• Sonuç bulunamadı

Krizi İdare Sürecinde Hükümetin Açıkladığı Ekonomik Paketler

YENİDEN YAPILANDIRMALAR

KES/ERTELE DIŞARI VER (OUTSOURCE) ARTIR/HIZLANDIR

3.2. Kriz Sürecinde Yeniden Yapılandırmalar

3.2.2. Türkiye İçin Krizde Alınması Gereken Önlemler ve Öneriler

3.2.2.1. Krizi İdare Sürecinde Hükümetin Açıkladığı Ekonomik Paketler

Kurumsal çözümler insani ihtiyaçlardan, toplumsal önceliklerden yola çıkarak üretilmelidir. Nazım Ekren’in Hürriyet’ten Erdal Sağlam’a yaptığı açıklamaya göre, ilk üç paketin maliyeti 32,7 milyar TL’yi bulmuş. 4.paketin KDV ve ÖTV ağırlıklı olduğu görülüyor, maliyeti ise 5,5 milyar TL olarak tahmin ediliyor. Üç ay süreyle yerli veya yabancı otomobil, beyaz ve kahverengi eşya, ya da 150 m2’nin üzerinde konut talebi bulunanların bu indirimden yararlanması düşünülüyor.148

Aşağıdaki Tablo 3. 14’de Türkiye’nin kriz esnasında şimdiye kadar aldığı birtakım önlemlere yer verilmiştir.

147

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Ekonomik Krize Karşı Önlemler Raporu, Ankara, 2008, www.tisk.org.tr (13 Mart 2010), s.7-8.

148

83

Tablo 3.14: Türkiye’de Krize Karşı Alınan Önlemler

Kaynak: Nihat Altuntepe ,”2008 Küresel Krizinin Ülkelerin İstihdam Yapısı

Üzerine Etkilerinin Dinamik Bir Analizi” ,

(t.y.), http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/sduvd/article/viewFile/1372/1460 (13 Mart 2010), s.137.

Sonuçta, Türkiye krizden etkilen ülkeler arasında olmakla beraber, Yunanistan, İzlanda ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yaşadığı çok ağır şartların yaşanmadığı gözlenmektedir. Ancak krizin daha ne kadar derinleşeceğinin öngörülmemesi nedeniyle, yukarıdaki tabloda belirtilen önlemlere ek olarak daha etkin programlar uygulamaya sokulması gerekliliği de mevcuttur.

84

SONUÇ

Bugün gelinen noktada yaşanan mali kayıplar, krizin zorlu, sancılı ve yorucu bir süreci barındırması, yeniden yapılandırmanın maliyetli ve zaman alması gibi şartlar göz önünde bulundurulduğunda, krize hazırlıklı bir sistemin, hem kriz öncesinde hem kriz sonrasında oluşturması gerektiği görünen bir gerçektir. Ancak bu kriz sürecine girilme aşamasında bazı denetimsiz ve şeffaf olmayan finansal ürünlerin giderek karmaşık bir yapıya bürünmesini önleyecek herhangi bir kurallar bütünü, düzenleme ve denetleme mekanizması mevcut değildi. Krize yakalanma safhası ise ani ve beklenmeyen bir durum oldu. Oysaki bu krizden önceki yaşanan krizlerde de mahiyet ve içerik bakımından farklılık gösterse de ortak payda da benzerlik gösteren nihai sonuç şeffaf, denetlenebilir, uygulanabilir ve kabul edilebilir bir zemin oluşturulmadığı takdirde tekrar krize yakalanmanın kaçınılmaz olmasıdır. Krizlerden gözlemleyebildiğimiz diğer bir nokta ise, kriz sonrasındaki ekonomik sıçramanın birtakım kuralların göz ardı edilmesini ve denetimsizliğin artmasına neden olmasıdır. Bu noktada yapılması gereken yeniden yapılandırmaların düzenli olarak gözden geçirilip, radikal kararlar alma ve iyileştirme sürecinin etkin bir şekilde uygulanmaya devam etmesi ve krizin hemen ardından eski duruma geri dönüşün engellenmesidir. Yapılan araştırmalara göre, şimdiye kadar yaşanan krizlerin ardından kriz yönetimi önem kazanmış ve yeniden yapılandırmaları öngörmüştür. Hükümetler daha sıkıyönetim politikaları uygulayarak finansal denetim ve bazı hukuksal boşlukları telafi etmeye uğraşmışlardır. Bu krizde de birtakım benzer yeniden yapılandırmalar gerekmektedir. Kriz sürecinin başarılı bir şekilde atlatılması ise bu yapılandırmalarla beraber, krizden çıkış yolunu kısaltmayı sağlayacak sağlıklı önlem ve müdahalelerin yapılmasıdır.

