• Sonuç bulunamadı

Konaklama İşletmelerinde Dış Kaynak Kullanımı

BÖLÜM 3: KONAKLAMA İŞLETMELERİ DIŞKAYNAK KULLANIMI

3.8. Konaklama İşletmelerinde Dış Kaynak Kullanımı

Dünyada 70 yıldan beri Otelcilik sektöründe kullanılan Outsourcing ya da Türkçe tanımıyla “Dış Kaynak Kullanımı” her ne kadar Türkiye’de ‘Taşeronculuk” dense de Dış Kaynak, oldukça yaygınlaşmış ve başta Amerika ve Almanya ile İngiltere olmak üzere Dış Kaynak Kullanımı zincir otellerin yönetimine kadar uzanarak Otellerin ve sermaye ortaklarının daha kazançlı bir şekilde verim almalarında başarı sağlamışlardır. Tüm işletmelerde olduğu gibi konaklama işletmelerinde de her alanda üstünlük sağlayabilmek mümkün değildir. Eğer işletme herhangi bir alanda işlevi yerine getiremiyorsa, bu işlevi çok iyi yapabilen başka bir işletmeye yaptırabilir. Outsourcing

otellerde destek departmanlardan başlayıp, bugün tüm operasyon departmanlarını ele geçiren ve otellerde maliyetlerin azaltılmasında büyük önem taşıyan bir yöntem olmuştur.

Dış kaynak kullanımının en önemli nedeni, küçük firmaların öncelikli ve destek aktiviteleri yerine getirilirken rekabet üstünlüğünü sağlayacak kaynak ve kapasiteye sahip olmasıdır. Birkaç temel yetenek geliştirerek, bir firma sürekli bir rekabet avantajı sağlama olasılığını artıracaktır. Bunun yanında, firmanın yerine getirmesi gereken faaliyetleri dış kaynak yoluyla sağlaması, temel yetenekleri üzerinde tümüyle yoğunlaşmasınısağlayacaktır(http://www.ozyazilim.com/ozgur/marmara/organizasyon/o utsourcing.htm).

Dış kaynak kullanımı, otelcilik sektöründe 20 yıl kadar önce Fransa’da otel bünyesindeki bazı departmanların konularında uzmanlaşmış şirketlere taşore edilmesiyle başlamıştır. Sistem ilk kez 1997 de İzmir Seferihisar’da bulunan Atlantis Tatil Köyünde departmanların konusunda uzman olan kişilere sabit bir geceleme ücreti karşılığında verilmesiyle uygulanmaya başlamıştır.

Dış kaynak kullanımı en fazla Ön-Büro, Yiyecek-İçecek, Housekeeping, Animasyon, Güvenlik, Teknik Servis ve Muhasebe bölümlerinden oluşan hizmetlerin üretimini kapsamaktadır. Otel belirli bir kalitenin sağlanabilmesi için outsourcing firmasının başka tesislerle çalışmasında izin alınmasını sözleşmeye koyabilmektedir. Yatırımcı taahhüt edilen tek bir fiyat, tek bir muhatap olduğundan yıl sonundaki bilânçoları beklemeksizin yıllık kazancının ne olacağını net rakamlarla belirleme şansına sahiptir. Outsourcing firması mal satın alınmasında ve personel tedarikinde daha büyük avantajlara sahip olduğundan maliyetleri tesis sahibine göre daha aşağıda bir noktada kalmakta ve tesis sahibine daha fazla kar sağlamaktadır. Mal sahibi yıl içindeki mal, malzeme, işçilik ve enerji fiyatlarında meydana gelebilecek artışlardan etkilenmeyecektir(Yurtsever, 2006:3).

