• Sonuç bulunamadı

3.3. KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programları

3.3.5. KOSGEB Desteklerine İlişkin Benzer Çalışmalar

KOSGEB tarafından verilen desteklerin mahiyetine ilişkin yapılmış olan çok araştırma vardır. Birbirine benzeyen araştırma sonuçlarına göre KOSGEB’in verdiği destekler adına değerlendirmeler yapılmıştır.

Emsal bir araştırmada KOSGEB’in desteğinden faydalanan KOBİ’lerde ciro, istihdam ve vergi matrahlarındaki yükselen seviyelerin başka firmalara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Oluşan bu tablo KOSGEB’in verdiği desteklerin firma

bir konu da, devlet bütçe gideri olarak yaptığı desteklerden daha çoğunu bütçeye gelir olarak kaydetmesidir. Bu da KOBİ ve girişimciliğe destek olma sisteminde en önemli husus ve kamu hazinelerinin doğru bir biçimde harcandığını ve firmalara olumlu olarak etki ettiği ifade edilebilir (Karakoç, 2010).

KOSGEB’in “Yeni Girişimci Desteği”yle açılan firmaların yaşadığı sorunların araştırıldığı emsal çalışmada, girişimci bireylerin yaşadığı problemler dile geitirilmiştir. Girişimci kişilerin neredeyse hepsinin, girişimcilikle ilgili kanunların idrak edilmesinin zor olduğunu ve bürokratik işlemlerin zaman gerektirmesi nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanarak sabit yatırım desteğini de alan çoğu girişimci kişinin müşterek problemlerinden birisi de teminat mektubunun alınmasında mülkiyeti kişiye âit olan bir taşınmaz malı ipotek gösterme zorunluluğunun olmasıdır. Araştırma sonuçlarına istinaden bireylerin büyük çoğunluğu KOSGEB’in verdiği desteklerin içerik açısından zengin ve geniş bir durumda olması; fakat verilen destek limitlerinin ihtiyaçlarını karşılama noktasında yetersiz kaldığını belirtmiştir (Ürper, 2017).

Destek alan girişimci bireylerin söylediği en mühim problemlerden birisi ise, yapılması gereken destek mahiyetindeki ödemelerin zamanında yapılmaması ve buna istinâden sıkıntı yaşamalarıdır (Yılmaz, 2015).

Yine bu konuda çalışılmış bir araştırma örneği ile KOSGEB’in verdiği destekler incelenmiştir. Girişimci kişilere ve KOBİ’lere destek veren KOSGEB, başka kamu kuruluşları ile firmaların üye oldukları STK ve Oda’lardan destek gören girişimci kişilerin ortak ifadelerine göre, bahsedilen kuruluşlardan destek görme sürecinde önemli bir yol gösterme ve danışmanlık alma gereksinimi görülmektedir. Araştırma sonucuna göre verilen desteklerden faydalanan firmaların olması ve bu firmalara ek olarak, bu konularda fikri olup ama destekten fayda sağlamaya yetecek bilgisi ve özellikli personelinin yokluğundan yakınan firma sayısı da bir hayli çoktur. Hattâ girişimci kişiler tümüyle bürokrasinin çok, ayrıntılı ve zahmetli olmasından yakınmaktadırlar. Destek alacak kişilerin, yapılması gereken işlem süreçlerinden ve yapılacak ödemee planlarının nasıl olacağı konusunda bilgileri olmaması sebebiyle

girişimci kişiler, uygulamaya ilişkin konuların daha kolay anlaşılabilir bir şekilde düzenlenmesini ve gerekli olan belgelerin basit bir şekilde hazırlanabilecek belgeler olmasını istediklerini ifade etmiştir (Solmaz, 2014).

Başka bir benzer araştırmadaysa; KOSGEB’in verdiği destek türlerinin girişimci kişiler nezdinde pek bilinmediği neticesine varılmıştır. Hattâ birçok girişimci kişinin eşdeğer problemlerinden birisi de destek alım sırasında bürokrasinin çok olmasından yaşanan problemlerdir (Ar, 2009).

Farklı bir çalışmada ise; girişimci kişilerin KOSGEB’in verdiği destekten faydalanma sürecinde karşılarına çıkan problemleri irdelemiş ve değerlendirme yapılmıştır: destek öncesi verilen uygulamalı girişimcilik eğitiminden genellikle girişimci kişiler memnun olmakta ve bu eğitimin kendilerine katkı sağladığını söylemektedir. Girişimci adaylarının büyük bir kısmı bu eğitimlerden eş-dost ve aile eşrafı vasıtasıyla haberi olduğunu ifade etmiştir. Bunu baz alarak KOSGEB’in düzenlediği eğitim ve destekler için yapılan reklamlar ve haberler için etkili olmadıkları söylenebilir. Girişimci adayları, gördükleri eğitimin muhtevasından hoşnut olsalar dâhi, verilen desteklerden yararlanabilmenin çok az olmasından yakındıkları görülmüştür. Aldıkları eğitimi bitirip belgeleyen girişimciler, destek başvurusunda bulunduktan sonraki süreçten hoşnut olmadıkları sonucu elde edilmiştir. Girişimci adaylarından öğrenildiğine göre KOSGEB’in ilanlarında ve verilen eğitimlerde bahsedilen hibe tutarının, bütün işlemleri bitirip ele geçen hibe tutarı ile arasında yüksek bir fark olmasından ve adaylar ek mâli kaynağa gereksinim duymalarından dolayı borçlanmaktadır. Daha önceden sermayesi olan ve bu sermaye ile birlikte destek alan girişimci adaylar ise bürokrasiden yakınarak işlerin çok yavaş ilerlediğini, evrak işlemleri ile kişilere çok zaman kaybı yaşatıldığını söylemişlerdir (Ürper, 2017).

Destek programlarına başvuru yapan kişilerin çoğunluğu bürokrasinin çok ve yorucu olması ve desteğin onaylanma sürecinde meydana gelen problemlerden dolayı destek almaktan caymayı düşündüklerini ifade etmişlerdir. Bu durumda KOSGEB adına yetkili olan kişilerin tavırlarının eleştirilmesi ve genel mânâda bir memnuniyetsiz durumun olması dikkat çekmiştir. Girişimici adaylarının ilk

çıkan bürokrasi işlerinin fazla olması, hesap edilen hibe tutarından daha azının verilmesi ve ödemeler sırasında oluşan gecikmelerin verdiği sıkıntılardan dolayı girişimci adaylarının bu destekten memnun olmamaları üzerinde durulması gereken sonuçlardandır (Onay, 2013).

ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Bu bölümde araştırmanın amacı, yöntemi, araştırmanın kapsamı, araştırmanın evreni ve örneklemi, veri toplama araçları, verilerin toplanması ve analizi hakkında bilgilere değinilmiştir.