Bu krizden sonra gözlemleyebildiğimiz diğer bir gerçekte kapitalizmin bir takım denetim ve düzenleme eksikliğini doğurmasıdır. Bu da kriz anında devlet müdahaleleri gerektirdiğinden sisteme olan güveni azaltmaktadır. Günümüzdeki kriz ve yenidünya düzeni, küreselleşmenin yarattığı kriz bulaşıcılığından korunmanın ancak denetimle sağlanabileceği, bu da ya, IMF, Dünya bankası gibi uluslararası kuruluşların yeterliliğinin arttırılıp, güçlendirilmesiyle yahut bir üst kurul görevi görmesi gereken bir kuruluş marifetiyle sağlanabilir.

85

Bu tezden çıkarılabilecek en önemli sonuçlardan bir tanesi kriz öncesinde yaşanan denetimsizlikler, şeffaf olmayan finansal varlıkların küreselleşmesi, ekonomileri krize sürüklemektedir ve kriz sürecinde yeniden yapılandırmaların önemi artarak, etkin ve uygulanabilir bir kriz yönetimini uygulamayı gerektirir. Dünya ekonomileri öncelikle krize neden olan toksit kâğıtların nasıl temizleneceği yönündeki ekonomik müdahalelerini güçlendirmeli ve zararın ne kadar olduğu tespit edilene kadar, belirsizliklerle mücadele çabalarını sağlam temeller üzerine oturtması gerekmektedir.

Bir krizi önlemek için öncelikle onu oluşturan unsurların önünü kapatmak gerekir. Denetim sağlanabilmeli, kredi verme koşulları ve standartları yeniden düzenlenmeli, finansal yapı güçlendirilmelidir. Ekonomilerin, küreselleşmenin getirdiği koşullara ayak uydurması sağlanarak, küresel denetim ve yönetim kural ve çerçevesi belirlenmelidir. Şirketlerin ise kriz yönetiminin önemini anlaması ve kriz anında uygulanabilir plan ve programlarını önceden düzenlemesi gerekir.

En önemlisi devlet tarafından piyasa üzerindeki denetim eksiklikleri giderilmesi ve anayasal hukuk kuralları çerçevesinde piyasayı koruyucu önlemlerini kriz sonrasında da devam ettirilmesi gerekir. Araştırmalar göstermiştir ki kriz sonrasında hızlı bir sıçramanın ardından gelen büyümeler önceki krizlerde de yaşanmıştır. Bu yüzden krizi yönetebilen ve doğru yeniden yapılandırma programları uygulayabilen, kurum ve kuruluşların kriz sonrasındaki süreçte fırsatlardan yararlanabileceği koşullara ulaşabileceği de görülmektedir. Bunun için gerek kriz öncesi, gerekse kriz sonrası süreçler ayrıntılı olarak, finansal piyasalar, reel sektör ve hükümetler tarafından gözden geçirilmeli ve krizlerin kötü etkilerinden ders çıkarılarak geleceğe ilişkin perspektifler eşliğinde misyon ve vizyonların belirlenmesiyle eskisinden daha etkin bir piyasa ortamı sağlanmalıdır.

86

KAYNAKÇA

Kitaplar:

Apak, Sudi ve Ayhan Aytaç. Küresel Krizler, Kronolojik Değerlendirme ve

Analiz. İstanbul: Avcıol Basım Yayın, 2009.

Assaraf, John. ve Murray Smith. Kriz Nasıl Fırsata Çevrilir, Cevap. Burcu Ünlütabak (çev). İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık, 2008.

Aydın, Üzeyir. Türkiye’de 1980 Sonrası Dönemde Yaşanan Ekonomik

Krizlerin Analizi. İstanbul: İktisadi Araştırmalar Vakfı, 2006.

Aydoğdu, Hatice ve Nurhan Yönezer. Krizin Sözlü Tarihi. Ankara: Dipnot Yayınları, 2007.

Bastı, Eyüp. Kriz Teorileri Çerçevesinde 2001 Türkiye Finansal Krizi. Ankara: Sıramat Matbaacılık, 2006.

