• Sonuç bulunamadı

LİTERATÜR TARAMAS

25 Nisan 2016 Güvenlik Değerlendirilmesi ve Değerlendiricisi Hakkında Klavuz

2.9.3. Kozmetik Ürün Güvenlilik Raporu

Ürün bilgi dosyasında “Kozmetik Ürün Güvenlilik Bilgileri” başlığı altında yer alması gereken bilgiler “Kozmetik Ürün Güvenlilik Raporu” olarak muhafaza edilmelidir.

Üretici, ürün piyasaya arz edildikten sonra ortaya çıkan ilgili ilave bilgileri göz önünde bulundurarak kozmetik ürün güvenlilik raporunun güncellenmesini sağlamalıdır.

Kozmetik Ürün Güvenlilik Raporu asgari olarak Kısım A ve Kısım B başlıkları altında gerekli bilgileri içermelidir. Kısım A, ürün güvenliliği için gerekli tüm verileri, Kısım B ise ürünün güvenliliği ile ilgili verilerden yola çıkarak hazırlanan değerlendirme ve gerekçelendirmeyi içerir.

Kozmetik ürünün kalitatif ve kantitatif özellikleri : Bu kısımda ürünün % bilişimi Incı isimleri , Cas ve Ec numaraları ve hammade fonksiyonlarıyla birlikte açıkça belirtildiği ‘Ingredient List’ olarak bilinen kısımdır. Formulasyonda kullanılan her bir hammaddenin koruyucular ve parfüm(parfüm alergenleri mutlaka hesaplanmalıdır.  Kozmetik ürünün fiziksel/kimyasal özellikleri ve stabilitesi:

Kozmetik ürünün kendisi, kullanılan maddelerin veya karışımların fiziksel ve kimyasal özellikleri verilir.

Madde veya karışımların fiziksel ve kimyasal özellikleri : msds(malzeme güvenlik bilgi formu), Analiz Sertifikası (üretimde kullanılan lota ait olan), TDS (Teknik Doküman) , Parfumlere ait ayrıca allergen belgesi ,Ifra (48’e göre) belgelerini çermesi gerekir.

 Bitmiş kozmetik ürünün fiziksel ve kimyasal özellikleri: Bitmiş ürüne ait msds(malzeme güvenlik bilgi formu), Analiz Sertifikası (üretimde kullanılan lota ait olan) evrakları olmalıdır.  Kozmetik ürünün stabilitesi : Ürün stabilite formu (36 aylık)

ve aynı zamanda açıldıktan sonra kullanım ömrünü belirleyen PAO (Period After Opening) test olmalıdır.

 Stabilite testinde kullanılan ürünün bileşiminin piyasada fiilen bulunan ürünle aynı olduğunun kanıtı.(Orjinal ambalajla stabilite testi yapıldığı kanıtlanmalıdır)

 Koruyucu Etkinlik Testi (Challenge test ) mutlaka olmalıdır.

 Uygulanabilir olduğunda, açıldıktan sonra kullanım süresi ve gerekçesi ( PAO testi olmalıdır.)

Mikrobiyolojik Kalite : Bu başlık altında bitmiş ürün ve hammaddelerin (maddeler veya karışımlar) kabul edilebilir mikrobiyolojik spesifikasyonlarının mikrobiyolojik açıdan tespit edilmesidir. Kozmetik ürünlerde mikrobiyolojik analiz dış laboratuvartarafından yaptırılmalıdır. Ayrıca kullanılan hammaddelerde ve özellikle su için mikrobiyolojik analiz yaptırılmalıdır. (alkol içeriği formulasyonda > %20 ise mikrobiyoloji analizi istenmez , ayrıca tek kullanımlık ürünlerde mikrobiyolojik analize gerek yoktur.)

Safsızlıklar, kalıntılar, ambalaj materyali bilgisi hakkında bilgi : Kozmetik ürünlerde kullanılan ambalajların güvenliğinin test edilmesidir . Ambalaj malzemesine ait ürün görseli, Ambalaj malzemesinin msds ve analiz sertifikalarını içermektedir.

Normal ve makul olarak öngörülebilir kullanım : Planlanan kullanım şekli, ürünün yanlış kullanımının engellenmesi amacıyla tüketiciye uygun bir şekilde iletilmelidir. Ayrıca etikette yer alan uyarılar ve diğer açıklamalar tanımlanan normal ve makul olarak öngörülebilir kullanım ile tutarlı olmalıdır.

