• Sonuç bulunamadı

KOPYALAMA, DAĞITIM VE DEĞİŞTİRMEYE İLİŞKİN GNU İKİNCİL GENEL KAMU LİSANSI

BU ÜRÜNDE KULLANILAN

KOPYALAMA, DAĞITIM VE DEĞİŞTİRMEYE İLİŞKİN GNU İKİNCİL GENEL KAMU LİSANSI

HÜKÜM VE KOŞULLARI

0. Bu lisans, İkincil Genel Kamu Lisansı’nın (bundan sonra bu Lisans olarak geçecektir) hükümleri altında dağıtılabileceği söylenen herhangi bir yazılım kitaplığına ve diğer programa uygulanabilir.

Her bir lisans sahibi “siz” olarak geçer.

Bir “kütüphane” bir yazılım fonksiyonları koleksiyonu ve/ya çalıştırılabilirleri biçimlendirmek için, uygulama programlarıyla (bazıları bu fonksiyonları ve veriyi kullanır) uygun biçimde bağlanabilsin diye hazırlanan veri anlamına gelir.

Aşağıdaki “Kütüphane”, bu hükümler altındaki herhangi bir yazılım kitaplığına veya işe atıfta bulunmaktadır. “Kitaplığa dayalı iş” ya Kütüphane ya da telif hakkı kanunu altındaki herhangi bir türev iş anlamına gelir: Yani, Kitaplığı içeren bir iş veya bir kısmı, ister motamo ister değiştirilmiş ve/ya başka bir dile tercüme edilmiş olsun. (Bundan böyle tercüme, sınırlama olmaksızın, “değiştirme” terimine dahil edilmiştir.)

Bir iş için “kaynak kodu” üstünde değişiklik yapmak için işin tercih edilen biçimi anlamına gelir. Bir kütüphane için tam kaynak kodu, içerdiği tüm modüller için kaynak kodu, artı ilgili herhangi bir arayüz tanım dosyası, artı kitaplığın derlemesini ve yüklenmesini kontrol etmek için kullanılan komut dosyaları anlamına gelir.

Kopyalama, dağıtım ve değiştirme dışındaki aktiviteler bu Lisans tarafından kapsanmaz; onun kapsamı dışındadır. Kitaplığı kullanan bir programı çalıştırma hareketi kısıtlanmamıştır ve böyle bir programın çıkışı sadece içeriği Kitaplığa dayalı bir iş (onu yazma aracında Kitaplığın kullanımından bağımsız olarak) teşkil ediyorsa kapsanır. Bunun doğru olup olmaması Kitaplığın ve onu kullanan programın ne yaptığına bağlıdır.

1. Edindiğinizde Kitaplığın tam kaynak kodunun motamo kopyalarını, herhangi bir mecrada, her bir kopyaya açık ve uygun bir biçimde telif hakkı bildirimi ve garanti reddini basmak koşuluyla çoğaltabilir ve dağıtabilirsiniz. Bu Lisansa ve garanti reddine değinen tüm bildirileri oldukları şekliyle bırakın ve Kütüphaneyle birlikte bu Lisansın bir kopyasını verin.

Kopyayı transfer etmeye ilişkin fiziksel eylem için bir ücret talep edebilir veya bir ücret karşılığında sizin seçiminize bağlı olarak garanti koruması sunabilirsiniz.

2. Kitaplığın sizin kopyanızı veya kopyalarını veya bir kısmını değiştirebilir, böylece Kitaplığa dayalı bir iş oluşturabilir ve bu değişiklikleri veya yukarıdaki Bölüm 1’deki hükümler altındaki işleri, aşağıdaki tüm koşulları karşılamak kaydıyla çoğaltıp dağıtabilirsiniz:

a) Değiştirilmiş işin kendisi bir yazılım kitaplığı olmalıdır.

b) Değiştirilmiş dosyalarda, onları değiştirdiğinize ve herhangi bir değişimin gününe dair belirgin bildiriler bulundurmalısınız.

c) İşin tamamının bu Lisansın hükümleri altında, üçüncü kişilere hiçbir ücret alınmaksızın lisanslanmasından sorumlusunuz.

d) Değiştirilmiş Kütüphanedeki bir tesis, tesis çağrıldığında bir geçen bir argüman olmanın dışında, tesisi kullanan bir uygulama programı tarafından sağlanacak olan bir fonksiyona veya veri tablosuna atıfta bulunuyorsa, o zaman, bir uygulamanın böylesi bir fonksiyonu veya tabloyu sağlamadığı bir olayda bundan emin olmak için iyi niyet girişiminde bulunmalı ve tesisin yine de işlediğinden amacının hangi parçası anlamlı kalırsa kalsın yürütüldüğünden emin olmalısınız.