Bate, Nicholas. Krizde Ne Yapmalı? Kıvanç Tanrıyar (çev), İstanbul: Optimist Yayınları, 2008.

Bilgin, Mehmet Hüseyin. Gökhan Karabulut ve Hakan Ongan, Finansal Krizlerin

İşletmelerin Finansman Yapıları Üzerindeki Etkileri. İstanbul: Prive Grafik, 2002.

Bisignano, Joseph R. Wiliam C. Hunter ve George G.Kaufman (Ed). Global

Financial Crises, Lesson From Recent Events. Basel: Kluwer Academic Publishers, 1999.

Charan, Ram. Zor Zamanlarda Liderlik. Ümit Şensoy (çev.), İstanbul: Optimist Yayınları, 2009.

Coşkun, Mustafa Kemal, Yapı, Pratik, Özne, Kapitalizmin Dönüşüm

Süreçlerinin Ekonomi Politik Eleştirisi. Ankara: Dipnot Yayınları, 2009.

Çakmur Yıldırtan, Dina, Finansal Krizler Erken Uyarı Sistemleri. İstanbul: 1997.

87

Dursunoğlu, Abdulkadir, Teori ve İlişkileri İle Global Ekonomik Kriz. Konya: Çizgi Kitapevi, 2009.

Eğilmez, Mahfi. Küresel Finansal Krizi, Piyasa Sisteminin Eleştirisi. 5. Basım. İstanbul: Remzi Kitapevi, 2009.

Karaçor, Zeynep. Öğrenen Ekonomi Türkiye, Küreselleşme Sürecinde, Kriz

Aralıklarında. Konya: Çizgi Kitapevi Yayınları, 2007.

Kırım, Arman. Krizden Nasıl Çıkarız? İstanbul: Sistem Yayıncılık, 2009. Kozanoğlu, Hayri. Küresel Krizin Anatomisi. İstanbul: Agora Kitaplığı, 2009. Krugman, Paul. Bunalım Ekonomisinin Geri Dönüşü. Neşenur Domaniç (çev.). İstanbul: Literatür Yayınları, 2001.

Luecke, Richard. Kriz Yönetimi. Önder Sarıkaya (çev.). 2. Basım. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009.

Morris, Charles R. Money, Greed, and Risk, Why Financial Crises and Crashes

Happen. Toronto: Random House, 1999.

Özden, Kenan. İşletme ve Örgütlerde Toplam Kriz Yönetimi. İstanbul: Beta Basım, 2009.

Parasız, İlker. Finans Krizinin Güven Krizine Dönüşmesi Küresel Kriz. Bursa: Ezgi Kitapevi, 2009.

Pira, Aylin ve Çisil Sohodol. Kriz Yönetimi Halkla ilişkiler Açısından Bir

Değerlendirme. İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2004.

Savran, Sungur. “Bunalım, Sermayenin Yeniden-Yapılandırılması, Yeni-Liberalizm”, Dünya Kapitalizminin Krizi. Nail Satlıgan ve Sungur Savran(der.). İstanbul: Belge Yayınları, 2009, ss. 19-70

88

Somçağ, Selim. Türkiye’nin Ekonomik Krizi, Oluşumu ve Çıkış Yolları. 3. Basım. İstanbul: 2006 Yayınevi, 2007.

Soros, George. Finansal Piyasalar İçin Yeni Paradigma. Coşkun Üçüncü (çev.). İstanbul: İnkilap Kitapevi, 2009.

Sönmez, Mustafa. 100 Soruda Küresel Kriz ve Türkiye, İstanbul: Alan Yayıncılık, 2009.

Tichy, Noel M.ve Warren G.Bennis. Şirket Kurtaran Kararlar. Aslı Karasuil Ermiş (çev.). İstanbul: Martı Yayıncılık, 2009.

Tutar, Hasan. Kriz ve Stres Yönetimi. 2. Basım. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2007. Tüz Vergiliel, Melek. Kriz Döneminde İşletme Yönetimi. Bursa: Hünkâr Ofset, 1996.

Ulagay, Osman. Küresel Çöküş ve Kapitalizmin Geleceği. 2. Basım. İstanbul: Özgür Yayınları, 2009.

Wetlaufer, Suzy. Toplu işten çıkarmalardan Sonra Neler Olur? Kriz Yönetimi. Salim Ay (çev.), Harvard Business Review, MESS Yayını, 2000.

