• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.4. Korelasyon Analizi

AraĢtırmaya katılan öğrencilerin sektöre yönelik tutumlarını ölçen boyutlar arasındaki iliĢkilerin ve turizm sektöründe kariyer yapma isteği arasındaki iliĢkilerin belirlenmesi amacıyla, tutum ölçeğinden 8 faktör korelasyon analizine tabi tutulmuĢtur.

Faktörler arasındaki iliĢkilerin incelenmesi amacıyla gerçekleĢtirilen korelasyon analizinde elde edilen veriler Tablo 9.‟da sunulmuĢtur. DeğiĢkenler arasındaki iliĢkiler korelasyon analizi ile incelenmiĢtir. Bazı değiĢkenler arasında p<0,01 ve p<0,05 anlam düzeylerinde iliĢkiler olduğu belirlenmiĢtir. AraĢtırmanın test sonuçları aĢağıda yer almaktadır.

Ayrıca korelasyon analizi yapılmadan önce faktörlere normallik testi yapılmıĢtır ve veriler -1,5 ile +1,5 arasında çıkmıĢtır. Tabachnick and Fidell (2013)‟ e göre -1,5 ile +1,5 arasında olması verilerin normal dağıldığını iĢaret etmektedir.

Tablo 9: Sektöre yönelik tutumları içeren boyutlar ve sektörde kariyer yapma isteği korelasyon analizi sonuçları

DeğiĢkenler KiĢi Sektör Uyumu ĠĢ ArkadaĢları ve Turizm Eğitimi Sosyal

YaĢam ÇalıĢma KoĢulları ĠĢin Doğası

ÇalıĢma

Süreleri Yöneticiler Ücretler ve Saygınlık Turizm Sektöründe Terfi Ġmkânları KiĢi Sektör Uyumu 1 ,165* ,179* ,226** ,241** ,194** ,139* ,189** ,019 ,010 ,001 ,001 ,005 ,047 ,007 204 204 204 204 204 204 204 ĠĢ ArkadaĢları ve Turizm Eğitimi 1 ,124 ,278** ,168* ,303** ,374** ,308** ,077 ,000 ,017 ,000 ,000 ,000 204 204 204 204 204 204 Sosyal YaĢam 1 ,351** ,229** ,082 ,162* ,186** ,000 ,001 ,242 ,021 ,008 204 204 204 204 204 ÇalıĢma KoĢulları ĠĢin Doğası 1 ,386** ,169* ,295** ,207** ,000 ,015 ,000 ,003 204 204 204 204 ÇalıĢma Süreleri 1 ,183** ,164* ,191** ,009 ,019 ,006 204 204 204 Yöneticiler 1 ,123 ,220** ,080 ,002 204 204 Ücretler ve Saygınlık 1 ,362** ,000 204 Turizm Sektöründe Terfi Ġmkânları 1

Tabloda yer alan en yüksek korelasyon; r= ,386 değeriyle “çalıĢma süreleri” ile “çalıĢma koĢulları ve iĢin doğası” faktörleri arasında olduğu görülmektedir. Bu iki faktör arasında pozitif yönlü bir iliĢki vardır. Bu iliĢkiyi açıklayacak olursak; sektördeki çalıĢma süreleri arttıkça ve düzensizleĢtikçe buradan hareketle sektördeki çalıĢma koĢulları da bundan olumsuz bir Ģekilde etkilenecek ve ağırlaĢacaktır.

Diğer bir pozitif yönlü iliĢki r= ,374 değeriyle “ücretler ve saygınlık” ile “iĢ arkadaĢları ve turizm eğitimi” faktörleri arasında olduğu saptanmıĢtır. Buradan turizm sektöründeki verilen ücretler ve sektöre olan saygınlık azalması durumunda buna doğru orantılı olarak turizm sektöründeki iĢ arkadaĢlığı da azalmaktadır sonucuna varılabilir. Ayrıca ücretler ve saygınlık azaldığında sektördeki turizm eğitimi almıĢ çalıĢanlarında sayısı azalacaktır.

