• Sonuç bulunamadı

Kule Vinç Sektöründe Faktör Koşulları (Orta)

4. KULE VİNÇ SEKTÖRÜNÜN PORTER YAKLAŞIMI ÇERÇEVESİNDE

4.4. Araştırmanın Kapsamı

4.5.1. Kule Vinç Sektöründe Faktör Koşulları (Orta)

Faktör koşulları; hammadde, işgücü değişkeni, enerji, lojistik, teknoloji ve fiziksel altyapı değişkenlerinden oluşmaktadır.

Hammadde Değişkeni: Kule vinçler genel anlamda çelik-konstrüksiyon

yapıdan oluşmaktadır. Dolayısıyla üretim için kullanılan hammadde temel anlamda demir ve çelikten oluşmaktadır. Sektörde yaklaşık olarak 10 farklı kalitede çelik malzeme kullanılmaktadır. Ancak kullanılan malzeme yüksek derecede esnekliğe sahip olması gerektiğinden Türkiye’de sıklıkla üretilen bir malzeme olmayıp demir- çelik ithalatçıları tarafından ülkemize ithal olarak girip kule vinç üreticileri tarafından üretimde kullanılmaktadır. Ancak son dönemlerde sektörün ihtiyacı ve diğer sektörlerin bu yüksek esneklikteki malzemelere ihtiyaç duyması ve talebin artmasıyla günümüzde büyük ölçüde Türkiye’de üretilir hale gelmiştir.

İşgücü Değişkeni: Kule vinç sektörü için ihtiyaç duyulan iş gücü 3’e

ayrılmaktadır. İlki; üretim kısmını oluşturmaktadır. Üretim kısmında ağırlıklı olarak kaynakçı, taşlamacı, boya-kumlama işçisi, elektrikçi, talaşlı imalat personeli, cnc operatörü vb. diğer meslek gruplarını barındırırken işgücü bulma konusunda üretim yapılan bölge ve ile göre mevsim ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Bunlar içinde TGM kule vinç firması Düzce Gümüşova OSB’de faaliyet göstermektedir. Bulunduğu ilin fındık üretiminde önemli ölçüde etkisi olması sebebiyle yaz aylarında işçilerin fındık toplama-harman yapma vb. durumlarda iş gücüne katılmadıkları izin aldıkları ve bu durumun da üretimde aksamalar olmasına sebebiyet verdiği görülmektedir.

İkinci işgücü tanımı ise servis ekibi olarak tanımlanan montaj de-montaj arıza bakım gibi hizmetleri sağlayan ekiplerdir. Bu ekipler ortalama olarak 60 ile 120 metre arası yüksekliğe kurulan kule vinçleri montaj – de-montaj işlemlerini gerçekleştiren personellerden oluşturmaktadır. Bu alan da personel bulmak oldukça zordur. Yükseklik korkusu gerekli eğitim ve sertifikasyon süreci işgücü temininde aksamalar yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Bir diğer iş gücü ise kolu ise kule vinç operatörleridir. Sektör çalışanları servis ekipleri gibi 60 metre ile 120 metre arası yükseklikte günlük ortalama 8 saat çalışan personellerden oluşmaktadır. Bu yükseklikte çalışabilecek personel temininde de birtakım zorluklar yaşanmaktadır. Operatörler proje bazlı çalışmakta olup ortalama proje süreleri 6 ay ile 24 ay arası değişiklikler göstermektedir.

Enerji Değişkeni: Enerji maliyetleri kule vinç sektörü için yaklaşık olarak

üretim maliyetinin %7’ lik kısmını oluşturmaktadır. Üretimde temel enerji kaynağı elektrikten oluşmaktadır. Enerji ihtiyacını karşılamada zorluk çektikleri gözlemlenmemiştir.

Teknoloji ve Fiziksel Alt Yapı: Küreselleşme olgusunun da etkisi ile sürekli

değişmekte ve gelişmekte olan pazarı yakalayabilmek ve pazarın gerisinde kalmamak için işletmelerin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekmektedir. Sürekli değişim ve yenilik olgusunun birçok sektörle olduğu gibi kule vinç sektörü ile de doğrudan ilişkisi vardır. Özellikle kule vinç sektöründe pazarda var olabilmenin en büyük şartı teknolojik yenilikleri yakından takip etmekten geçmektedir. Türkiye de kule vinç sektöründe faaliyet gösteren işletmelere baktığımızda ise, teknolojik alt yapı ve yatırımlarını sürekli yenileyen ve sektöre yeni giren firmaların olduğu gözlemlenmektedir. Kule vinçlerin hedef pazarı inşaat sektörü olduğu için inşaat sektöründe meydana gelen gelişmeleri yakından takip ederek daha hızlı montaj ve de montaj olabilen kule vinçler üretmeyi hedefleyen ve nakliye sırasında daha az yer kaplayan kule vinçler üretme çabasında olduğu gözlemlenmiştir. Yine bir diğer gelişme ise bom ucunda daha fazla yük kaldırma kapasitenin sağlanması olduğu gözlemlenmiştir.

Finansal Durum Değişkeni: Kule vinç sektöründe yer alan firmalar için

hammadde tedariki ve ihracat süreci için KGF ve Eximbank kredilerinden düşük faiz ve teşvikli kredi kullandıkları gözlemlenmiştir. Kule vinç imalatı için kullanılacak hammadde miktarı yüksek düzeyde sermaye gerektirdiği, servis hizmetleri, kurulum, nakliye sürecinin de aynı şekilde güçlü finansman faktörüne sahip olmayı zaruri kıldığı gözlemlenmiştir. Buradan hareketle finans araçlarının ve sektör ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmenin önemli düzeyde rekabet avantajı sağlayacağı ortaya çıkmaktadır.

Diğer taraftan kule vinç satışı için en çok tercih edilen satış yöntemi finansal kiralama (leasing) olup sektörün yakından takip ettiği bir diğer finansman aracıdır.

Lojistik Değişkeni: Türkiye genelinde kule vinç sektöründe faaliyet gösteren

imalatçı firmaların ve distribütörlerin ağırlıklı olarak İstanbul – Kocaeli – Ankara - Düzce illerinde merkez kurdukları ve bu bölgelerden tüm Türkiye’ye hizmet verdikleri gözlemlenmiştir. Bu illerde kurulmalarının temel nedeni ise yüksek katlı yapıların yoğunluklu olarak bu bölgelerde yapılması; bir diğer ifadeyle kule vinç ihtiyacının en yoğun olarak bu bölgelerde bulunmasıdır. Kule vinçler sevk edilirken yurtiçinde tırlar/çekiciler vasıtasıyla karayolunu kullanmaktadır. Bir kule vinç ortalama olarak 8-9 tırda sevk edilmektedir. Günümüz akaryakıt fiyatları, araç bakım ve yıpranma paylarının maliyeti göz önünde bulundurulduğunda önemli bir maliyet değişkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. İhracat sırasında ise Open Top, Hıgh Cube olarak adlandırılan konteynerler vasıtası ile limanlardan gerçekleştiği gözlemlenmiştir

Benzer Belgeler