(Örneğin, kare kökleri hesaplayan bir kütüphanedeki bir fonksiyon, uygulamadan bağımsız olarak tamamen iyi ifade edilmiş bir amaca sahiptir. Bu sebeple Altbölüm 2d, bu fonksiyon tarafından kullanılan herhangi bir uygulama tarafından sağlanmış fonksiyonun veya tablonun seçeneğe bağlı olmasını gerektirir: uygulama bunu sağlamıyorsa, karekök fonksiyonu yine de kare kökleri hesaplamalıdır.)

Bu gereklilikler değiştirilmiş işe bir bütün olarak uygulanır. Eğer işin tanımlanabilir bölümleri Kütüphaneden alınmadıysa ve makul bir biçimde, kendi içlerinde bağımsız ve ayrı işler olarak düşünülebilirse, o halde bu Lisans ve hükümleri onları ayrı işler olarak dağıttığınızda bu bölümlere uygulanmaz. Fakat aynı bölümleri, Kitaplığa dayalı bir iş olan, bütünün parçaları olarak dağıttığınızda bütünün dağıtımı, izinleri diğer lisans sahipleri için de bütünü ve böylece kimin yazdığına bakmaksızın her parçayı ve bütün parçaları içeren bu Lisans’ın hükümlerince olmalıdır.

Bu sebeple, bu bölümün amacı hak iddia etmek veya tamamen sizin tarafınızdan yazılmış bir işteki haklarınıza itiraz etmek değildir; daha ziyade amaç, Kitaplığa dayalı türev veya kolektif işlerin dağıtımını kontrol etme hakkını kullanmaktır.

Ayrıca Kitaplığa dayalı başka bir işin Kütüphaneyle birlikte (ya da Kitaplığa dayalı bir işle birlikte) bir deponun bir cildinde veya bir dağıtım mecrasında katkısız bir biçimde bir araya toplanması, diğer işleri bu Lisansın kapsamı altında bir araya getirmez.

3. Bu Lisansın Kütüphaneyle birlikte verilen herhangi bir kopyasındansa normal GNU Genel Kamu Lisansı’nın hükümlerini uygulamayı tercih edebilirsiniz. Bunu yapmak için bu Lisansa atıfta bulunan tüm bildirileri değiştirmelisiniz ki, bu Lisans yerine normal GNU Genel Kamu Lisansı, versiyon 2’ye atıfta bulunsunlar.

(Normal Genel Kamu Lisansı’nın versiyon 2’den daha yeni bir versiyonu çıktıysa, dilerseniz o versiyonu belirtebilirsiniz.) Bu bildirilirde başka bir değişiklik yapmayın.

Bir kere bu değişiklik verilen kopyalarda

yapıldığında, o kopya için geri dönülmezdir, böylece normal GNU Genel Kamu Lisansı o kopyadan yapılmış tüm takip eden kopyalara ve türev işlere uygulanır. Bu opsiyon, Kitaplığın kodunun bir parçasını, kütüphane olmayan bir programın içine kopyalamak istediğinizde işinize yarar.

4. Kitaplığı (veya ondan türeyen bir işi, Bölüm2 altında) yukarıda sağlanan Bölüm 1 ve 2 hükümleri altında amaç kodunda veya çalıştırılabilir formda çoğaltabilir ve dağıtabilirsiniz ve şunları yaparsınız:

Ona, yazılım takası için alışıldığı üzere kullanılan bir mecrada, yukarıdaki Bölüm 1 ve 2 hükümleri altında dağıtılması gereken, tamamlanmış uygun makine tarafından okunabilir kaynak kodu ekleyin.

