• Sonuç bulunamadı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk

Türk Telekom sosyal sorumluluk çalışmalarında, bilgiye erişimin önündeki ekonomik, sosyal, bölgesel veya fiziksel dezavantajları teknolojinin sunduğu olanaklar ile ortadan kaldırarak, fırsat eşitliği sunmaya odaklanır.

Türk Telekom, herkesin toplumsal hayata eşit katılımını ve bilgiye erişimini önceliği olarak görmekte, ülkemizin dijital dönüşümüne katkıda bulunmayı kurumsal sorumluluğu olarak kabul etmektedir.

“Herkes için erişilebilir iletişim” prensibi ile çalışmalarını yürüten Türk Telekom, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı kendisine rehber edinmiştir. Şirket, özellikle “Nitelikli Eğitim” ve “Eşitsizliklerin Kaldırılması”

hedefleri çerçevesinde, Türkiye’ye değer katan kurumsal sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor.

Türk Telekom, çok sayıda sosyal sorumluluk projesini

“Türkiye’ye Değer” anlayışı altında hayata geçirdi Türk Telekom’un, “Bir fark yeter, Türkiye’ye Değer”

yaklaşımıyla hayata geçirdiği sosyal sorumluluk çalışmaları arasında; Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay,

Telefon Kütüphanesi, Günışığı, Sesli Adımlar, Okulumda Günışığı, Yeni Nesil Gelecek, Türk Telekom Okulları, Türk Telekom Amatör Spor Kulüpleri Projeleri bulunuyor.

Türk Telekom İl Müdürlükleri’nin düzenlediği yerel sosyal sorumluluk faaliyetleri de “Türkiye’ye Değer” çatısı altında gerçekleşiyor.

”Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay” Projesi kadınların dijital pazarlama bilgilerini ve kapasitelerini geliştiriyor

Türk Telekom, sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik büyüme için temel itici güç olan bilişim teknolojilerinin herkes tarafından erişilebilir olması hedefi ile İnternetle Hayat Kolay projesini, 2014’te başlattı. Şirket, proje kapsamında 5 yılda, 300’den fazla gönüllü ile 50 bin katılımcıya internet okuryazarlığı eğitimi verdi. Türk Telekom, İnternetle Hayat Kolay projesinin yeni fazında kadınların ülke ekonomisine girişimci olarak katılmasına destek oluyor.

al BilgilerKurumsal YönetimTürk Telekom Grup Şirketleri2020 FaaliyetleriYönetimBir Bakışta 2020Kısaca Türk Telekom Kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı; sürdürülebilir

kalkınmanın önemli bir unsuru olmanın yanında, ekonomik büyümede sürekliliğin sağlanması, sosyal kalkınma ve sosyal adaletin tam olarak gerçekleşmesi açılarından da büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir bir ekonominin varlığı, kadınlarla erkeklerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına tam ve eşit olarak katılımları ile mümkündür.

Bu tespitler, kadınların hızla değişen günümüz dünyasına yabancılaşmamaları için bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkin şekilde yararlanmaları ve dijital becerilerini

güçlendirmeleri gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Ülkenin dijital dönüşümüne hizmet eden Türk Telekom, Eylül 2019’da kadınların bilgi ve iletişim teknolojileri, e‑hizmetler ve e‑ticaret gibi konularda bilgi birikimlerini geliştirmeyi amaçlayarak “Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay” projesini hayata geçirdi. Şirket bu projede, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği ile iş birliği yaptı.

“Hedefi Olan Kadına İnternetle Hayat Kolay” Projesi, bir fikri veya satmak istediği ürünü olan kadınları

online platformların sunduğu fırsatlarla tanıştırmak ve kadınların e‑ticaret bilgilerini geliştirmek üzere başlatıldı. Projeyle, girişimci potansiyeli olan kadınların bilişim teknolojileri ve dijital platformları etkili kullanma becerilerini artırarak üretim ekonomisine katılımlarının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Proje katılımcılarına sağlanan “Dijital Pazarlama Eğitimleri”yle kadınların pazarlama, dijital pazarlama, pazar araştırması, sosyal medya araçları, reklam verme ve ödeme sistemleri hakkında bilgi ve becerilerini artırması bekleniyor. Eğitimlerden yararlanan ve ilerleme kaydeden katılımcılarla Tasarım Odaklı Düşünme Atölyeleri düzenleniyor. Bu atölyelerde kadınlar;

yenilikçi çözümler üretme, rasyonel ve analitik araştırma, kullanıcı odaklı perspektif ve problem çözme becerilerini geliştiriyor. Eğitim ve atölyelerin sonrasında kadınlara işlerini geliştirmeleri konusunda mentorluk desteği veriliyor.

Proje kapsamında sağlanan “Dijital Pazarlama Eğitimleri”yle 2020 yıl sonuna kadar 4.000 kadına ulaşmıştır. Türk Telekom, proje kapsamında 81 ilde 5.000 kadını, Haziran 2021 tarihine kadar dijital pazarlama ile tanıştırmayı hedefliyor.

Türk Telekom’dan engelleri kaldıran bir ilk daha: Telefon Kütüphanesi ile artık ilaçlar da konuşuyor

Telefon Kütüphanesi, görme engellilerin telefonda sesli kitaplara ve çeşitli içeriklere ulaşabildikleri ücretsiz bir hizmettir. Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) iş birliği ile yürütülen Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesi 9 yıldır görme engellilerin bilgiye erişiminin önündeki engelleri kaldırıyor.

Kütüphanede şiirden romana, tarihten kişisel gelişime, deneme sınavlarından, betimlemeli filmlere 50’den fazla kategoride, 2.000 e yakın sesli kitap ve içerik bulunuyor.

Telefon Kütüphanesi’nde, kitapların yanı sıra 20 adet dünyaca ünlü tablonun ünlü isimler tarafından seslendirilen betimlemeleri, Anadolu Ajansı tarafından servis edilen anlık haber akışları ve para tanıma özelliği de bulunuyor.

2020 yılında, görme engellilerin ihtiyaçları doğrultusunda, kullanıcıların ilaç barkodlarını telefon ekranına okutarak ilaç prospektüslerine sesli erişimi sağlandı. Böylece görme engellilere, bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan ilaç bilgilerine ulaşabilme imkanı tanındı.

Telefon Kütüphanesi uygulamaya alındığı 2011’den bu yana toplamda 12 milyon dakika dinlendi. 2016 yılında hayata geçen mobil uygulaması 45 bin kez, görme engelliler için gönüllü kitap okumayı kolaylaştıran Kitaplara Ses uygulaması 48 bin kez indirildi.

Günışığı projesiyle az gören çocukların, engelsiz akranları ile aynı okullara devam ederek toplumsal hayata

katılmaları sağlanıyor

Türk Telekom’un teknolojisi ve altyapısı sayesinde erken müdahale eğitiminin ilk defa uzaktan verebilme özelliği taşıyan Günışığı projesi, Türkiye’de ve dünyada tek örnek olarak dikkat çekiyor.

Engelsiz Yaşama Derneği (EyDer) ile 2014 yılında hayata geçirildi. Proje; tamamen kör kabul edilen %1‑

%10 aralığında görme yetisine sahip çocukların, erken müdahale eğitimi ile başka birinin yardımı olmadan yaşamlarını sürdürmelerini ve görme engelliler okulu yerine kaynaştırma eğitimine devam etmelerini amaçlıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

al BilgilerKurumsal YönetimTürk Telekom Grup Şirketleri2020 FaaliyetleriYönetimBir Bakışta 2020Kısaca Türk Telekom

Benzer Belgeler