• Sonuç bulunamadı

3. KONUT FİNANSMAN SİSTEMİNİN HUKUKSAL YAPISI

3.2 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Yapılan Değişiklikler

3.2.11 Konutun teslimi

Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez. Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte, zilyetliğin devri hâlinde de devir ve teslim yapılmış sayılır.

18 3.2.12 Sözleşmeden dönme

Ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.

Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da sözleşmenin yerine olağan koşullarla yapılacak bir taksitle satış sözleşmesinin konulmasına ilişkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hâllerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez.

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.

3.3 Sermaye Piyasası Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

İpotekli sermaye piyasası aracı, ipotek teminatlı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler,konut finansmanından kaynaklanan alacaklara dayalı olarak veya bu alacakların teminatı altında ihraç edilen diğer sermaye piyasası araçları tanımlanmıştır. Konut finansmanı kuruluşları, ipotek finansmanı kuruluşları, konut finansmanı fonları, varlık finansmanı fonları ve sermaye piyasasında faaliyette bulunacak gayrimenkul değerleme kurumları da sermaye piyasası kurumları olarak belirtilmiştir. Birincil konut kredisi piyasasının yanı sıra ikincil piyasanın oluşturulmasına çalışılmıştır. Kanunda uzun vadeli konut edindirme bakımından menkul kıymet ihracı ve menkul kıymetleştirme yöntemleri yer almaktadır.

19

5582 Sayılı Kanunun 22’inci maddesinde yapılan düzenleme ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun görevleri arasında gayrimenkullerin değerlemesini yapabilecek değerleme kurumlarından sermaye piyasasında değerleme faaliyetinde bulunacaklara ilişkin şartları belirlemek ve bu şartlara uyan değerleme kurumlarını listeler halinde ilan etmek, konut finansmanından kaynaklanan alacakların takibinde, taşınmazlar için değerleme yapacak kişi ve kurumlara ilişkin şartları belirlemek ve bu şartlara uyan kişi ve kurumları listeler halinde ilan etmek sayılmıştır (6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu 2 ve 57 ila 60’ıncı maddelerinde yer almaktadır).

3.4 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

5582 sayılı Kanun ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan değişiklikler, ipotek teminatlı konut finansmanı kaynaklarının geri ödenmemesi durumunda başlayan ve söz konusu ipoteklerin paraya çevrilmesi süreci ile ilgili değişiklikleri içermektedir (Sezer 2011).

2004 sayılı Kanunun 45’inci maddesinde konut finansmanından kaynaklanan rehinle temin edilmiş alacakların takibinde, rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip ya da haciz yolu ile takip yapılabileceği, 128’inci maddesinde kıymet takdiri ve kıymet takdirine şikâyet üzerine yapılacak bilirkişi incelemesinin Sermaye Piyasası Kanunu’nca yetki verilmiş kişi veya kurumlara yaptırılabileceği, 134’üncü maddesinde ihalenin feshinin talebinin reddi halinde uygulanacak ceza oranı ve 149’uncu maddede icranın geri bırakılması talebinde yatırılması gereken teminat miktarı düzenlenmiştir (Anonim 2013b).

20

4. KONUT KREDİLERİNDE ÖDENMEME RİSKİNİN ORTAYA ÇIKMASI SONRASI TAKİP SÜRECİ

Konut kredilerinde ödenmeme riskinin ortaya çıkması durumunda takip sürecinin hızlandırılmasına yönelik düzenlemeler ile alacağın daha kısa sürede tahsil edilmesi amaçlanmaktadır. Konut finansmanı kuruluşu haciz ya da rehnin paraya çevrilmesi yolu ile alacağını en kısa sürede nakde dönüştürebilecektir.

4.1 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda Haciz Yoluyla Takip ve Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip

4.1.1 Haciz yoluyla takip

Haciz kesinleşmiş bir icra takibi konusu olan belli bir para alacağının ödenmesini sağlamak için bu yolda talepte bulunan alacaklı lehine söz konusu alacağı karşılayacak miktar ve değerdeki borçluya ait mal ve haklara icra dairesi tarafından hukuken el konulmasıdır. Ödeme emri kesinleşmiş olmasına rağmen borçlu borcunu ödemezse alacaklı takibe devam edilmesini yani haczi isteyebilir. Borçlu ödeme emrine 7 gün içinde itiraz edebilir. İtiraz edilirse alacaklının itirazın iptali davası açıp kazanması veya icra mahkemesinin itirazın kaldırılmasına karar vermesi gerekir.