Bugün Amerika’da bulunan Hilton, Sheraton , Marriot , Holiday Inn ve Crown plaza otellerinin 50%’si çeşitli outsourcing firmaları tarafından başarı ile yönetilmektedir. Outsourcing, bir tesisin tüm giderlerini, maliyetlerini müşteri başına belirli bir rakamla fiksleyip, otel yatırımcısının risklerini minimum seviyeye indirmektedir. Piyasada yer

edinmek ve talep yaratmak için Outsourcing Firmaları ilk partner otellerine cazip rakamlar sunmuşlardır. Bu nedenle dış kaynak kullanımına ilk giren oteller daha karlı çıkmışlardır. Uluslararası , güvenilir, büyük sermayeli, sponsorluk ve lobby faaliyetler güçlü, deneyimli, kaliteli malzeme kullanan, büfelerde görselliğe önem veren, Haccp ve hijyen kurallarına önem veren, ödemeleri sağlam, üst düzey yöneticilere ve departman şeflerine piyasanın üzerinde ücret ödeyen outsourcing firmalarının yanı sıra 2. ve 3. kalite et ve diğer girdileri kullanan ve maaş konusunda, ödemeler konusunda ekonomik sıkıntı için de olan outsourcing firmaları da mevcuttur. Outsourcing Firmaları otellerin genel cost’larından en az 2 euro altında taahhütlere girerek işi almaya çalışmaktadırlar. Örneğin 100 bin geceleme gerçekleştiren bir otel bu durumda toplam karına ilaveten 200 bin Euro kazanacaktır(Yurtsever, 2006:3).

Outsourcing firmaları büyük şehirlerdeki otellere personel tedariki konusunda da hizmet vermektedir. Personel arama, seçme ve değerlendirme, özlük işleri, tazminat riski, sendikal ve sosyal yükümlülüklerden sıyrılmak isteyen tesisler outsourcing firmalarla çalışmaktadırlar. Dış kaynak kullanımında satış ve pazarlamadan sorumlu olan Otel Yönetimi sözleşme süresi içinde asgari %80 reel yatak doluluğu garantilemek durumundadır. Doluluk oranı düştüğünde taahhüt edilen cost oranı yükseltilmektedir. Outsourcing firması %80 doluluk garantisi altında acenta ve tesis bünyesinde yapılacak anketler dikkate alınarak %85’den az olmamak şartıyla müşteri memnuniyeti garantisi taahhüt etmektedir.

Dış Kaynak kullanımı Otel yatırımcıları için en verimli operasyon seklidir. Dünyaca ünlü ve otelcilikte otorite sayılan İsviçre’deki Lozan Otelcilik Üniversitesi profesör ve öğrencilerinin 4 yıldızlı otellerin Yiyecek ve İçecek bölümünde dış kaynak yönetimi üzerinde yaptığı uzun süreli araştırma sonucunda “F&B Outsourcing” Amerika ve İngiltere’de artığını fakat İsviçre’de (otelciliğin doğuş mekanı) halen bir bilinmezliği teşkil ettiğini fakat Zürih’te bulunan özellikle 4 yıldızlı oteller arasında yaygın olduğu saptanmıştır(Kohen, 2006: 3).

Otellerin (şehir otellerinin) halen yiyecek ve içecek bölümünden gelecek olan gelirlerin artırılamaması daha çok otellerin kendilerini pazarlarken bulundukları bölge ve konumu, oda fiyatlamalarında göz önünde tuttukları ve otellerin işlettiği Yiyecek ve

İçecek departmanlarının sunduğu hizmet ve çeşitlilik oda fiyatlamasında bir rol oynamadığı saptanmıştır.

Buna göre çıkan tabloda eğer otellerin F&B departmanları %20 az bir gelir elde ediyorsa Otel yönetiminin kendilerine uygun Outsourcing firması bulması tavsiye edilmiştir. Araştırma sırasında Zürih şehrinde 29 adet 4 yıldızlı otel arasında 6 otelin Yiyecek ve İçecek yönetimini kiralama ve gelir karı pay dağıtımı yöntemi ile Outsourcing firmalarına verdiği bunun sonucunda da müşterilerinin %69 oranında memnun kaldıkları belirlenmiştir(Kohen, 2006: 3).

Dış kaynak kullanımı yalnız yiyecek ve içecek bolümü ile kalmamalı , otelin diğer departmanları ile (Kat Hizmetleri, Pazarlama, İnsan Kaynakları) ile geniş kapsam planı içinde değerlendirilmelidir.

BÖLÜM 4:KONAKLAMA İŞLETMELRİNDE ÖZEL GÜVENLİĞİN DIŞ