• Sonuç bulunamadı

Y

azı tahtasından bilgisayar­lara kadar uzanan eğitim aracı dizileri içerisinde iki

boyutlu görsel öğretim materyalle­ ri, özellikle yabancı dil öğretiminde,

önemli yer tutmaktadır. Bu amaçla, 1986 yılında konuyla ilgili olarak bir araştırma yapılmıştır.

Bu araştırma, iki boyutlu gör­ sel öğretim materyali düzenlemede dikkate alınması gerekli ilkeleri sap­ tamak ve saptanan ilkeler ışığında yabancı dil öğretimi alanında geliş­ tirilen araç ve gereçlerin, öğrenci başarısını ne ölçüde etkilediğini or­ taya koymak amacıyla gerçekleşti­ rilmiştir.

İki aşamada yapılan çalışma- nınbirinci aşamasında, iki boyutlu görsel öğretim materyallerinin (Ders kitabı, yazı tahtası, flaş kartlar, du­ var resimleri, film şeritleri, tepegöz materyalleri, vb.) düzenlenmesinde dikkate alınması gereken temel ilke­ ler litaretür taramasıyla belirlenmiş­ tir. Belirlenen bu ilkelerin benimsen­ me derecesi ise Milli Eğitim Genç­ lik ve Spor Bakanlığı, Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Merkezi'nde (FRTEM) görev yapan grafiker re­ sim öğretmenleri ile ileride bu mer­ kezde görev verilebileceği düşünü­ lerek Bakanlıkça hizmet -içi eğitim kursundan geçirilen resim öğret­ menlerinin oluşturduğu 27 kişilik uz­ manlar grubuna verilen soru kağı­

dı ile saptanmıştır.

Çalışmanın, saptanan ilkeler doğrultusunda geliştirilen araçların etkililiğini ortaya koymaya yönelik ikinci aşaması ise. Okul Sanayi Or­ taklaşa Eğitimi (OSANOR) yapan okullar arasından random olarak seçilen Ankara ili Yıldırım Beyazıt Endüstri Meslek Lısesi’nde deney­ sel olarak yapılmıştır. Deneysel ça­ lışma 104 ikinci sınıf öğrencisinin oluşturduğu; ikisi kontrol, ikisi de­

ney olmak üzere toplam dört grup üzerinde yürütülmüştür.

Kontrol grubundaki öğrencile­ re ders kitabı ve yazı tahtası kulla­ nılarak öğretim yapılırken, deney grubundakılere bunlara ek olarak araştırmacı tarafından saptanan il­ keler doğrultusunda üretilen araç­ lar da kullanılarak öğretim yapılmış­ tır.

Araştırmada, öğretim yöntemi­ nin öğrencinin yabancı dildeki ba­ şarısına etkisi araştırılırken gruplar arasıdaki genel başarı ve yetenek farkı kontrol altında tutulmuştur. Grupların uygulanan İngilizce eği­ tim programındaki başarılarını de­ ğerlendirmek amacıyla; öğretim yöntemi uygulanmadan önce bir test (öntest), öğretim yöntemi uygu­ landıktan sonra bir test (sontest) kul­ lanılarak her iki test arasındaki pu­ an farkları (erişi) ortalamaları sap­ tanmıştır. Bu ortalamalar ile endüstri meslek liseleri giriş sınavı puanları ortalamaları ilişkilendirilmiştir.

Araştırmada varılan başlıca so­ nuçlar şunlardır:

• Bir görsel öğretim materyali ço­ cuğa ne kadar anlamlı gelirse o ka­

dar öğrenme kolaylığı getirir.

• En iyi öğretim somuttan soyuta, basitten karmaşığa ve bilinenden bilinmeyene doğru gidendir.

• Bir kavramın genişliğini göster­ mek için çok sayıda örnekler sun­ mak gerekir.

• Görsel öğretim materyalinin özellikleri çocuğun ait olduğu yaş grubunun özelliklerine uygun ol­ malıdır.

