• Sonuç bulunamadı

5. BULGULAR VE YORUM

5.2. TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİNDE YAPILAN BİYOTAKLİT

5.2.3. Mühendislik Tasarım

Uygulama 8:

Şekil 62. Çağla, Ağacın dallarından esinlenerek şapka tasarımı

Bu çalışmada Çağla, ağacın dallarını tasarladığı şapka üzerinde desene çevirerek işlemiştir (Şekil 62). Çağla, tasarımında ağacın şekilsel yapısını sadece kumaş deseni ve dokusu olarak kullanmayı tercih etmiştir. Doğadaki bitki ve hayvan motiflerinin moda tasarımında sıkça kullanıldığını bilmekteyiz. Ancak Çağla’nın tasarımında doğadan izlenimlerin sadece iki boyutlu bir desen olarak değil üç boyutlu kabartma şeklinde yansıtıldığını görmekteyiz.

Çınar yapmış olduğu helikopter tasarımında güvercinin kanatlarından ilham almıştır (Şekil 63). Ancak Çınar, bu tasarımı internette görüp etkilendiğini ve aynı şekliyle ele aldığını belirtmiştir. Biyotaklit konusunun teknolojiye çok katkı sağladığını öğrendiğini söyleyen Çınar hem derste anlatılan hem de daha sonra kendi yaptığı araştırmalarda gördüğü örneklere tekrar değinmiştir. Çınar, biyotaklit uygulamalarıyla birlikte doğaya ilgisinin arttığını ifade etmiş ancak tasarım yaparken çok fazla fikir bulamadığını dile getirmiştir.

Çınar biyotaklit uygulamalarına yönelik görüşlerini şu şekilde anlatmıştır:

“Doğa bende daha önce merak uyandırmıyordu şimdi ise durum değişti. Bu dersi işlemeden önce doğanın bize katkılarını çok bilmezdim. Ben artık doğaya baktığımda çok şey görüyorum mesela papatyaların kaynatıldığında ağrılara iyi geldiğini biliyordum ama bu dersle birlikte doğada bulunan her şeyin bir görevi olduğunu anladım. Doğada yapraklar dökülse toprağa dönüşebiliyor yani doğa kendini koruyabiliyor ama biz insanlar çöplerimizi dönüştüremeyebiliyoruz. …Bizim doğanın kıymetini bilmemiz gerekiyor.”

Uygulama 2:

Şekil 64. Kartal, Yusufçuk böceğinden esinlenerek helikopter tasarımı

Bu çalışmada Kartal, yusufçuk böceğinden ilham alarak helikopter tasarımı yapmıştır (Şekil 64). O da tıpkı Çınar gibi internette bulduğu örneği birebir uygulamıştır. Daha önce doğanın işleyişinin onda merak uyandırmadığını belirten Kartal, artık doğaya karşı daha ilgili ve meraklı olduğunu eklemiştir. Çınar, sürekli doğadan esinlenerek ne yapabileceğini düşündüğünü ancak fikir bulmakta ve yeni bir tasarım yapmakta zorlandığını anlatmıştır.

Kartal, biyotaklit konusu hakkında düşüncelerini şu şekilde açıklamıştır:

“Doğadan tasarım yapmanın teknolojiye çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Mesela yaşadığımız evler, ulaşım araçları ve kullandığımız aletlerin birçoğu bu şekilde tasarlanmış. Biyotaklit insanların günlük hayatındaki birçok problemine çözümler üretmede faydalı olmuş. …Hocam biyotaklit yaratıcılık konusunda çok önemli bir yere sahip. Mesela hayvanları, bitkileri inceleyip değerlendirebiliriz.

Ayrıca doğa ile ilgilenen insanları çok zeki buluyorum, bunun için ben de doğayı incelerken kendimi özel hissediyorum. …Doğayı model alıp geri dönüşüm fikirleri de üretebiliriz hocam mesela yediğimiz meyve ve sebzenin kabuklarını bile doğaya bıraksak faydalı bir şey yapmış oluruz. Biyotaklit konusu beni çok değiştirdi.

Bir çiçeğe, bir böceğe bile bakışım değişti hocam.”

Uygulama 3:

Şekil 65. Irmak, Balıktan esinlenerek denizaltı tasarımı

Bu çalışmada Irmak, balıktan esinlenerek bir denizaltı tasarımı yapmıştır. Bu tasarımda da yine var olan bir tasarım tekrar ele alınmıştır (Şekil 65). Irmak, konuyu çok keyifli bulduğunu ancak farklı bir tasarım yapmakta zorlandığını ifade etmiştir. Ayrıca Irmak biyotaklit uygulamaları ile ilgili görüşlerini şu şekilde açıklamıştır:

“Doğadan tasarım yapmak insanların hem yaşamsal sorunlarına çözüm bulmada yardımcı olmuş hem de teknolojik gelişmelerde katkı sağlamıştır. Bunlarla ilgili derste gördüğüm örnekler çok ilgimi çekti. Doğanın işleyişi bende hep merak uyandırırdı. Şimdi bu dersle daha fazla merak ve inceleme isteğine sahibim.

