• Sonuç bulunamadı

KIRSAL GÖÇÜN NEDENLERİ VE SOSYO EKONOMİK ETKİLERİ: İSTANBUL, KÜÇÜKÇEKMECE ÖRNEĞİ

(Küçükçekmece İlçesinin Mehmet Akif, İnönü, Halkalı, Atatürk ve Kanarya Mahallelerine Göç Etmiş Kişiler Üzerinde Yapılan Uygulama) 4. 1. ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ

Bu bölümde, araştırmanın amacı, yöntemi, hipotezleri, veri toplama yöntemi, araştırma sahasının seçilmesi, anket sorularının hazırlanması ve örneklem büyüklüğü tespitinin nasıl yapıldığı ve hangi istatistiksel analizlerin uygulandığı bilgilerine yer verilecektir.

4. 1. 1. Araştırmanın Amacı

Türkiye’deki iç göçün nedenlerinin sadece ekonomik nedenler olmadığı; sosyal, kültürel, siyasi ve çevresel nedenlerin de olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden İstanbul’un Küçükçekmece ilçesine yapılan iç göçlerin nedenlerini tespit etmek ve göçlerin, göç edenler üzerindeki sosyo - ekonomik etkilerini araştırmaktır.

4. 1. 2. Araştırmanın Problem Cümleleri

Araştırmanın ana problem cümlesi, Küçükçekmece’ye göçün nedenleri ve göçlerin, göç edenlere sosyal ve ekonomik etkilerinin neler olduğudur.

Araştırmanın alt problem cümleleri ise Küçükçekmece’ye göçün nedenleri nelerdir? Küçükçekmece’ye göçün, göç edenlere sosyal etkileri nelerdir? Küçükçekmece’ye göçün, göç edenlere ekonomik etkilerinin neler olduğudur.

62

4. 1. 3. Araştırmanın Hipotezleri

Araştırma kapsamında ele alınan değişkenlere ilişkin geliştirilen araştırma hipotezleri aşağıdaki gibidir:

HİPOTEZLER

1

H0: “İç Göçlerin Ekonomik Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Ekonomik

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki yoktur.

H1: “İç Göçlerin Ekonomik Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Ekonomik

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki vardır.

2

H0: “İç Göçlerin Ekonomik Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Sosyal

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki yoktur. H1: “İç Göçlerin Ekonomik Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Sosyal

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki vardır.

3

H0: “İç Göçlerin Sosyal Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Ekonomik

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki yoktur. H1: “İç Göçlerin Sosyal Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Ekonomik

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki vardır.

4

H0: “İç Göçlerin Sosyal Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Sosyal

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki yoktur. H1: “İç Göçlerin Sosyal Nedenleri” ile “Göçlerin, Göç Edenlere Sosyal

Etkileri” arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki vardır.

4. 1. 4. Konunun Sınırlandırılması

İstanbul’a, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden insanlar, çeşitli sebeplerle göç etmişlerdir. Göç edenler İstanbul’un her semtine yayılmıştır. Bu araştırma İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesine göç eden kişiler üzerinde yapılmıştır. Küçükçekmece ilçesindeki mahalleler 1960 – 1970’li yıllarda kurulmuş ve 1980 – 1990’lı yıllarda Türkiye’nin bütün bölgelerinden göç alarak kozmopolit bir yapıya sahip olmuştur. Küçükçekmece’nin 21 mahallesi olduğundan, ekonomik yetersizlik ve zamanın kısıtlı olması sebepleriyle; çalışma, Mehmet Akif, İnönü, Halkalı, Atatürk ve Kanarya mahalleleri ile sınırlı tutulmuştur. Çalışmada bu mahallelerin seçilmesindeki sebep kırsal kesimden gelen insanların daha çok bu mahallelere yerleşmeleridir.

63

4. 1. 5. Araştırmanın Modeli

Tablo-16: Araştırmanın Kavramsal Modeli ve Araştırma Faktörleri

İÇ GÖÇLERİN NEDENLERİ

(Bağımsız Değişkenler)

1. Göçlerin Ekonomik Nedenleri

1.1. İstanbul’a göç etmemde İstanbul’da iş bulma olanağının yüksek olması etkili oldu. 1.2. İstanbul’a göç etmemde para kazanmak istememin etkisi oldu.

1.3. Tarım ve hayvancılıkta devlet desteğinin yetersiz olması İstanbul’a göç etmeme neden oldu.

1.4. Kuraklık, çölleşme, seller ve erozyon gibi olumsuz doğa olayları İstanbul’a göç etmeme neden oldu.

1.5. Göç ettikten sonra işin sosyal güvenceli olması işi tercih etmemde önemli rol oynadı. 1.6. Göç ettikten sonra ücretin yüksek olması işi tercih etmemde önemli rol oynadı.

