• Sonuç bulunamadı

Müşteri memnuniyetinin tüm operasyonlarda en üt seviyede tutulması ve memnuniyetin

Kurumsal Sürdürülebilirlik Politikası Esas sözleşmemizin 5. maddesinde

7. Müşteri memnuniyetinin tüm operasyonlarda en üt seviyede tutulması ve memnuniyetin

artırılması için sürekli iyileştirme çalışmalarının hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

Bağımsız Kuruluşlar tarafından sektörünün en yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu’ na layık görülen Şirket’imiz, sektörü yönlendirerek tüm paydaşları için yarattığı değeri yarınlara taşımayı taahhüt etmenin yanında sosyal, ekonomik ve çevresel alanda yarattığı pozitif değeri sürdürülebilir kılmak adına üstün çaba sarf etmektedir.

Akiş GYO, bağlı olduğu Akkök Şirketler Grubu’nun kurumsal birikimi ve kendine ait sektör tecrübesi doğrultusunda sektörü ve Türkiye için örnek oluşturan sürdürülebilirlik uygulamalarını hayata geçirmektedir.

İlgili politikaların uygulanması ve takibi için Kurumsal Yönetişim Komitesi görevlendirilmiştir.

UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIR MUAF İLGİSİZ A2. Uygulama/İzleme (devamı) Belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda uygulama X ve eylem planlarını oluşturur ve kamuya açıklar. ÇSY Kilit Performans Göstergelerini (KPG) belirler ve yıllar X bazında karşılaştırmalı olarak açıklar. Teyit edilebilir nitelikteki verilerin varlığı halinde, KPG’leri yerel X ve uluslararası sektör karşılaştırmalarıyla birlikte sunar. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik X performansını iyileştirici inovasyon faaliyetlerini açıklar. A3. Raporlama Sürdürülebilirlik performansını, hedeflerini ve eylemlerini yılda X en az bir kez raporlar ve kamuya açıklar. Sürdürülebilirlik faaliyetlerine ilişkin bilgileri faaliyet raporu X kapsamında açıklar. Paydaşlar için ortaklığın konumu, performansı ve gelişiminin X anlaşılabilmesi açısından önemli nitelikteki bilgilerin, doğrudan ve özlü bir anlatımla paylaşılması esastır.

AÇIKLAMA Şirket 2020 yılına ilişikin olarak yayımlanacak Sürdürülebilirlik Raporu ile beraber ÇSY politikalarına ilişkin kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirleyecek olup yine aynı rapor vasıtasıyla bunları kamuya açıklayacaktır. Yine de şirketin ÇSY’nin kapsadığı birçok konuyla ilgili olarak uygulama ve eylem planları halihazırda mevcuttur. Şirket 2019 yılına ait Sürdürülebilirlik Raporu’nda bazı kilit performans göstergelerini yıl bazında karşılaştırmalı olarak açıklamış olup, önümüzdeki dönemde bu uygulama devam edecektir. 2020 yılına ait olarak yayınlanacak rapor için veri toplama süreci devam etmektedir. Şirket her yıl yayımlanması planlanan ve 2020 yılında ilk kez yayımlanan Sürdürülebilirlik Raporunda performansını, eylemlerini kamuya açıklanmıştır. İlerleyen dönemlerde hedefler de açıklanacaktır. Şirket SPK kuralları gereği, 2020 yılı dönemi ilişkin yayımlanacak faaliyet raporundan başlamak üzere uygun şekilde raporlama yapılacaktır. Daha önceki yıllarda da Faaliyet Raporu’nda bu konuyla ilgili gelişmeler olduğu takdirde yer verilmiştir. Şirket Sürdürülebilirlik ve Faaliyet Raporlarında önemli bilgiler doğru ve özlü bir anlatımla paylaşılmaktadır.

