• Sonuç bulunamadı

Bu dersin içerikleri; genelde işletme sahalarında uygulamalı olarak verilmeli. Ancak atölyede, her türlü güvenlik önlemi alınarak proses ekipman örnekleri üretim akım şemasına göre dizayn edilip sıralanmalıdır. Bu nedenle tezgâhlar; fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı, ayakları sabit ve tabandan 20 cm yukarda, ön kısımları 10 cm içeriden başlayacak şekilde, üzeri polimer malzemeden olmalıdır. Tezgahlar 100 cm en ve 200 cm uzunlukta, 100 cm yükseklikte (çekmece ve dolaplı ) olmalıdır (tezgâhlar U şeklinde dizayn edilir). Proses ekipmanları ve setleri U şeklindeki alanın ortasına akışa göre dizayn edilmelidir.

Atölyenin eni 15 m boyu 15 m tavan yüksekliği ise 6 m. den az olmamalıdır. Tezgâhın üzerinde tavandan havalandırma sistemi olmalıdır. Havalandırma sistemi malzeme deposunu da içine alacak şekilde düzenlenmelidir. Öğrenci girişinin karşısında ikinci bir çıkış kapısı olmalı. Bu kapının bulunduğu duvarda kapıdan duvar köşesine kadar 13 m boyunda 1 m eninde kimyasal ve fiziksel etkilere dayanıklı tezgâh yapılmalıdır.(Tezgâhın uç kısımlarında lavabolar dikdörtgen ve derin 50x40x30 cm ebadında olmalıdır. Tezgâhta su, gaz, hava ve elektrik tesisatı güvenlik kurallarına uygun şekilde düzenlenmelidir). Cihazlar tezgâhın üzerine yerleştirilmelidir. Atölye kapısı çift kanat ve genişliği 1mx1m= 1 m2 olmalıdır.

1 24 225 225

DAL ŞEFİ ODASI

Kendisine bağlı atölyeyi görebilecek şekilde ve geçişi olan camekânlı, masalı bilgisayar donanımlı, girişte soyunma dolaplı, lavabolu oda.

1 1 16 16

HAZIRLIK ODASI

Çalışma masalı bilgisayar donanımlı hareketli yazı tahtalı öğretmen arşiv dolaplı ve projeksiyon cihazları İçin gerekli elektrik tertibatlı, toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı

1 1 30 30

KİMYASAL MADDE DEPOSU

Dal şefi odası girişli, kimyasal maddelerin özelliklerine uygun, epoksili çelik raflı dolap kullanılmalıdır. Dolaplar sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı ve karanlık olmalıdır. Depo bölümden oluşmalıdır, birinci bölümde katı kimyasallar, ikinci bölümde ise sıvı kimyasal depolanmalıdır. Birinci bölümde duvara sabitlenmiş epoksi çelik raflı dolaplar, ikinci bölüm de ise kapaklı ve raflı epoksi çelik dolaplar kullanılmalıdır. Kimyasalları depolarken kimyasal depolama matris yöntemi uygulanmalıdır.

Birinci ve ikinci bölümde boşta kalan duvarlar ise 90 cm yüksekliğinde ve 60 cm eninde kimyasallardan etkilenmeyen çekmeceli araç gereç tezgâhı kurulmalıdır. Ayrıca kimyasal

1 1 45 45

gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalıdır.

ATÖLYE MALZEMELERİ ODASI

Dal şefi odası girişli, kimyasal madde deposu ile yan yana olmalı epoksili çelik raflı dolap kullanılmalıdır. Dolaplar ve tezgâhlar sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı olmalıdır. 90 cm

yüksekliğinde 90 cm eninde kimyasallardan etkilenmeyen çekmeceli araç gereç tezgâhı kurulmalıdır. Ayrıca kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalıdır.

1 1 30 30

ÖĞRENCİ HAZIRLIK ODASI

Laboratuvar girişlerinde askılık ve kilitli dolapların konulabileceği bir bölüm düzenlenecektir. Öğrenci girişinin bulunduğu koridorda düzenlenmeli.

