• Sonuç bulunamadı

LABORATUVAR VE BİLGİSAYAR OLANAKLARI

Belgede Mustafa Kemal Atatürk (sayfa 26-32)

Üniversitemizde, tüm öğrenci ve akademik personelin ortak kulla-nımına sunulan 96 genel amaçlı bilgisayar laboratuvarı, fakülte ve yüksekokullarda 384 bilimsel araştırma laboratuvarı ve 181 öğrenci laboratuvarı bulunmaktadır. Öğrencilerimiz aldıkları eğitimi, fakülte ve yüksekokulların bünyesinde kurulmuş olan bu laboratuvarlarda yaptıkları uygulamalarla geliştirebilmekte ve böylece ileri düzeyde bir yüksek öğetim iklimi içerisinde öğrencilik hayatlarını geçirmek-tedirler. Ayrıca Ege Üniversitesinin İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kaynak Teknolojisi Eğitim, Muayene Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tekstil ve Konfeksiyon Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Ege Petrol Analizi Laboratuvarı, EgeMikal, Ege Gıda Analiz, Klinik Mühendislik Laboratuvarı, Farmasötik Bilimler Araştırma Laboratuvarı akredite olmuştur.

Bilgiye en hızlı şekilde ulaşmanın ve bu bilgiyi paylaşmanın öneminin farkında olan üniversitemizde network ağ altyapısı, Gigabit Ethernet teknolojisi ile kurulmuştur. Her bölüm ve fakülte, Gigabit bağlantılar-la omurgaya bağlı olup, bu sistem 365 gün, 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.

Ayrıca; Çeşme, Tire, Ödemiş, Bergama, Bayındır, Urla, Aliağa ve Gazi-emir ilçelerindeki yüksekokul/meslek yüksekokulları, Konak’ta bulu-nan Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Metro Ethernet teknolo-jisi ve Pınarbaşı’nda bulunan Ege Üniversitesi Gözlemevi de Wireless teknolojisi ile kampüsün altyapısına doğrudan bağlıdır.

ÖĞRENCİNİN EL KİTABI 2015-2016

24

ÖĞRENCİNİN EL KİTABI 2015-2016

25

700 Mbps bant genişliğine sahip ULAKNET bağlantısı ile Üniversite-miz; Türkiye’nin en yüksek kapasiteli bant genişliğine sahip üniversi-telerden biridir. Fakülte ve yüksekokullarımızda binlerce bilgisayar, 96 genel amaçlı bilgisayar laboratuvarı, ayrıca öğrencilerimize 24 saat kesintisiz hizmet veren, internet bağlantılı 40 bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.

Sun Solaris, Linux vb. gibi 100 adet sunucu üzerinden web, web-mail, e-mail, FTP, DNS, DHCP internet hizmetlerinin yanı sıra, Multimedia uygulamaları hizmet olarak verilmektedir. Öğrencilerimiz, üniver-sitemize kayıt oldukları andan itibaren “ogrenci.ege.edu.tr” uzantılı mail adreslerine sahip olmakta (ogrencino@ogrenci.ege.edu.tr), aktif olarak güncellenen www.ege.edu.tr adresli web sitesinden üniversi-te kaynaklarına ulaşabilmekte, http://kutuphane.ege.edu.tr adresini kullanarak kütüphane hizmetlerinden online yararlanabilmektedir.

Öğrencilerimiz ağ hizmetlerinden haberdar olabilmek için ayrıca http://nyg.ege.edu.tr adresine başvurabilirler.

26

KÜTÜPHANE

Türkiye’deki büyük üniversite kütüphanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde 205.723 basılı kitap, 152.190 elektronik kitap, 30.048 elektronik dergi,106 kurumsal e-derginin yanında 54 adet veri tabanı bulunmaktadır. Hizmete sunulan yayınlar kütüphanede açık raf sistemi ile düzenlenmiş olup araştırmacıların kullanımına sunulmaktadır.