Şirket Çevresel iş süreçlerine ilişkin Şirket stratejisi gereği devamlı iyileştirmeler yapmaktadır. Bunların bir kısmı çeşitli mecralar kullanılarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bunun yanında sosyal ve yönetsel olarak politikalara yönelik de bir çok inovasyon faaliyeti şirket bünyesinde değerlendirilmekte ve gerekli görülenler kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Öte yandan Kurumsal Yönetim Derecelendirme notu çalışmaları esnasında benzer bilgiler ilgili çalışmayaı yapan kurum ile de paylaşılmakta olup, şirketimizin Kurumsal Yönetim Derecelendirme notunda sürekli iyileştirme yaparak kendi sektöründe lider olduğunu belirtmek isteriz.

Yerel ve uluslararası sektör verileri güvenilir bir şekilde oluşturulduğu takdirde, şirket kendi Kilit Performans Göstergeleri’ni bu verilerle karşılaştırmalı olarak açıklamaktan çekinmez.

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIR MUAF İLGİSİZ A. Genel İlkeler A1. Strateji, Politika ve Hedefler Yönetim Kurulu ÇSY öncelikli konularını, risklerini ve fırsatlarınıX belirler ve buna uygun ÇSY politikalarını oluşturur. Söz konusu politikaların etkin bir biçimde uygulanması bakımından; Ortaklık içi yönerge, iş prosedürleri vs. X hazırlanabilir. Bu politikalar için Yönetim Kurulu kararı alır ve kamuya açıklar. ÇSY politikalarına, risk ve fırsatlarına uygun OrtaklıkX Stratejisini belirler. Ortaklık stratejisi ve ÇSY politikalarına uygun kısa ve uzunX vadeli hedeflerini belirler ve kamuya açıklar. A2. Uygulama/İzleme ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteleri/birimleri X belirler ve kamuya açıklar. Sorumlu komite/birim, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri yılda en az bir kez ve her halükarda Kurul’un ilgili X düzenlemelerinde yıllık faaliyet raporlarının kamuya açıklanması için belirlenen azami süreler içerisinde kalacak şekilde Yönetim Kuruluna raporlar.

AÇIKLAMA “Sosyal” ve “Yönetsel” politikalar bulunmakta olup, Çevresel Politika da oluşturulmaktadır. Riskler ve fırsatlar belirlenip, değerlendirilmektedir. Şirket Üst Yönetimi ÇSY politikalarına, risk ve fırsatlarına uygun Ortaklık Stratejisi’ni belirlemekte, komitelerin çalışmaları ile bu konuda Yönetim Kurulu bilgilendirilmektedir. Sürdürülebilirlik konusu Kurumsal Yönetişim Komitesi altında değerlendirilmekte olup, bu bilgi kamuya açıklanmıştır. ÇSY konularıyla ilgili olarak Sürdürülebilirlik konusunu kapsamına alan Kurumsal Yönetişim komitesinin aldıkları kararlar ve Yönetim Kurulu’na sundukları raporlar ile gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadırlar.

Şirketin özellikle “Sosyal” ve “Yönetsel” politikaları bulunmakta olup (İK politikaları v.b.) bunlarla ilgili Şirket içinde bilgilendirme yapılmaktadır. Politikalar için YK Kararı alınmakta ve şirket internet sitesinde kamuya açıklanmaktadır. İnternet sitemizde Çeşitlilik ve Fırsat Eşitliği Politikası, Tazminat Politikası, Yönetim Kurulu ve Üst Yönetim için Ücret Politikası ve Etik Politikası gibi politikalar bulunmaktadır. Bazı politikalar hakkında (İK politikası gibi) Faaliyet Raporu’nda da bilgi verilmektedir. Şirket 2020 yılına ilişkin olarak yayımlanacak Sürdürülebilirlik Raporu ile beraber ÇSY politikalarına ilişkin kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirleyecek ve bu vesileyle kamuya açıklayacaktır. Lakin Personel Yönetmeliğinde Görev ve Sorumluluklar başlığının altında Gizlilik ve Ticari Sırların Korunması maddesine istinaden ticari sır olarak değerlendirilebilecek bazı bilgiler kamuya açıklanmayabilir.