Yay, Turan, Gülsün Gürkan Yay ve Ensar Yılmaz. Küreselleşme Sürecinde

Finansal Krizler ve Finansal Düzenlemeler. İstanbul: Mega Ajans, 2001.

Yeldan, Erinç, “Finans Çağında Eklemlenme Kalıpları: Neoliberal Küreselleşmenin Çevresel Bir Ekonomisi Olarak Türkiye Örneği”, Küreselleşme, Kriz ve Türkiye’de

Neoliberal Dönüşüm, Nergis Mütevellioğlu ve Sinan Sönmez (drl.). İstanbul: İstanbul

Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2009, ss. 129-158.

Makaleler:

Abuşoğlu, Harun, “Sırrı dökülen kapital”, Birikim. Sayı. 236-237, Aralık 2008- Ocak 2009, ss. 42-54.

89

Acemoğlu, Daron, “The Crisis of 2008: Structual Lessons for and from Economics”,

Journal of Humanities. Cilt, Sayı. 1, Bahar 2009, ss. 163-174.

Alantar, Doğan, Küresel Finansal Kriz: Nedenleri ve Sonuçları Üzerinde Bir Değerlendirme”, Maliye Finans Yazıları. Cilt. 22, Sayı. 81, Ekim 2008, ss. 75-86.

Aybar, Sedat, Uğur Özgöker ve Vedat Akman. “Uluslararası Finansal Kriz ve Siyasi Sonuçları”, Maliye Finans Yazıları. Cilt. 23, Sayı. 83, Nisan 2009, ss. 32-44.

Bora, Tanıl, “Kriz, fırsat ve sinizm”, Birikim. Sayı. 236-237, Aralık 2008-Ocak 2009, ss. 28-32.

Danzikyan, Yetvart, “Kriz: Erdoğan-burjuvazi mücadelesi”, Birikim. Sayı. 236-237, Aralık 2008-Ocak 2009, ss. 68-73.

Ertem, Cemil, “2008 Krizinin tarihsel-yapısal dinamikleri üzerine”, Birikim. Sayı. 236-237, Aralık 2008-Ocak 2009, ss. 33-41.

Galbraith, James K, “Milton Friedman’ın teorilerinden global mali krize: Monetarizmin başarısızlığı”. Birikim. Sayı. 236-237, Aralık 2008-Ocak 2009, ss. 74-80.

Kozanoğlu, Hayri, “Küresel finans sistemi ve türev piyasalarda etkileri”, Birikim. Sayı. 236-237, Aralık 2008-Ocak 2009, ss. 55-61.

Saral, Talat, “Küresel Kriz Üzerine Düşünceler ve Öneriler”, Maliye Finans

Yazıları. Cilt. 83, Sayı. 83, Nisan 2009, ss. 9-24.

Songur, Hilmi, “Küresel Krizin İstanbul Borsası Üzerindeki Etkisi”, Maliye Finans

Yazıları. Cilt. 22, Sayı. 82, Ocak 2009, ss. 93-108.

Şener, Orhan, ‘‘ Kriz Döneminde işsizliği Önlemede Kullanabilecek Alternatif Bir Model ’’, Maliye Finans Yazıları. Cilt. 23, Sayı. 83, Nisan 2009, ss. 25-29.

Yücel, Yelda, “Kapitalizmin krizleri, küresel işbölümü ve kadınlar”, Birikim. Sayı. 236-237, Aralık 2008-Ocak 2009, ss. 62-67.

90

Seminer ve Paneller:

Demirer, Temel, “Kapitalist Yıkım Kıskacındaki Dünyanın, “Hâl-i Pür Meali” veya “Bırakmayın geçmesinler, Bırakmayın Yapmasınlar!”, Küresel Kriz Semineri. Özgür Üniversite-Taksim, 07 Kasım 2009.

Şahinoğlu, Atalay, “Reel Sektör ve Krizler”, Türkiye Ekonomisi ve Krizleri

Paneli. İstanbul Dedeman Otel, 05 Nisan 2006, ss. 30-31. İnternet :

Aktan, Can Coşkun ve Hüseyin Şen, “Ekonomik Kriz: Nedenler ve Çözüm Önerileri”, Yeni Türkiye Dergisi. 2002, Sayı. 1, ss. 1-2. http://www.canaktan.org/ canaktan_personal/canaktan-arastirmalari/toplam-kalite/aktan-sen-ekonomik-kriz.pdf (22 Nisan 2010).

