• Sonuç bulunamadı

Kurumsallaşma ve İletişim Faaliyetleri

B) Performans Bilgileri

2) Kurumsallaşma ve İletişim Faaliyetleri

Yeni bir yapılanmanın parçası İpekyolu Kalkınma Ajansı TRC1 Bölgesi’nde tanınırlığını arttırmak ve faaliyetlerini aktarabilmek için basınla kuvvetli ilişkiler kurmuştur. Yazılı ve görsel basında Ajansımız ve faaliyetlerimize dair haberler yer almıştır. Bu haberler bir kısmı şöyle sıralanmaktadır.

Tablo 19: Yazılı Basında İpekyolu Kalkınma Ajansı

Haber Yayıncı kuruluş Tarih

Ajanslar, 600 milyon lirayla destek verecek Dünya 31.01.2011

İpekyolu Kalkınma Ajansı’na yapılan 91 proje kabul Edildi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı Toplantısı Yapıldı Doğuş 16.03.2011

Şehitkamil’den Örnek Proje Güneş 23.03.2011

“Doğal Hayat Doğal Enerji” proje sözleşmesi İmzalandı

Sabah 23.03.2011

Fadıloğlu imzayı çevre için attı Oluşum 23.03.2011

Şehitkamil Belediyesi’nden örnek proje Zafer 23.03.2011

Ajans’ın yürüttüğü faaliyetlerden TRC1 Bölgesi halkının ve kamuoyunun haberdar olması amacıyla Ajans faaliyetleri, yönetim kurulu ve kalkınma kurulu toplantıları fotoğraf ve görseller eklenerek haber haline getirilmiş ve internet sitesinde (www.ika.org.tr) adresinde düzenli olarak yayınlanmıştır.

Tablo 20: Elektronik Basında İpekyolu Kalkınma Ajansı

Haber başlığı Internet sitesi Tarih

Gazikent Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'ndan işbirliği

www.nevsehirmedya.com 13.06.2011

İskoçya'dan gelen heyet, Kilis Yatırım Destek Ofisi'ni ziyaret etti

www.haberciniz.biz 26.05.2011

İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplandı www.haberfx.net 25.05.2011 İpekyolu Kalkınma Ajansı Bilgilendirme Toplantısı www.haberx.com 17.05.2011 İpekyolu Kalkınma Ajansı’na destek başvuruları başladı www.haberx.com 11.05.2011 Türk Telekom'un çocuklar için özel çalışması nihayet

sahne aldı

www.internethaber.com 09.05.2011

Enerji Piyasası GTO’da masaya yatırıldı www.guncelgazete.com 06.05.2011

Anadolu Yörex'te www.kanalvip.com.tr 27.04.2011

Cam işlemeciliği projesi kabul edildi www.gaziantephaberler.com 27.04.2011 Gaziantep’in verimlilik şampiyonları www.guncelgazete.com 20.04.2011 Kadın STK'lara proje eğitimi verildi www.haberciniz.biz 15.04.2011

Beklenen Zeugma projesi imzalandı www.haberalemi.net 05.04.2011

Kalkınma Kurulu Toplantısı Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde gerçekleştirildi

www.haberciniz.biz 30.03.2011

Fuara Gaziantep damgası www.gaziantephaberler.com 23.03.2011

GTO, yöresel el sanatlarını canlandıracak www.haberfx.net 28.03.2011 Yörex 2.Yöresel Ürünler Fuarı koordinasyon toplantısı

yapıldı

www.haberx.com 23.03.2011

İpekyolu Kalkınma Ajansı'nda 91 proje başarılı bulundu www.haberciniz.biz 23.03.2011 Mesire alanı için güneşten enerji üretilecek www.haberler.com 22.03.2011

Kilis’te Dış Ticaret Eğitimi www.haber3.com 21.03.2011

Adıyaman’da İhracat konulu seminer www.haber3.com 17.03.2011

İpekyolu Kalkınma Ajansı Toplantısı yapıldı www.haberciniz.biz 15.03.2011 İKA ve MPM ortak çalışmalar yapacak www.guncelgazete.com 12.03.2011

Yeni bir açılıma ihtiyaç var www.guncelgazete.com 03.03.2011

İpekyolu Kalkınma Ajansı, 2. STK ile toplantısını düzenledi

www.dikkathaber.com 03.03.2011

b) Tanıtım ve Kurumsallaşma Faaliyetleri

TRC1 Bölgesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın tanıtım faaliyetlerinde kullanılmak üzere bölgemizin kültürel, endüstriyel, eğitimsel, tarımsal yönlerinin vurgulandığı 7-9 dakika süreli ve aynı prodüksiyonun 3-4 dakikalık kısa versiyonu içeren toplan 2 adet tanıtım filmi çekilmiştir.

