• Sonuç bulunamadı

Korelasyon Analizleri ve Hipotezler ile ilişkilendirilmes

BALIKESİR İLÇE

4.4. Değişkenlerin Korelasyon Analizleri ve Hipotezler ile ilişkilendirilmes

4.4.2. Korelasyon Analizleri ve Hipotezler ile ilişkilendirilmes

H1: Balıkesir merkezinde destinasyonda dışarıda yemek yeme

alışkanlığı ile Balıkesir merkezinde destinasyonda gastronomi- kültür ilişkisi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

● Balıkesir merkezinde Destinasyonda Dışarıda Yemek Yeme

Alışkanlığı ile Balıkesir merkezinde Destinasyonda Gastronomi-Kültür İlişkisi arasında 0,01 düzeyinde pozitif ve çift yönlü anlamlı bir korelasyon

vardır. Buna göre; Balıkesir merkezinde dışarıda yemek yeme faaliyetine yönelik eğilim, katılım, ticari yeme-içme işletmesi sayısı, boş vakit değerlendirme ve eğlenme faaliyetlerinin şekillenmesi, sosyal birliktelik oluşturma ve sosyal faaliyetlerden tatmin olma ve demografik yapı ile yiyecek-içecek işletmelerinin sayısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi gibi etkenlerin şekillenmesinde destinasyondaki gastronomi-kültür ilişkisinin etkili olduğu söylenebilir. Diğer yandan; yeme-içme işletmelerinin yapılarının ve hizmet şekillerinin bölgenin mutfak kültürü doğrultusunda şekillenmesi, mutfak kültürünün destinasyon imajına yansıması, genel anlamda talep yapısının oluşmasında yerel mutfağın etkili olması ve yerel tatlara yönelik merakın hem yerli hem yabancı turistler tarafından olması gibi etkenlerin de

destinasyonda dışarıda yemek yeme alışkanlığı paralelinde şekillendiği

sonucu da ortaya çıkmaktadır. Buna göre; hipotez 1’in gerçekleştiği görülmektedir.

H2: Balıkesir ilçelerinde destinasyonda dışarıda yemek yeme

alışkanlığı ile Balıkesir ilçelerinde destinasyonda gastronomi- kültür ilişkisi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı ve Hipotez 2’nin gerçekleşmediği görülmektedir.

H3: Balıkesir merkezinde dışarıda yemek yeme alışkanlığı ile

Balıkesir merkezinde destinasyonda çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

● Balıkesir merkezinde Destinasyonda Dışarıda Yemek Yeme

Alışkanlığı ile Balıkesir merkezinde Destinasyonda Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi Turizmi arasında 0,01 düzeyinde pozitif çift yönlü

anlamlı bir korelasyon vardır. Buna göre; Balıkesir merkezinde dışarıda yemek yeme faaliyetine yönelik eğilim, katılım, ticari yeme-içme işletmesi sayısı, boş vakit değerlendirme ve eğlenme faaliyetlerinin şekillenmesi, sosyal birliktelik oluşturma ve sosyal faaliyetlerden tatmin olma ve demografik yapı ile yiyecek-içecek işletmelerinin sayısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi gibi etkenlerin şekillenmesinde destinasyondaki çekicilik unsurları ve gastronomi turizminin etkili olduğu söylenebilir. Ayrıca; mutfak kültürü ve işletmelerin hizmet şekillerinin tanıtım aracı olarak kullanılabilmesi, mutfak kültürünün çekicilik aracı özelliği taşıması, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede mutfak kültürünün de etkili olması, yerel mutfak sunan ticari yeme-içme işletmelerinin sayılarının oluşmasında ve bunların tanıtım, pazarlama ile karlılık gibi hedeflerine ulaşmada yerel mutfağın etkili olması, farklı yerlerden destinasyona yönelik oluşan talepte yerel mutfağın da etkili olması gibi etkenlerin de dışarıda yemek yeme alışkanlığı doğrultusunda şekillendiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Buna göre; Hipotez 3’ün gerçekleştiği görülmektedir.