1 24 24 24

TOPLAM 370 M²

Tablo 23: Lastik Üretim Dalı Proses Kontrol Atölyesi Araç-Gereç Listesi

Araç-Gereç Adet Alan (m2) Toplam alan

(m2) Elektrik KW

Akış Ölçme Ünitesi 1

Aspiratör 1

Basınç Ölçüm Cihazları 1

Bilgisayar (Dizüstü) 1

Bilgisayar masası öğrenci 1

Bilgisayar masası öğretmen 1

Bilgisayar Öğrenci için 1

Bülten dolabı 1

Degazör (Kazan Besleme) 1

Döner sandalye 1

Elevatör deneysel 1

Fotokopi Makinesi 1

Gezervinç 1

Hoffmann Voltametresi 1

Jar Test Cihazı 1

Kâğıt Havlu Makinesi 1

Karıştırıcı (döner karıştırıcı) 1 Karıştırıcı (kuru karıştırıcı) 1

Karıştırıcı (pervaneli) 1

Karıştırıcı (uçkur tip) 1

Laboratuvar Tezgâhı 2

Malzeme Dolabı 3

Öğrenci malzeme dolabı 1

Öğretmen Kürsüsü 1

Öğretmen sandalyesi 1

Pnömatik Motor (Tek Yönlü) 1

Portatif Yazı Tahtası 1

Projeksiyon Cihazı 1

Tabure 24

Tank (1 tonluk) 1

Taşıma Fanı 1

Taşıyıcı deneysel (Kayışlı

Konveyör) 1

Taşıyıcı deneysel (Vidalı

Konveyör) 1

Taşıyıcı deneysel (Zincirli

Konveyör) 1

Transpalet 1

Yazı tahtası 1

Tablo 24: İş Sağlığı ve Güvenliği Araç-Gereç Listesi

Araç-Gereç Adet Alan (m2) Toplam alan

(m2) Elektrik KW

Acil Boy Duş Ünitesi 1

Atık Deposu(Katı Evsel Atıklar için) 1

Atık Deposu(Katılar için) 1

Atık Deposu(Numeneler için) 1 Atık Deposu(Sıvı Evsel Atıklar için) 1

Atık Deposu(Sıvılar için) 1

Atık Kovası 1

Atık Madde Kapları(Katılar için) 2 Atık Madde Kapları (Sıvılar için) 2

Duman Tahliye Aspiratörü 1

Göz Yıkama Ünitesi 1

İş Sağlığı ve Güvenliği Dolabı 1 Kilitlenebilir Elektrik Panosu 1

Kimyasal Madde Dolabı 1

Yangın Söndürme Dolabı 1

Çantalı ilk yardım seti 1

Mekân Adı Oda Sayısı

Kişi

Sayısı Toplam ORGANİK KİMYA VE POLİMER LABORATUVARI

Öğrenci masaları laboratuvar içinde karşılıklı, her masa başında ve sonunda çift musluklu lavabo olmak üzere, öğrencilerin birbirlerinin görüşünü engellemeyecek, tahtayı rahat görebilecek şeklide biçimlendirilmelidir. Masalar, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı, ayakları sabit ve tabandan 20 cm yukarda, ön kısımları 30 cm içeriden başlayacak şekilde dolaplı, epoksi kaplama veya muadili antistatik-antibakteriyel kaplamalı malzemeden olmalıdır. Masalar 150 cm en ve 300 cm uzunlukta, 90 cm yükseklikte olmalıdır. Masalar yazı tahtasına dik olacak şekilde yerleştirilmelidir. Laboratuvarın eni 10 m boyu 16 m tavan yüksekliği ise en az 4 m olmalıdır. Masaların üzerinde, tavana asılı Alüminyum alaşımlı, havalandırma sistemi olmalıdır.