BaĢka bir pozitif yönlü iliĢki ise r=,362 değeriyle “sektördeki terfi imkânları” ile “ücretler ile saygınlık” arasında saptanmıĢtır. Bu iliĢki açıklanacak olursa; turizm sektöründeki terfi imkânları eĢit ve hak ediĢe göre yapılmadığı bunun yanında torpile ve tanıdığa göre yapıldığı takdirde sektöre olan saygınlık azalacaktır. Saygınlığın azaldığı bir meslekte de verilen ücretler düĢeceği kanısına varılmaktadır.

AraĢtırmadaki diğer bir pozitif yönlü iliĢki de r= ,351 değeriyle “ çalıĢma koĢulları ve iĢin doğası” ile “sosyal yaĢam” arasında saptanmıĢtır. Bu iliĢkiyi açıklayacak olursak; sektördeki çalıĢma koĢullarının zorlaĢtığı veya ağırlaĢtığı durumlarda buna bağlı olarak turizm sektöründeki çalıĢma süreleri artacak ve düzensizleĢecektir. Sonuç olarak bu durumdan iĢ görenler olumsuz yönde etkilenecektir.

AraĢtırmada yer alan faktörler arasındaki diğer bir korelasyon ise r=,308 değeriyle “sektördeki terfi imkânları” ile “iĢ arkadaĢları ve turizm eğitimi” arasında olduğu gözükmektedir. Turizm sektöründeki terfiler dengeli Ģekilde yapılmadığı takdirde bundan turizm sektöründe çalıĢanlar olumsuz Ģekilde etkilenecektir ve bu sektörde eğitimli çalıĢan sayısının azalmasına neden olacaktır.

Ortaya çıkan diğer bir korelasyonun ise r=, 303 değeriyle “yöneticiler” ile “iĢ arkadaĢları ve turizm eğitimi” arasında olduğu görülmektedir. Turizm sektöründeki çalıĢan yöneticilerin eğitim seviyesi arttıkça ve personel arasındaki iliĢki kuvvetlendikçe turizm sektöründeki personelin eğitim seviyesi artacak ve sektörde nitelikli personel çoğalacaktır.

5.TARTIġMA SONUÇ VE ÖNERĠLER

Ülkemizin turizm kaynakları dikkate alındığında önemli bir konuma sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Türk Turizm‟inin bu kadar geniĢ kaynaklara sahip olmasına rağmen dünya pazarında hak ettiği konuma gelememiĢtir. Hak ettiği konuma gelebilmek için ise sektörde var olan sorunların çözülmesi gerektiğine inanılmaktadır. Turizm sektöründeki en büyük sorunların baĢında ise nitelikli personel ihtiyacı gelmektedir. Bu sorununda çözülmesi için kaliteli bir eğitim sistemine ihtiyaç vardır.

Turizm sektörü dünya üzerinde gün geçtikçe hızla büyüyen aynı Ģekilde hiç durmadan geliĢen ve önemli bir pazar payı olan sektörlerin baĢında gelmektedir. Turizm endüstrisinde yer alabilmek içinde sektörde yer alan turizm paydaĢları kadar turizm eğitimi alan öğrencilerin sektöre katılması ile bu hedef gerçekleĢmiĢ olacaktır. Buradan hareketle turizm öğrencilerine verilen eğitimin önemi bir kat daha artmıĢtır. Bunun yanında turizm eğitimi alan öğrencilerin aldıkları eğitim turizm sektörü hakkında düĢünceleri önem arz etmektedir.

Bu çalıĢmada turizm eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin turizm sektörüne yönelik algı ve tutumları ve bu tutumlarının bir sonucu olarak mezun olduktan sonra turizm sektöründe kariyer yapma isteklerinin var olup olmadığı Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi özelinde saptanmak istenmiĢtir.

Yeniden hatırlanmak istenirse araĢtırmada turizm eğitimi alan lisans öğrencilerinin söktörel algı ve tutumlarına iliĢkin 8 boyut ve kariyer planlarına iliĢkin 2 olmak üzere toplamda 10 boyutlu bir yapı elde edilmiĢtir. Öğrencilerin turizm sektörüne yönelik tutumlarını oluĢturan faktörler; “kiĢi turizm sektörü uyumu”, “iĢ arkadaĢları ve turizm eğitimi”, “sosyal yaĢam”, “çalıĢma koĢulları ve iĢin doğası”, “çalıĢma süreleri”, “yöneticiler”, ile “ücretler ve saygınlık” olarak isimlendirilerek gruplandırılmıĢtır. Çıkan bu boyutlar kariyer ölçeği boyutları olan “karamsarlık” ve “iyimserlik” faktörleri üzerindeki etkisi açıklanmaya çalıĢılmıĢtır.