Amaç kodunun dağıtımı, belirlenmiş bir yerden kopyalamak için sunulmuş bir erişimle yapıldıysa, o zaman kaynak kodunu aynı yerden kopyalamak için eşdeğer bir erişim sunmak, üçüncü kişiler amaç kodunun yanı sıra kaynağı kopyalamaya mecbur değillerse bile bu kaynak kodunun dağıtım gerekliliğini karşılar.

5. Kitaplığın herhangi bölümünün bir türevini içermeyen fakat derlenerek veya ona bağlanarak Kütüphaneyle çalışmak üzere tasarlanan programa

“Kitaplığı kullanan iş” denir. Böylesi bir iş, yalnız başına, Kitaplığın bir türev işi değildir ve bu sebeple

bu Lisansın kapsamı dışında kalır.

Yine de “Kitaplığı kullanan bir işi” Kütüphaneyle bağlamak, “Kitaplığı kullanan işten” ziyade, Kitaplığın bir türevi olan (çünkü Kütüphaneden parçalar içerir) bir çalıştırılabilir yaratır.

Çalıştırılabilir, bu sebeple bu Lisansın kapsamındadır.

Bölüm 6 böylesi çalıştırılabilirlerin dağıtım hükümlerini belirtir.

“Kitaplığı kullanan bir iş” Kitaplığın bir parçası olan başlık dosyasından bir materyali kullandığında, iş için amaç kodu, kaynak kodu olmasa da Kitaplığın bir türev işi olabilir. İş Kütüphanesiz bağlanabiliyorsa veya işin kendisi kütüphaneyse bunun doğru olup olmaması özellikle önemlidir. Doğru olma eşiği, yasa tarafından kesin olarak tanımlanmamıştır. Böylesi bir amaç dosyası sadece sayısal parametreler, veri yapılandırma düzenleri ve erişimcileri ve küçük makrolar ve küçük satıriçi fonksiyonları (uzunlukta on satır veya daha az) kullanıyorsa, o zaman amaç dosyasının kullanımı, yasal olarak türev bir iş olup olmamasına bakmaksızın kısıtlı değildir. (Kitaplığın bu amaç kodu artı bölümlerini içeren çalıştırılabilirler yine Bölüm 6’nın altında yer alır.)

Aksi takdirde eğer ş, Kitaplığın türeviyse, Bölüm 6 hükümleri altındaki işler için amaç kodunu dağıtabilirsiniz. Bu işi içeren herhangi bir

çalıştırılabilir de, Kitaplığın kendisine doğrudan bağlı olsalar da olmasalar da, Bölüm 6’nın altında yer alır.

6. Yukarıdaki Bölümlere bir istisna olarak, Kütüphaneden bölümler içeren bir iş üretmek ve bu işi kendi seçiminize bağlı hükümler altında dağıtmak için, hükümlerin müşterinin kendi kullanımı için işte değişiklik yapmasına ve böylesi değişikliklerin hata ayıklaması için ters mühendislik işlerine izin vermesi kaydıyla, aynı zamanda “Kitaplığı kullanan işi”

Kütüphaneyle birleştirebilir veya bağlayabilirsiniz.

Kitaplığın içinde kullanıldığı, Kütüphane ve kullanımının bu Lisans tarafından kapsanan işin her kopyası için belirgin bir bildiri vermelisiniz.

Bu Lisansın bir kopyasını sağlamalısınız. Eğer iş uygulama sırasında telif hakkı bildirileri görüntülüyorsa, kullanıcıyı bu Lisansın kopyasına yönelten bir referans olarak da, onların arasında Kütüphane için telif hakkı bildirisini de eklemelisiniz.