• Her çocuk kendi ilgileri çerçe­ vesinde algılar. Algılama seçicidir. İki boyutlu görsel öğretim materyal­ lerinde kullanılan birbirinden kopuk bir şekilde bir doğru üzerinde uza­ nan objeler sürekli bir doğru gibi, açık ve kırılmış figürler tamamlan­ mış ve kapalı bir figür gibi görünür.

• Bir figürün algılanması sadece bu elemanın özellikleri yoluyla de­ ğil, bu elemanı çevreleyenlerin de aracılığıyla olmaktadır.

• Kapalı figürler açık figürlere oranla daha iyi kavranır ve hatırlanır.

• Algılama birleştirici ve bütünleş­ tiricidir; birbirleriyle benzerliği ve ya­ kınlığı olan nesne ve olaylar ilişkili olarak algılanır ve daha iyi hatırlanır.

• Önceden tanınan nesneler da­ ha önceden algılanan çoğu özellik­ lerini sürdürürler.

• Gördüklerimizi ilgilerimiz ve ih­ tiyaçlarımız çerçevesinde algılarız. • Dikkat çekmesi ve dikkati üze­ rinde tutabilmesi için bir görsel'ara­ cın elemanları karmaşık değil, ba­ sit olmalıdır.

• insanlar dikkatlerini ilgilerine, ih­ tiyaçlarına ve yaşantılarına göre yö­

neltirler.

• Kullanılacak araç, öğrencilerin özelliklerine (yaş. zekâ, geçmiş ya­ şantılarının düzeyine) uygun ol­ malıdır.

• Kullanılacak araç kazandırılması öngörülen davranışı oluşturabilecek

nitelikte olmalıdır.

• Bir görsel aracın elemanları uyumlu bir etki yapacak biçimde bi- raraya gelmelidir.

• İki boyutlu görsel öğretim materyalleri, öğrenci­

nin dikkat ve ilgisini toplamasını ve derse aktif ola­

rak katılmasını sağlayacağından, öğrenme-öğretme

sürecinde yer almalıdır.

S

aptanan iki boyutlu görsel öğretim materyalleri düzen­ leme ilkeleri ışığında gelişti­

rilen araç ve gereçlerle İngilizce öğ­ renim gören deney grubunun, öğ­

retimin geliştirilmesi sonrasında ve­ rilen İngilizce başarı testinde aldık­ ları puanların ortalaması, bu araç ve gereçleri kullanmadan öğretim gö­ ren kontrol grubunun aynı testten aldıkları puanların ortalamasından yüksek çıkmıştır.

İki boyutlu görsel öğretim ma­ teryallerinin İngilizce öğretiminde

kullanılması etkili bir yöntem olarak belirmekte ve öğrenme-öğretme süreçlerinde kullanılacak öğretim materyallerinin, istenilen mesajı ilet­ mesi bakımından, belli bazı ilkeler çerçevesinde düzenlenmesi gerek­ mektedir.

Bu araştırmayla saptanan iki boyutlu görsel öğretim materyali

düzenleme ilkeleri ışığında geliştiri­ len görsel araç ve gereçler kullanı­ larak yapılan İngilizce öğretiminin bu araç ve gereçlere yer verilme­ den yapılan öğretime oranla öğren­ ci başarısını önemli ölçüde arttırdı­ ğı ortaya çıkmıştır. Başarı oranında­ ki bu artış, iki boyutlu görsel öğre­ tim materyali üretiminde temel alın­ mak üzere saptanan düzenleme il­ kelerinin geçerliliğini destekler nite­ liktedir.

Yapılan bu araştırmayla ilgili olarak şu öneriler geliştirilmiştir:

• İki boyutlu görsel öğretim ma­ teryalleri, öğrencinin dikkat ve ilgi­ sini toplamasını ve derse aktif ola­ rak katılmasını sağlayacağından, öğrenme-öğretme sürecinde yer al­ malıdır.

• Çeşitli düzeylerde okul kitapları hazırlanırken bu araştırmada bulu­ nan ilkeler göz önünde bulundurul­ malıdır.

Okul Başarısında

Ölçme

Benzer Belgeler