AraĢtırmanın sonuçları ayrıntılı olarak incelendiğinde turizm eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin çoğu yani % 56,9‟u turizm bölümünü isteyerek seçmiĢlerdir.

Fakat yine turizm öğrencilerinin mezun olduktan sonra turizm sektörüne yöneleceğim diyenlerin oranı %39,1 olarak kalmıĢtır. Bu sonuç yapılan diğer çalıĢmalarla da benzerlik göstermektedir. Bu sonuçlarla birlikte öğrencilerin çoğunluğu turizm bölümünü isteyerek seçmesine rağmen mezun olduktan sonra bu mesleği yapmayacaklarını belirtmiĢlerdir.

AraĢtırmanın sonuçları incelendiğinde turizm eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin turizm sektöründe kariyer yapma isteğini etkileyen en önemli faktör “kiĢi turizm sektörü uyumu” olarak saptanmıĢtır. AraĢtırmanın bulgularından çıkan sonuçlara göre ankete katılan öğrenciler; öncelikle turizm sektöründe yeteneklerini kullanabilecekleri bunun yanında tempolu iĢ ortamını sevmeleri, kiĢiliklerinin turizm sektörüne uyduğu ve insanlara genel olarak hizmet etmeyi sevdikleri gibi ifadeler verdikleri cevaplardan öğrencilerin bir kısmının sektörde gelecek düĢünebileceği fikrine ulaĢılabilmektedir. ÇalıĢmaya katılan öğrencilerin çoğunluğu bu ifadelere olumlu yaklaĢsa da bir kısmı da katılmadıklarını ifade etmiĢ ve turizmde gelecek görmediklerini ifade etmiĢlerdir.

AraĢtırmaya katılan öğrencilerin birçoğu turizm sektöründe iĢ arkadaĢlığı ve eğitim konusunda yöneltilen ifadelere çekimser cevaplar vermiĢlerdir. Bunlar; “turizmde ekip ruhunun geliĢmediği”, “turizmde çalıĢmak için ahlaki değerlerden ödün verilmesi gerektiği”, “turizmde kariyer yapacağını çevresine söylemeye çekindikleri” gibi ifadelere daha çok kararsız kaldıkları saptanmıĢtır. Turizm eğitimi almakta olan öğrencilerin bir kısmı yöneticilerin eğitimlerinin yetersiz olduğu görüĢünü savunmaktadırlar.

AraĢtırmaya katılan turizm eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin en çok hemfikir oldukları konu ise sosyal yaĢam konusudur. AraĢtırmaya katılan öğrenciler; özel hayatlarının çok önemli olduğu, hafta sonu tatillerinin kendileri için önem arz ettiği, turizm endüstrisinde iĢlerin yorucu olduğu ve turizmde aile yaĢantısının sürdürülmesi zor olduğu gibi ifadelere büyük çoğunlukla katıldıklarını ifade etmiĢlerdir. Buradan anlaĢılacağı üzere öğrenciler iĢ dıĢında kalan sosyal yaĢamlarına ne kadar önem verdikleri ortaya çıkmaktadır. Türker, Uçar ve AteĢ (2016) da yaptıkları çalıĢmalarında benzer sonuçlara ulaĢmıĢlardır. Öğrenciler bu çalıĢmada da Türker,

Uçar ve AteĢ (2016) da yaptıkları çalıĢmalarında benzer özel hayat ve hafta sonu tatillerinin önemli olduğu ve düzensiz çalıĢma saatlerinden olumsuz etkilendiklerini ifade etmiĢlerdir.