Aynı zamanda aşağıdakilerden birini de yapmalısınız:

a) İşin yanına, Kütüphane için, işte (yukarıdaki Bölüm 1 ve 2 altında dağıtılması gereken) kullanılan tüm değişiklikleri de içeren, tam, ilgili makine tarafından okunabilir kaynak kodunu eklemelisiniz;

ve eğer iş, tam, makine tarafından okunabilir

“Kitaplığı kullanan işle” birlikte, amaç kodu ve/

ya kaynak kodu olarak, Kütüphaneyle bağlı bir çalıştırılabilirse, böylece kullanıcı Kitaplığı değiştirebilir ve sonra değiştirilmiş Kitaplığı içeren bir değiştirilmiş çalıştırılabilir üretmek için tekrar bağlayabilir. (Kütüphanedeki tanımlar dosyalarının içeriğini değiştiren kullanıcının değiştirilmiş tanımları kullanmak için uygulamayı tekrar birleştirme becerisinin olması özellikle gerekmediği anlaşılmıştır.)

b) Kütüphaneyle bağlamak için uygun bir paylaşılmış kütüphane mekanizması kullanın. Uygun mekanizma, (1) kütüphane fonksiyonlarını çalıştırılabilirin içine kopyalamaktansa yürütüm süresinde, kullanıcının bilgisayar sisteminde halihazırda mevcut olan kitaplığın kopyasını kullanır; (2) eğer kullanıcı yüklerse, değiştirilmiş versiyon, işin yapıldığı versiyonla arayüz-uyumlu olduğu sürece, kitaplığın değiştirilmiş versiyonuyla düzgün bir biçimde çalışır.

c) İşe, aynı kullanıcıya Altbölüm 6a’da belirtilen materyaller için, bu dağıtımı sergileme bedelinden daha fazla olmayan bir ücret vermek için, en azından üç yıl geçerli olan bir yazılı teklif ekleyin.

d) İşin dağıtımı, belirlenmiş bir yerden kopyalamak için erişim sunmayla yapıldıysa, aynı yerden yukarıdaki belirli materyalleri kopyalamak için ilgili erişimi sunun.

e) Kullanıcının bu materyallerin kopyasını edindiğinden veya bir kopyayı bu kullanıcıya gönderdiğinizden emin olun.

İşletilebilirlik için, “Kitaplığı kullanan işin” gerekli formu, ondan işletilebiliri tekrar üretmek için gerekli olan herhangi bir veriyi ve yardımcı programları içermelidir.

Yine de, özel bir istisna olarak, dağıtılacak materyallerin, o bileşenin kendisi işletilebilire eşlik etmediği takdirde, işletilebilirin çalıştığı işletim sisteminin ana bileşenleriyle (derleyici, çekirdek ve bunun gibi) birlikte normalde dağıtılan (kaynak veya ikili form içinde) hiçbir şeyi içermesi gerekmez.

İşletim sistemine normalde eşlik etmeyen diğer tescilli kütüphanelerin lisans kısıtlamaları bu gerekliliklerle çakışabilir. Böylesi bir çakışma hem onları, hem de Kitaplığı dağıttığınız işletilebilirin içinde birlikte kullanamayacağınız anlamına gelir.

7. Kitaplığa daya bir iş olan kütüphane tesislerini, bu Lisans tarafından kapsanmayan diğer kütüphane tesisleriyle yan yana tek bir kütüphane içine yan yana yerleştirebilirsiniz ve böylesi birleşmiş bir kitaplığı, Kitaplığa dayalı işin ve diğer kütüphane tesislerinin işinin ayrı dağıtımının izinli olması ve aşağıdakileri yaptığınız takdirde dağıtabilirsiniz:

a) Birleştirilmiş kitaplığa, diğer herhangi bir kütüphane tesisiyle birleştirilmemiş, Kitaplığa dayalı aynı işin bir kopyasını ekleyin. Bu, yukarıdaki Bölümlerin hükümleri altında dağıtılmalıdır.

b) Birleştirilmiş kütüphaneyle birlikte, bir bölümünün Kitaplığa dayalı bir iş olduğuna ilişkin ve aynı işin birleştirilmemiş formunu nerede bulabileceğini açıklayan belirgin bir bildiri verin.

8. Kitaplığı, bu Lisans altında açık açık belirtildiğinin haricinde çoğaltamaz, değiştiremez, alt lisans altına alamaz veya dağıtamazsınız. Kitaplığın bu şekilde çoğaltılma, değiştirilmesi, alt lisans altına alınması veya dağıtımına ilişkin herhangi bir girişim geçersizdir ve bu Lisans altındaki haklarınızı otomatik olarak geçersiz kılacaktır.

Yine de, kopyaları veya hakları bu Lisans altında sizden edinmiş olan tarafların, tam uyum içinde oldukları sürece lisansları iptal olmayacaktır.