Resimlerimi yaparken internetten ve derste öğrendiklerimden yararlandım. Bu konu benim bakış açımı geliştirdi. Doğa beni çok değiştirdi diyebilirim hocam.”

Uygulama 4:

Şekil 66. Derya, Yusufçuk böceğinden esinlenerek helikopter tasarımı

Derya, bu çalışmasında yusufçuk böceğinden helikopter tasarımı yapmıştır (Şekil 66). Derste anlatılan örneklerden yola çıktığını ve kendisinin özgün bir tasarım oluşturamadığını dile getiren Derya, biyotaklit konusunun çok farklı bir konu olduğunu ve doğaya karşı ilgisini uyandırdığını ifade etmiştir. Derya, doğada yaptığı incelemelerde ve yaptığı araştırmalarda biyotaklitin etkilerini fark ettiğini paylaşsa da derste uyguladığı çalışmayı internetten aldığını ve yeteri kadar fikir bulamadığını dile getirmiştir.

Uygulama 5:

Şekil 67. Şimşek, Kuşlardan esinlenerek savaş uçağı tasarımı

Şimşek, kuşların şeklinden esinlenerek bir savaş uçağı tasarlamıştır (Şekil 67).

Şimşek, bu tasarımı uygularken kuşları grup halinde çizmiştir. Kuşların grup halinde uçtuklarında daha az enerji harcadıklarını ve sürünün sayısı arttıkça enerji kazandıklarını anlatan Şimşek, savaş uçaklarının da birlikte hareket ederek güçlerini birleştirdiğini ve bu

şekilde çalışmasını uyguladığını anlatmıştır. Şimşek biyotaklitle ilgili fikirlerini de şöyle dile getirmiştir:

“Doğa ile tasarım yapma teknolojinin birçok yönüne katkı sağlamaktadır. Doğadan elde ettiğimiz örnekleri günlük hayatımız ile ilişkilendirebiliriz. Daha önce bu konuyu bilmiyordum bu dersten sonra doğaya bakışım değişmeye başladı. Doğa sayesinde yaratıcı fikirler bulabilir ve hayatımızı kolaylaştırabiliriz. Bu konu ile ilgili güçlük çektiğim noktalar pek olmadı. Bu ders işlenirken kendimi doğa ile iç içe hissettim ve doğayı daha çok inceler oldum. Bu konu için internetten de yararlandım. Geri dönüşüm fikirleri de oluşturabileceğimizi fark ettim. Pek çok şeye bakış açım değişti. Çiçeklere böceklere artık çok başka bakıyorum.”

Uygulama 6:

Şekil 68. Manolya, Leylekten esinlenerek uçak tasarımı

Manolya, bu çalışmada leyleğin kafasının şeklinden esinlenerek uçak tasarlamıştır (Şekil 68). Manolya bu tasarımı daha önce internette gördüğünü ve bu çalışmadan yola çıkarak tasarımını ortaya koymayı tercih ettiğini belirtmiştir. Ayrıca yapılan biyotaklit çalışmadan çok keyif aldığını ve doğayı ve çevresini daha çok incelemeye başladığını aktarmıştır.

Uygulama 7:

Şekil 69. Şahin, Karıncanın yapısından esinlenerek araç tasarımı

Bu çalışmada Şahin, karıncaları inceleyip onların gövdesindeki odacıkları taklit ederek bir araç tasarlamıştır (Şekil 69). Şahin bu tasarımını doğada birebir gözlem yapıp elde ettiği izlenimler sonucu tasarladığını dile getirmiştir. Doğada işlenen dersin onun için çok faydalı olduğunu ve bu çalışmadan çok keyif aldığını da eklemiştir.

Uygulama 8:

Şekil 70. Ateş, Köpek balığının şeklinden esinlenerek spor araba tasarımı

Ateş, köpek balığının şeklinden ilham alarak ürettiği bu tasarımını daha önce de sık sık çizdiğini dile getirmiştir (Şekil 70). Ancak bu çalışmanın benzerini internette de gördüğünü belirten Ateş, arabalara olan tutkusunu da açıklamıştır. Derste hiç zorlanmadığını dile getiren Ateş, ayrıca bu çalışmayı uygularken çok keyif aldığını belirtmiştir.

Benzer Belgeler