AraĢtırmanın bir diğer sonucu ise turizm eğitimi alan öğrencilerin çalıĢma koĢullarından memnun olmadıkları saptanmıĢtır. Turizm sektöründe çalıĢma ortamının stresli olduğunu bunun yanında sektörde verilen ücretlerin yetersiz olduğu konusunda görüĢ bildirmiĢlerdir. Bu sebeplerden dolayı öğrencilerin bir kısmı turizm sektöründe kariyer yapmak istemedikleri farklı sektörlere iĢ kollarına yöneleceği sonucuna varılmaktadır. Turizm bir hizmet sektörü olması, sürekli misafirlerle ilgilenmeleri, en ufak hatanın kötü sonuçlar doğuracağı gibi nedenlerden dolayı çalıĢma koĢulları ağır olmaktadır.

AraĢtırmaya katılan öğrencilerin turizm sektöründe kariyer yapmak istemedikleri sonucuna ulaĢılan faktörlerden biri de çalıĢma süreleridir. Öğrenciler turizm sektöründe çalıĢma saatlerinin çok uzun olduğunu, çalıĢma saatlerinin düzensiz olduğunu ve turizm sektörünün mevsimlik özelliğinden dolayı sürekli iĢ bulmanın zor olduğu görüĢlerinde birleĢmiĢlerdir. Turizmde yaĢanan bu olumsuzluklardan dolayı öğrenciler faklı sektörlere yönelmektedirler. Aynı Ģekilde; Türker, Uçar, AteĢ (2016) çalıĢmalarında Duman, Tepeci ve Unur (2006) çalıĢmalarında ve Pehlivan (2007) çalıĢmasında benzer sonuçlara ulaĢmıĢlar ve öğrencileri turizmde çalıĢma süreleri hakkında olumsuz ifadelerde bulunduklarını saptamıĢlardır.

AraĢtırmaya katılan öğrencilere iĢletmelerdeki yöneticilerle ilgili bazı ifadeler de yöneltilmiĢtir. Öğrenciler bu ifadelerde öne çıkan özellikle yöneticilerin iyi eğitim almaları gerektiğini ve öğrencilerin çalıĢanlara yetki vermesi gerektiği konularında hemfikir durumundadır. Bu görüĢlerden yola çıkarak lisans eğitimi alan öğrenciler çoğu sektörde profesyonel yöneticiler olması turizm sektöründe pozitif geliĢmelere yol açacağı düĢünülmektedir. Yöneticilerin eğitimli personele önem vermeleri, personelin fikirlerini dinlemeleri, öğrencilerin beklentileri arasında yer almaktadır.

Öğrenciler turizm sektöründeki iĢlerin karĢılığında verilen ücretlerin yetersiz olduğunu düĢünmektedirler. Bu görüĢlerden öğrencilerin ücretler konusunda

olumsuz etkilenmesi mezun olduktan sonra da turizm sektöründe çalıĢmak istemediği sonucu çıkmaktadır. Sektördeki ucuz iĢ gücünün artması eğitimli personeli sektörden uzaklaĢması neden olmaktadır. Turizm sektöründe ucuz iĢ gücü pahasına eğitimli personel göz ardı edilebilmektedir. Öğrenciler turizm sektöründe verilen ücretlerle yaĢamlarını sürdürmekte zorluk çekebileceği ve bunun sonucunda turizm sektöründe çalıĢmak istemediklerini belirtmiĢlerdir. Sektördeki yetersiz ücretler diğer taraftan da mesleğe olan saygınlığı düĢürmektedir. Öğrenciler, toplum tarafından saygı görmeyen bir mesleği yapmak istememektedir.

AraĢtırmanın bulgularından çıkan bir diğer sonuç ise; sektördeki terfi imkânlarıdır. Öğrenciler turizm sektöründeki terfi imkânlarının yetersiz olduğu düĢüncesindedirler. Bu düĢüncenin sebebi de mezun olduktan sonra turizm sektöründen beklentileridir. Öğrenciler mezun olduktan sonra yönetici konumuna yakın bir konum beklerken en alt kademelerden iĢe baĢlatılmaları turizm sektöründe çalıĢma hususundaki istekliliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Turizm eğitimi alan öğrenciler turizm sektöründeki terfilerin liyakate (hak ediĢe) göre değil torpile göre yapıldığı konusunda ortak görüĢ içerisindedirler. Sektörde yükselmenin zor olduğunu düĢünen öğrenciler farklı sektörlere dağılmakta ve turizmde eğitimli personelin azalmasına sebebiyet vermektedir.