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ A3. Raporlama (devamı) Ayrıntılı bilgi ve verileri kurumsal internet sitesinde ayrıca açıklayabilir, farklı paydaşların ihtiyaçlarını doğrudan karşılayan X ayrı raporlar hazırlayabilir. Şeffaflık ve güvenilirlik bakımından azami özen gösterir. X Dengeli yaklaşım kapsamında açıklama ve raporlamalarda öncelikli konular hakkında her türlü gelişmeyi objektif bir X biçimde açıklar. Faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan hangileri ile ilişkili olduğu hakkında X bilgi verir. Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan davalara ilişkin açıklama yapar. X A4. Doğrulama Bağımsız üçüncü taraflara (bağımsız sürdürülebilirlik güvence sağlayıcılarına) doğrulatıldığı takdirde, sürdürülebilirlik X performans ölçümlerini kamuya açıklar ve söz konusu doğrulama işlemlerinin artırılması yönünde gayret gösterir.

AÇIKLAMA Şirketin Sürdürebilirlik Raporu tüm paydaşlar tarafından anlaşılabilir ve gerekli bilgi ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde uluslararası raporlama standartında hazırlanmaktadır. Şirket ticari sır niteliğinde olan bilgileri kamuya açıklamamaktadır. Bunun dışındaki tüm bilgiler Şirket internet sitesinde Sürdürebilirlik Raporu’nda paylaşılmaktadır. Şirket dengeli yaklaşım kapsamında Sürdürülebilirlik Raporu’nda öncelikli konular hakkında bilgi verir ve her türlü gelişmeyi objektif bir biçimde açıklar Şirketin Sürdürülebilirlik Raporu ve internet sitesinde Sürdürülebilirlik sekmesinde, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nda hangileri ile ilişkili olduğu hakkında bilgi verilmektedir. SPK uygulamaları kapsamında Kurumsal Yönetişim ve bağlayıcı diğer tebliğler gereği dava süreçlerimiz olduğu takdirde KAP’ta açıklanmaktadır. Diğer konularda da mali tabloları etkileyecek ve açıklama gerektirecek önem ve büyüklükte bir dava olması durumunda açıklanacaktır. Şirket kendi verilerini kullanmak suretiyle sürdürülebilirlik performans ölçümlerini kamuya açıklamaktadır. Bu verilerin bir kısmı üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları tarafından da teyit edilebilir niteliktedir. İlerleyen dönemlerde bağımsız üçüncü taraflardan doğrulatma hizmeti alınması yönetimin takdiridir.

Şirket gerekli tüm detay bilgileri Sürdürebilirlik Raporu’nda kamuya açıklamaktadır. Ayrıca bu konuya ilişkin olarak, mensubu olduğumuz Akkök Grubu’nun yayınladığı Akkök İş Etiği İlkeleri ve Personel Yönetmeliğinde şeffaflık ve güvenilirlikle ilgili prensip ve ilkeler yer almaktadır. Lakin Personel Yönetmeliğinde Görev ve Sorumluluklar başlığının altında Gizlilik ve Ticari Sırların Korunması maddesine istinaden ticari sır olarak değerlendirilebilecek bazı bilgiler kamuya açıklanmayabilir.

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ B. Çevresel İlkeler Çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem X planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını açıklar. Çevre ile ilgili kanun ve ilgili diğer düzenlemelere uyum sağlar X ve bunları açıklar. Sürdürülebilirlik İlkeleri kapsamında hazırlanacak raporda yer verilecek çevresel raporun sınırı, raporlama dönemi, raporlama X tarihi, veri toplama süreci ve raporlama koşulları ile ilgili kısıtları açıklar. Çevre ve iklim değişikliği konusuyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey X sorumluyu, ilgili komiteleri ve görevlerini açıklar. Hedeflerin gerçekleştirilmesi de dâhil olmak üzere, çevresel X konuların yönetimi için sunduğu teşvikleri açıklar. Çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiğini açıklar. X İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlerine yönelik sürdürülebilirlik performanslarını ve bu performansı iyileştirici faaliyetlerini açıklar. X Sadece doğrudan operasyonlar bakımından değil, ortaklık değer X zinciri boyunca çevresel konuları nasıl yönettiğini ve stratejilerine tedarikçi ve müşterileri nasıl entegre ettiğini açıklar.