Havalandırma sistemi, çeker ocak ve kimyasal madde deposunu da içine alacak şekilde düzenlenmelidir. Öğrenci girişinin karşı köşesinden acil çıkış kapısı olmalıdır. Bu kapının ilerisinden duvar köşesine kadar 900 cm boyunda 90 cm eninde kimyasal ve fiziksel etkilere dayanıklı banko yapılacaktır. Bankonun duvarla kesiştiği köşeye 100x80x200 cm ebatlarında çeker ocak konulmalıdır. Lavabolar dikdörtgen ve derin 50x40x30 cm ebadında olmalıdır. Deney masalarına ve hazırlık bankosuna; su, gaz ve elektrik tesisatı güvenlik kurallarına uygun şekilde düzenlenmelidir. Hazırlık bankosuna çeker ocak yanına acil duş ünitesi ve göz yıkama ünitesi bulunmalıdır. Yangın söndürme dolabı ve Kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalı. Laboratuvarda bulunan muslukların atık suları direk olarak şehir şebeke suyuna verilmeden önce, çevreye zararlı olabilecek kimyasal atıklar özel olarak imal edilmiş toplama tanklarında biriktirilmeli ve bu atık ilgili birimlerce değerlendirilmelidir.

1 24 160 160

DAL ŞEFİ ODASI

Kendisine bağlı laboratuvarı görebilecek şekilde ve geçişi olan camekânlı, masalı bilgisayar donanımlı, girişte soyunma dolaplı, lavabolu oda.

1 1 16 16

HAZIRLIK ODASI

Çalışma masalı bilgisayar donanımlı hareketli yazı tahtalı öğretmen arşiv dolaplı ve projeksiyon cihazları İçin gerekli elektrik tertibatlı, toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı

1 1 15 15

KİMYASAL MADDE DEPOSU

Dal şefi odası girişli, kimyasal maddelerin özelliklerine uygun epoksili çelik raflı dolap kullanılmalıdır. Dolaplar sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı ve karanlık olmalıdır. Depo iki bölümden oluşmalıdır. Birinci bölümde katı kimyasallar, ikinci bölümde ise sıvı kimyasallar depolanmalıdır. Birinci bölümde duvara sabitlenmiş epoksi çelik raflı dolaplar, ikinci bölüme de ise

1 1 40 40

kapaklı ve raflı epoksi çelik raflı dolaplar kullanılmalıdır.

Kimyasalları depolarken kimyasal depolama matris yöntemi uygulanmalıdır. Birinci ve ikinci bölümde boşta kalan duvaralar ise 90 cm yüksekliğinde ve 60 cm eninde kimyasallardan etkilenmeyen çekmeceli araç gereç tezgahı kurulmalıdır. Yangın söndürme dolabı ve kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalıdır.

LABORATUVAR MALZEMELERİ ODASI

Dal şefi odası girişli, Kimyasal madde deposu ile yan yana olmalı epoksili çelik raflı dolap kullanılmalıdır. Dolaplar ve tezgahlar sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı olmalıdır. 90 cm

yüksekliğinde ve 90 cm eninde kimyasallardan etkilenmeyen çekmeceli araç gereç tezgahı kurulmalıdır. Ayrıca kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalıdır.

1 1 30 30

ÖĞRENCİ GİYİNME MAHALLİ

Laboratuvar girişlerinde askılık ve kilitli dolapların konulabileceği bir bölüm düzenlenecektir. Öğrenci girişinin bulunduğu koridorda düzenlenmeli.

1 24 24 24

TOPLAM: 285 M²

Tablo 25: Lastik Üretimi Dalı Organik Kimya ve Polimer Laboratuvarı Araç-Gereç Listesi