Turizm eğitimi almakta olan lisans öğrencilerinin sektörel algı ve tutumlarıyla kariyer planları arasındaki iliĢki konusunda elde edilen sonuçlarla, benzer çalıĢmalarda elde edilen sonuçlar Ģu Ģekilde sıralanmıĢtır;

Pehlivan (2007) “lisans düzeyinde turizm eğitimi almakta olan öğrencilerin sektör ile ilgili tutumlarının mezuniyet sonrası kariyer seçimine etkisi” adlı çalıĢmasında benzer olarak 5 boyut elde etmiĢtir. Bu boyutları ise “kiĢinin endüstriye uyumu”, “turizm sektöründeki çalıĢma koĢulları”, “sektörde sunulan terfi imkânları ve turizm sektöründe çalıĢmanın toplum içinde saygınlığı”, “sektördeki ücretler” ve “sektördeki yöneticiler” olarak gruplandırmıĢtır.

Ilgaz (2011) “Üniversite düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin yılmazlık, umutsuzluk durumları ve sektörel tutumlarının kariyer seçimlerine etkileri: Akdeniz

Üniversitesi Örneği” çalıĢmasında 6 temel boyut elde etmiĢtir. Bu boyutları “turizm sektöründeki çalıĢma koĢulları”, “sektörel kariyer ve saygınlık”, “sektörde ücret sistemi”, “eğitim ve sektörel uyum”, “sektörde sunulan terfi imkânları” ve “sosyal beklenti” olarak gruplandırmıĢtır.

Özlüce araĢtırma verileri Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm ve Otel ĠĢletmeciliği Öğrencileri‟nin sektördeki çalıĢma koĢullarına yönelik algılarının çok da olumlu olmadığını, buna karĢın gelecekte turizm iĢkollarında kariyer yapma konusunda bir ikilem içinde oldukları sonucunu vermiĢtir. Nitekim katılımcıların sektörel algı ve tutumlarını ölçemeye yönelik değiĢkenlere uygulanan faktör analizinde elde edilen 8 faktör ve faktörler altında kümelenen ifadelere bakıldığında sektöre yönelik olumsuz değerlendirilebilecek ifadelerin, olumlu değerlendirilebilecek olanlara göre daha fazla olduğu görülmektedir. Buna karĢın, kariyer ölçeğinde yer alan değiĢkenlere verilen yanıtlardan yola çıkılarak yapılan faktör analizinde ikili bir yapı elde edilmiĢtir. Bu ikili yapıda 5‟er değiĢkenin yer aldığı, karamsarlık olarak adlandırılan ilk faktörün değiĢkenlerinin olumsuzluk, iyimserlik olarak isimlendirilen ikinci faktör altında kümelenen değiĢkenlerin ise olumlu bir kariyer hedefi oluĢturduğu görülmüĢtür. Kendi içerisinde her ne kadar çeliĢki gibi görünse de bu durumun Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm ve Otel ĠĢletmeciliği öğrencilerinin gelecek kariyer hedefleri hususunda bir ikilem içerisinde olmalarından kaynaklandığı düĢünülmektedir. Öğrencileri ikileme sürükleyen olguların temelinde sektörün koĢullarının kötü olması gerçeğinin yattığı öne sürülebilir. Buna karĢın Türkiye‟nin bir turizm ülkesi olması durumu olumsuz algıya karĢın turizmin geleceğinin parlak olduğu düĢünceleri ile çarpıĢtığı, bu çarpıĢmanın doğal sonucu olarak da ikilemin ortaya çıktığına inanılmaktadır.

Sonuç olarak ülkelerin dünya turizm pastasından kendileri adına en büyük payı alabilmesi ve belirlediği hedeflere ulaĢılabilmesi için sektördeki sorunlara çözüm bulması gerekmektedir. Turizm sektöründe de en büyük sorunların baĢında gelen nitelikli personel yetiĢtirmeye ve eğitimli personelin sektörde sürekliliğine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Nitekim nitelikli personel içinde yetiĢtirilmesi için kaliteli eğitim ve öğrencilerin sektörden beklentileri cevap verilmesi gerekmektedir.