AÇIKLAMA Şirketin ISO 14001 standardı sertifikası bulunmamakla birlikte, Şirket için yönetmeliklerle çevre ile ilgili bazı politikalar ve standartlar belirlenmiş olup, bunlar kamuoyu ile paylaşılmamıştır.

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu Şirket faaliyet alanı gereği çevre ile ilgili kanun ve düzenlemelere uyum sağlamakla mükelleftir. Lakin bu konudaki her bilgi/çalışma kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Dönemsel olarak sosyal medya hesaplarında bu tür paylaşımlar yapılmakta, bu kapsamda alınan belgeler/sertifikasyonlar kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Sürdürülebilirlik konusu her altbaşlığıyla Kurumsal Yönetişim Komitesi altında değerlendirilmekte olup, bu bilgi kamuya açıklanmıştır. Ayrıca Riskin Erken Saptanması komitesi de dönemsel olarak ÇSY konularında değerlendirmeler yapabilmektedir. Şirketin henüz bu yönde açıklaması olmamakla birlikte, faaliyet gösterdiği sektör itibariyle çevresel sorunlar ve ortaklık değer zinciri paydaşları iş stratejileri belirlenirken dikkate alınmaktadır ve önümüzdeki dönemler için bu konuda daha detaylı çalışma yapılması ve açıklanması planlanmaktadır. Şirketin henüz bu yönde açıklaması olmamakla birlikte, faaliyet gösterdiği sektör itibariyle çevresel sorunlar iş stratejileri belirlenirken dikkate alınmaktadır ve önümüzdeki dönemler için bu konuda daha detaylı çalışma yapılması ve açıklanması planlanmaktadır.

Şirket iş süreçlerine veya ürün ve hizmetlerine yönelik sürdürülebilirlik performanslarını ve bu performansı iyileştirici faaliyetlerini Sürdürülebilirlik Raporu’nda yaratılan değer ile birlikte açıklamaktadır.

Şirket sahibi olduğu gayrimenkullerde hizmet sunduğu kiracı ve ziyaretçiler için sürdürülebilrlik kapsamında bazı verileri paylaşmakta ve bu konuların iyileştirilmesi için paydaşlara verilebilecek destekler üzerinde çalışmalar yapmaktadır.

Sürdürülebilirlik Raporu kapsamında çevre ile ilgili olan bölümlerde raporun sınırı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, veri toplama süreci ve raporlama koşullarıyla ilgili kısıtlamalar dahil detay bilgiler paylaşılmaktadır.

UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ Çevresel konularda (sektörel, bölgesel, ulusal ve uluslararası) politika oluşturma süreçlerine dâhil olup olmadığını; çevre X konusunda üyesi olduğu dernekler, ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığı iş birliklerini ve varsa aldığı görevleri ve desteklediği faaliyetleri açıklar.

Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı)1), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atıksu

X

yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde raporlar

. Verilerini toplamak ve hesaplamak için kullandığı standart, X protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntılarını açıklar. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel X göstergelerin durumunu açıklar (artış veya azalma). Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirler ve bu hedefleri açıklar

. Bu hedeflerin Birleşmiş Milletler X İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın önerdiği şekilde Bilime Dayalı olarak belirlenmesi tavsiye edilir. Daha önce belirlediği hedeflere göre rapor yılında gerçekleşen X ilerleme söz konusu ise konu hakkında bilgi verir. İklim krizi ile mücadele stratejisini ve eylemlerini açıklar. X

Sunduğu ürünler ve/veya hizmetlerin potansiyel olumsuz etkisini önleme veya minimize etme program ya da

X

prosedürlerini açıklar; üçüncü tarafların sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlarını açıklar

.