2. Göçlerin Sosyal Nedenleri

2.1. Göç ettiğim bölgede elektrik, su, kanalizasyon ve yol gibi altyapı hizmetlerinin yetersiz olması İstanbul’a göç etmeme neden oldu.

2.2. Göç ettiğim bölgede terör olaylarının olması İstanbul’a göç etmeme neden oldu. 2.3. İstanbul’a göç etmeme memleketimdeki akrabalarımın göç etmesi etkili oldu 2.4. İstanbul’da yaşayan birisiyle evlendiğim için İstanbul’a göç etmek zorunda kaldım. 2.5. Bölgedeki olumsuz coğrafi şartlar İstanbul’a göç etmeme neden oldu. 2.6. İstanbul’da eğitim hizmetlerine erişimin daha kolay olması İstanbul’a göç etmeme neden oldu.

2.7. İstanbul’da sağlık hizmetlerine erişimin daha kolay olması İstanbul’a göç etmeme neden oldu.

2.8. Kız kaçırma, kan davası, miras gibi anlaşmazlıklar İstanbul’a göç etmeme neden oldu.

2.9. Aile büyüklerinin göç etmem konusunda ki telkinleri İstanbul’a göç etmeme neden oldu. 2.10. Daha önce göç etmiş akrabalarımdan İstanbul ile ilgili aldığım olumlu bilgiler İstanbul’a göç etmemi sağladı 2.11 Bölgedeki olumsuz iklim şartları İstanbul’a göç etmeme neden oldu.

GÖÇLERİN, GÖÇ EDENLERE SOSYO- EKONOMİK ETKİLERİ (Bağımlı Değişkenler) 1. Göçlerin Göç edenlere Ekonomik Etkileri

1.1. Göç ettikten sonra eşimin çalışması ekonomik olarak aileme katkı sağladı.

1.2. Göç ettiğimde ekonomik

sıkıntılarımı bankadan kredi çekerek giderdim.

1.3. Göç etmem ev ve araba

almama neden oldu.

2. Göçlerin Göç edenlere Sosyal Etkileri

2.1. Göç ettikten sonra karşılaştığım problemleri akrabalarımdan yardım alarak çözdüm.

2.2. Göç ettikten sonra sinema ve tiyatro gibi sosyal aktivitelere katılabiliyorum.

2.3. İstanbul’da yaşamaktan

mutluluk duyuyorum.

2.4. Göç ettikten sonra eski örf ve adetlerimi devam ettirebiliyorum.

2.5. Göç ettikten sonra şehir kültürü komşuluk ilişkilerini zayıflattı.

2.6. Kırsal kesimde yaşayan

insanların İstanbul’a göç etmesini tavsiye ederim.

2.7. Göç ettikten sonra İstanbul’un tarihi ve sosyal alanlarını gezmem İstanbul’u tanımamı sağladı.

2.8. Göç ettikten sonra işin sürekli olması işi tercih etmemde önemli rol oynadı. 1. ARAŞTIRMA FAKTORLERİ 1.1. İÇ GÖÇLERİN NEDENLERİ (Bağımsız Değişkenler) 1.1.1. Göçlerin Ekonomik Nedenleri 1.1.2.Göçlerin Sosyal Nedenleri 2.1. GÖÇLERİN, GÖÇ EDENLERE SOSYO- EKONOMİK ETKİLERİ (Bağımlı Değişkenler) 2.1.1. Göçlerin Göç Edenlere Ekonomik Etkileri 2.1.2 Göçlerin Göç Edenlere Sosyal Etkileri

Araştırmanın kavramsal modelinde, iç göçlerin nedenleri ve göçlerin, göç edenlere sosyo - ekonomik etkileri başlıklarıyla; bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki, literatürden yararlanılarak hazırlanmıştır. Araştırma faktörleri, yapılacak olan analizin değişkenleri hakkında ön bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. SPSS istatistik programında bulunacak olan faktörlerin neler olabileceği fikrinin ortaya konması ve önerisidir.

64

4. 1. 6. Araştırmanın Yöntemi

Küçükçekmece ilçesinin mahallelerine daha önce göç etmiş kişiler üzerinde, sosyal bilimlerin araştırma yöntemlerinden olan, olasılıklı örnekleme yöntemlerinden basit rassal (Tesadüfi) örnekleme yöntemi kullanılarak yüz yüze anket çalışması yapılmıştır.