Bu çalıĢmayla öğrencilerin turizm sektörü içerisinde yaĢadığı sorunlar karĢısında çözüm üretilmesi, sektöre iliĢkin düĢüncelerinin saptanması, istek ve ihtiyaçlarının değerlendirilmesi ve bu ihtiyaçlara cevap verilerek öğrencilerin sektörde uzun yıllar kalıp farklı eğilimde iseler diğer sektörlere yönelmelerinin temelinde yatan etmenlerin belirlenmesi açısından ilgili yazına bir katre kadar dahi olsa bir katkı sağlandığına inanılmaktadır. Bu sayede ülkemizin dünya turizm piyasasında istediği konuma gelebilmesine de olanak sağlanmıĢ olacaktır. Bununla birlikte araĢtırma sonuçları dikkate alındığında Ģu öneriler sıralanabilir;

 Sektördeki çalıĢma saatleri hümanist bir bakıĢ açısıyla düzenlenebilir. Bu sayede öğrenciler özel hayatlarına vakit ayırabilir ve turizm öğrencileri sektörde kariyer yapmayı düĢünebilirler.

 Turizm sektöründe ücretler konusunda bir düzenleme yapılarak eğitimli personele verilen ücretler arttırılabilir. Böylece sektörde çalıĢmaya hazır nitelikli personel çoğalabilir ve istihdamları sağlanabilir.

 Terfilerde tecrübe ve torpille sınırlı bir bakıĢ açısı yaklaĢımına eğitim ölçütü de eklenebilir. Böylece turizm eğitimi almıĢ bireylerin sektöre yönelik ilgileri arttırılabilir.

 Sektörde yöneticilerle staj gören öğrenciler arasındaki iliĢki ne kadar kuvvetli olursa öğrencilerin turizm sektörüne karĢı düĢünceleri olumlu yönde geliĢir ve daha çok turizm sektörün kariyeri düĢünebilir.

 Turizm sektöründe eğitim seviyesi düĢük profilde yönetici konumundaki insanların çoğalması durumunda yeni yapılan kadroları da olumsuz etkilemektedir. Bu sebeplerden dolayı da yönetici kadroları daha çok profesyonel kiĢiler tarafından oluĢturulmalıdır.

 Çıkan sonuçlara göre turizm sektöründe öğrenciler için özel hayatları çok önemli olduğu sonucu saptanmıĢtır. Fakat öğrenciler turizmde çalıĢma sürelerinin uzun ve düzensiz olması sebebiyle aile yaĢantısına ve özel hayatlarına vakit ayıramamaktan Ģikâyetçilerdir. Bu sebeplerden dolayı çalıĢma sürelerine düzenleme geldiği takdirde turizm sektörüne daha çok yöneleceği düĢünülebilir.

 Eğitim kurumlarının da her geçen yıl binlerce öğrenci mezun olmasına rağmen turizm sektöründeki nitelikli personel sayısı her geçen gün düĢmektedir. Eğitim alan öğrenciler turizm sektöründeki yasal düzenlemelerden memnun olmamakla birlikte yeterince korunmadığı düĢünülmektedir. Bunlardan dolayı biran önce gerekli yasal düzenlemeler yapılarak eğitimli personeli koruyan yasalar yürürlüğe girmelidir.

 Turizm iĢletmeleri için kanunlar hazırlanmalı ve belli bir oranda turizm eğitimi almıĢ nitelikli personel yani diplomalı personel çalıĢtırma zorunluluğu getirilmelidir.

Üniversiteler için önerilerde Ģu Ģekilde sıralanabilir;

 Öğrencilerin bu bölümü tercih etmeden önce bu meslekle ilgili tüm bilgiler ayrıntılı olarak verilebilir.

 Öğrencilerin ders programı sürekli güncellenmeli ve öğrencilere verilen bilgiler sürekli düzenlemeyle denetimi yapılabilir.

 Öğrencilere verilen eğitim sadece teorik eğitimle kalmamalı bunun yanında uygulamalı eğitimler de verilmeli ve eğitim veren kiĢiler uzman kiĢiler olmasına dikkat edilebilir.