AÇIKLAMA Şirket, çalışanları vasıtasıyla çevresel konularda politika oluşturma süreçlerine dahil olup, çevre ve genel anlamda Sürdürülebilirlik konusunda üye olduğu kuruluşlar, iş birliği yaptığı STK’lar ve desteklediği faaliyetler bulunmaktadır. Şirket çevresel göstergeler ile ilgili olarak verileri aylık olarak hazırlamakta, gerekli olanları Sürdürülebilirlik Raporu vasıtası ile kamuoyu ile paylaşmaktadır. Şirket verileri toplamak ve hesaplamak için kullandığı standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntılarından gerekli gördüklerini Sürdürülebilirlik Raporu’nda açıklar. Şirket 2020 yılına ait verilerin yer alacağı 2021 yılında yayımlanacak Sürdürülebilirlik Raporu ile beraber önümüzdeki dönemler için hedeflerini açıklayacatır. Şirket 2020 yılına ait verilerin yer alacağı 2021 yılında yayımlanacak Sürdürülebilirlik Raporu ile beraber önümüzdeki dönemler için hedeflerini açıklayacak olup, bunlara ulaşılıp ulaşılmadığını da ilerleyen yıllardaki raporlarda detaylandıracaktır. Şirket iklim krizi ile mücadele stratejisini kamuoyu ile paylaşmamış olsa da, düzenli olarak enerji tüketimleri ve karbon salınımlarıyla ilgili çalışma, değerlendirme ve tüketim azaltıcı uygulamaları hayata geçirilmekte ve bu bilgiler Sürdürülebilirlik Raporu vasıtası ile kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Şirket Sürdürülebilirlik Kavramını öncelikleri arasına 2019 yılı itibariyle almış olup, güncel olarak sunduğu ürün, hizmet ve sahip olduğu mekanlara ulaşım konusunda çevreye olumsuz etkileri minimize etmek için bir dizi program konusunda çalışma ve işbirlikleri değerlendirilmekte olup, bunlardan hayata geçenleri ilgili yılların Sürdürülebilirlik Raporları vasıtasıyla kamuya açıklamaya devam edecektir.

Şirket Sürüdürülebilirlik Raporu’nda önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak çevresel göstergelerini açıklar.

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ Çevresel etkilerini azaltmaya yönelik aldığı aksiyonlar, yürüttüğü projeler ve girişimlerin toplam sayısını ve bunların sağladığı X çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarruflarını açıklar. Toplam enerji tüketim verilerini (hammaddeler hariç) raporlar ve enerji tüketimlerini Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak açıklar. X Raporlama yılında üretilen ve tüketilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında bilgi sağlar. X Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapar ve bu X çalışmaları açıklar. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verilerini açıklar. X Enerji verimliliği projeleri yapar ve bu çalışmalar sayesinde X enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarını açıklar. Yer altından veya yer üstünden çekilen, kullanılan, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarlarını, kaynaklarını ve X prosedürlerini (Kaynak bazında toplam su çekimi, su çekiminden etkilenen su kaynakları; geri dönüştürülen ve yeniden kullanılan suyun yüzdesi ve toplam hacmi vb.) raporlar. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade X veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığını açıklar. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi X bilgisini açıklar. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise X ayrıntılarını açıklar. Çevresel bilgilerini açıkladığı tüm zorunlu ve gönüllü X platformları açıklar.