Genel haciz yolunun ödeme emrinin kesinleşmesinden sonraki aşamaları şunlardır:

1- Haciz,

2- Hacizli malların paraya çevrilmesi,

3- Elde edilen paranın alacaklı/alacaklılara ödenmesi,

 Alacaklının haciz isteme hakkı ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıldır.

Hacizli taşınmazın satılmasını isteme süresi de bir yıldır. İcra dairesinin satış talebinden itibaren üç ay içinde hacizli taşınmazı açık artırma yolu ile satması gerekmektedir (Madde 123).

 Satış talebini alan icra dairesi açık artırma ilanının şeklini belirler. Uygulamada taşınmaz satış ilanları gazetede yayınlanma ve elektronik ortamda yayınlanma yolu ile yapılmaktadır. İlanın birer örneği borçluya alacaklıya ve tapu sicilinde kayıtlı olan

21

ilgililerine (ipotek alacaklıları gibi) tebliğ edilir. Gazete ile elektronik ortamda yapılan satış ilanı tebligat yerine geçer.

 Artırmaya katılacak olanlar taşınmazın tahmin edilen yüzde 20’si oranında teminat yatırırlar. Satılığa çıkarılan taşınmaz üzerinde hakkı olan alacaklının, alacağı yüzde 20 oranını karşılıyorsa teminat yatırması istenmez.

 Artırma şartnamesi ve onun bölümü olan mükellefiyetler listesi icra dairesi tarafından hazırlanır. Her ikisi de tapu sicili hükmündedir. Mükellefiyet listesi kapsamına taşınmaz üzerindeki her türlü irtifak hakları, taşınmaz mükellefiyetleri, taşınmaz rehinleri ve tapu siciline şerh verilmiş olan kişisel haklar dâhildir. Mükellefiyetler listesi haciz koydurmuş alacaklılarla, borçluya tebliğ edilir ve itiraz için üç günlük süre verilir. İtiraz halinde dosya icra mahkemesine gönderilir. Mükellefiyetler listesinin kesinleşmesi için üç günlük sürenin itirazsız geçmesi veya itiraz üzerine yedi gün içinde istihkak davası açılmamış olması veya açıldı ise sonuçlanmış olması gerekir.

 Kesinleşme üzerine icra dairesi taşınmazın kıymet takdiri yeniden yaptırır. Bu takdir edilen kıymet ihaledeki yüzde elli hesabına esas teşkil eder. Kıymet takdiri ilgililere tebliğ edilir.

 Yedi gün içinde kıymet takdirine şikâyet icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine yapılabilir. Şikâyet tarihinden itibaren yedi gün içerisinde gerekli gider ve ücretin yatırılması halinde yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılır. Kesinleşen kıymet takdirinin kesinleştiği tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe yeni kıymet takdiri istenemez. Takibin yapıldığı icra dairesi yalnız kendi bölgesindeki malları haczedebilir.

İcra ve İflas Kanunu’nun 129’uncu maddesine göre; birinci ve ikinci ihale icra memuru tarafından, ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır. Taşınmaz üç defa bağırıldıktan sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve

22

satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir.

Birinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı miktara ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır. İkinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse satış talebi düşer.

 Satış bedeli peşin ödenir. Ancak icra memuru alıcıya on günü geçmemek üzere bir mühlet verebilir (Kuru ve Arslan 2013).

02.07.2012 tarihinde kabul edilen 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava Ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda da değişiklikler yapılmıştır.

Kanun’un önceki halinde birinci artırmada kıymet takdirinin yüzde altmışı ve ikinci artırmada yüzde kırkının teklif edilmesi halinde satış yapılırken bu oranlama her iki artırmada yüzde elli olarak değiştirilmiştir. Elektronik ortamda ihaleye katılabilme sağlanmıştır. Daha önce taşınır rehni satışında 1 yıl, taşınmaz rehni satışında 2 yıl olarak mevcut düzenlemeler, taşınır rehnin satışını ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren altı ay içinde, taşınmaz rehnin satışını da aynı tarihten itibaren 1 yıl içinde şeklinde değiştirilmiştir.

