• Sonuç bulunamadı

KOMİTELER Disiplin Komitesi

Belgede 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 40-44)

Suistimal Modelleri

KOMİTELER Disiplin Komitesi

Disiplin Komitesi, İnsan Kaynakları Disiplin Yönetmeliğine aykırı olarak davranılan durumların tespiti için ve uygun görülen disiplin yaptırım kararlarının uygulanmasından so-rumludur. Disiplin Yönetmeliğine aykırı durumların tespiti için Yasal Uyum ve Operasyon Müdürü ve diğer KKB bölüm yöneticilerinin ka-tılımı sağlanmakta ve ilgili konuya yönelik soruşturmanın sonuçları değerlendirilmesi amaçlanmak-tadır.

Denetim Komitesi

Denetim Komitesi, İç Denetim, Ya-sal Uyum ve Operasyon, İç Kontrol, Risk Yönetimi Bölümlerinin faaliyet-leri ve bu faaliyetlerin sonuçların Üst Yönetim ile paylaşılması ama-cıyla toplanmaktadır. Kurumda düzenlenen denetim çalışmaları-nın sonuçları hakkında aralarında Yönetim Kurulu üyelerinin de yer aldığı katılımcılara bilgi paylaşımı yapılması sağlanmaktadır.

KKB Yönlendirme Komitesi

KKB Yönlendirme Komitesi, kurum finansallarının güncel durumu, stratejik hedeflere uyumun de-ğerlendirilmesi ve planlanan yeni ürün/hizmetlere dair değerlendir-me yapılmasından sorumludur.

Bunun yanı sıra ilgili bölüm yöneti- cileri tarafından ay içerisinde ger-çekleştirilen stratejik öneme sahip faaliyetlere dair bilgilendirme ya-pılması Komite’nin görevleri ara-sındadır.

Haftalık Ürün Değerlendirme Toplantısı

Haftalık Ürün Değerlendirme Top-lantısı, mevcut ürün/hizmetlerin stratejik uygunluklarının, ürün kul-lanım durumlarının, ürünlere ilişkin iyileştirme öneri ve taleplerinin de-ğerlendirilmesi, ürün/hizmet kap-samında kullanılacak veri tipleri, paylaşım yöntemi gibi kararların verilmesi amacıyla gerçekleştiril-mektedir. Bunların yanında yeni ve mevcut ürünlere yönelik tedarik-çilere ilişkin önemli konular da bu toplantılarda değerlendirilmekte-dir.

Bilgi Güvenliği Komitesi

Bilgi Güvenliği Komitesi, bilgi gü-venliği fonksiyonunun işleyişine yönelik değişiklikler başta olmak üzere bilgi güvenliği zafiyetleri-nin değerlendirilmesi ve bunların giderilmesine yönelik kaynak ve koordinasyon ihtiyaçlarının de-ğerlendirilmesinden sorumludur.

Kurumda yaşanan bilgi güvenli-ği ihlalleri ve global bilgi güvenliği olaylarına ilişkin üst yönetimin bil-gilendirilmesi komitenin görevleri arasındadır.

İş ve BS Sürekliliği Komitesi İş Sürekliliği Komitesi, kriz senaryo-larının belirlenmesi, ilgili aksiyon planlarının hazırlanması ve söz konusu senaryolar bazında iş sü-rekliliği fonksiyonunun işleyişine yönelik değişikliklerin ve kaynak ihtiyaçlarının görüşülmesi ama-cıyla toplanmaktadır. Mevcut iş sürekliliği riskleri, aksiyonları ve tat-bikatların güncel durumuna ilişkin bilgilendirme yapılması Komite’nin sorumluluğundadır.

Bilgi Teknolojileri Yönlendirme Komitesi

Bilgi teknolojileri stratejilerinin iş he-defiyle uyumunun sağlanması, bu doğrultuda kaynak gereksinimleri-nin önceliklendirilmesi, stratejilerin geliştirilmesi, geliştirilen stratejilerin izlenmesi ve iyileştirilmesi, yıllık Bilgi Sistemleri bütçesinin hazırlanması ve onaya sunulması, BT yatırımla- rın planlanması ve yeni yatırımla- rın KKB risk profili üzerinde yarata-cağı etki ile kaynak gereksiniminin değerlendirilmesi Bilgi Teknolojileri Yönlendirme Komitesi’nin sorumlu-luğundadır.

Proje Yönlendirme Komitesi Proje Yönlendirme Komitesi, pro-jelerin stratejik uygunluklarının, önemli bilgi sistemleri yatırım ka-rarlarının, yıllık proje planına ek-lenecek taleplerin, projelere dair maliyetlendirme ve önceliklerin değerlendirilmesinin yanı sıra mevcut projelere ilişkin ve olası riskler hakkında üst yönetime bilgi- lendirme yapılmasından sorumlu-dur.