AÇIKLAMA Şirket atıkların bertaraf edilmesi, çevreye etkilerinin minumuma indirgenmesi, geri dönüştürülebilir malzemelerin kaynağına ulaştırılması gibi birçok konuda aksiyon almakta olup, bunlardan gerekli görülenler sağlanan çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları ile birlikte ilgili yılların Sürüdürülebilirlik Raporları vasıtasıyla kamuya açıklanmaya devam edilecektir. Şirket enerji tüketim verilerini aylık olarak hazırlamakta ve Sürdürülebilirlik Raporu vasıtası ile kamuoyu ile paylaşmaktadır. Şirket enerji tüketim verilerini aylık olarak hazırlamakta ve Sürdürülebilirlik Raporu vasıtası ile kamuoyu ile paylaşmaktadır. Şirket enerji verimliliği projeleri yapar ve bu çalışmalar sayesinde enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarını Sürdürülebilirlik Raporları vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Şirket geri dönüştürülen ve yağmur sularının depolanması suretiyle daha düşük miktarda su tükettiğini Sürdürülebilirlik Raporları vasıtasyıla kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Şirket 2021 yılı itibariyle birikebilecek veya satın alınabilecek karbon kredisiyle ilgili çalışmalar yapmaktadır. Neticelenmesi durumunda bu bilgiler Sürdürülebilirlik Raporları ile kamuoyu ile paylaşılacaktır. Şu an için Şirket bünyesinde karbon fiyatlandırması uygulanmamaktadır. Şirket UN Global Compact üyeliği kapsamında senelik ilerleme raporu olarak da kabul edilen Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuya açıklamak suretiyle paydaşlarıyla paylaşır. Bunun dışında projeler özelinde ÇED raporu vb. başvurular olursa halka açık bir şirket olarak bunları kamuya açıklamakla yükümlüdür.

Şirket operasyonları veya faaliyetleri herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil değildir.

Şirketin halihazırda yenilenebilir enerji üretim ve kullanımı mevcut değildir.

Şirket yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapmakta olup, hayata geçirdiği projeler Sürdürülebilirlik Raporları vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşılmaya devam edecektir.

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ C. Sosyal İlkeler C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmelerine ve Türkiye’de insan hakları ve çalışma X hayatını düzenleyen hukuksal çerçeve ve mevzuata tam uyumun taahhüt edildiği Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturur. Söz konusu politikayı ve politikanın uygulanması ile ilgiliX rolleri ve sorumlulukları kamuya açıklar. İşe alım süreçlerinde fırsat eşitliği sağlar. X Tedarik ve değer zinciri etkilerini de gözeterek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve X kapsayıcılık konularına (kadın, erkek , dini inanç, dil, ırk, etnik köken, yaş, engelli, mülteci vb. ayrımı yapılmaması gibi) politikalarında yer verir.

AÇIKLAMA Şirket Personel Yönetmeliği, 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu’nun getirdiği düzenlemelere göre oluşturulmuş olup, personelin işe alımından ayrılışına kadar geçen sürecin politikaları ve uygulamalarını kapsamaktadır. 2011 yılında uygulamaya konulan Personel Yönetmeliği, İş Kanunu’ndaki güncellemeler ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, KVKK’nın yürürlüğe girmesi ve gelişen teknolojinin çalışma hayatında yarattığı değişimler göz önüne alınarak 2017 yılında revize edilmiştir. Şirket internet sitesinde “Çeşitlilik ve Fırsat Eşitliği Politikası” yayınmlanmıştır. Ayrıca Personel yönetmeliği ve İnsan Kaynakları politikalarında bu konular mevcuttur. Çalışanlar arasında ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı yapılmaması için önlemler alınır. Akiş GYO Yönetim Kurulu’nun %44’ünü, Üst Yönetim Kadrosunun %50’sini kadın çalışanlar oluşturmaktadır. Şirket genelinin ise %46’sını kadın çalışanlar oluşturmaktadır. Kadın çalışanların yaş ortalaması 40, erkek çalışanların yaş ortalaması 41’dir. Şirket iştiraki Akyaşam’ın Üst Yönetim kadrosunun %50’sini, Yönetim kadrosunun %41’ini şirket genelinin ise %30’unu kadın çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışılan taşeron firmaların %24’ünü kadın çalışanlar oluşturmaktadır, kadın çalışanların yaş ortalaması 38, erkek çalışanların yaş ortalaması 36’dır.