Araç-Gereç Adet Alan (m2) Toplam alan

(m2) Elektrik KW

Laboratuvar Öğretmen Kürsüsü 1

Bilgisayar (Öğrenci için) 2

Bilgisayar (Öğretmen için Dizüstü) 1

Buzdolabı (Küçük tipi) 1

Döner Sandalye 1

Elektronik terazi (0,0001 hassasiyette) 2 Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı (Ayarlanabilir hız ve

sıcaklık) 2

Laboratuvar Tezgahı 4

Malzeme Dolabı 2

Mantolu Isıtıcı (250 mL) 2

Optik Mikroskop 1

Öğrenci Malzeme Dolabı (24 lü) 1

Öğretmen Deney Tezgahı 1

Öğretmen Malzeme Dolabı 1

Öğretmen Sandalyesi 1

Portatif Yazı Tahtası 1 Projeksiyon Cihazı (Tahta üstü cihaz) 1

Saf Su Cihazı 1

Sanayi Tüpü (48 Lt) 1

Santrifüj Cihazı (12 yuvalı) 2

Su Banyosu (Dört gözlü halka kapaklı,

termostatlı, termometreli, destek çubuklu 2

Tabure (Normal) 24

Viskozimetre 2

Yazı Tahtası 1

Tablo 26:İş Sağlığı Ve Güvenliği Araç-Gereç Listesi

Araç-Gereç Adet Alan (m2) Toplam alan

(m2) Elektrik KW

Acil Boy Duş Ünitesi 1

Atık Deposu (Katı evsel Atıklar için) 1

Atık Deposu (Katılar için) 1

Atık Deposu (Numuneler için) 1

Atık Deposu (Sıvı evsel Atıklar için) 1

Atık Deposu (Sıvılar için) 1

Atık Kovası 1

Atık Madde Kapları (Katılar için) 2

Atık Madde Kapları (Sıvılar için) 2

Çeker Ocak (Gaz ve su girişli) 2

Duman Tahliye Aspiratörü 1

Göz Yıkama Ünitesi 1

İş Sağlığı ve Güvenliği Dolabı 1

Kilitlenebilir Elektrik Panosu 1

Kimyasal Madde Dolabı (Kapaklı) 1

Yangın Söndürme Dolabı 1

Mekân Adı Oda

Öğrenci tezgâhları laboratuvar içinde karşılıklı, öğrencilerin birbirlerinin görüşünü engellemeyecek, tahtayı rahat görebilecek şekilde biçimlendirilmelidir. Masalar, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı, ayakları sabit ve tabandan 20 cm yukarda, ön kısımları 30 cm içeriden başlayacak şekilde dolaplı, epoksi kaplama veya muadili antistatik-antibakteriyel kaplamalı malzemeden olmalıdır. Masalar yazı tahtasına dik olarak yerleştirilmelidir. Masalar 150 cm en ve 300 cm uzunlukta, 90 cm yükseklikte olmalıdır. Laboratuvarın eni 25 m boyu 25 m tavan yüksekliği ise en az 6 m olmalıdır. Laboratuvar zemini kırmızı renkte epoksi kaplı olmalı ve emniyet şeritleri sarı renkte zemine çizilmelidir. Cihaz tezgâhlarının ve tüm makinelerin üzerinde, tavana monteli alüminyum alaşımlı, havalandırma sistemi olmalıdır. Atölyenin havalandırma sistemi, kimyasal madde deposunu ve cihazların bulunduğu kısmı da içine alacak şekilde düzenlenmelidir. Öğrenci girişinin karşı köşesinden acil çıkış kapısı olmalıdır. Laboratuvarın sağ tarafında 20x18 boyutlarında tavana kadar duvarla çevrili makine bölümü bulunmalıdır.

Laboratuvarın sol tarafında duvara monteli 90x 1500 ebatlarında cihazların konulduğu altı çekmeceli epoksi kaplama veya muadili antistatik-antibakteriyel kaplamalı malzemeden yapılmış tezgâh olmalıdır. Elektrik tesisatı ve erken uyarı sistemi güvenlik kurallarına uygun şekilde düzenlenmelidir. Göz yıkama lavabosu, iş güvenliği ve sağlığı dolabı ve acil boy duş ünitesi bulunmalıdır.

Çevreye zararlı olabilecek kimyasal atıklar özel olarak imal edilmiş toplama tanklarında biriktirilmeli ve bu atık ilgili birimlerce değerlendirilmelidir.