TRC1 Bölgesinin tanıtımı için Türk Telekom ile işbirliği yapmak üzere görüşmeler yapılmıştır.

Yapılan görüşmeler sonunda ulusal (Süpercan) ve uluslar arası karakterlerin (Marvel, Spiderman, Hulk, Ironman vs.) Türkiye lansmanlarının Gaziantep’te yapılması şifahen kararlaştırılmıştır.

Ayrıca bu karakterlerin yer aldığı bazı oyun ve filmlerin çekimlerin de bölgemizde çekilerek bölgemizin tanıtımı uluslararası düzeyde yapılacaktır.

Stratejik İletişim ve Tanıtım Belgesi:

İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın görev alanının genişliği ve görevlerinin çok sayıda paydaşla ilişkili olması, yasal yetki ve sorumlulukların belirlenmesini ve bu geniş alanda faaliyette bulunan tüm kesimlerle etkili ve sürdürülebilir bir iletişim sürecini zorunlu kılmıştır.

Değişen ve gelişen yönetim anlayışının en önemli unsurlarından biri olan katılımcılık, faaliyet ve hizmetlerin ilgili tüm kesimlerle koordineli olarak geliştirilmesini ve sürdürülebilir kılınmasını öngörmektedir. İpekyolu Kalkınma Ajansı yürüttüğü faaliyetlerden doğrudan veya dolaylı, olumlu ya da olumsuz yönde etkilenen veya kurumu etkileyen kişi, grup veya kurumları paydaş olarak tanımlamaktadır. Bu

kapsamda, Stratejik İletişim ve Tanıtım Belgesi, bölgesel kalkınma amaçları doğrultusunda katılımcı bir yaklaşım esas alınarak paydaşlar tarafından tanımlanan ve ihtiyaç olarak belirtilen problemlerin çözümüne yönelik olarak kalkınma kurulu ve ilgili paydaşların önerileri doğrultusunda Gaziantep Yatırım Destek Ofisi tarafından hazırlanmıştır.

Tanıtım faaliyetleri kapsamında Ajans ismi ve logosunu içeren görseller hazırlanmıştır. Kalem, evrak dosyası, tanıtım broşürü, yaka kartı, not defteri hazırlanan görseller arasında yer almaktadır. Tanıtım materyalleri kalkınma kurulu, tanıtım toplantıları, proje eğitimleri ve komisyonlar sırasında kurum, kuruluş temsilcilerine dağıtılmıştır.

c) Raporlama Faaliyetleri

Çalışma programı, bütçe, harcama programı hazırlama faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. 2011 yılı çalışma programı ile Ocak-Mart ve Nisan-Haziran dönemlerine ait 3’er aylık 2 harcama programı hazırlanmıştır. Ajansımız 2010 yılı faaliyet raporu hazırlanmıştır. Gerekli düzenleme

ve düzeltme çalışmalarından sonra 2010 yılı faaliyet raporumuz ajans web sitesinde yayınlanacaktır.

Ajansımıza ait diğer raporlama faaliyetleri yine düzenli şekilde gerçekleştirilmiştir. Her hafta birimlerden gelen raporlar doğrultusunda ajans haftalık faaliyet raporu hazırlanmış ve DPT’ye gönderilmiştir.

d) Ajans Personeline Yönelik Eğitim Faaliyetleri

Ajans personelinin altyapısının farklılık göstermesi, farklı disiplinlerden geliyor olması hizmetlerin yürütülmesinde aksaklıklara neden olabilmektedir. Ajans bünyesinde gerçekleştirilecek olan hizmetlerin verimli ve etkin olması için ajans personelinin gerekli eğitimleri alarak mesleki bilgi birikimi ve becerilerini artırmaya yönelik hizmet içi eğitim programı yürütülmektedir. Eğitimler ile uzman personelin kişisel kapasite gelişimi, ajans kurumsal kapasitesinin de artmasına sebep olacaktır. Kalkınma Ajansları personelinin ihtiyacı halinde çeşitli konularda eğitim programlarına tabi tutulması Kalkınma Ajansları Personel Yönetmeliği’nin 19. Maddesinde belirtilmiştir. İlgili mevzuata dayanarak personele ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen konularda eğitim verilmesi düşünülmektedir. İhtiyaç duyulan konuların yanı sıra, personelin mesleki becerilerini geliştirici eğitimler de planlanmaktadır. Bahsedilen eğitimler, belirlenen konuda uzmanlaşmış Ajans personeli tarafından verilebileceği gibi, yerel, bölgesel ve ulusal kurum ve kuruluşlardan yardım alınarak da temin edilebilecektir. Bu kapsamda, başta DPT olmak üzere, Ulusal Ajans, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, KOSGEB, TİKA, ABİGEM, GAP ve Kalkınma Bankası gibi kuruluşlardan destek alınması ve bu kurum, kuruluşlarla işbirliği yapılması planlanmaktadır.