Şirketin 2020 Faaliyet Raporu’nda İnsan Kaynakları politikası 4. Bölüm Menfaat Sahipleri kısmında yer almaktadır. Şirket Faaliyet Raporu’nda İK Politikası ve Personel Yönetmeliğinde tanımlanmıştır. Kurum kültürüne uygun, işin ve pozisyonun gerektirdiği bilgi, beceri, yetkinlik ve deneyime sahip tüm adaylara işe alma ve yerleştirme sürecinde eşit fırsat sağlanır

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları (devamı) Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerinX (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemleri açıklar. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı X önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeleri raporlar. Çocuk işçi çalıştırılmamasına yönelik düzenlemeleri açıklar. X Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi X çözümleri ve yetenek yönetimine ilişkin politikalarını açıklar.

AÇIKLAMA Şirket değer zinciri boyunca alınan önlemleri açıklamamasına karşın özellikle fırsat eşitliği kapsamında paydaşlarına yönelik olarak bir dizi eğitim olanağı sağlamaktadır. Taşeron hizmet çalışanlarına eğitim ve gelişimde fırsat eşitliği sunarak eğitim programları hayata geçirilmiştir. Sende Bizdensin programı altında Yeniden Yeniliklerle Başlıyoruz (pandemi süreci ve alınan önlemler) ve Güç Sensin (pandemiye yönelik genelgeler ve işe yönelik stres yönetimi, motivasyon, kriz yönetimi ve ekip içi iletişim) hayata geçirilmiştir. Eğitimler online ve pandemi önlemlerine uygun olarak yüzyüze yapılmıştır. Toplam eğitim saati 290 olarak gerçekleşmiştir. Eğitimlere 391 kişi katılmıştır. Şirket çalışanlar arasında ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı yapılmaması ve çalışanların şirket içi fiziksel, ruhsal ve duygusal kötü muamelelere karşı korunması için önlemler alınır. Etik süreci çalışanları bu yönde koruyacak uygulamaları bünyesinde bulundurur. (Etik Hat, Etik Temsilcisi, Etik Komitesi vb.) Şirket, operasyonlarında, çevreye duyarlı davranır, şirketin ya da birlikte çalışılan müteahhit/taşeron firmaların operasyonlarında çocuk işçiliğe ve zorla veya zorunlu çalıştırmaya izin verilmez ve çalışma ortamının insan odaklı olması sağlanır. İlgili konularda gerekli tüm önlemler alınır. Ayrıca taşeronlarla yapılan sözleşmelerde bu konu ile ilgili olarak özel bir hüküm bulunmaktadır. Şirketin internet sitesi vasıtasıyla Menfaat Sahiplerine İlişkin Şirket Politikası, Tazminat Politikası, Ücret politikası gibi politikalar kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Personel Yönetmeliği Çalışma Şartları ve Çalışma Yaşamının Düzenlenmesi bölümünde mevcuttur. Çalışanlara kendilerini sürekli olarak geliştirebilecekleri eğitim ve gelişim fırsatları sunulur. Sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişimin şirket çalışanlarının her seviyede gerekli donanıma sahip olacakları eğitim ve gelişim olanaklarıyla mümkün olduğuna inanılır. Amaç eğitim ve gelişimde fırsat eşitliği sağlayarak sürekli öğrenme ve gelişim kültürüne sahip çalışanlarla gelecekteki başarıyı garanti altına almaktır. Eğitim ve gelişim fırsatlarının yanında organizasyonu sürdürülebilir kılmak için yetenek yönetimi kapsamında üst yönetim ve çalışanlara yedekleme ve kariyer yönetim sistemi uygulanmaktadır.

