teorik Ve Uygulamalı Bir Çalışma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S:17

Güzelcik, Ebru.(1999), Küreselleşme Ve Đşletmelerde Değişen Kurum Đmajı. Đstanbul: Sistem Yayıncılık

Gürgen, Haluk. (2005), “Halkla Đlişkilerde Değerleme”, Halka Đlişkiler, Editör. Hikmet Secim, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Holt, David H.(1987), Management Principles And Practices. New Jersey: Prentice-Hall Inc

Hıcks, Herbert G.(1979), Örgütlerin Yönetimi: Sistemler Ve Beşeri Kaynaklar

Açısından. (Çev. O.Tekok, B. Aytek Ve Salim Sen) Ankara: Turhan Kitabevi(3. Baskı)

Hovard, Steven.(1998), Corporate Image Management. Singapore: Butterworth- Hienemann Ltd.

76 Jackson,P.(1997),”Techniques:Makingeducation&Career Connections”, Reputation Management.Vol.72,No:6

Koçel, Tamer,(1999), Đşletme Yöneticiliği, Yönetici Geliştirme Organizasyon Ve Davranış, Đstanbul: Beta Yayınları

Köktürk, Mehtap S., Müge Yalcın Ve Emine Çobanoğlu (2008), “Kurum Đmajı Oluşumu Ve Olcumu”, Beta Basım Yayım, Đstanbul.

Karaköse, Turgut.(2006),"Eğitim Örgütlerindeki Đç Ve Dış Paydaşların Kurumsal Đtibara Đlişkin Algılamaları",Doktora Tezi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Mishalisin, Michael D. Ve Robert D. Smith.(1997),"Strategic Plannmg Source",Internationaı Journal Of Organizational Analysis.Vol.5,No.4

Okay, Ayla. (2000-2001) Kurum Kimliği. Đstanbul: Mediacat Kitapları

Okay, Aydemir, (1998): “Halkla Đlişkiler Aracı Olarak Sponsorluk”, Yeni Çizgi Yayın, Đstanbul.

Odabaşı, Yavuz Ve Oyman, Mine (2003), Pazarlama Đletişimi Yönetimi,3.Bs., Mediacat, Đstanbul.

Öğüt, Nesrin,(2008),Kurum Đmajının Oluşum Sürecinde Halkla Đlişkilerin Rolü Üzerine Teorik Ve Uygulamalı Bir Çalışma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi,Konya

Özüpek, M. Nejat.(2004),“Kurum Đmajında Sosyal Sorumluluk Kuramsal Ve Uygulamalı Bir Çalışma” Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

77 Peltekoğlu, Filiz Balta (2004). Halkla Đlişkiler Nedir?. Đstanbul: Beta Yayınları.

Peltekoğlu, Filiz Balta (2005), Halkla Đlişkiler Nedir, Beta Yayınları, Đstanbul.

Sabuncuoğlu Z., (1997),Đşletmelerde Halkla Đlişkiler, 7. Baskı. Đstanbul: Aktüel Yayınları

Sabuncuoğlu, Ebru Tolay, “(2007),Eğitim, Örgütsel Bağlılık Ve Đşten Ayrılma Niyeti Arasındaki Đlişkilerin Đncelenmesi”, Ege Akademik Bakış, Cilt 2, Sayı 7

Süceddinov, Şemseddin,(2008),Kurumsal Kimlik, Kurumsal Đmaj Oluşturma Süreci Ve Bir Araştırma, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,Đstanbul

Schukies, Gert (1998). Halkla Đlişkilerde Müşteri Memnuniyetine Dönük Kalite, Altın Kitap Serisi, Rota Yayınları, Đstanbul.

Teker, U.,(2002),Grafik Tasarım Ve Reklam, 2.Baskı, Đzmir: Dokuz Eylül Yayınları

Tortop, Nuri, Burhan Aykaç, Hüseyin Yayman Ve M. Akif Özer. (2006),Đnsan Kaynakları Yönetimi. Ankara:Nobel Yayın Dağıtım

Tengilimoğlu, Dilaver Ve Y. Öztürk. (2004). Đşletmelerde Halkla Đlişkiler Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Theaker, A., (2006), Halkla Đlişkilerin El Kitabı, Mediacat, Đstanbul.

Uyar, Ebru (2003), Kurum Đmajı Oluşumundaki Halkla Đlişkilerin Rolü, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisan Tezi, Konya.

78 Uslu, Pelin (2006). Kurumsal Kimlik Oluşturmada Halkla Đlişkilerin Önemi ‘Özdilek’ Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.

Vural, Z. Beril Akıncı, (2003). Kurum Kültürü, Đletişim Yayınları, Đstanbul.

Yorulmaz, Ayşe.(2001),Kurum Đçi Đletişimin Verimlilik Ve Đmaj Üzerine Etkisi. Marmara Üniversitesi SBE, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi

Young,Davis.(1996),"Looking At Your Company's Fragile Reputation",Public Relations Quarterly. Vol.40,No.4

Yıldırım, M., (2003), “ Kurumsal Kimlik” , Arredomento Mimarlık Dergisi, Sayı:2003/6.

Benzer Belgeler