Tablo 21: Ajans Personeline Verilen Eğitimler

EĞİTİM ADI TARİHİ EĞİTİMİ VEREN

Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı 10.03.2011

Zeliha ÜNALDI

Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Projesi Gruplarla Çalışma Teknikleri ve Moderasyon 04.04.2011 Kayhan YILDIRIM İletişim ve Etkili Sunu Teknikleri 05.04.2011 Kayhan YILDIRIM

Çatışma Yönetimi ve Problem Çözme

Teknikleri 06-07.04.2011 Kayhan YILDIRIM

Finansçı olmayanlar için Finans 18.04.2011 İlker AKKAN ABİGEM

Yatırım Destekleri ve Mevzuatı 21.04.2011 Bülent BALYEMEZ ABİGEM

İş Planı ve Bütçeleme 03-04.05.2011 Dilek ZEYBEK

ABİGEM

Proje Döngüsü Yönetimi 10-12.05.2011

Faruk Cengiz TEKİNDAĞ İş ve Ürün Geliştirme Müdürü Kalkınma Bankası

İşletme Tanı Çalışması 24.05.2011 Tamer AĞAR

ABİGEM

Eğitim Konuları ve Hedeflenen Amaçlar

Personele verilen eğitimler 07-11 Şubat 2011 tarihinde DPT tarafından Ankara Kalkınma Ajansı’nın evsahipliğinde düzenlenen Kalkınma Ajansları Modül-1 Eğitimi’ne 9 uzman ve 1 destek personeli katılım sağlamıştır. Modül-1 dışındaki diğer eğitim konuları ve hedeflenen amaçlar aşağıda bildirilmiştir:

a) Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı Eğitimi: Ajans personelinin kadınların sosyo-ekonomik konumlarının güçlendirilmesi, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma amaçlarına ulaşılabilmesi için kadınların istihdamının sağlanması ve eşit işe eşit ücret sağlanması ile ilgili bilgi ve hassasiyetlerinin geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalara dair bilgilendirmeler yapılmıştır.

b) Gruplarla Çalışma Teknikleri ve Moderasyon: Ajans uzmanlarının grup toplantılarında ve değişik organizasyonlarda çalışma gruplarını etkin bir şekilde yönetebilmeleri, kısıtlı zamanı daha verimli kullanabilmeleri amacıyla gruplarla çalışma teknikleri ve Moderasyon eğitimi gerçekleşmiştir.

c) İletişim ve Etkili Sunu Teknikleri: Görüşme, sunuş ya da eğitimi hazırlama ve sunma konusunda, ajans personelinin ihtiyaç duydukları temel bilgiler uygulamalı olarak uzmanlara aktarılmıştır.

d) Çatışma Yönetimi, Problem Çözme Teknikleri: Çalışma ortamında karşılaşılan çatışmalarla nasıl baş edilebileceği ve olumlu sonuçlar çıkarılabileceği aktarılmıştır.

Çalışma ortamlarında çatışmanın kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareket edilerek, çatışma çeşitleri, bireysel çatışma ve çözüm stilleri görülecek, çatışmayı erken safhada önlemenin ve olumlu sonuçlandırmanın yöntemleri uygulamalarla anlatılmıştır.

e) Finansçı olmayanlar için Finans: Bu eğitimin temel amacı, finans teknikleri ve maliyet analizinin yapısı, işleyişi hakkında katılımcılara bilgi vermek, bu analiz ve tekniklerin pratik hayatta kullanımına ilişkin uygulamalı örnekler vermek suretiyle geniş bir bakış açısı oluşturmaktır. İşletmenin karlılığını artırmak için finans bölümü ile birlikte alınacak önlemler, uygulanması gereken teknik analiz ve sorgulamalar eğitim sürecinde değinilen konular olmuştur.

f) Yatırım Destekleri ve Mevzuatı: Kamunun verdiği yatırım teşviklerinin, tüm sektörlere sağlanan desteklerin ve uygulama mevzuatının ajans personeline aktarılması hedeflenmiştir. Bunun sonucunda yatırım destek ofisleri aracılığıyla bölgeye yatırım yapan ilgili kurum ve kuruluşların sağlıklı bir şekilde kamu desteklerinden haberdar olması sağlanacaktır. Eğitim sürecinde; yatırım teşvik uygulamaları, Avrupa Birliği teşvikleri, yeni Ar-Ge Kanunu ve diğer devlet teşvikleri üzerinde durulan temel konular olmuştur.