1 24 625 625

DAL ŞEFİ ODASI

Kendisine bağlı Laboratuvar/Atölyeyi görebilecek şekilde ve geçişi olan camekânlı, masalı bilgisayar donanımlı, girişte soyunma dolaplı, lavabolu oda.

1 1 16 16

HAZIRLIK ODASI

Çalışma masalı bilgisayar donanımlı hareketli yazı tahtalı öğretmen arşiv dolaplı ve projeksiyon cihazları İçin gerekli elektrik tertibatlı, toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı

1 1 25 25

KİMYASAL MADDE DEPOSU

Dal şefi odası girişli, kimyasal maddelerin özelliklerine uygun ahşap dolap veya epoksili çelik raflı dolap. Dolaplar tekerlekli ve üstten sağa sola belli mesafede hareket edebilecek sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı ve karanlık olmalıdır. L şeklinde 1 m yükseklikte 60 cm eninde üzeri seramik kaplı araç gereç tezgahlı, kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalı.

1 1 50 50

ATÖLYE MALZEMELERİ ODASI

Dal şefi odası girişli, Kimyasal madde deposu ile yan yana ahşap dolap veya çelik raflı dolap. Dolaplar tekerlekli ve üstten sağa sola belli mesafede hareket edebilecek sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı ve karanlık olmalıdır. L şeklinde 1 m yükseklikte 60 cm eninde üzeri seramik kaplı araç gereç tezgâhı.

1 1 30 30

ÖĞRENCİ GİYİNME MAHALLİ

Laboratuvar girişlerinde askılık ve kilitli dolapların konulabileceği bir bölüm düzenlenecektir. Öğrenci girişinin bulunduğu koridorda düzenlenmeli.

1 24 24 24

TOPLAM 770 M²

Tablo 27: Lastik Üretim Dalı Fiziko-Mekanik Atölyesi Araç-Gereç Listesi

Araç-Gereç Adet Alan (m2) Toplam alan

(m2) Elektrik KW Anilin Noktası Test Cihazı 1

Aspiratör 2

Bilgisayar (Dizüstü) 1

Bilgisayar masası öğrenci 1

Bilgisayar masası öğretmen 1

Bilgisayar Öğrenci için 1

Boya Makinesi 1

Bülten dolabı 1

Çekme Makinesi 1

Çember Makinesi 1

Döner sandalye 2

Ekstrüder 1

Elastikiyet Ölçme Cihazı 1

Elektrikli ısıtıcı 1

Fotokopi Makinesi 1

Hoffmann Voltametresi 1

Kâğıt Havlu Makinesi 1

Kalender 1

Kalınlık Ölçer 1

Kalınlık Ölçer (Dijital) 1

Kord Büküm Cihazı 1

Laboratuvar Tezgâhı 5

Malzeme Dolabı 2

Mikroskop 1

Mikser (BANBURY) 1

Mooney Vizkozimetresi

(Otomatik) 1

Öğrenci malzeme dolabı 1

Öğretmen deney tezgâhı 2

Öğretmen Kürsüsü 1

Öğretmen sandalyesi 1

Pişirme Presi 1

Plastimetre 1

Portatif Yazı Tahtası 1

Projeksiyon Cihazı 1

Reometre 1

Tabure 24

Taşıma Arabası 2

Termal Çekme Makinesi 1

Two Roll Mil 1

Uniformite Makinesi 1

X-Ray Cihazı 1

Yazı tahtası 1

Yorulma Cihazı 1

Tablo 28: İş Sağlığı ve Güvenliği Araç-Gereç Listesi

Araç-Gereç Adet

Alan (m2) Toplam alan (m2)

Elektrik KW

Acil Boy Duş Ünitesi 1

Atık Deposu (Katı Evsel Atıklar için)

1

Atık Deposu (Katılar için) 1

Atık Deposu (Numeneler için) 1 Atık Deposu (Sıvı Evsel Atıklar

için)

