• Sonuç bulunamadı

uzmanlaşmış bir kuruluş olan Hishtil-Toros Fidecilik’in (HTF) Antalya ve Adana’daki yüksek teknolojiye sahip seralarında gerçekleştirmektedir.

Çiftçilere sunduğu avantajlar sayesinde hızla yaygınlaşan hazır fide kullanımı, örtüaltı yetiştiricileri kadar açık alanda tarım yapan çiftçiler tarafından da gün geçtikçe daha fazla tercih edilmektedir. Türkiye’de hazır fide sektörü, yılda 4,5 milyar adedin üzerine çıkan üretim miktarıyla son yıllarda önemli bir büyüklüğe ulaşmıştır. Sektörün en önemli oyuncularından biri olan HTF tarafından üreticilere sunulan kaliteli ve sağlıklı fideler, Türk çiftçisinin girdi risklerini azaltarak gelirinin artmasına destek olmaktadır. Hastalıklara önemli ölçüde çözüm getiren aşılı fidelerin

Türkiye’deki ilk üreticisi olan HTF, dünyada az sayıdaki üretim tesisinde kullanılan GSPP (Good Seeds and Plants Practices / İyi Tohum ve Fide Uygulamaları) standartları ile de sektörüne öncülük etmiştir.

HTF, 2020 yılında her iki tesisinde 20 milyon adet aşılı ve 98 milyon adet düz fide olmak üzere toplam 118 milyon adet fide üretmiştir.

Hishtil-Toros’un Antalya ve Adana’daki seralarında, aşılı fide olarak domates, hıyar, patlıcan ve karpuz; düz fide olarak ise domates, hıyar, biber, patlıcan, karpuz ve kavun üretilmektedir.

Kurumsal Çiftçilik

Faaliyetleri

kullanılarak Karaman ve Kayseri’de yemeklik patates üretilmektedir.

Ar-Ge ve İnovasyon Faaliyetleri

T

ekfen Tarım Agripark tesisi, yatırım büyüklüğü, uzman personel sayısı ve bütçe itibarıyla ülkemizin en önemli tarımsal Ar-Ge

merkezlerinden biridir.

Tekfen Tarım, 2020 yılında gelirlerinin

%8,5’ini araştırma

ve ürün geliştirmeye ayırarak sektöründe ön sıralarda yer almıştır. Şirket, Turkishtime tarafından hazırlanan “Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri 2019”

sıralamasında, tarım kategorisinde 3’üncü sırada yer almıştır.

Agripark’ta 2020 yılında tarla tohum operasyonu ve ıslah faaliyetleri kapsamında 5 proje; teknotarım Ar-Ge faaliyetleri kapsamında 4 proje ve “diğer”

kategorisinde 1 proje olmak üzere toplam 10 proje yürütülmüştür.

Bu projeler kapsamında Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Akdeniz Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Çukurova Üniversitesi ve TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) ile işbirliklerine devam edilmiştir. Yeni arpa çeşitlerinin ıslahı ve Akdeniz’deki yeni ekolojik bölgelere adaptasyonu amacıyla Akdeniz Bölgesi Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı (PRIMA) tarafından başlatılan uluslararası

GENDIBAR projesinde de çalışmalar yıl boyunca sürmüştür. Tekfen Tarım, 7 farklı ülkeden 8 farklı kuruluş ile 36 ay sürecek olan projeye dahil olan tek ticari katılımcıdır.

İnovasyon kapasitesinin artırılması da Tekfen Tarım’ın öncelikleri arasındadır.

İnovasyon kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla Tekfen Tarım, Alanar Meyve ve HTF’den gönüllülerin katılımıyla kurulan İnovasyon Kulübü’ndeki üye sayısı 44’e ulaşmıştır. Başarılı inovasyon örneklerini hayata geçirmek amacıyla, kurumsal

girişimcilik çalışmaları kapsamında belirlenen 4 ana başlıkta üretilen fikirlerin fizibilite çalışmalarına devam edilmiştir.

Dijital Tarım Dönüşüm ve İnovasyon Lideri, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

Ödülleri’nin “Ar-Ge Organizasyonlarında Liderlik Öyküleri” kategorisinde ödüle layık görülmüştür.