Veri Yönetişim Komitesi

Veri Yönetişim Komitesi, kurumun temin ettiği, sakladığı ve paylaş-tığı verilerin kalitesinin ve bütün-lüğünün sağlanmasına yönelik kararların verilmesi, verilere ilişkin belirlenen ihtiyaçlar, veri validas- yon kuralları ve yöntemlerinin de-ğerlendirilmesinin yanı sıra bilgi mimarisine yönelik değerlendir-melerin yapılması, bilgi mimarisini etkileyecek projelerin uygunluğu-nun değerlendirilmesi konularına ilişkin kararların alınmasından so-rumludur.

Süreç Komitesi

Süreç Komitesi, kurum süreçlerinin işleyişinde yapılacak değişikliklerin değerlendirilmesi, süreç aktivite-lerinin hangi birimler tarafından üstlenileceğine yönelik gri alanla-rın giderilmesi, süreçlerin perfor-mans hedeflerinin belirlenmesi ve takip edilmesi ve süreçlerin tasa-rımsal ve işletimsel anlamda tüm optimizasyon ve otomasyon faa-liyetlerinin üst yönetim desteği ile koordine edilmesi amacıyla top-lanmaktadır.

Teknoloji Mimari Komitesi

Teknoloji Mimari Komitesi, kurumun teknoloji mimarisini oluşturan ya-zılım (uygulama) mimarisi, altyapı mimarisi ve veri mimarisi ile ilgili kurumun hedefleri, yapısı, işleyişi, kullandığı sistemler ve sistemler-de kullanılan teknolojiler hakkında karar mekanizmasına yönelik des-tekleyici bilgiler sağlamak, ürün ve hizmetlere dair alternatif dağıtım kanal mimarisinin oluşturulması, proje ve portföy yönetimi doğrul-tusunda alınacak kararların tek-noloji mimarisine uyumluluğunun değerlendirilmesi ilgili kapasite ve ihtiyaçların değerlendirilmesinden sorumludur.

Değişiklik Komitesi

Uygulama ve sistem değişiklikleri-nin günlük işleyişteki etkilerideğişiklikleri-nin ve yapılacak değişikliklerin yasal gün-cel mevzuata uygunluğunun de-ğerlendirilmesi, değişikliklere ilişkin risklerin en aza indirgenmesi ama-cıyla alınması gereken önlemlerin kontrolünün yapılması Değişiklik Komitesi’nin sorumluluğundadır.

İç Denetim Komitesi

İç Denetim Komitesi, denetim planı bilgilerini, tamamlanan denetimler hakkında bilgilendirmeleri, aksiyon tarihi geçmiş ve tamamlanmamış aksiyon/bulgular hakkında bilgileri ve aksiyon tarihi revizyon talep-lerini denetlenen birim ve bölüm yöneticileri ile ve ihtiyaç halinde denetlenen birim personeli ile de-ğerlendirmek amacıyla toplan-maktadır.

Hizmet Yönetim Komitesi

Hizmet Yönetim Komitesi’nin asli sorumluluğu hizmet yönetimi kap-samının, politikasının ve amaçla-rının kurum stratejisiyle doğrultu-lu bir şekilde belirlenmesi, hizmet yönetimine ilişkin planlamanın yapılması ve takibi, hizmet gerek-sinimlerinin karşılanması konu-sunda farkındalığın sağlanmasıdır.

Komite ayrıca faaliyetlerin düzenli olarak gözden geçirilerek kurumun tabi olduğu yasalarla uyumunun sağlanması, hizmet yönetimi faa-liyetlerinin yürütülmesi için yeterli kaynağın sağlanması, hizmet yö- netimine ilişkin risklerin belirlenme-si ve yönetilmesinden sorumludur.

14. İŞ BİRİMLERİMİZ

Faaliyetlerimiz

80 FAALİYETLERİMİZ KKB 2020 FAALİYET RAPORU 81

Hizmet Adı 1999 2020 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Kredi Referans Sistemi (KRS)

Bireysel Müşteri İtirazı Değerlendirme Sistemi (Bireysel MİDES) Sahte Bilgi Belge Beyan Başvuru Alarm Sistemi (SABAS) KRS Bilgi Doğrulama Sistemi

Bireysel Kredi Notu (BKN) Kurumsal Büro Sistemi (KRM) Limit Kontrol Sistemi (LKS)

İnternet Sahtekarlıkları Alarm Sistemi (IFAS) Karşılıksız Çek Sorgu ve Paylaşım Hizmetleri Bireysel Borçluluk Endeksi (BBE)

Çek Raporu Risk Raporu

Kredi Limit Kredi Risk Sorgu ve Paylaşım Hizmetleri Protestolu Senet Paylaşım Hizmeti

