• Sonuç bulunamadı

LİDERİ SAYISI DENETÇİLER İÇİN MÜLAKAT VE

2011 YILI SEMİNER LİSTESİ

LİDERİ SAYISI DENETÇİLER İÇİN MÜLAKAT VE

MÜZAKERE BECERİLERİ SINIF 28-29 KASIM 2011 G.TANYERİ 4

CIA BÖLÜM II SINIF 3-4-10-11

CIA BÖLÜM III KAYNAK HOLDİNG 17-18-24-25

ARA.2011 Ş.TOYGAR 20

DENETÇİLER İÇİN MÜLAKAT VE

MÜZAKERE BECERİLERİ SINIF-ANKARA 22-23 ARALIK 2011 G.TANYERİ 7

YENİ BAŞLAYAN DENETİM UZMANI

İÇİN ARAÇ VE TEKNİKLER SINIF 22-25 ARALIK 2011 M.OKAY-

Ö. ÜNAL 6

KIDEMLİ DENETÇİ İÇİN ARAÇ VE

TEKNİKLER SINIF-ANKARA 27-30 ARALIK 2011 M.OKAY 11

H. KAMU İLE İLİŞKİLER KOMİTESİ

Kamu ile İlişkiler kapsamında 2011 yılı Mart ayı içinde faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

• İlk kez olarak Ankara’da Kamu İç Denetim Konferansı düzenlenmiştir.

• KİDDER Yönetim Kurulu ile gerçekleştirilen toplantıda iki yılda bir ortaklaşa Kamu İç Denetim Konferansı düzenlenmesine karar verilmiştir.

• Maliye Bakanlığı İç Kontrol toplantısına iştirak edilmiştir.

• Sanayi Bakanlığı ile Sayıştay ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

I. AKADEMİK İLİŞKİLER KOMİTESİ

(TİDE) – (AİK); “ Meslekte akademik gelişimin ulusal çözüm ortağı olmak” vizyonu ve “İç Denetim mesleği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri geliştirecek akademik programların geliştirilmesi, kariyer yapılmasını teşvik etmek amacıyla danışmanlar, akademisyenler, öğrenciler, eğitim kurumları, iş ve kamu kurumları ile ilişkileri geliştirmek ve desteklemek” misyonu ile belirlediği stratejileri çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

2011 yılında, Akademik İlişkiler Komitesi içinde komitenin tüm planlama ve koordinasyon çalışmalarını sağlamak, projelerin değerlendirilerek hayata geçirilmesinde yönetim kuruluna yardımcı olmak üzere, Akademik İlişkiler Yürütme Kurulu1 oluşturulmuştur. Bu suretle, daha önce oluşturulan Akademik Kurula verilen görevler bu kurula devredilmiştir. 2010 yılında ilki gerçekleştirilen Akademik Forumun her iki yılda bir tekrarlanması ve organize edilmesi konularında Akademik İlişkiler Yürütme Kuruluna rol ve sorumluluklar verilmiş, Akademik Forum Yönergesi hazırlanarak 2011 Aralık ayında (TİDE) Yönetim Kurulu Onayı ile yürürlüğe girmiştir.

2011 faaliyet döneminde, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere dört (4) kez Akademik İlişkiler Komitesi üyelerinin katılımı ile gözden geçirme toplantıları yapılmış, çalışma gruplarının faaliyetleri gözden geçirilmiş, çalışma grupları kendi çalışmaları hakkında bilgi vermiş ve kararlar alınarak bir sonraki dönem çalışmaları koordinasyonlu bir şekilde planlanmış ve yürütülmüştür. Ayrıca, çalışma grupları kendi aralarında bir araya gelerek proje konularını yürütmüşlerdir.

1 Aralık 2011 döneminde icra edilen Olağanüstü Genel Kurul’da revize edilen Akademik İlişikler Komitesi Yönetmeliği bu kurul teşkil olunmuş, 2009 yılında çıkarılan Akademik Kurul Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

37

Her yıl (MÖDAV) tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde, bir üniversitenin sorumluluğu altında icra edilmekte olan, 2011 yılında da Gazi Üniversitesi’nin himayelerinde 27 Nisan- 1 Mayıs 2011 tarihlerinde Antalya Side’de gerçekleştirilen XXX’uncu Muhasebe Eğitimi Sempozyumu’nda (AİK) aktif olarak rol alınmıştır.