Aynı anda 1.800 kişinin yararlanabildiği kütüphanemizde kablosuz erişim (wireles) ola-nakları bulunmaktadır. Grup çalışma salonu, bilgisayar salonu, 232 kişisel çalışma bö-lümü, 7 adet serbest okuma salonu, 6 kişisel kabinin bulunduğu multi- medya salonu, 5 adet sesli kitap okuma stüdyosu ve 2 adet Multimedya Dil Eğitimi Laboratuvarı’nın bulunduğu kütüphanede, görsel- işitsel materyaller koleksiyonu ve görme engellilere yönelik tarama- çevirme-braille çıktı verme, sesli kitap koleksiyonu hizmetleri de yer almaktadır. Ayrıca nadir eserler koleksiyonunda bulunan el yazması eserler dijital orta-ma aktarılorta-maktadır. Üniversitemizin öğretim eleorta-manları ve öğrencileri, elektronik bilgi kaynaklarına üniversite dışından da erişim sağlayabilmekte ve kaynakları tarayabil-mektedir. Sağlık alanındaki materyallerin kullanıcılara sunulduğu Tıp Fakültesi İhtisas Kütüphanesi, özellikle Türk Dünyası halk bilimi alanındaki eserlerin bulunduğu Prof. Dr.

Fikret TÜRKMEN İhtisas Kütüphanesi, Türk halk ve sanat müziği eserlerinin bulunduğu Konservatuar İhtisas Kütüphanesi, arkeoloji alanında yayınlanmış eserlerin bulunduğu Greenewalt İhtisas Kütüphanesi, turizm ve otelcilik konulu yayınların bulunduğu Çeş-me Meslek Yüksekokulu İhtisas Kütüphanesi ve klasik müzik arşivlerine dijital ortamda erişim sağlandığı Klasik Müzik İhtisas Kütüphanelerinden yararlanabilirler.

Basımevi atölyesinde ofset ve dijital tek renk ve renkli baskı cihazları ile her türlü ki-tap, poster ve belgeler üretilmektedir. Ayrıca üniversitemiz Açık Erişim Sistemi ve Ege Üniversitesi Açık Dergi Sistemi (ADS), Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

AKADEMİK YIL YAZ DÖNEMİ

Hafta içi

(Ders Çalışma Salonları) 08.00-22.00 Hafta içi

(Okuyucu Hizmetleri) 08.00-19.00

Hafta içi 08.00-17.00 Hafta içi (Bilgisayar Salonu) 08.30-19.00

Sinema Salonu

(Hafta sonu kapalıdır) 08.00-17.00 Görme Engelliler Birimi

(Hafta sonu kapalıdır) 08.00-17.00 Cumartesi

(Ders çalışma salonları, okuyucu hizmetleri, bilgisa-yar salonu)

10.00-19.00

Hafta sonu kapalıdır Pazar

(Ders çalışma salonları) 10.00-17.00

ÖĞRENCİNİN EL KİTABI 2015-2016

26

Nasıl üye olunur ?

Öğrencilerimiz, Merkez Kütüphanemizden, öğrenci kimlik kartla-rı aracılığıyla yararlanabilirler. Ancak kütüphanemizden yayınlakartla-rın ödünç alınabilmesi için üye olma koşulu aranmaktadır. Öğrencile-rimiz; kullanıcı hizmetleri bankosundan temin edecekleri “Üyelik Başvuru Formu”nu doldurup mezun olana kadar kütüphaneye üye olabilirler.

Ne kadar süreli ve kaç adet kitap ödünç alınır?

Kütüphanemizden;

• Lisans öğrencileri; 14 gün süre ile 3 kitap

• Lisansüstü öğrencileri; 14 gün süre ile 5 kitap ödünç alabilirler.

Üyeler, ödünç aldıkları yayınların sürelerini en fazla iki kez uzatabil-mektedirler. Uzatma ve yayın ayırttırma işlemleri Merkez Kütüpha-nemizin web sayfasından da yapılabilmektedir. Gününde iade edil-meyen, kaybedilen veya zarar gören yayınlar için ise gecikme bedeli ödenmektedir.

Üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrencileri, kütüphanemizin elektronik bilgi kaynaklarına üniversite dışından da erişim sağlayabil-mekte ve literatür tarayabilsağlayabil-mektedir.

ÖĞRENCİNİN EL KİTABI 2015-2016

27

ÖĞRENCİNİN EL KİTABI 2015-2016

28

Veri tabanları

Academic Search Complete (EBSCO-HOST) IEEEXPLORE / IEL

Association for Computing

Machi-nery (ACM) İktisat İşletme ve Finans Dergisi

American Chemical Society (ACS) Institute of Physics (IOP) American Institute of Physics (AIP) iThenticate

American Society of Civil Engineers

(ASCE) JSTOR

ASTM DL & IHS Standards Expert Journal Citation Reports (JCR) American Physical Society (APS) LWW Total Access Collection (OVID)

BioOne MathsciNet

BMJ Online Journals MEDLINE

MicroMedex

Bridgeman Education Nature

Business Source Complete

(EBSCO-HOST) OCLC

CAB Abstracts Oxford University Press Online Journals

Cambridge Primal Pictures Sports And Rehabilitation

Anatomi

Cochrane Library Proquest Hospital Collection Dentistry & Oral Sciences Source Regional Business News

DynaMed Royal Society of Chemistry

EBRARY Sage

EBRARY (H1N1) VERİTABANI Scopus

EMERALD ScienceDirect

ERIC

Food Science and Technology

Abs-tracts FSTA ScienceOnline

GreenFILE SciFinder

Hiperkitap Veritabanı (Yeni) SourceOECD

SpringerLINK SPORTDiscus with Full Text

Taylor & Francis Online Journals ULAKBİM Veritabanları

UpToDate Web of Science

Wiley Interscience World Bank

E-Kitap

Ebrary, springer, GALE, Taylor & Francis, Ebsco ve Hiperkitap veritabanlarından sağla-nan toplam 152.190 elektronik kitap bulunmaktadır.

Standart ASTM : 61000 IEEE : 1800 Toplam : 62800

Veri tabanları kapsamında bulunmayan bireysel abonelik gerektiren e-dergiler: 106

ÖĞRENCİNİN EL KİTABI 2015-2016

29

KÜTÜPHANE YERLEŞİM PLANI

ZEMİN KAT 1. KAT 2. KAT ASMA KAT 3. KAT

Giriş Turnikeleri Bireysel

Oku-ma Salonu Genel Kitap

Koleksiyonu Nadir Eserler

Koleksiyonu Okuma Salonu İdari Ofisler Okuma

Sa-lonları Atatürk

Kitaplığı Özel Koleksiyonlar Teknik Hizmetler

Birimi

Grup Çalışma Salonu

İzmir Koleksiyonu

Öğretim Üyesi Çalışma Alanı

Engelsiz Ege Kütüp-hane Birimi

Bilgisayar Salonu

Öğretim Materyalleri Birimi (Rezerv yayınlar) Multimedya Birimi Dil

Laboratu-varları 1 ve 2 Sesli Kitap Okuma

Stüdyoları

Otomasyon ve Dijital Tarama Birimi Basımevi İletişim Biri-mi ve Mutemetliği Arşiv ve İstatistik Birimi

Kitap Satış Birimi Fotokopi

Ayrıntılı bilgi için;

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Tel : 0 (232) 388 46 42 - 0 (232) 388 18 41 E - Posta : kutuphanedb@mail.ege.edu.tr Merkez Kütüphane Kitap Satış Bürosu

Ağırlıklı olarak üniversitemiz öğretim elemanlarının yazdığı Ege Üni-versitesi yayınları, öğretim üyelerinin eserlerinin bulunduğu kitap satış bürosu, merkez kütüphane binası içinde 08.00-16.45 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Tel : 0 (232) 388 46 42 -127

ÖĞRENCİNİN EL KİTABI 2015-2016

30

Belgede Mustafa Kemal Atatürk (sayfa 26-32)

Benzer Belgeler