1

Atık Deposu (Sıvılar için) 1

Atık Kovası 1

Atık Madde Kapları (Katılar için) 2 Atık Madde Kapları (Sıvılar için) 2

Duman Tahliye Aspiratörü 1

Göz Yıkama Ünitesi 1

İş Sağlığı ve Güvenliği Dolabı 1 Kilitlenebilir Elektrik Panosu 1

Kimyasal Madde Dolabı 1

Yangın Söndürme Dolabı 1

Mekân Adı Oda öğrencilerin birbirlerinin görüşünü engellemeyecek, tahtayı rahat görebilecek şeklide biçimlendirilmelidir. Masalar, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı, ayakları sabit ve tabandan 20 cm yukarda, ön kısımları 30 cm içeriden başlayacak şekilde dolaplı, epoksi kaplama veya muadili antistatik-antibakteriyel kaplamalı malzemeden olmalıdır. Masalar 150 cm en ve 300 cm uzunlukta, 90 cm yükseklikte olmalıdır. Masalar yazı tahtasına dik olacak şekilde yerleştirilmelidir. Laboratuvarın eni 10 m boyu 16 m tavan yüksekliği ise en az 4 m olmalıdır. Masaların üzerinde, tavana asılı Alüminyum alaşımlı, havalandırma sistemi olmalıdır.

Havalandırma sistemi, çeker ocak ve kimyasal madde deposunu da içine alacak şekilde düzenlenmelidir. Öğrenci girişinin karşı köşesinden acil çıkış kapısı olmalıdır. Bu kapının ilerisinden duvar köşesine kadar 900 cm boyunda 90 cm eninde kimyasal ve fiziksel etkilere dayanıklı banko yapılacaktır. Bankonun duvarla kesiştiği köşeye 100x80x200 cm ebatlarında çeker ocak konulmalıdır. Lavabolar dikdörtgen ve derin 50x40x30 cm ebadında olmalıdır. Deney masalarına ve hazırlık bankosuna; su, gaz ve elektrik tesisatı güvenlik kurallarına uygun şekilde düzenlenmelidir. Hazırlık bankosuna çeker ocak yanına acil duş ünitesi ve göz yıkama ünitesi bulunmalıdır. Yangın söndürme dolabı ve Kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalı. Laboratuvarda bulunan muslukların atık suları direk olarak şehir şebeke suyuna verilmeden önce, çevreye zararlı olabilecek kimyasal atıklar özel olarak imal edilmiş toplama tanklarında biriktirilmeli ve bu atık ilgili birimlerce değerlendirilmelidir.

1 24 160 160

DAL ŞEFİ ODASI

Kendisine bağlı laboratuvarı görebilecek şekilde ve geçişi olan camekânlı, masalı bilgisayar donanımlı, girişte soyunma dolaplı, lavabolu oda yapılmalıdır.

1 1 16 16

HAZIRLIK ODASI

Çalışma masalı bilgisayar donanımlı hareketli yazı tahtalı öğretmen arşiv dolaplı ve projeksiyon cihazları İçin gerekli elektrik tertibatlı, toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı

1 1 15 15

KİMYASAL MADDE DEPOSU

Kimyasal madde deposu da dal şefi odası girişli, kimyasal maddelerin özelliklerine uygun epoksili çelik raflı dolap kullanılmalıdır. Dolaplar sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı ve karanlık olmalıdır. Depo iki bölümden oluşmalıdır.

Birinci bölümde katı kimyasallar, ikinci bölümde ise sıvı kimyasallar depolanmalıdır. Birinci bölümde duvara sabitlenmiş

1 1 40 40

epoksi çelik raflı dolaplar, ikinci bölüme de ise kapaklı ve raflı epoksi çelik raflı dolaplar kullanılmalıdır. Kimyasalları depolarken kimyasal depolama matris yöntemi uygulanmalıdır.

Birinci ve ikinci bölümde boşta kalan duvaralar ise 90 cm yüksekliğinde ve 60 cm eninde kimyasallardan etkilenmeyen çekmeceli araç gereç tezgahı kurulmalıdır. Yangın söndürme dolabı ve kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalı.