Ataman Erdönmez, Pelin, “Uluslar arası Finansal Kriz Karşısında Ülkeler tarafından Alınan Önlemler”, Bankacılar Dergisi. 2009, Sayı. 69, ss. 86-92. www.tbb.org.tr/Dosyalar/Arastirma_ve_Raporlar/Kronoloji.doc (13 Mart 2010).

Ataman Erdönmez, Pelin, “Küresel Kriz ve Ülkeler Tarafından Alınan Önlemler

Kronolojisi”, Bankacılar Dergisi. 2009, Sayı. 68, ss. 85-101. http://www.tbb.org.tr/ Dosyalar/Dergiler/Dokumanlar/68.pdf sayfa:62 (12 Nisan 2010)

BDDK. Küresel Krizde İngiltere Tecrübesi, 2009, http://www.bddk.org.tr (14 Mart 2010).

Balatan, Zeynep ve Yaprak Sevil Coşkun, “Küresel Mali Krizin Bankacılık Sektörüne Etkileri ve Türk Bankacılık Sektörünün Veri Zarflama Analizi ile Bilançoya Dayalı Mali Etkinlik Analizi”, 12. İktisat Öğrencileri Kongresi. İzmir: Ege Üniversitesi, 7-8 Mayıs 2009, ss. 1-50. http://www.tcmb.gov.tr/yeni/iletisimgm (03 Nisan 2010).

BBC News “Northern Rock now in public hands”,

91

BDDK, Finansal Piyasalar Raporu, 2009, http://www.bddk.org.tr (14 Mart 2010). Celalettin, Yavuz, “Ekonomik Krizin Dünyada ve Türkiye’de Güvenlik Polikasına Etkileri”, 2009, http://www.turksam.org/tr/a1594.html#_ftn6 (19 Nisan 2010).

Chambers, Nurgül, “Bir Krizin Anatomisi”,

http://www.bilgeyatirimci.com/nurgul_chambers/?y=2008&m=11 (3 Kasım 2008). Christie, Rebecca, “Paulson Engineers U.S. Takeover of Fannie, Freddie”, Bloomberg, 2008, http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid= ajcw4yxx PGJ8 (02 Nisan 2010).

Çırak, Emre, “Küresel Mali Kriz Üzerine Bir Araştırma”, 2009, http://emrecirak.blogcu.com/kuresel-mali-kriz-uzerine-bir-arastirma/5167862,22.03.2009 (12 Mart 2010).

DPT. Ekonomik Gelişmeler, 2008. http://ekutup.dpt.gov.tr/tg/index, ekonomik gelişmeler (20 Şubat 2010)

Feridun Sezgin, “Kriz yönetimi” (t.y.).

http://yordam.manas.kg/ekitap/pdf/Manasdergi/sbd/sbd8/sbd-8-13.pdf (12 Mart 2010). Gelberi, Ali İhsan, “Euro, Dolar ve Yuanın Savaşı”, 2010.

http://www.ito.org.tr/wps/portal (02 Nisan 2010).

Global Kriz Araştırma Raporu, “Global Ekonomik Krizin Çıkışı ve Nedenleri”, 2010, http://globalkriz.wordpress.com/2010/02/25/global-kriz-arastirma-raporu/ 25 Şubat 2010 (10 Mart 2010).

Hitay, Baran, “İşletmelerde Kriz Yönetimi ( II )”, (t.y),

http://www.izto.org.tr/nr/rdonlyres/7475bda1-95b7-4855-b351-9adce4362afe/4490/hitay_ kriz.pdf (12 Nisan 2010)

ISO. Ekonomik Göstergeler. 2010.

92

İzmen, Ümit, “Küresel Krizde Ülkeler Arasında İşbirliği: G20’nin Artan Önemi”, 2009, http://www.ku.edu.tr/ku/images/EAF/eaf_pn0902.pdf (12 Şubat 2010).

Maliye Bakanlığı. Yıllık Ekonomik Rapor 2009. 2009. http://www.sgb.gov.tr/esad/ Ekonomik (10 Nisan 2010).

Nas, Nesrin, “Global Mali Kriz ve Türkiye Ekonomisi”, Finans Politik & Ekonomik Yorum. 2007, Cilt. 44, Sayı. 510, ss. 6-7 http://www.ekonomikyorumlar. com.tr/ dergiler/ yorum/Yorum_Sayi_510 pdf,Cilt:44 (14 Mart 2010).