(AİK) Başkanı Ali Kamil UZUN, Side’de gerçekleştirilen Sempozyum’da, “Sivil Mesleki Oluşumlar, Muhasebe ile İlişkileri ve Üniversitelerden Beklentiler” konulu bir bildiri sunmuştur.

(AİK), faaliyetlerini kendi içinde oluşturduğu dört (4) çalışma grubu ile yürütmektedir. Söz konusu çalışma grupları; (1) Akademik Tez Envanteri ve Eğitim Programları Geliştirme & Meslek Etiği Çalışma Grubu, (2) IIA - IAEP Program (AGEP) Tanıtımı ve Katılım Teşvik Programı, (3) Denetim Kulüpleri ve Denetimde Kariyer Teşvik ve Staj Programı, (4) Türkçe Kaynak Geliştirme & Meslek Kütüphanesi Geliştirme Programı, olarak çeşitli projeler üzerinde çalışmaktadırlar.

(AİK) çalışma gruplarının belirlenen rol ve sorumlulukları ve projeleri aşağıda kısaca özetlenmiştir.

(1) Akademik Tez Envanteri ve Eğitim Programları Geliştirme & Meslek Etiği Çalışma Grubu:

Ülkemiz akademik kurumlarında hazırlanan mesleği ilgilendiren konulardaki yüksek lisans ve doktora tezlerine ulaşılarak, (TİDE) bünyesinde güncelliği sağlanacak bir tez envanterinin hazırlanması.

Benzer şekilde, ülkemizdeki tüm üniversiteler bünyesinde yer alan iç denetim veya yakın ilgi sahasındaki öğretim programlarına ve bunların içeriklerine dair bir envanter hazırlanması.

Bu envanterlerden yola çıkılarak, gerek akademik tezlerin geliştirilmesi ve spesifik konularda derinlemesine analizlere yer verilebilmesi, gerekse mevcut öğretim programlarının geliştirilmesi anlamında başta (TİDE) ve Yüksek Öğretim Kurulu2 olmak üzere tüm meslek kuruluşları ölçütünde ne gibi aktivasyonlara girişilmesi gerektiğinin etüt edilmesi ve raporlanarak paylaşılması.

İlk olarak 2010 yılında, 1985 – 2010 yılları arasında iç denetim ile ilgili konularda hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerini tespit ederek değerlendirmiş, görüş ve öneriler içeren bir araştırma raporu hazırlayan çalışma grubu, öğretim programları envanteriyle birleştirerek durum tespiti anlamında önemli bir veri bankası sağlama misyonuna hizmet etmektedir.

(2) IIA - IAEP Program (AGEP) Tanıtımı ve Katılım Teşvik Programı Çalışma Grubu:

IIA - Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün IAEP - Internal Auditing Education Partnership olarak adlandırdığı akademik gelişim programının tanıtımını ve Türkiye’de uygulanmasına yönelik gerekli hazırlıkları başlatma anlamında önemli adımlar atan çalışma grubu, 2011 yılında ilk pilot uygulamasını yılında Marmara Üniversitesi Muhasebe Denetimi Yüksek Lisans Programında yapacak aşamaya gelmiştir.

Bu program esas alınarak ülkemize özgü bir akademik gelişim programı geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak amacıyla faaliyetlerini yürüten çalışma grubu (AGEP) Akademik Gelişim Programını geliştirmiştir. Programın üniversitelerimizde uygulamasını başlatmak üzere hazırlıklar tamamlanmış, ancak bürokratik sürecin uzun sürmesi ve programdaki dönemsel yoğunluk, pilot uygulamanın 2011-2012 öğrenim yılında devreye alınmasını engellemiştir.

2 Bundan sonra kısaca (YÖK) olarak kısaltılmıştır.

38

(3) Denetim Kulüpleri ve Denetimde Kariyer Teşvik ve Staj Programı Çalışma Grubu:

İç denetim mesleğinin üniversitelerde tanıtımı için denetim kulüplerinin kurulması ve faaliyetlerini teşvik etmek, denetim kulüplerince düzenlenen etkinliklere katılmak, denetimde kariyer olanaklarının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi için üniversite öğrencilerine, mezun adaylarına mesleğin tanıtımına yönelik etkinlikler düzenlemek amacıyla faaliyet yürüten çalışma grubu Marmara, İstanbul, Galatasaray, Yıldız Teknik, Maltepe, Trakya, Konya Selçuk, Kütahya Dumlupınar ve Gaziantep Üniversiteleri ile çeşitli etkinlik ve iletişim imkanları sağlamıştır.