LABORATUVAR MALZEMELERİ ODASI

Dal şefi odası girişli, Kimyasal madde deposu ile yan yana olmalı epoksili çelik raflı dolap kullanılmalıdır. Dolaplar ve tezgahlar sarsıntılara karşı emniyeti alınmış şekilde olmalıdır. Toza ve neme karşı izole edilmiş, havalandırma tertibatlı olmalıdır. 90 cm yüksekliğinde ve 90 cm eninde kimyasallardan etkilenmeyen çekmeceli araç gereç tezgahı kurulmalıdır. Ayrıca kimyasal gazlara, ısı ve dumana karşı erken uyarı sistemleriyle donatılmalıdır.

1 1 30 30

ÖĞRENCİ HAZIRLIK ODASI

Laboratuvar girişlerinde askılık ve kilitli dolapların konulabileceği bir bölüm düzenlenecektir. Öğrenci girişinin bulunduğu koridorda bulunması daha uygun olur.

1 24 24 24

TOPLAM: 285 M²

Tablo 29: Lastik Üretim Dalı Analitik Kimya Laboratuvarı Araç-Gereç listesi

Araç-Gereç Adet Alan (m2) Toplam alan

(m2) Elektrik KW

Abbe Refraktometresi 2

Anilin Noktası Test Cihazı 2

Aspiratör (Pencere Tipi) 1

Atölye Öğretmen Kürsüsü 1

Bilgisayar (Öğrenci için) 2

Bilgisayar (Öğretmen için Dizüstü) 1

Bilgisayar Masası (Öğrenci için) 2

Bilgisayar Tarayıcısı (Scaner) 1

Bilgisayar Yazıcısı(Renkli Laser) 1

Buzdolabı (Küçük tipi) 1

Çeker Ocak (Gaz ve su girişli) 1

Duman Tahliye Aspiratörü 1

Elek Sarsma Cihazı (8’li 200 Devir) 1

Elektronik Terazi (0,001-220 gram) 2 Etüv (9 C hassasiyet hacim 8 litre) 1

Hoffmann Voltametresi 1

Isıtıcılı Magnetik Karıştırıcı (Ayarlanabilir hız ve

sıcaklık) 2

Kül Fırını (0-1200oC) 1

Laboratuvar Tezgahı 4

Malzeme Dolabı 1

Öğretmen Deney Tezgahı 1

Öğretmen Malzeme Dolabı 1

Öğretmen Sandalyesi 1

Portatif Yazı Tahtası 1

Projeksiyon Cihazı (Tahta üstü cihaz) 1

Saf Su Cihazı 1

Sanayi Tüpü (48 Lt) 1

Santrifuj Cihazı (12 yuvalı) 2

Su Banyosu (Dört gözlü halka kapaklı,

termostatlı, termometreli, destek çubuklu 2

Tabure (Normal) 24

Vizkozimetre 1

Tablo 30:İş Sağlığı Ve Güvenliği Araç-Gereç Listesi

Araç-Gereç Adet Alan (m2) Toplam alan

(m2) Elektrik KW

Acil Boy Duş Ünitesi 1

Atık Deposu (Katı evsel Atıklar için) 1

Atık Deposu (Katılar için) 1

Atık Deposu (Numuneler için) 1

Atık Deposu (Sıvı evsel Atıklar için) 1

Atık Deposu (Sıvılar için) 1

Atık Kovası 1

Atık Madde Kapları (Katılar için) 2

Atık Madde Kapları (Sıvılar için) 2

Çeker Ocak (Gaz ve su girişli) 2

Duman Tahliye Aspiratörü 1

Göz Yıkama Ünitesi 1

İş Sağlığı ve Güvenliği Dolabı 1

Kilitlenebilir Elektrik Panosu 1

Kimyasal Madde Dolabı (Kapaklı) 1

Yangın Söndürme Dolabı 1

Benzer Belgeler