6352 Sayılı Kanun ile satışı yapılacak taşınmazın daha çok kişiye duyurulması, taşınmazın değerinde satılması, alıcıların satış mahalline gelmeksizin elektronik ortamda teklif verebilmeleri ve satışın daha kısa sürede gerçekleşmesi amaçlanmıştır.

4.1.2 Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip

İcra ve İflas Kanunu’na göre, rehinle temin edilmiş bir alacak, öncelikle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip edilebilir. 5582 sayılı Kanun’la haciz yolu ile takip seçenek olarak verilmişse de ipotek teminatlı alacakların takibinde seçilen yol rehnin paraya

23

çevrilmesi ile takip yoludur. Daha uzun sürede sonuçlanmakla beraber takibin ilam hükmümdeki resmi senet belgesine dayanılarak yapılması, ödeme emrine itiraz edilememesi gibi yanları ile güçlü bir takip yoludur. Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde, hak sahibine bir taşınmaz veya taşınır mülkiyetini veya bir başka hakkı paraya çevirmek ve elde edilen meblağdan öncelikle alacağını almak yetkisini veren sınırlı bir ayni haktır.

Taşınmazın rehin edilmesi yollarından biri olan ipotek taşınmazın değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlar. İpotek tesisi sadece tapuda kaydı olan gayrimenkuller üzerine mümkündür. İpotek diğer rehin hakları gibi bir alacağı güvence altına alır. İlgili güvence alacak ödenmediğinde taşınmazı paraya çevirme hakkı veren bir güvencedir. İpotek hakkı alacağa bağlı bir haktır. Alacak hakkı sona erdiğinde ipotek hakkı da kendiliğinden sona erer (Demirci 2009).

Türk Medeni Kanunu’nun 881’inci maddesine göre, ipotek halen mevcut veya henüz doğmamış olmakla beraber ileride doğması kesin yahut olası olan bir alacağı teminat altına almak için kurulur.

Kural olarak mevcut bir alacak için kurulan ipotek bir anapara ipoteğidir. Alacağın doğmuş olduğu hallerde ipotek kurulurken, borçlunun borcu kayıtsız şartsız kabul beyanı resmi senede şerh edilir. Alacağın henüz doğmadığı, ileride doğacağı ya da doğması muhtemel olan hallerde ise ipotek bir üst sınır ipoteğidir ve ipotek akit tablosu denilen resmi senede kayıtsız şartsız borç kabulünün geçirilmesi söz konusu olmayacaktır. İşbu halde, ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla yapılacak olan takip, ancak ilamsız bir takip olabilir (Yücel 2009).

Konut kredilerinde ipotekler mevcut ve miktarı belli bir alacak için tesis edilmekte olup, anapara ipoteğidir. İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı takip yapılır.

 İcra ve İflas Kanunu’nun 148’inci maddesine göre taşınmaz ipotek alacaklısı, yetkili veya taşınmazın bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını

24

bildirir ve 58’inci maddeye göre takip talebinde bulunur. Buna göre, takip talebi icra dairesine yazılı veya sözlü olarak ya da elektronik ortamda yapılır.

 İcra memuru, ibraz edilen akit tablosunun kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva ettiğini ve alacağın muaccel olduğunu anlarsa, borçluya ve taşınmaz üçüncü şahıs tarafından rehnedilmiş veya taşınmazın mülkiyeti üçüncü şahsa geçmişse ayrıca bunlara birer icra emri gönderir.

 İcra müdürü tarafından gönderilecek olan bu icra emrinde şunlar yer alır:

1) Takip talebindeki kayıtlar,

2) Taşınmaz, üçüncü bir kişi tarafından rehnedilmiş ya da mülkiyeti üçüncü bir kişiye geçmişse, bunun adı soyadı ve ikametgâhı,

3) Borcun otuz gün içinde ödenmesi gereği,

4) Otuz gün içerisinde borç ödenmez veya icra mahkemesinden icranın geri bırakılmasına ilişkin bir karar getirilmezse, alacaklının, madde 150/e’ye göre taşınmazın satışını isteyebileceği ihtarı yazılır.

 İcra ve İflas Kanunu’nun 150/c maddesine göre icra memuru, ipoteğin paraya çevrilmesi hakkındaki takibin başladığını tapu idaresine haber vermeye mecburdur.

Tapu memuru, taşınmazın siciline şerh verir. Taşınmazı bu şerh tarihinden sonra iktisap edenlere icra veya ödeme emri tebliğ olunmaz.