Başta Marmara Üniversitesi olmak üzere, Edirne Trakya, Konya Selçuk, Kütahya Dumlupınar ve Galatasaray Üniversitelerinde denetim kulübü kurulumları tamamlanmış; kulüp üyeleri yalnızca (AİK) çalışmaları değil, (TİDE)’nin çeşitli faaliyetlerinde görevler almaya başlamış, meslek mensuplarıyla yakın temas kurulması, bilgi ve kaynak paylaşımı başlatılmıştır.

Denetim Kulüpleri Komitenin ayrılmaz bir parçasıdır.

Yıldız Teknik ve İstanbul Üniversitesi bünyesindeki denetim kulübü kurulmasına dair çalışmalar devam etmekle birlikte, 2012 yılı içinde Ankara, Bursa ve Eskişehir’deki üniversitelerimiz bünyesinde denetim kulübü kurulmasına yönelik planlama ve çalışmalar sürmektedir.

39

(4) Türkçe Kaynak Geliştirme & Meslek Kütüphanesi Programı Çalışma Grubu:

Ülkemizde iç denetim mesleğinin gelişimine katkıda bulunmak, meslektaşlarımızın ihtiyacı olan Türkçe kaynakların geliştirilmesi ve erişimini kolaylaştırmak amacıyla Türkçe kaynak ve yayın envanteri hazırlamak ve temel mesleki kaynakların Türkçe çevirisi konusunda çalışmalar yürütülmektedir.

Bu kapsamda eski TİDE Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Çetin ÖZBEK tarafından hazırlanan iç denetim kitabının basılması hususunda (TİDE) Yönetim Kuruluna tavsiyede bulunulmuştur.

2011 yılı içerisinde Komite, Marmara, Galatasaray ve Yıldız Teknik Üniversiteleri’nde Denetim Kulüplerince düzenlenen sempozyum ve panellere katkı sağlamış, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde düzenlenen bir panele de (TİDE) Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte katılmıştır.

J. MESLEKİ DÜZENLEMELER KOMİTESİ

1. AMACI VE GÖREVİ

Enstitümüzün 2011 yılında faaliyete geçen yeni çalışma komitelerinden biri olan “Mesleki Düzenlemeler Komitesi” ilk toplantısını 23 Kasım 2011 tarihinde gerçekleştirerek çalışma yaklaşımında esas alacağı vizyonunu “Mesleki düzenlemelerin ulusal referans kaynağı olmak” misyonunu ise “İç Denetim mesleği ile ilgili mevcut düzenlemelerin güncellenmesi ve/veya iyileştirilmesi, ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılması sürecinde; düzenleyici kurumlar, sivil ve mesleki kuruluşlar, iş, kamu ve akademik kurumlar ile ilişkileri geliştirmek ve desteklemek, düzenlemelere yön vermek” olarak belirlemiştir.

Söz konusu vizyon ve misyon çerçevesinde komitenin görev alanları aşağıda belirtilen hususlardan oluşmaktadır.

1. Mesleki mevzuat envanterinin hazırlanması, iyileştirilmesi ve güncellenmesi, düzenleme ihtiyaçlarının belirlenerek meslek hukukunun geliştirilmesi,

2. Düzenleyici kurumların TİDE’den talep ettikleri mevzuat ve düzenlemeler konusunda görüş hazırlanması,

3. İhtiyaç duyulan konularda mesleki düzenlemelere ilişkin görüş ve öneriler hazırlanması,

4. Mesleki düzenlemeler ile ilgili meslektaşların güncel bilgilenmelerinin sağlanması, 5. Mesleki düzenlemeler ile ilgili yayınlar hazırlanması,

6. Yeni Türk Ticaret Kanunu ikincil düzenlemelerinde iç denetim ile ilgili katkı sağlanması,

7. Mesleki düzenlemeler ile ilgili lobicilik faaliyetlerinin yürütülmesi,

8. TİDE ve çalışma komitelerinin faaliyet konuları ile ilgili alanlarda mesleki düzenleme ihtiyaçlarına ilişkin çalışmaların takip edilmesi,

9. Uluslararası mesleki düzenlemelerin izlenmesi,

10. Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, eğitimler tasarlanması.

Benzer Belgeler