Rassal (Tesadüfi) yöntem: ‘’Seçimin tümüyle rastlantıya bağlı olması dolayısıyla, seçilen örneğin, ana kütleyi yüksek derecede temsili sağlanmış olur. Burada ana ilke, eşit seçilme şansıdır. Yani, ana kütleyi ya da bütünü oluşturan her elemanın, seçilecek örnekte yer alma olasılığı birbirine eşittir.’’189

Anket analizi konusunda, anket sorularının güvenirliğinin tespiti için Alpha Analizi kullanılmıştır. Demografik değişkenlere ait sıklık ve yüzde değerleri gösterilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin iyi bir şekilde tahmin edilmesi için KMO, bartlett testi olan faktör analizi ve döndürülmüş faktör analizi uygulaması yapılmıştır. Demografik değişkenlerle ilgili hipotezlerin analizine yönelik anova analizi yapılmıştır. Sebep sonuç ilişkisi olan iki ve daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için regresyon analizi ve normallik testleri uygulanmıştır. Anket analizleri SPSS 21 istatistik programında analiz edilmiştir.

4. 1. 7. Anket Sorularının Hazırlanması

Anket çalışmasına başlamadan, daha önce yapılmış olan anket çalışmaları incelenmiştir. Yapılan literatür çalışmaları da göz önüne alınarak, ankete, demografik, göçün nedenleri ve göçün sosyo - ekonomik etkilerine göre sorular hazırlanmıştır. Bu anket toplamda 42 sorudan oluşmakta olup, soruların 14 tanesi kapalı uçlu ve 28 tanesi de likert tipi sorulardır.

4. 1. 8. Verilerin Toplanması

İkincil kaynaklardan geniş bir literatür taraması yapılmış ve ardından birincil kaynak olan anket yöntemiyle, Küçükçekmece ilçesinin mahallelerinden Mehmet Akif, İnönü, Halkalı, Atatürk ve Kanarya mahallelerinde, şahsım başında olmak kaydıyla bir veya iki temsilci seçilerek, rassal (Tesadüfi) yöntemle hane halkları üzerinde anket çalışması yapılmıştır.

189 Halil Seyidoğlu, Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, Güzem Can Yayınları, 10. Baskı, İstanbul, 2009, s. 42

65

4. 1. 9. Örneklem Büyüklüğünün Hesaplanması

Küçükçekmece’de toplam 761.064 kişi yaşamaktadır. Örneklem yapılacak mahallelerin toplam nüfusu ise 311.529 kişi ile evreni oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğü %95 güven aralığı, %5 hata payı ve %50 ulaşılabilirlik ile anket sayısı 383 olarak belirlenmiştir. Yapılacak anket sayısı aşağıdaki formülle hesaplanmıştır.

n = N. t2. P. q / d2. N – 1 + t2. P. q

Burada;

N = Evrendeki sayı t = 0.95 güven aralığı t tablo değeri p = Görülüş sıklığı q = Görülmeyiş sıklığı

d = Hata payı n = Örneklem alınacak sayısı190

n = (311.529)(1.96)2 (0.50)(0.50) / (0.05)2(311.529 -1) + (1.96)2 (0.50)(0.50) = 383

olarak hesaplanmıştır.

Hesaplanan formüle göre 383 anket olması gerekirken, anketlerdeki olası hata payları da göz önüne alınarak 420 anket katılımcısına ulaşılmıştır.

Cronbach's Alpha katsayısı, çalışmadaki soruların ne kadar güvenilir olduğunu test eden bir analiz yöntemidir.

Bu analiz sonucunda ortaya çıkan Cronbach's Alpha katsayısı eğer, 0.00 <Cronbach's Alpha < 0.40 güvenilir değil

0.40 <Cronbach's Alpha < 0.60 düşük güvenilirlikte 0.60 <Cronbach's Alpha < 0.80 oldukça güvenilir

0.80 <Cronbach's Alpha < 1.00 yüksek derecede güvenilir yorumu yapılır.191

190 http://www.istatistikanaliz.com/orneklem_buyuklugunu_saptanmasi.asp (Erişim Tarihi: 19.08.2016)

191 Şeref Kalaycı, Spss Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, 2. Baskı, Ankara, Asil Yayınları, 2006, s. 321

66

Tablo-17: Güvenilirlik Analizi

Faktörler Cronbach's Alpha Toplam Değişken

Sayısı Değişkenlerin Toplam Güvenilirliği

,614 28

Güvenilirlik analizi uygulanmış ve tabloda bu çalışmanın Cronbach's Alpha katsayısı 0,614 olarak çıkmıştır. Anketin güvenilirliği oldukça güvenilir seviyede olarak bulunmuştur.

4. 2. DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE AİT BULGULAR