• Sonuç bulunamadı

Limana Gelen Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin ve Limana Karayolu ile Tehlikeli Madde Taşıyan

6. OPERASYONEL HUSUSLAR

6.7. Limana Gelen Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin ve Limana Karayolu ile Tehlikeli Madde Taşıyan

6.5.3. Liman Sahasında Hız Limiti

Liman sahasına giren karayolu taşıtları için maksimum hız limiti 20 Km/saat olarak belirlenmiştir. Hız limitlerini aştığı tespit edilen taşıtlara liman işletme tarafımdan idari yaptırımlar uygulanacaktır.

6.6. Kıyı Tesisi Tarafından Eklenecek Hususlar

6.6.1. Bu Rehberde Bulunmayanlar Haller

Zeyport limanı için hazırlanan bu rehberde hüküm bulunmayan hallerde, Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kodu (IMDG Kod), Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla ve Uluslararası Taşımacılığa İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik ve diğer ilgili ulusal ve uluslar arası mevzuat hükümleri uygulanır.

6.6.2. Limanda Elleçlemesi Yapılmayacak Tehlikeli Yükler

Limanda Sınıf 1 patlayıcı maddeler, sınıf 6.2 bulaşıcı maddeler ile sınıf 7 radyoaktif tehlikeli yükler ile sınıf 4.3 maddelerinin elleçlenmesi, depolanması, istiflenmesi ve transferi yapılmamaktadır. Ayrıca Liman rıhtımlarında dökme petrol ve petrol ürünlerinin yükleme veya boşaltması yapılmayacaktır. Liman Başkanlığının izni ile gemilere yağ yakıt ikmali ile atık alımı (katı-sıvı) yapılabilir.

6.7. Limana Gelen Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin ve Limana Karayolu ile Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların, Tehlikeli Yüklere İlişkin Bildirimleri Liman Yönetimine Sunması

6.7.1. Düzenli sefer izni kapsamında transfer

40

Düzenli sefer izni kapsamında transferi yapılacak olan tehlikeli maddelerin sınıfları, taşıma üniteleri ile ilgili bilgileri, ortalama miktarları, limana geliş ve gidiş saatleri düzenli olduğu için tehlikeli yüklerin liman yönetimine bildirimleri ile düzenli sefer izni kapsamında olmayan tehlikeli yüklerin liman yönetimine bildirimleri ve kayıtları farklı olarak değerlendirilmektedir.

6.7.1.1. Limana Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin Yüklere İlişkin Bildirimi

Kabotaj hattında düzenli sefer izni kapsamında, tehlikeli madde taşıyan Ro-ro gemilerinin liman varışında ‘‘Tehlikeli yüklerle ilgili tüm zorunlu doküman, bilgi ve belgeleri liman yönetimine sunmak zorundadır. Marpol 73/78 Ek-I kapsamında sıvı tehlikeli yük elleçleyen gemiler için bildirim formu aşağıdaki gibidir.

DENİZYOLUYLA MARPOL 73/78 Ek-I KAPSAMINDAKİ PETROL VE PETROL ÜRÜNLERİNE AİT BİLDİRİM

S.N. Bildirim Açıklama

1 İşlem türü

2 Yükün gittiği ya da geldiği liman

3 Yükleme ya da tahliye yapılacak kıyı tesisi

4 Yüke ait güvenlik bilgi formu varlığı

5 Ürün adı

6 Gemide bulunduğu tank numarası

7 Varsa parlama noktası

8 Miktar

9 Nihai alıcı firma

10 Nihai alıcı firma vergi numarası

Notlar

1. Liman sahasına girmeden 24 saat önce, bitişik limandan gelenler kalkıştan hemen sonra bildirimde bulunmalıdır.

2. Liman başkanlığından izni olmayan gemiler kıyı tesisine yanaşamaz ve ayrılamaz.

3. Liman başkanlığına yapılacak bildirim Liman Tek Pencere Sistemine elektronik ortamda girilmelidir.

4. Gemideki tehlikeli yük taşıma birimlerinde tespit edilen hasar, büyüklüğü ve çeşidi ile varsa alınan önlemler liman başkanlığına bildirilmelidir.

41

6.7.1.2. Limana Karayolu ile Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların Yüklere İlişkin Bildirimi Boğazlardan geçiş yapacak gemilere, demirde bekleyen gemilere veya limanda bekleyen gemilere gönderilmek üzere tehlikeli maddeleri karayolu ile limana getirecek olan karayolu vasıtalarının liman varışında ‘‘Tehlikeli yüklerle ilgili tüm zorunlu doküman, bilgi ve belgeleri liman yönetimine sunmak zorundadır. Paketli tehlikeli yüklerle ilgili bildirim formu aşağıdaki gibidir.

KARAYOLUYLA KIYI TESİSİNE GELEN PAKETLİ TEHLİKELİ YÜKLERE İLİŞKİN BİLDİRİM

S.N. Bildirim Açıklama

1 Yük ilgilisinin unvanı ve iletişim bilgileri

2 Uygun sevkiyat adı

9 İhraç edilecek dolu konteynerlerin doğrulanmış brüt ağırlık bilgisi

10 Konteyner/araç paketleme sertifikası

11 Araç plakası veya vagon numarası

12 Yüke ait güvenlik bilgi formu

Notlar

1. Brüt ağırlık bilgisi kıyı tesisi tarafından DBA Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edilir.

2. İdare, uluslararası mevzuat değişikliklerine pararel olarak Liman Tek Pencere Sistemi üzerinde değişiklik yapabilir.