H4: Balıkesir ilçelerinde dışarıda yemek yeme alışkanlığı ile

Balıkesir ilçelerinde destinasyonda çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişkinin mevcut olmadığı ve Hipotez 4’ün gerçekleşmediği görülmektedir.

H5: Balıkesir merkezinde destinasyonda dışarıda yemek yeme

alışkanlığı ile Balıkesir merkezinde ekonomik kalkınma ve gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı ve Hipotez 5’in gerçekleşmediği görülmektedir.

H6: Balıkesir ilçelerinde destinasyonda dışarıda yemek yeme

alışkanlığı ile Balıkesir ilçelerinde ekonomik kalkınma ve gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

● Balıkesir ilçelerinde Destinasyonda Dışarıda Yemek Yeme

Alışkanlığı ile Balıkesir ilçelerinde Destinasyonda Ekonomik Kalkınma ve Gastronomi Turizmi ilişkisi arasında 0,05 düzeyinde pozitif çift yönlü anlamlı

faaliyetine yönelik eğilim, katılım, ticari yeme-içme işletmesi sayısı, boş vakit değerlendirme ve eğlenme faaliyetlerinin şekillenmesi, sosyal birliktelik oluşturma ve sosyal faaliyetlerden tatmin olma ve demografik yapı ile yiyecek-içecek işletmelerinin sayısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi gibi etkenlerin şekillenmesinde destinasyonda ekonomik kalkınma ve gastronomi turizminin etkisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra; mutfak kültürünün ve işletmelerin hizmet şekillerinin bir gelir kaynağı özelliği taşıması, mutfak kültürünün turistleri yoğun olarak alışverişe teşvik etmesi, ticari yeme-içme işletmelerinin kar elde etmeleri, ticari yeme-içme işletmelerinin sayıca ve kar açısından bölge için önem arz etmesi ve yerel mutfak sunan işletmelerin diğer işletmelerden daha fazla talep görmesi gibi değişken ve sonuçlar ile destinasyonda dışarıda yemek yeme alışkanlığı arasında bir bağlantı olduğu söylenebilir. Sonuç olarak Hipotez 6’nın gerçekleştiği görülmektedir.

H7: Balıkesir merkezde destinasyonda gastronomi-kültür ilişkisi ile

Balıkesir merkezde destinasyonda çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

● Balıkesir merkezinde Destinasyonda Gastronomi-Kültür İlişkisi ile Balıkesir merkezinde Destinasyonda Çekicilik Unsuru Olarak

Gastronomi Turizmi arasında 0,01 düzeyinde pozitif çift yönlü anlamlı bir

korelasyon vardır. Buna göre; Balıkesir merkezinde yeme-içme işletmelerinin yapılarının ve hizmet şekillerinin bölgenin mutfak kültürü doğrultusunda şekillenmesi, mutfak kültürünün destinasyon imajına yansıması, genel anlamda talep yapısının oluşmasında yerel mutfağın etkili olması ve yerel tatlara yönelik merakın hem yerli hem yabancı turistler tarafından mevcut olması gibi etkenlerin şekillenmesinde destinasyonda çekicilik unsurları ve gastronomi turizminin etkisi bulunmaktadır. Diğer yandan; mutfak kültürü ve işletmelerin hizmet şekillerinin tanıtım aracı olarak kullanılabilmesi, mutfak kültürünün çekicilik aracı özelliği taşıması, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede mutfak kültürünün de etkili olması, yerel mutfak sunan ticari yeme- içme işletmelerinin sayılarının oluşmasında ve bunların tanıtım, pazarlama ile karlılık gibi hedeflerine ulaşmada yerel mutfağın etkili olması, farklı yerlerden destinasyona yönelik oluşan talepte yerel mutfağın da etkili olması gibi

etkenlerin de destinasyonda gastronomi-kültür ilişkisi doğrultusunda şekillendiği söylenebilir. Sonuç olarak Hipotez 7’nin gerçekleştiği görülmektedir.

