• Sonuç bulunamadı

(1) En son 10 Mart 2017 tarihli kanunun (BGBl. I Sayfa 420) 14. maddesi ile değiştirilmiş olan, 20 Kasım 1998 tarihinde yayınlanmış (BGBl. I Sayfa 3418) Lokantacılık Kanunu’nun yürürlükteki nüshasının kapsamındaki lokantalara ve yemekhanelere ait kapalı mekanlar sadece 2G şartına uyulması kaydıyla açılabilir. Bu zorunluluk, sadece sıhhi tesislerin kullanıldığı durumlar ve kantinlerde çalışan ve ihtiyaçlarını buralarda gideren personel için geçerli değildir. 9a maddesinde tarif edilen testli 2G şartı geçerlidir. Bu noktada sıkı bir temizlik ve dezenfeksiyon rejiminin güvence altına alınması gerekir. Yiyecek ve içecekler sadece masa başında tüketilebilir.

(2) Kapalı mekanlar söz konusu olmadığı sürece, lokantaların ve yemekhanelerin dış mekanlarında sandalye ve masaları yerleştirme düzeni, en yakın aile bireylerinden olmayan kişiler arasında 1,5 metrelik asgari mesafenin korunmasını sağlayacak şekilde kurulmak zorundadır. Mesafenin sağlandığı alanlarda başka kişilerin bulunmaması gerekir. Güçlendirilmiş bir temizlik ve dezenfeksiyon yönetiminin güvence altına alınmış olması gerekir. İşletme mensubu olmayan misafirlerin ağırlanmasına kesinlikle izin verilmez. 1. maddenin 2. fıkrasının 1. cümlesinde tarif edilmiş olan asgari mesafenin altına düşülmesine izin verilmiştir. Yiyecek ve içeceklerin sadece masada tüketilmesine izin verilmiştir. Lokantalar ayrıca, eğer kapalı mekan kapalı değil ise, 2G şartına uymak kaydıyla açılabilir. Bu durumda 1. cümleden 5.

cümleye kadar olan bölümde yer alan düzenlemeler uygulanmaz.

(3) Lokantalardaki kapalı mekanların 1. fıkra uyarınca açılmasına, 5. maddenin 2.

fıkrasında adı geçen, Eyalet Ekonomi Bakanlığı tarafından kararlaştırılmış ve en azından ortamın havalandırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren bir koruma ve hijyen konseptine uyulması kaydıyla izin verilmiştir.

19. madde

Turistik hizmetler, konaklama

(1) Son olarak 16 Nisan 2021 tarihli yasanın (BGBl. I S. 822) 1. maddesiyle değiştirilmiş ve Kişi Taşıma Yasası’nın (BGBl. I S. 1690) 8 Ağustos 1990 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış nüshasının 48. maddesinde ve yürürlükteki nüshasında tarif edilen gezi turları, şehir turları, gemi gezi turları ve turistik amaçlı benzeri hizmetlere, kapalı mekanlarda sunuldukları durumda ancak 2G şartına uyulması kaydıyla izin verilmiştir.

1. cümlede tarif edilen hizmetler ancak 3G şartına uyulması kaydıyla sunulabilir. 2.

22 cümlede tarif edilen hizmetler açısından maske zorunluluğu geçerlidir. 2. cümlede tarif edilen hizmetlerin, 2G şartına bağlanması da mümkün olabilir.

(2) Sadece 5. maddenin 2. fıkrasında adı geçen, Eyalet Ekonomi Bakanlığı tarafından kararlaştırılmış ve en azından ortamın havalandırılmasına ilişkin düzenlemeler içeren bir koruma ve hijyen konseptine uyan işletmecilerin, otellerde, diğer konaklama işletmelerinde, tatil konutlarında ve benzeri işletmelerde geceleme hizmeti sunmalarına izin verilmiştir. Buralarda sadece geldiği gün yaptırdığı test sonucu negatif olan ve bunun dışında misafirliği süresince üç günde bir negatif test sonucu ibraz edebilen kişiler konaklama hizmeti sunulabilir. 18 1. cümlede tarif edilen hizmetler, sadece 2G şartına uymak kaydıyla sunulabilir. Gastronomi hizmetleri açısından 18.

madde uyarlanarak ve bu hizmetlerin konaklanmasına izin verilen kişilerin 2G şartına uymaları kaydıyla geçerlidir; Ayrıca söz konusu hizmetin, kapalı mekanlarda, yanı sıra zaman ve mekân olarak diğer gastronomi işletmesinden ayrı sunulması gerekir.

(3) Görev alanı itibarıyla yetkili olan eyalet bakanlığı, özel gerekçelerin mevcut olduğu münferit durumlarda, 2. fıkradan farklı olarak 2G koşullarına ilişkin muafiyetlere izin verebilir. Böylesi özel durumlardan biri, konaklamasına izin verilen kişilerin Berlin eyaleti açısından özel bir önem teşkil ettiği durumlarda geçerli olabilir. Sadece geldikleri gün 6. maddenin 1. fıkrasının 4. bendinde tarif edildiği şekilde test yaptıran ve bunun ötesinde Berlin’de bulundukları her gün 6. maddede tarif edildiği şekilde bir negatif test sonucu ibraz eden kişilere konaklama izni verilir. 18. maddenin 1.

fıkrasından muaf tutulmak üzere, 2G şartına uymadan da konaklayan kişilere gastronomi hizmetleri sunulmasına izin verilir.