3. Denizyoluyla gelen paketli tehlikeli yükler hariç kıyı tesisine gelen ve giden tehlikeli yüklere ait güvenlik bilgi formları, yük kıyı tesisine varmadan yük ilgilisi tarafından kıyı tesisine gönderilir.

6.7.1.3. Düzenli Sefer İzni Kapsamında Olmayan Uluslararası Genel Kargo Gemilerinin Yüklere İlişkin Bildirimi

Düzenli sefer izni kapsamında olmayan uluslar arası kabotaj hattında limana yanaşacak olan genel kargo gemileri liman varışı öncesi en az 24 saat önceden ‘‘Tehlikeli yüklerle ilgili tüm zorunlu doküman, bilgi ve belge’’ leri Liman Başkanlığına ve Zeyport Liman yönetimine yapmak zorundadır.

42

6.7.2. Düzenli Sefer İzni Kapsamında Olmayan, Limana Gelen Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin ve Limana Karayolu ile Tehlikeli Madde Taşıyan Araçların, Liman Yönetimine Yüklere İlişkin Bildirimleri

6.7.2.1. Tehlikeli veya Deniz Kirletici Yüklere İlişkin Bildirimler

1. Bildirimi yapılmayan ya da yanlış bildirimi yapılan yüklerin pek çok problem ve kazaya neden olduğunu düşünülerek ve önemsenerek tehlikeli yük taşıyan gemiler,

- Liman Başkanlığına ve zeyport liman sahasına girmeden en az yirmi dört (24) saat önce;

- Liman sahasına girmesine kadar ki seyir süresi yirmi dört (24) saatten az olan gemi ve deniz araçları ise kıyı tesisinden kalkışından hemen sonra yüklerine ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı bildirim belgesini ilgilileri vasıtasıyla yazılı olarak Liman Başkanlığına ve Liman İşletici Kuruluşa sunmak zorundadır.

2. Yük ilgilisi, karayolu ile gelen tehlikeli yükler ile ilgili olarak kıyı tesisine girmeden en az 24 saat önce Liman İşletici Kuruluşa bildirim yapmak zorundadır.

3. Bildirim yükümlülüğüne uyulmaması veya yapılan bildirimlerin doğru bilgiler içermemesi durumunda, bildirim veren hakkında Liman Başkanlığınca idari yaptırımları saklıdır.

4. Zamanında ve doğru bildirim yapılmaması halinde gemilerin yanaşma, kalkma sırası değişebilir.

Zamanında bildirim yapılmamasından dolayı liman işletmesine giriş izni verilmemesinden doğacak maddi zarar ve hukuki sorumluluk bildirim yapma zorunluluğu olan tarafa ait olacaktır.

5. Bildirim, limanda elleçlenecek ya da transit geçecek veya kısa süreli bekleme yapacak olan tehlikeli yükleri de kapsamaktadır.

6.7.3. Bildirimler de İbraz Edilecek Bilgi, Belge/Formlar

1- IMDG Kod kapsamında bildirim yapılmasının amacı; tehlikeli malların tehlikelerinin, tehditlerinin, oluşturdukları zarara ilişkin bilgilerin ve acil durumda yapılacakların taşımada yer alan tüm taraflara iletilmesini sağlamaktır. Tehlikeli Malların Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik gereğince liman işletici kuruluş ‘’Tehlikeli yüklerle ilgili tüm zorunlu doküman, bilgi ve belgeleri yük ilgilisinden talep etme ve yükle birlikte bulunmasını isteme hakkına haiz olup, bu kapsamda;

2- Denizyoluyla gelen tehlikeli yüklerde gemi acentesince;

a. Liman Başkanlığına;

- Tehlikeli Yük bildiriminde bulunulur.

b. Liman Müdürlüğüne;

- Tehlikeli yük ile ilgili bilgileri (sınıf, miktarı, taşıma ünitesi vb), - Yüklerle ilgili Acil Durum Planlarını,

- SDS formlarını,

-Limandan karayoluna geçecek araçların ADR kapsamında bulundurması gereken yazılı talimatlar ve taşıma evraklarını, Liman Müdürlüğüne e-mail yolu ile operation@zeyport.net adresine gönderilmesi gerekmektedir.

3- Karayoluyla Liman Sahasına Gelecek Tehlikeli Yüklerin Bildirim Yükümlülüğü

Gemiye yüklenmek üzere liman sahasına girecek olan tehlikeli yüklerle ilgili gemi acentesi tarafından en az 24 saat önce Liman Başkanlığına, Liman Müdürlüğüne ve ilgili kurum ve kuruluşlara bildirimde bulunulacaktır.

43 a. Liman Başkanlığına;

- Tehlikeli Yük bildiriminde bulunulur.

b. Liman Müdürlüğüne;

- Tehlikeli yük ile ilgili bilgiler(sınıf, miktarı, taşıma ünitesi vb) - Acil Durum planları

- SDS formları,

-Limana karayolu ile gelen araçların ADR kapsamında bulundurması gereken yazılı talimatlar ve taşıma evrakları gibi bilgi ve belgeler Liman Müdürlüğüne e-mail yolu ile operation@zeyport.net adresine gönderilmesi gerekmektedir. Bu belgeler yazılı veya elektronik olarak sunulabilir.