 İcra ve İflas Kanunu’nun 150/d maddesine göre icra dairesi, takip talebi üzerine satış hazırlıklarına başlar. Bu maksatla tapudan kayıt örneklerini ve belediyeden imar durumunu getirtir, takibin kesinleşmesini beklemeden kıymet takdirini yaptırır.

 Kıymet takdiri yeminli bilirkişilere yaptırılır. Kıymet takdirine 7 gün içinde icra mahkemesine itiraz edilebilir. Ancak keşif ücretleri ve bilirkişi giderlerinin yatırılması gerekir. Aksi halde itiraz etmemiş sayılır. İcra mahkemesinin verdiği karar kesindir.

 İcra ve İflas Kanunu’nun 126’ıncı maddesine göre satış, açık artırma ile yapılır.

Birinci ve ikinci ihalenin yapılacağı yer, gün ve saat önceden ilan edilir. İlan, birinci ihale tarihinden en az bir ay önce yapılır. Bu icra emrinde borcun otuz gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez ve icra mahkemesinden icranın geri

25

bırakılmasına dair bir karar getirilmezse, alacaklının taşınmazın satışını isteyebileceği bildirilir.

 İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamlı takip talebini alan icra müdürünün, ilamsız takiptekinin aksine, İcra ve İflas Kanunu madde 149/I uyarınca alacağın muaccel olup olmadığını araştırması gerekir. Zira burada kredi borçlusuna bir icra emri gönderilecek, yani takibin itirazla durması söz konusu olmayacaktır.

 İcra ve İflas Kanunu’nun 149/a maddesi gereği, borçlu borcun ödendiği veya ertelendiğini iddia ediyorsa, icra mahkemesinden icranın geri bırakılmasını isteyebilir.

 İcra ve İflas Kanunu’nun 149/a maddesi ek fıkrası gereği icra mahkemesinin geri bırakılma isteminin reddine ilişkin kararına karşı istinaf yoluna başvuran borçlu veya üçüncü şahıs, takip konusu alacağın yüzde otuzu nispetinde teminat yatırmadığı takdirde satış durmaz. Bölge adliye mahkemesince talebin reddi hâlinde bu teminat, ayrıca hükme hacet kalmaksızın alacaklıya tazminat olarak ödenir.

 İcra ve İflas Kanunu’nun 129’uncu maddesine göre; birinci ve ikinci ihale icra memuru tarafından, ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır.

Taşınmaz üç defa bağırıldıktan sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. Artırma bedelinin malın tahmin edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir.

Birinci ihalede, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı miktara ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır. İkinci ihalede alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse satış talebi düşer.

26

 Taşınmazın satışı ile elde edilen miktar başta ipotek alacaklısı olmak üzere daha evvel icra müdürlüğü tarafından tanzim edilen sıra cetveli ve derece kararına göre alacaklılara dağıtılır.

Taşınmazın satış bedeli borç miktarından fazla ise kalan kısım malike ödenir. Aksi halde rehin açığı belgesi düzenlenerek alacağın haciz ya da iflas yolu ile tahsil edilmesi yoluna gidilir (Anonim 2014b).

4.2 5582 sayılı Kanun’la Haciz Yoluyla Takip ve Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takipte Yapılan Düzenlemeler

4.2.1 Haciz yolu ile takip düzenlemesi

5582 sayılı Kanunu’nun 1’inci maddesi ile icra takip sürecinin hızlandırılması amacıyla düzenleme yapılmıştır. İcra ve İflas Kanunu’nun, rehinle temin edilmiş bir alacağın öncelikle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip edilebileceğini öngören genel kuralına istisna getirilmiştir.

“2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan rehinle temin edilmiş alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilir veya haciz yoluna başvurulabilir”(Madde 1).

Konut finansman sisteminin işleyişinin hızlandırılması konut finansmanı kuruluşlarının etkinliğini artıracaktır. İpotek teminatlı alacakların geri ödenmemesi durumunda takip sürecini kısaltmak ve alacaklının alacağını tahsil edebilmesini kolaylaştırmak amacıyla, alacağın takibinde haciz yoluna başvurabilme seçeneği de sunulmuştur. Alacağını haciz yoluyla takip eden alacaklı varsa kalan alacak için rehnin paraya çevrilmesi yoluna da başvurabilecektir.