g) İş Planı ve Bütçeleme: İşletmelerin faaliyeti sırasında ortaya çıkacak her türlü fon giriş ve çıkışları önceden bir programa bağlanmalıdır. Böylece amaçlar ve geleceğe yönelik hedefler, nicel hale dönüştürülebilecek, faaliyetlerin değerlenmesinde, kontrolünde kullanılacak standartların belirlenmesi sağlanacak, ekonomik hayatta karşılaşılabilecek problemlerin önceden görülmesi mümkün kılınacak, işletmede çeşitli bölümler arasında koordinasyon sağlanmasına yardımcı olunacak, işletme amaç ve stratejilerinin anlaşılmasında ve faaliyetlerin yürütülmesinde yol gösterici bir plan elde edilerek kaynakların daha etkin kullanılmasının yol ve yöntemleri öğretilmiş olacaktır. Bu eğitim kapsamında nakit giriş ve çıkışlarının hem tutar hem de zaman açısından uyumlaştırılması ile optimal likiditenin oluşturulması konuları ajans uzmanlarına anlatılmıştır.

h) Proje Döngüsü Yönetimi: Mali destek programlarını daha iyi yürütmek, ulusal ve uluslararası birçok fon kaynağından bölge ölçeğinde en üst düzeyde fayda sağlamak ve nitelikli projeler sunulabilmesine katkıda bulunmak için kritik öneme sahip olan proje hazırlama kapasitesinin geliştirilmesine adına Ajans uzmanlarına yönelik olarak “Proje Döngüsü Yönetimi” eğitimi gerçekleşmiştir.

i) İşletme Tanı Çalışması: Bu eğitim kapsamında bir bölgeye, işletmeye veya üreticiye yönelik olarak mevcut durum analizi gerçekleştirilirken izlenecek yöntemler ajans uzmanlarına aktarılmıştır.

KALKINMA KURULU VE YÖNETİM KURULU TOPLANTI ORGANİZASYONLARI İpekyolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu

Kalkınma Kurulu, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın danışma organıdır. Kalkınma Kurulu 22 Kasım 2008 tarih ve 27062 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş olup üyeleri aynı kararın eki olan liste ile belirlenmiştir.

Kalkınma Kurulu üyeliklerinin güncelleştirilmesi ve kurulun daha etkin ve katılımcı hale getirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Katılım sağlamayan üyelere ulaşılarak katılımları istenmiş, Kalkınma Kurulu toplantılarına 3 kez katılmayan ve ulaşılamayan üyelerin ise yedek listedeki kurum temsilcileriyle değiştirilmesi için DPT’ye resmi yazı gönderilmiştir.

TRC1 Düzey-2 Bölgesi İpekyolu Kalkınma Ajansı 2011 yılı 1. Olağan Kalkınma Kurulu, Kurul Başkanı Sayın Prof.Dr. M.Yavuz COŞKUN başkanlığında 52 kurul üyesinin katılımıyla 29 Mart 2011 Salı günü Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda toplanmıştır.

Kalkınma Kurulu Başkanı Prof.Dr. M.Yavuz COŞKUN ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan birer konuşma yapmışlardır. Daha sonra, Devlet Planlama Teşkilatı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Bölgesel Rekabet Edebilirlik Dairesi Başkanı Serkan VALANDOVA “Kalkınma Ajanslarının Yerelde ve Merkezde Rolleri ve Faaliyetleri” başlıklı; Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ekonomi Politikaları Analisti Esen ÇAĞLAR “Kalkınma Politikalarında Yeni Yaklaşımlar: Çeşitlenme ve Sofistikasyon” başlıklı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.

Kalkınma Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. M. Yavuz COŞKUN tarafından katılımcıların soru, görüş ve önerileri alınmıştır. Kurul görüşmeleri ve karara bağlanan konuların, Başkanlık Divan’ınca, Kurula bildirilmesinin ardından tutanaklar, Başkan ve Katip Üyelerce imzalanarak Kalkınma Kurulu toplantısı sona ermiştir.

Yönetim Kurulu

İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis Valileri, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Başkanları, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı ile Adıyaman ve Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlarından oluşmaktadır.

Ajansımızın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Adıyaman Valisi Sayın Ramazan SODAN üstlenmiştir. Kalkınma Ajansı Çalışma Yönetmeliği’ne göre, Yönetim Kurulu’nun Ajans merkezinin bulunduğu il dışındaki bölge illerinin her birinde; üç ilden oluşan bölgeler için yılda en az üç defa toplanması gerekmektedir. Buna göre Yönetim Kurulu, 2011 yarı yılında Gaziantep ilinde 4, Adıyaman ve Kilis illerinde 1’er kez olmak üzere toplantılarını gerçekleştirmiş, söz konusu toplantılara dair kurul üyeleri bilgilendirme faaliyetleri ve karar tutanakları raporlama faaliyetleri Genel Sekreterlik tarafından gerçekleştirilmiştir.

Benzer Belgeler