9. İmzalamadığınız için bu Lisansı kabul etmeniz gerekmez. Yine de bundan başka hiçbir şey size Kitaplığı veya onun türev işlerini değiştirme veya dağıtma hakkı vermez. Bu Lisansı kabul etmediğiniz takdirde bu tür eylemler yasalarla yasaklanmıştır.

Kitaplığı (veya Kitaplığa dayalı herhangi bir işi) değiştirmeniz veya dağıtmanız, bu Lisansı ve Kitaplığı veya ona dayalı işleri çoğaltma, dağıtma veya değiştirmeye ilişkin tüm hüküm ve koşullarını kabul ettiğiniz anlamına gelir.

10. Kitaplığı (veya Kitaplığa dayalı herhangi bir işi) her tekrar dağıttığınızda alıcı otomatik olarak orijinal lisans sahibinden, bu şart ve hükümlere bağlı Kitaplığı çoğaltma, dağıtma veya değiştirmeye ilişkin bir lisans edinir. Burada belirtilen alıcının hak kullanımına herhangi daha ileri bir kısıtlama koyamazsınız.

Üçüncü kişileri bu Lisansa uymaya zorlamakla yükümlü değilsiniz.

11. Bir patent hakkı ihlali iddiası veya mahkeme kararının sonucu olarak veya başka bir sebepten dolayı (patent meseleleriyle sınırlı değil), size yüklenen şartlar (mahkeme kararıyla, anlaşmayla veya başka bir şekilde) bu Lisansın şartlarıyla çakışırsa, bu durum bu Lisansın şartlarından sizi muaf tutmaz. Aynı anda hem bu Lisans altındaki yükümlülüklerinizi, hem de diğer ilgili yükümlülüklerinizi karşılamak için dağıtım yapamıyorsanız, o halde Programı hiçbir şekilde dağıtamazsınız. Örneğin, bir patent lisansı, doğrudan veya doğrudan olmayan bir şekilde sizin aracılığınızla kopyalara erişen kişiler tarafından Programın telifsiz yeniden dağıtımına izin vermiyorsa, o halde hem ona hem de bu Lisansa uymanızın tek yolu Programın dağıtımından tamamen vazgeçmenizdir.

Bu bölümün herhangi bir kısmı herhangi belirli bir durum altında geçersiz veya uygulanamaz tutuluyorsa, bölümün dengesi uygulanmayı amaçlar ve bölüm bir bütün olarak diğer durumlar altında uygulanmayı amaçlar. Bu bölümün amacı, sizin herhangi bir patent veya diğer mülkiyet hakları ihlali yapmanıza sebep olmak veya bu türde iddiaların geçerliliğine itiraz etmek değildir; bu bölümün asıl amacı, kamusal lisans uygulamalarıyla yerine getirilen özgür yazılım dağıtım sisteminin bütünlüğünü korumaktır. Pek çok kişi, bu sistemin tutarlı uygulaması esasına dayanarak dağıtılan yazılıma geniş çapta pek çok katkıda bulunmuştur; yazılımı başka bir sistem aracılığıyla dağıtmak isteyip istemediğinin kararı yazar/bağışçıya aittir ve bir lisans sahibi bu seçim konusunda zorlamada bulunamaz. Bu bölüm, bu Lisansın geri kalanının sonucu olduğuna inanılan şeyi başta sona açık kılmayı amaçlar.

12. Kitaplığın dağıtımı ve/ya kullanımı, patent hakları veya telifli arayüzler sebebiyle belirli ülkelerde kısıtlanmışsa, Kitaplığı bu Lisans altına yerleştiren orijinal telif sahibi bu ülkeleri çıkararak belirgin bir coğrafi dağıtım sınırlaması ekleyebilir. Böylece dağıtıma, dışarıda bırakılanlar haricindeki ülkeler içinde ve arasında izin verilir. Böylesi bir durumda bu Lisans, içinde yazılıymışçasına bu sınırlamayı bünyesinde barındırır.