H8: Balıkesir ilçelerinde destinasyonda gastronomi-kültür ilişkisi ile

Balıkesir ilçelerinde destinasyonda çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

● Balıkesir ilçelerinde Destinasyonda Gastronomi-Kültür İlişkisi ile Balıkesir ilçelerinde Destinasyonda Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi

Turizmi arasında 0,01 düzeyinde pozitif çift yönlü anlamlı bir korelasyon

vardır. Buna göre; Balıkesir ilçelerinde yeme-içme işletmelerinin yapılarının ve hizmet şekillerinin bölgenin mutfak kültürü doğrultusunda şekillenmesi, mutfak kültürünün destinasyon imajına yansıması, genel anlamda talep yapısının oluşmasında yerel mutfağın etkili olması ve yerel tatlara yönelik merakın hem yerli hem yabancı turistler tarafından mevcut olması gibi etkenlerin oluşmasında destinasyonda çekicilik unsurları ve gastronomi turizminin etkisi olmaktadır. Bunun yanı sıra; mutfak kültürü ve işletmelerin hizmet şekillerinin tanıtım aracı olarak kullanılabilmesi, mutfak kültürünün çekicilik aracı özelliği taşıması, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede mutfak kültürünün de etkili olması, yerel mutfak sunan ticari yeme-içme işletmelerinin sayılarının oluşmasında ve bunların tanıtım, pazarlama ile karlılık gibi hedeflerine ulaşmada yerel mutfağın etkili olması, farklı yerlerden destinasyona yönelik oluşan talepte yerel mutfağın da etkili olması gibi faktörler destinasyonda gastronomi-kültür ilişkisine etki etmektedir. Sonuç olarak hipotez 8’in gerçekleştiği görülmektedir.

H9: Balıkesir merkezinde destinasyonda gastronomi-kültür ilişkisi ile

Balıkesir merkezinde destinasyonda ekonomik kalkınma ve gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı ve hipotez 9’un gerçekleşmediği görülmektedir.

H10: Balıkesir ilçelerinde destinasyonda gastronomi-kültür ilişkisi ile

arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı ve hipotez 10’un gerçekleşmediği görülmektedir.

H11: Balıkesir merkezinde destinasyonda çekicilik unsuru olarak

gastronomi turizmi ile Balıkesir merkezinde ekonomik kalkınma ve gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı ve hipotez 11’in gerçekleşmediği görülmektedir.

H12: Balıkesir ilçelerinde destinasyonda çekicilik unsuru olarak

gastronomi turizmi ile Balıkesir ilçelerinde ekonomik kalkınma ve gastronomi turizmi arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.

● Balıkesir ilçelerinde Destinasyonda Çekicilik Unsuru Olarak

Gastronomi Turizmi ile Balıkesir ilçelerinde Destinasyonda Ekonomik Kalkınma ve Gastronomi Turizmi arasında 0,05 düzeyinde pozitif çift yönlü

anlamlı bir korelasyon vardır. Buna göre; Balıkesir ilçelerinde mutfak kültürü ve işletmelerin hizmet şekillerinin tanıtım aracı olarak kullanılabilmesi, mutfak kültürünün çekicilik aracı özelliği taşıması, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede mutfak kültürünün de etkili olması, yerel mutfak sunan ticari yeme- içme işletmelerinin sayılarının oluşmasında ve bunların tanıtım, pazarlama ile karlılık gibi hedeflerine ulaşmada yerel mutfağın etkili olması, farklı yerlerden destinasyona yönelik oluşan talepte yerel mutfağın da etkili olması gibi etkenlerin şekillenmesinde destinasyonda ekonomik kalkınma ve gastronomi

turizmi ilişkisi etkisi görülmektedir. Diğer yandan; mutfak kültürünün ve

işletmelerin hizmet şekillerinin bir gelir kaynağı özelliği taşıması, mutfak kültürünün turistleri yoğun olarak alışverişe teşvik etmesi, ticari yeme-içme işletmelerinin kar elde etmeleri, ticari yeme-içme işletmelerinin sayıca ve kar açısından bölge için önem arz etmesi ve yerel mutfak sunan işletmelerin diğer işletmelerden daha fazla talep görmesi gibi değişken ve sonuçlar ile destinasyonda çekicilik unsurları ve gastronomi turizmi arasında bağlantı bulunmaktadır. Sonuç olarak Hipotez 12’nin gerçekleştiği görülmektedir.