(4) 1. fıkrada adı geçen katılımcılar ile 2. fıkrada tarif edilen kurumlarda kalan konukların kayıt listesinin tutulması gerekir.

23 3. Kısım

Çalışma yaşamı

20. madde

Büro ve idari binalarda maske takma zorunluluğu

Büro ve idari binalarda çalışanlar ve ziyaretçiler için maske takmak zorunludur. Sabit bir mekânda bulundukları ve sürekli olarak asgari mesafeyi korudukları durumlarda bu zorunluluk yoktur,

21. madde

Serbest meslek sahipleri için test yaptırma zorunluluğu

(1) Faaliyetleri çerçevesinde müşterilerle veya diğer üçüncü şahıslarla fiziksel temasta bulunan serbest meslek sahipleri, SARS-CoV-2 enfeksiyonuyla ilgili Point-of-Care (PoC) antijen testi yaptırmak ve test sonucunu gösteren belgelerini dört hafta boyunca muhafaza etmek, ayrıca yetkili makamların yukarıda belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini gösteren belgelere ulaşımını sağlamak zorundadır. 1. cümle, sadece yeterli sayıda test kitine ulaşmanın mümkün ve tedarik edilmesi talebinin makul olduğu ölçüde geçerlidir. 8. maddenin 5. fıkrası, test zorunluluğunun aşılanmış veya hastalıktan iyileşmiş kişiler için geçerli olduğu durumlarda uygulanmaz.

22. madde

Denetleme görevlerinin devri

1) Enfeksiyondan Korunma Kanunu’nun 28b maddesinin 1. ve 2. fıkraları ile 3.

fıkrasının 1. bendinden 3. bendine kadar olan bölümde, ayrıca 4. fıkrasında öngörülen düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve denetlenmesi, Enfeksiyondan Korunma Kanunu’nun infazından sorumlu olan kurumların yanı sıra, aynı zamanda 2. fıkra uyarınca İş Koruma Kanunu’nun infazından sorumlu kurumlar tarafından kendi sorumluluklarında gerçekleştirilebillir.

(2) 1. fıkra, işyerlerinin, işletmelerin, ayrıca konaklama mekanlarının, sadece son olarak 22 Aralık 2020 tarihli yasanın (BGBI. I S. 3334) 4. maddesiyle değiştirilen 12 Ağustos 2004 tarihli İşletme Teşkilat Yönetmeliği’nin (BGBI. I S. 2179) 8. maddesinde tarif edilen hükümlere göre düzenlenmeleri durumunda geçerlidir. Söz konusu yönetmeliğin yürürlükteki nüshası, İş Güvenliği Yasası’nın sorumluluk alanına giren iş organizasyonu, bu konudaki düzenlemeler ve işverenlerin 3G şartıyla ilgili denetleme görevlerini, bunun yanı sıra Enfeksiyondan Korunma Kanunu’nun 28b maddesinin 4.

maddesinde düzenlenmiş evden çalışma uygulamasının hayata geçirilmesine dair yükümlülükleri açısından da bağlayıcıdır.

24 23. madde

Personel temsilciliklerinin oturumları; işyeri işçi ve personel temsilciliği toplantıları

(1) Son olarak 16 Temmuz 2021 tarihli yasanın (BGBI. I S. 2959) 4. maddesiyle değiştirilmiş olan İşyeri Teşkilat Yasası’nın 25 Eylül 2001 tarihinde yayımlanan nüshası (BGBI. I S. 2518), Federal Personel Temsilciliği Yasası’nın (BGBI. I S. 1614) yürürlükteki nüshası ile son olarak 27 Eylül 2021 tarihli yasanın (GVBI. S. 1117) 8.

maddesi ile değiştirilmiş olan Personel Temsilciliği Yasası’nın 14 Temmuz 1994 tarihli nüshası (GVBI. S. 337; 1995. S. 24) temelinde seçilmiş olan işyeri temsilcilikleri, toplantılarında geçerli koruma ve hijyen önlemlerini kendi sorumlulukları çerçevesinde düzenler.

(2) İşyeri işçi temsilcilikleri ile personel toplantıları ile İşyeri Teşkilat Yasası, Federal Personel Temsilcilik Yasası ve Personel Temsilcilik Yasası uyarınca düzenlenen ve 1.

fıkrada tarif edilen toplantılardan sayılmayan diğer etkinlikler açısından 12. maddenin 3. fıkrasının hükümleri geçerlidir.

4. Kısım Eğitim

24. madde

Çocukların günlük bakımı

Günlük çocuk bakım kurumlarında Covid-19 pandemisinden kaynaklanan zorunluluklar gözetilerek yeniden sınırlı bir düzenli çalışmaya geçilir. Gençlik ve Aileden Sorumlu Eyalet Bakanlığı, enfeksiyon durumunu gözeterek, çocuklara ve gençlere yardım alanında yer alan destek faaliyetleri de olmak üzere, sunulan hizmetlere ilişkin ayrıntılarını, özellikle de bu hizmetlerin biçiminin düzenlenmesi çerçevesinde uyulması gereken hijyen hükümlerini, grupların yapısal bileşimlerini ve personel darboğazı yaşanması durumunda yapılacak olanları belirleyebilir. Bu bağlamda, Gençlik ve Aileden Sorumlu Eyalet Bakanlığı, her bir hizmetten faydalanan kişiler açısından SARS-CoV-2 koronavirüs enfeksiyonuyla ilgili bir test yaptırma zorunluluğu ve ayrıca bu testin hangi usulle yapılacağı konusundaki hükümleri düzenler.

25. madde

Benzer Belgeler