13. Özgür Yazılım Vakfı zaman zaman İkincil Genel Kamu Lisansı’nın revize edilmiş ve/ya yeni sürümlerini yayınlayabilir. Bu yeni versiyonlar özünde önceki versiyonla benzer olacaktır, fakat yeni sorunlara veya meselelere ilişkin olarak detaylarda farklılık gösterebilir. Her bir versiyona ayırt edici bir versiyon numarası verilir.

Kütüphane, bu Lisansa uygun olarak özel bir versiyon numarasını veya “herhangi bir sonraki versiyonu”

belirtirse o versiyonun hüküm veya şartlarını veya Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayınlanmış daha sonraki herhangi bir versiyonun hüküm ve şartlarını takip etme seçeneğine sahipsiniz. Kütüphane bu Lisansın özel bir versiyon numarasını belirtmiyorsa Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayınlanmış herhangi bir versiyonu seçebilirsiniz.

14. Kitaplığın parçalarını, dağıtım şartları farklı olan başka özgür programlarla birleştirmek istiyorsanız izin istemek için yazara yazın. Özgür Yazılım Vakfı tarafından telif altına alınmış yazılım için Özgür Yazılım Vakfı’na yazın; bunun için zaman zaman istisnalar yapıyoruz. Kararımız, özgür yazılımımızın tüm türevlerinin özgür durumunu koruma ve yazılımın genel olarak paylaşım ve tekrar kullanımını teşvik etme amaçları tarafından belirlenir.

GARANTİSİZ

15. KÜTÜPHANE ÜCRETSİZ OLARAK LİSANS EDİLDİĞİNDEN, UYGULANABİLİR HUKUĞUN İZNİNE GÖRE, KÜTÜPHANE İÇİN HERHANGİ BİR GARANTİ YOKTUR. YAZILI OLARAK AKSİNİN BELİRTİLDİĞİ DURUMLARIN DIŞINDA TELİF HAKKI SAHİPLERİ VE/YA DİĞER TARAFLAR KİTAPLIĞI “OLDUĞU ŞEKLİYLE”, İSTER BELİRTİLMİŞ VEYA KASTEDİLMİŞ, BELİRLİ BİR AMAÇ İÇİN TİCARİ ELVERİŞLİLİK VE UYGUNLUKLA ALAKALI KASTEDİLEN GARANTİLER DE DAHİL, FAKAT BUNUNLA SINIRLI OLMAYAN, HERHANGİ TÜRDE BİR GARANTİ OLMAKSIZIN SAĞLARLAR. KİTAPLIĞIN KALİTESİ VE PERFORMANSINA İLİŞKİN TÜM RİSK SİZİ İLGİLENDİRİR. PROGRAMIN KUSURLU OLDUĞUNUN KANITLANDIĞI DURUMLARDA TÜM GEREKLİ HİZMET, TAMİR VEYA DÜZELTİM BEDELLERİNİ SİZ ÜSTLENİRSİNİZ.

16. İLGİLİ YASA GEREĞİ VEYA YAZILI BİR ANLAŞMANIN OLDUĞU DURUMLAR DIŞINDA, HİÇBİR ŞEKİLDE, HERHANGİ BİR TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA KİTAPLIĞI YUKARIDA İZİN VERİLDİĞİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİREBİLEN VE/YA TEKRAR DAĞITABİLEN HERHANGİ BİR DİĞER TARAF, BÖYLESİ BİR HAK SAHİBİ VEYA DİĞER TARAF BÖYLESİ HASARLARIN OLMA OLASILIĞI KONUSUNDA UYARILMIŞ OLSALAR BİLE, KİTAPLIĞI KULLANMA YETERSİZLİĞİ (DAHİL FAKAT BUNUNLA SINIRLI DEĞİL: VERİ KAYBI VEYA HATALI

BİR ŞEKİLDE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ VERİ, SİZİN VEYA ÜÇÜNCÜ KİŞİLER TARAFINDAN OLUŞMUŞ KAYIPLAR VEYA KİTAPLIĞIN DİĞER YAZILIMLARLA BİRLİKTE ÇALIŞMADA BAŞARISIZ OLMASI) VEYA KULLANIMDAN DOĞAN HERHANGİ GENEL, ÖZEL, KAZARA VEYA MANTIKİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE HASARLARI KARŞILAMAZ.