Üretim sahalarını kontrol ederek anlık verileri toplamak, ürünlerin gelişimini gözlemlemek, sorunları hızla tespit etmek ve gıda güvenilirliğini artırmak gibi

avantajların yanı sıra su, enerji ve işgücü tasarrufu sağlayan dijital tarım

uygulamaları, Tekfen Tarım’ın stratejik öncelikleri arasındadır. Şirket, ürünlerin sağlık ve gelişimini takip edebilmek amacıyla uydu teknolojilerinden yararlanmaktadır. 2020 yılında 4 farklı kategoride, 8 ilde ve 40 bin dekarlık alanda, 435 tarlanın uydudan takibi sağlanmıştır.

Ayrıca buğday, susam ve patates tarlalarındaki hava sıcaklığı ile nemi ve toprak sıcaklığı ile nemi ölçen Dijital Arazi İstasyonları yoluyla anlık bilgiler

toplanmakta ve verilerin analizi yoluyla sulama ihtiyaçları ve hastalık riskleri tespit edilebilmektedir.

Tekfen Tarım, operasyonel maliyetlerini düşürebilmek ve verimliliğini artırmak amacıyla dijital teknolojiyi üretim süreçlerinin farklı aşamalarına entegre etmektedir. Patates tarlalarındaki dikim, gübreleme ve ilaçlama işlemlerinde

otomasyon sağlayan uydu destekli otomatik dümenleme sistemi, uzaktan depo kontrolü, filo yönetim sistemi, meyve alım süreçlerinin uçtan uca dijital dönüşümünü sağlayan Meyve Alım Dijital Dönüşüm (MAD) projesi ve iş süreçlerinin dijital ortama taşınarak bölümler arası koordinasyonu artırmayı amaçlayan Alansis projesi, Tekfen Tarım’ın uygulamaya geçirdiği dijital dönüşüm projelerinden bazılarıdır.

%8,5

Tekfen Tarım, 2020 yılında gelirlerinin %8,5’ini

araştırma ve ürün geliştirme projelerine ayırmıştır.

Ambrosia çift sıralı arpa çeşidi

Meyve alım

süreçlerinin uçtan uca dijital dönüşümünü sağlayan Meyve Alım Dijital Dönüşüm (MAD) projesi, Tekfen Tarım’ın uygulamaya geçirdiği dijital dönüşüm projelerinden birisidir.

Torosport Ceyhan Terminali iskelesi

T

ürkiye’deki limancılık

faaliyetlerinde, 2019 yılında bir önceki yıla göre yaşanan %5’lik büyüme Covid-19’un etkilerine rağmen 2020 yılında da devam etmiştir. 2020 yılında elleçlenen yük miktarı, pandemi nedeniyle global beklentilerin altında bir büyüme göstermiş olsa da 2019 yılına göre yaklaşık %2,5 artış göstermiştir.

Türkiye limanlarında 2019 yılında toplam 484 milyon ton yük

elleçlenirken, 2020 yılında elleçleme miktarı 497 milyon tona ulaşmıştır.

Grup bünyesinde verilen limancılık hizmetleri Toros Tarım’ın Ceyhan ve Samsun Üretim Tesisleri bünyesindeki iki terminal yoluyla yürütülmekte, ayrıca gemi acenteliği gibi hizmetlerle de desteklenmektedir.

Ağırlıklı olarak ithalata (gemi tahliye) hizmet veren Torosport Ceyhan ve Torosport Samsun Terminallerinde 2020 yılında toplamda elleçlenen yük miktarı 2019 yılına göre %9,6 artışla 4,9 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Akaryakıt ve petrol ürünlerinde elleçlenen yük miktarı, pandemi sürecinde petrol fiyatlarında ve talepte yaşanan düşüşe bağlı olarak ortaya çıkan contango piyasası ve artan stoklama ihtiyacı nedeniyle %541 yükselerek 510 bin ton düzeyinde gerçekleşmiştir.

Akaryakıt ve petrol ürünleri hariç olmak üzere elleçlenen dökme katı ve sıvı yükler ile genel kargo yüklerin toplamı ise 4,4 milyon ton olup, önceki yıla göre yatay seyretmiştir.

Terminallerde üçüncü şahıslara verilen limancılık hizmeti dışında Toros Tarım’ın kendi yükleri de elleçlenmekte olup, 2020 yılında Ceyhan’da yaklaşık 602 bin ton, Samsun’da ise yaklaşık 1 milyon 662 bin ton olmak üzere toplamda 2 milyon 264 bin ton yük elleçlenmiştir.

Tekfen Holding’in 5 ana faaliyet alanından birini temsil eden Hizmet Grubu,