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları (devamı) Çalışan şikayetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmaları oluşturarak uyuşmazlık çözüm süreçlerini belirler. X Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan faaliyetleri düzenli olarak açıklar. X İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturur ve kamuya açıklar. X AÇIKLAMA Akiş GYO, İnsan Kaynakları Politikasında çalışanlarına açık kapı olanağı sunar. Politikaya göre her çalışanın işiyle ve şirket ile ilgili her türlü konuda Genel Müdür’e ve departman üst yöneticilerine rahatlıkla ulaşabilmesi sağlanır. Anlaşmazlıkların çözümünde insan kaynakları arabuluculuk rolü üstlenir. İş Kanunu ile iş davalarında uzlaşmacı bir platformdan yararlanılır.İş hukuku boyutunda ise bu alandaki uzman dış firmanın uzmanlığından yararlanılır. Belirli aralıklarla 2 Çift Laf Edelim ve İKahve kapsamında İK ile departmanlar bir araya gelerek departmanların taleplerini ilettikleri sohbetler gerçekleşir. Ayrıca Şirket etik süreci çalışanları ve şirketi bu yönde koruyacak uygulamaları bünyesinde bulundurur. (Etik Hat, Etik Temsilcisi, Etik Komitesi vb.) Çalışan iş sağlığı ve güvenliği konusunda en önemli yol gösterici İSG Politikasıdır. İSG çalışmaları, ilgili mevzuat gereklilikleri ve Şirket İSG Politikası ile uyumlu olarak yönetilir. Şirket İş Sağlığı ve Güvenliği Politikamız çerçevesinde Akiş GYO ve çalışanları olarak, yasal mevzuat ve düzenlemelere uyar, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratılır. İş Sağlığı ve Güvenliği açısından az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren bir şirket olsak da iş gücünün sağlık ve güvenliğine en yüksek derecede önem göstererek tüm departmanlarda sıfır kaza odaklı bir İSG yönetim yaklaşımı geliştirilir. Gerekli görülen yerlerde iyileştirmeleri hızlıca gerçekleştirilir, önleyici tedbir, tehlikeli durum ve acil durum planlarının yerinde olduğundan emin olunur ve tüm süreçlerin yönetilmesinde yerel mevzuatlara uygun hareket edilir.

UYUM DURUMU EVET KISMEN HAYIRMUAF İLGİSİZ C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları (devamı) Çalışan şikayetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmaları oluşturarak uyuşmazlık çözüm süreçlerini belirler. X Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan faaliyetleri düzenli olarak açıklar. X İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturur ve kamuya açıklar. X AÇIKLAMA Akiş GYO, İnsan Kaynakları Politikasında çalışanlarına açık kapı olanağı sunar. Politikaya göre her çalışanın işiyle ve şirket ile ilgili her türlü konuda Genel Müdür’e ve departman üst yöneticilerine rahatlıkla ulaşabilmesi sağlanır. Anlaşmazlıkların çözümünde insan kaynakları arabuluculuk rolü üstlenir. İş Kanunu ile iş davalarında uzlaşmacı bir platformdan yararlanılır.İş hukuku boyutunda ise bu alandaki uzman dış firmanın uzmanlığından yararlanılır. Belirli aralıklarla 2 Çift Laf Edelim ve İKahve kapsamında İK ile departmanlar bir araya gelerek departmanların taleplerini ilettikleri sohbetler gerçekleşir. Ayrıca Şirket etik süreci çalışanları ve şirketi bu yönde koruyacak uygulamaları bünyesinde bulundurur. (Etik Hat, Etik Temsilcisi, Etik Komitesi vb.) Çalışan iş sağlığı ve güvenliği konusunda en önemli yol gösterici İSG Politikasıdır. İSG çalışmaları, ilgili mevzuat gereklilikleri ve Şirket İSG Politikası ile uyumlu olarak yönetilir. Şirket İş Sağlığı ve Güvenliği Politikamız çerçevesinde Akiş GYO ve çalışanları olarak, yasal mevzuat ve düzenlemelere uyar, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratılır. İş Sağlığı ve Güvenliği açısından az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren bir şirket olsak da iş gücünün sağlık ve güvenliğine en yüksek derecede önem göstererek tüm departmanlarda sıfır kaza odaklı bir İSG yönetim yaklaşımı geliştirilir. Gerekli görülen yerlerde iyileştirmeleri hızlıca gerçekleştirilir, önleyici tedbir, tehlikeli durum ve acil durum planlarının yerinde olduğundan emin olunur ve tüm süreçlerin yönetilmesinde yerel mevzuatlara uygun hareket edilir.