Borçlu yönünden bakıldığında ise, sahip olduğu taşınmaz satılmadan diğer varlıkları ile borcunu ödeyebilmektedir. Uygulamada rehnin paraya çevrilmesi yolu sıklıkla kullanılmakta, haciz yolu ile takip özellikle borç bakiyesinin azaldığı kredi ödemelerinde, alacaklı tarafından tercih edilmektedir.

27 4.2.2 Kıymet takdiri (Değerleme) işlemleri

5582 sayılı Kanunun 2’inci ve 3’üncü maddelerinde konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, satışı istenen taşınmaz için kıymet takdirini (değerleme çalışmasını) ve kıymet takdirine ilişkin şikâyet üzerine yeniden yapılacak bilirkişi incelemesinin;

Sermaye Piyasası Kanunu’nca yetki verilmiş kişi veya kurumlara yaptırılabileceği düzenlemiştir.

Konut finansman sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi, alacakların takip sürecinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini gerektirmektedir. Bu süreçte hak sahiplerinin haklarının doğru ve süratli olarak belirlenebilmesi açısından, kıymet takdiri yapan kişi ve kurumların taşımaları gereken nitelikler ile çalışma usul ve esaslarının sağlam kurallara bağlanması zorunludur. Bu görev değerleme kurumlarına verilebileceği gibi herhangi bir kuruma bağlı olmayan değerleme uzmanları tarafından da yapılabilir (Anonim 2013a).

Kıymet takdirinin nitelikli kurum ya da kişilerce yapılması sağlanarak, kıymet takdirine yapılan itirazların azaltılması ile takip sürecinin kısaltılması ve konut finansman sistemine duyulan güvenin artırılması amaçlanmaktadır.

Uygulamada kıymet takdirine itiraz, genellikle ticari alacakların konusunu oluşturan taşınmazlar için olmakta, takip sürecin uzamasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

Kıymet takdirine itiraz 2 ila 6 ay gibi sürelerle süreci uzatmaktadır. Konut kredilerinde kıymet takdiri kanundaki düzenleme ile Sermaye Piyasası Kanunu’nca yetki verilmiş kişi veya kurumlara yaptırıldığından değerler gerçeğe yakın olmakta, genel olarak itiraz konusu oluşturmamaktadır.

Kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer, raporun tebliğinden itibaren yedi gün içinde raporu düzenleten icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesinde şikâyette bulunabilirler. Şikâyet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf (keşif giderleri, gazete ilan ücreti gibi) ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması halinde yeniden

28

bilirkişi incelemesi yaptırılabilir; aksi halde başka bir işleme gerek olmaksızın şikâyet kesin olarak reddedilir.

Kesinleşen kıymet takdirinin yapıldığı tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez. Ancak, doğal afetler ve imar durumundaki çok önemli değişiklikler meydana getiren benzer hallerde yeniden kıymet takdiri istenebilir.

Kıymet takdirine ilişkin şikâyet yetkisiz icra mahkemesine yapılırsa, icra mahkemesi evrak üzerinde inceleme yaparak başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde yetkisizlik kararı verir. İcra mahkemesinin verdiği kararlar kesindir (Anonim 2014a).

4.2.3 İhalenin feshi

İhalenin feshini, Borçlar Kanunu’nun 226’ıncı maddesinde yazılı sebepler de dâhil olmak üzere yalnız satış isteyen alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ve pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler yurt içinde bir adres göstermek koşuluyla icra mahkemesinden şikâyet yolu ile ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde isteyebilirler.

Talebin reddine karar verilmesi halinde, icra mahkemesi davacıyı feshi istenilen ihale bedelinin yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder.

5582 sayılı Kanunun 4’üncü maddesine göre; alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ihalenin feshini talep edebilirler. İcra mahkemesi tarafından talebin reddine karar verilmesi halinde icra mahkemesi davacıyı feshi istenilen ihale bedelinin yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. Ancak bu oran, Sermaye Piyasası Kanunu’nda tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi

5582 sayılı Kanunun 4’üncü maddesine göre; alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ihalenin feshini talep edebilirler. İcra mahkemesi tarafından talebin reddine karar verilmesi halinde icra mahkemesi davacıyı feshi istenilen ihale bedelinin yüzde onu oranında para cezasına mahkûm eder. Ancak bu oran, Sermaye Piyasası Kanunu’nda tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi

Benzer Belgeler