Çek Münferit Sorgulama

Risk Merkezi Müşteri Raporu Hizmeti GeoMIS – Harita Bazlı Raporlama Hizmeti Tarım Kredileri Değerlendirme Sistemi (TARDES) Çek Endeksi

Merkezi Karar Destek Sistemleri (MKDS) Ticari Kredi Notu (TKN)

Zaman Aşımına Uğrayan Hesaplar

Kurumsal Müşteri İtirazı Değerlendirme Sistemi (Kurumsal MİDES) Çek Raporu Ham Veri Sunumu

Risk Raporu Ham Veri Sunumu Karşılıksız Çek Uyarı Hizmeti

İhale Yasaklısı Sorgulama ve Uyarı Hizmetleri Türev İşlemler Paylaşım Hizmeti

Bilgi Güncelleme Uygulamaları Hizmeti

Veri Validasyon ve Yaptırım Uygulamaları Hizmeti Kredi Başvuru Talepleri Kabul - Ret Bildirimleri İçsel Derecelendirme Notları Paylaşım Hizmeti Derecelendirme Notları Paylaşım Hizmeti Resmi Kurum ve Müşteri Bilgi Talebi Hizmetleri Üye Talep Yönetimi Hizmetleri

Risk Merkezi Bülten ve İstatistikler Yayınları Hizmetleri Adres İşleme Hizmeti

Çek Durum Sorgulama Hizmeti Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Findeks Not Danışmanım Findeks Uyarı Hizmeti Findeks Takipçi

Ticari Sicil Paylaşım Sistemi (TSP)

15. BÜTÜNSEL OLARAK ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ

82 FAALİYETLERİMİZ KKB 2020 FAALİYET RAPORU 83

Hizmet Adı (Devamı) 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Ödenen Senet Sorgulama

İhtiyati Tedbir Kararlı Çek Paylaşım Hizmeti

İflas/İflas Erteleme/Konkordato İlan Eden Şirketler Paylaşım Hizmeti Çek Yasaklısı Paylaşım Hizmeti

Müşteri GİB Künye Sorgulama Çapraz Çek İlişkileri Sorgulama Hizmeti Kredi Sigortası Sorgulama Hizmeti Findeks Karekodlu Çek Sistemi

Teminat Mektubu Durum Sorgulama (TMDS) Tahsilat Skorları

Eğilim Skorları

Merkezi Fatura Kaydı Sistemi (MFKS) IBAN Doğrulama Hizmeti

LKS Müşteri İtirazları Değerlendirme Sistemi (MİDES) Sahtecilik Girişim Tespit ve Önleme Hizmeti Krediler Analiz Portalı

MERSİS Sorgulama Hizmeti Çek Analiz Portalı

Adres İşleme - Harita Servisi RM Uyarı Hizmetleri Mücbir Hal Sorgulama

BKM Üye İşyeri Ciro Bilgisi Sorgulama Kredi Kullandırımı Anlık Paylaşım Servisi (KAPS) Elektronik Teminat Mektubu

Münferit Sorgulama Adet Raporlaması Findeks Karekodlı Çek Kayıt Sistemi Telekom Bilgileri Sorgulama

Yabancı Para Kredi ve Gelir Sorgulama BDDK Ürün ve Hizmet Ücretleri Portalı Geçmiş Tarihli KRS Sorgulama

Risk Merkezi Raporunun e-Devlet Kapısı Üzerinden Sunulması Senet Raporu Hizmeti

Ticari TL Risk Bildirimi ve Paylaşımı

Elektronik Yatırım Teşvik Belgesi (e-YTB) Bilgilerinin Paylaşımı Ticari Nitelikli TL ve YP Kredi Günlük Bildirimi

Yabancı Para Kredi ve Gelir Müşteri İtirazı Değerlendirme Sistemi (MİDES) Risk Merkezi İnteraktif Raporlama Sistemi

İleri Keşide Tarihli Çek Bilgileri Paylaşım Hizmeti Çek İstatistiklerinin Günlük Paylaşımı

NOVA

TCKN - GSM Doğrulama Tarım Kredileri Skoru Fraud Net

15. BÜTÜNSEL OLARAK ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ

84 FAALİYETLERİMİZ KKB 2020 FAALİYET RAPORU 85

Hizmet Adı 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

Limit Kontrol Sistemi (LKS)

*TBB Risk Merkezi’ne vekaleten sunulan ürün ve hizmetler, 17. bölümde gösterilmiştir.

16. KKB TARAFINDAN DOĞRUDAN ÜYELERE SUNULAN ÜRÜN VE HİZMETLER*

LİMİT KONTROL SİSTEMİ (LKS)

Belgede 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 40-44)

Benzer Belgeler