 Öğrencilerin staj yaparken yaĢanan problemlerin çözümünde iĢletme ile üniversite arasında iĢbirliği yapılmalıdır.

 Öğrenciler staj yaparken bunun denetimleri ve kontrolleri bakanlık, üniversite ve iĢletme tarafında oluĢturulan bir kurul tarafından yapılabilir.

 Üniversitelerin turizm eğitimi veren kurumların öğrencilerin tercih etmemesi durumunda turizm çıkıĢlı öğrencilere ek puan verilerek bölüm tercihinde teĢvik edilebilir.

KAYNAKÇA

Adıgüzel, O. (2008). Türkiye'de Gençlerin Kariyer Planlamasını Etkileyen Faktörler ve Üniversite Hazırlık Öğrencileri Üzerine BĠr AraĢtırma . Yayınlanmamış Doktora Tezi. Kütahya .

Ağaoğlu, O. (1991). Türkiye'de Turizm Eğitimi ve Etkenliği. Ankara: Yeniçağ Basın Yayın.

Akgeyik , T., Kağnıcıoğlu , D., & Dolgun, U. (2012). İnsan Kaynakları Yönetimi (3. Baskı). Bursa: Ekin Basım Yayınevi .

Aklan, H., Doğan, C., & Sezgin, Ġ. (1998). Mesleki ve Teknik Egitimin Esasları. Alkım Yayınları, Ġstanbul.

Alkan, C., Doğan, H., & Sezgin, Ġ. (1996). Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları. Alkım Yayınları.

AltunıĢık, R., CoĢkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Spss Uygulamalı. Sakarya Kitabevi, Ġstanbul.

Atay, S. (2006). Kariyer Yönetiminin Örgütsel Bağlılığa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi Afyon. Afyon.

Aybatlı, A. (2008). Kariyer GeliĢtirmede Ġnsan Kaynakalrı Fonksiyonlarının Rolü ve BiliĢim Perakendeciliği Sektöründe Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi . Ġstanbul.

Aydoğan, Z. (2002). Büro Yönetimi Önlisans Programlarında Staj Eğitiminin Önemi . Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü BÜro Yönetimi Eğitim Bilim Dalı (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara.

Aydoğdu, A. (2011). Konaklama ĠĢletmeciliğinde Uluslararası Standardizasyonun Rolü ve Türkiye Uygulamalarının Analizi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ennstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Basılmamış Doktora Tezi. Ġzmir .

Aydoğdu, A. (2012). Kastamonu'nun Doğal Zenginliklerinin Turistik Ürün BakıĢ Açısıyla Ġrdelenmesi. Kastamonu'nun Doğal Zenginlikleri Sempozyumu 16- 17 Ekim , (s. 161-185). Kastamonu.

Aydoğdu, A., & Duman , S. (2017). Destinasyon Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi Turizmi: Kastamonu Üniversitesi . Turar Turizm & Araştırma Dergisi 6 (1) , 4-23.

Aydoğdu, A., Koç , Y., & Koç , D. (2018). Yerli Ziyaretçilerin Ilgaz Dağı Destinasyonunu Tekrar Ziyaret Etme Niyetleri Üzerine Bir AraĢtırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (1) , 207-226 . Aymankuy, Y., & Aymankuy, ġ. (2002). Önlisans ve Lisasn Düzeyindeki Turizm

Eğitimi Veren Öğretim Kurumlarının Bulundukları Yerlerin Analizi ve Turizm Eğitimi İçin Öneri Bir Model . Ankara: Turizm Bakanlığı Turizm Eğitim Konferansı.

Aytaç , S. (1997 ). ÇalıĢma YaĢamında KAriyer Yönetimi Planlaması GeliĢtirilmesi Sorunları . Epilson Yayıncılık Birinci Baskı . Ġstanbul .

Aytaç, S. (2005). Çalışma Yaşamında Kariyer: Yönetim Planlaması Gelişim ve Sorunları. Bursa: Ezgi Kitabevi.

Aytaç, S., & ve, D. (2001). Akademisyenlerin Çalışma Yaşamı ve Kariyer Sorunları. Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü AraĢtırma Fonu ĠĢletmesi Bursa.

Bahçıvan , M. (2002). Ġnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Yönetimi Planlaması

Benzer Belgeler