Kozmetik ürüne maruziyet: Maruziyet değerlendirmesi, risk değerlendirmesinin temel parçasıdır. Bu başlık altında normal ya da makul öngörülebilir kullanım koşullarında her bir kullanım ve kullanım sıklığı için insan vücudunun dış kısımları veya diş ve ağız boşluğundaki mukoza zarı ile temas halinde bulunan kozmetik ürünün miktarı

hesaplanmalıdır. Maruziyet değerlendirmesi amacıyla kullanılan somut koşulların açıklamasında aşağıdaki parametreler de dikkate alınmalıdır:

Kozmetik ürüne ait maruziyet Kozmetik yönetmeliği eklerinde; Kılavuz Ek 3, Ek 4, Ek 5’te yer almaktadır.

Formülde yer alan maddelere maruziyet : Kozmetik üründe bulunan maddelerin her birine maruziyetin değerlendirilmesi her bir maddeyle ilişkili riskin değerlendirilmesi için gereklidir. Kısacası Kozmetik üründeki herbir hammaddenin tek tek güvenlik sınırının hesaplanmasıdır .

Formülde yer alan maddelerin toksikolojik profile : Bu başlık altında bitmiş üründeki her bir maddenin toksikolojik tehlikesinin tanımlaması, potansiyel maruziyetinin belirlenmesi risk karakterizasyonun düzenlendiği kısımdır.

İstenmeyen etkiler ve ciddi istenmeyen etkiler: Kozmetik ürün güvenlilik raporu, kozmetik ürünün veya ilgiliyse diğer kozmetik ürünlerin, istenmeyen ve ciddi istenmeyen etkileri üzerine istatistiksel verileri de içeren bütün erişilebilir verileri içermelidir

Kozmetik ürün hakkında bilgiler : Bu başlık altında gönüllüler üzerinde yapılan çalışmaların varlığı gibi ürüne veya benzer formülasyonlara ait veya diğer ilgili alanlarda gerçekleştirilmiş, risk değerlendirmelerinin usulüne uygun olarak onaylanmış ve doğrulanmış bulgular yer almalıdır.

Kısım B; Kozmetik ürün güvenlilik raporunun Kısım B’sinde ürün güvenliliğinin değerlendirmesi verilmelidir. Ürün için tanımlanan tüm risklerin dikkate alınması ve güvenlilik değerlendirme sorumlusunun değerlendirmesi gereklidir.

Değerlendirme sonucu: Bu başlık altında kozmetik ürünün güvenliği ile ilgili beyan ve değerlendirmenin sonuç bilgileri yer almalıdır. Sonuç; normal veya makul öngörülebilir kullanım şartlarında kullanıldığında ürünün güvenli olduğu, kısıtlamalar ile güvenli olduğu veya insan sağlığı için güvenli olmadığı belirtilmelidir.

Etikette verilen uyarılar ve kullanma talimatları: Herhangi bir uyarı ve kullanma talimatının gerekliliği konusundaki beyanlar etikette yer almalıdır. Ürünün güvenli kullanımını sağlamak için, Kozmetik Yönetmeliği Ek III ve Ek IV’ünde listelenenlere ilaveten, hangi uyarıların veya kullanma talimatlarının etiketlenmesine gerek duyulduğunun belirlenmesi güvenlilik değerlendirme sorumlusunun görevidir.

Gerekçelendirme : Bu başlık altında Kısım A’da yer alan değerlendirmeler ve Kısım B’de yer alan beyanların temelini oluşturan bilimsel gerekçelendirmenin açıklanması gerekir. Bu açıklama Kısım A’da ortaya konulan açıklayıcı bilgilere dayandırılmalıdır. İlgili hallerde, güvenlilik sınırı hesaplanır ve yorumlanır.

Güvenlilik değerlendirme sorumlusu ile ilgili bilgiler ve Kısım B’nin onayı :Burada Güvenlik Değerlendiricisine ait yetkinliklerin yer aldığı ve raporun onaylandığı imzalandığı kısımdır .

Erişkinlerde MoS 100’den büyük, doğumda itibaren çocuklar için ise aşağıda belirtilen değerlerde olmalıdır;

Tablo 2.1 Mos Değerleri 230: doğumda

180: 6 aylık olana kadar 160: 12 aylık olana kadar 150: 5 yaşına kadar 130: 10 yaşına kadar

Benzer Belgeler