Neslihan Topbaş, “Finansal Kriz Ortamında Bankaların Muhasebe Sistemlerinde Gerçeğe Uygun Değerleme Yönteminin Etkileri”, Bankacılar Dergisi. 2009, Sayı. 68, ss. 56-64. http://www.tbb.org.tr/Dosyalar/Dergiler/Dokumanlar/68.pdf (10 Mart 2010)

NTV-MSNBC ve Ajanslar, “İrlanda Anglo-Irish Bankası’nı kamulaştırıyor”, 2008, http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/472402.asp#storyContinues,ARALIK-2008 (11 Mart 2010).

Öztürk, Fevzi, “Mortgage Krizi: Nedenleri, Etkileri ve Sonuçları”, 2010. http://www.dunyabulteni.net/news_print.php?id=35395 (11 Nisan 2010).

Roubini, Nouriel, “ABD Ekonomisinde Yaşanan Gelişmeler, Bu Gelişmelerin Global Piyasalar ile Türkiye’ye Yansıması”, 2008. http://www.rgemonitor.com (10 Şubat 2010).

Ross, Andrew, “JP Morgan Pays $2 a Share for Bear Stearns”, 2008, The New York Times, http://www.nytimes.com/2008/03/17/business/17bear.html (30 Aralık 2009).

Sakal, Mustafa, Elif Ayşe Şahin, “Küresel Mali Kriz Ekonomide Paradigma Değişiminin Sinyali Mi?”, idc.sdu.edu.tr/tammetinler/kalkinma/kalkinma5.pdf (13 Mart 2010).

Seyfettin, Gürsel, “Dünya ekonomisi ABD ve Çin'in yeniden yapılanmasına bağlı”, 2009, http://www.sgb.gov.tr/esad (19 Şubat 2010).

93

Stepek, John, “Lloyd’s (LLOY) to takeover HBOS (HBOS), 2009, http://www.todaysfinancialnews.com/international-investing (10 Mart 2010).

Şimşek, Mehmet. Makroekonomik Gelişmeler. 2010. http://www.maliye.gov.tr (15 Nisan 2010).

T.C. Şanghay Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği. ‘‘ Çin Ekonomisinde Mart 2009 Ayında Kaydedilen Ticari ve Ekonomik Gelişmeler ’’, 2009, http://www.counsellors.gov.tr/ upload/CHC/rapor-2009%20mart.doc,MART,2009 (10 Nisan 2010).

TCMB. Finansal İstikrar Raporu. 2009. www.tcmb.gov.tr (10 Mart 2010).

TEDAV. Küresel Kriz Çalışma Grubu. Türkiye Ekonomisi İçin Kriz Önlemleri Araştırma Raporu. İstanbul, 2009, www.tepav.org.tr (10 Mart 2010).

TİSK. Ekonomik Krize Karşı Önlemler Raporu. Ankara, 2008. www.tisk.org.tr. (13 Mart 2010).

TUSIAD. 2009/03 Çin Bülteni. 2009.

http://www.tusiad.org.tr/FileArchive/CinBulteni_2009_03.pdf (10 Nisan2010).

Winston- Salem Journal, “Wachovia dealt to Citigroup after 129 years as independent”, 2008, http://www2.journalnow.com/content/2008/sep/30/ wachovia- dealt-to-citigroup-after-129-years-as-ind/ (02 Şubat 2010).

Yunanistan’da kriz derinleşiyor, 2009,

http://www.bbc.co.uk/ turkce/haberler/2009/12/091218_vid_greece_economy.shtm (12 Şubat 2010).

Zeybekoğulları, Mine, “Dolar/Yuan maçı sertleşirse tribünler karışır”, Ekonomist. 2009, http://www.ekonomist.com.tr/dolaryuan-maci-sertlesirse- tribunler- karisir-haberler/626.aspx?2.Page (02 Nisan 2010).

94

ÖZGEÇMİŞ

Araştırmacı 1984 yılında Siirt’te doğdu. İlköğretimini 1996 yılında Atatürk İlköğretim Okulunda tamamladı. Lise eğitimini 2001 yılında Zeytinburnu 100.Yıl Ticaret Meslek Lisesinde birincilikle tamamladı. 2006 Yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdi. 2007 yılında Kadirhas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sermaye Piyasaları ve Borsa bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başladı. İş hayatına muhasebeci olarak başladı ve son 4 yıldır özel şirketlerin finansman departmanında finansman sorumlusu olarak çalışmaktadır.

Benzer Belgeler