HÜKÜM VE ŞARTLARIN SONU

Bu Hükümleri Yeni Kütüphanelerinize Nasıl Uygularsınız?

Yeni bir kütüphane geliştiriyorsanız ve bu kitaplığın halka en mümkün kullanımını sağlamak istiyorsanız, bunun en iyi yolu onu, herkesin tekrar dağıtabilip, değiştirebileceği şekilde özgür bir yazılım yapmaktır.

Bunu, tekrar dağıtıma bu hükümler altında (veya alternatif olarak Genel Kamu Lisansı hükümleri altında) izin vererek sağlayabilirsiniz.

Bunu yapmak için aşağıdaki bildirileri kitaplığa ekleyin. Onu en etkili şekilde garanti kapsamı dışında bırakmanın en güvenli yolu her bir kaynak dosyasının girişine eklemektir; ve her dosya, en azından “telif hakkı” satırına ve tüm bildirinin bulunabileceği yeri işaret eden bir göstergeye sahip olmalıdır.

<kitaplığın adı ve içeriğiyle ilgili kısa bir fikrin olduğu tek satır.> Telif hakkı (C)

<yıl> <yazarın ismi>

Bu kütüphane özgür bir yazılımdır; Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayınlandığı şekliyle GNU İkincil Genel Kamu Lisansı’ndaki hükümler altında onu tekrar dağıtabilir ve/ya değiştirebilirsiniz; Lisansın ister 2.1 versiyonu veya (sizin seçiminiz) herhangi daha sonraki bir versiyon.

Bu kütüphane yararlı olması umuduyla

dağıtılmıştır, fakat HERHANGİ BİR GARANTİSİ YOKTUR; BELİRLİ BİR SEBEP İÇİN TİCARİ ELVERİŞLİLİK veya UYGUNLUĞA dair kastedilen garanti de olmaksızın. Detaylı bilgi için GNU İkincil Genel Kamu Lisansı’na bakın.

Bu kütüphaneyle birlikte GNU İkincil Genel Kamu Lisansı’nın bir kopyasını da edinmiş olmalısınız;

böyle değilse, Özgür Yazılım Vakfı’na yazın: 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301, USA.Elektronik veya normal posta yoluyla size nasıl ulaşabilecekleri bilgisini de ekleyin.

Aynı zamanda işvereninize (programcı olarak çalışıyorsanız) veya eğer varsa, okulunuza gerekli olduğu takdirde, kütüphane için bir “telif hakkı feragatnamesi” imzalatmalısınız. Bu bir örnektir;

isimleri değiştirin:

Yoyodyne, Inc., burada James Hacker tarafından yazılmış ‘Frob’ (knob’larda düzeltmeler yapmak için) kitaplığındaki tüm telif haklarından feragat eder.

<Ty Coon’un imzası>, 1 Nisan 1990 Ty Coon, Başkan Yardımcısı

===============================

BSD BİLDİRİMİ

Kaynak ve ikili formlarda tekrar dağıtım ve kullanım, değişim olsun veya olmasın, aşağıdaki şartlar karşılandığı takdirde izinlidir:

1. Kaynak kodunun tekrar dağıtımları, yukarıdaki telif hakkı bildirimini, bu şartlar listesini ve aşağıdaki feragatnameyi korumalıdır.

2. İkili formda tekrar dağıtımlar, belgeler içinde ve/ya dağıtımla sağlanan diğer materyaller içinde yukarıdaki telif hakkı bildirimini, bu şartlar listesini ve aşağıdaki feragatnameyi çoğaltmalıdır.

3. Bu yazılımın özelliklerinden veya kullanımından bahseden tüm reklam materyalleri aşağıdaki onayı görüntülemelidir:

4. Ne aşağıdaki geliştiricilerin, ne de katkıda bulunanların isimleri, önceden belirtilmiş özel yazılı izin olmaksızın, bu yazılımdan çıkan ürünleri desteklemek veya teşvik etmek için kullanılamaz.

BU YAZILIM VEKİLLER VE İŞTİRAKÇİLER TARAFINDAN “OLDUĞU HALİYLE”

SAĞLANMIŞTIR VE İSTER BELİRTİLMİŞ

SAĞLANMIŞTIR VE İSTER BELİRTİLMİŞ

Benzer Belgeler